Minimum sistem kaynağını harcayan linux sürümü hangisidir?

TakeRisks

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ubuntu 12.04 kullanıyorum şarjım en fazla 2 saat gidiyor,bu yüzden en az ram kullanan linx sürümü hangisidir?

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Mint ile benzer sorun bende de var. Windows Linuxlardan daha az enerji harcıyor. Acaba MacOSX lerde durum nedir?

10 saniye önce açılmış bir sistem.
7qz2x.png

Reaksiyon puanı
189
Mint ile benzer sorun bende de var. Windows Linuxlardan daha az enerji harcıyor. Acaba MacOSX lerde durum nedir?

10 saniye önce açılmış bir sistem.
7qz2x.png

OS X yakmaz koklar :) MacBook Air ve Pro'lar neden 10 saate kadar uzayan pil ömrüne sahip sanıyorsunuz :)

hayranim

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Linux sustem kaynaklarini buldigin somuruyor. Benim dell laptopa kurdugumda sahipli surucu kurulu oldugu halde bildigin tost makinesi gibi oluyordu.

TakeRisks

Asistan
Reaksiyon puanı
0

ilginç isimlerini bile hiç duymamıştım indirip deneyeceği m

puppy linux sanırım http://distrowatch.com/table.php?distribution=puppy

birde şunlar var bir bak bakim

http://distrowatch.com/table.php?distribution=connochaet

http://distrowatch.com/table.php?distribution=absolute

http://distrowatch.com/table.php?distribution=antix

puppy linux sanırım http://distrowatch.com/table.php?distribution=puppy

birde şunlar var bir bak bakim

http://distrowatch.com/table.php?distribution=connochaet

http://distrowatch.com/table.php?distribution=absolute

http://distrowatch.com/table.php?distribution=antix

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Yorum yaparken kullandığınız dağıtıma göre yapın. :) "Linux" "Ubuntu"dan bilmem neyden ibaret değildir.
Zaten Linux sadece sistemin çekirdeği ve onu kullanan yüzlerce dağıtım var...

Windows ile max 3:30 giden şarj 5:15 gidiyorsa Linux'a ve Arch'a borçluyum bunu.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Yorum yaparken kullandığınız dağıtıma göre yapın. :) "Linux" "Ubuntu"dan bilmem neyden ibaret değildir.
Zaten Linux sadece sistemin çekirdeği ve onu kullanan yüzlerce dağıtım var...

Windows ile max 3:30 giden şarj 5:15 gidiyorsa Linux'a ve Arch'a borçluyum bunu.

hasan haklı ancak ram tüketimden başka etmenler var güç tüketimi konusunda...

ne gibi ayarlar yaptığından biraz bahsedebilir misin bize hasan? büyük ihtimalle ayarların büyük çoğunluğu bütün dağıtımlarda uygulanabiliyordur diye düşünüyorum. :)

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
RAM'den önce CPU'nun güç tüketimini azaltmak gerekiyor çünkü asıl enerjiyi o sömürüyor.

Bir de öncelikle şunu belirteyim, son kullanıcı dağıtımlarının çoğu destek vermek istediği donanım aralığını geniş tutmak için bir dolu sürücü/modül vs. yüklü geliyor. Bu da doğal olarak çekirdeği şişiriyor ve verimi düşürüp güç tüketimini artırıyor. En başta işinize yaramayan ve başlangıçta çalışan uygulama ve hizmetleri kapatmak gerekiyor. Mesela Ubuntu ve Mint'i ele alırsak masaüstü bilgisayarda bile Bluetooth yükleniyor, yazıcı olmasa bile cups hizmeti çalışıyor, sistemde yaptığınız herşey zeitgeist ile kayıt altına alınıyor vs...

Ben ne yapıyorum peki, Arch Linux kullandığım için işime yaramayan şeylerin sayısı zaten minimum. Syslog-ng'yi kapatıyorum, bir yazılımın daha hafif bir alternatifi varsa onu tercih ediyorum. Örneğin Audacious varken Banshee, Amarok, Rhythmbox gibi ağır yazılımlar kullanmam. (DeadBeef de hafif ama hoşuma gitmiyor.) Bir örnek daha; masaüstü olarak Openbox kullanıyorum. Bunların etkisi RAM ve CPU kullanımında azalma olarak dönüyor bana.
Cpupower yazılımını kullanıyorum ve CPU için güç seçeneklerini ayarlıyorum mesela max. CPU hızı gibi değerleri belirliyorum. Ekran parlaklığını düşük tutuyorum.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Çoğu gerçekten herkesin yapabileceği şeyler. Belki CPU'nun hız ayarlarını herkes yapamayabilir ama aslında biraz uğraş ile öğrenilebilecek şeyler çünkü Ubuntu Wiki'de bu bilgiler mevcut, Arch Wiki'de güç seçenekleri ile ilgili çok fazla belge mevcut.

lasofaten

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
slax küçük cücücük ama iyidir :) şarj ve ram yememe bakımından :)

Reaksiyon puanı
189
yanlışlık oldu :)

biz onu bataryasından dolayı sanıoduk.. mac osx lion u pc ye kurdum 1.70 gb ram kullanıyor.

Normal PC'ye kurulandan hayır gelmez bir de normal kullanın. Hatta bir MacBook Pro'ya Bootcamp ile Windows kurun bataryanın en fazla 2-3 saat gittiğini görürsünüz. Aynı makine OS X ile 7-8 saat gidiyor pilde. OS X'in enerji yönetimi diğer tüm sistemlere göre çok çok daha iyi...

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Normal PC'ye kurulandan hayır gelmez bir de normal kullanın. Hatta bir MacBook Pro'ya Bootcamp ile Windows kurun bataryanın en fazla 2-3 saat gittiğini görürsünüz. Aynı makine OS X ile 7-8 saat gidiyor pilde. OS X'in enerji yönetimi diğer tüm sistemlere göre çok çok daha iyi...

Çünkü tam Steve'in istediği gibi, yazılımla donanım bütünleşik... Adamlar ekrandaki piksel sayısına kadar düşünüp, yazılımı optimize edebiliyor. Bunun karşılığında da o batarya süreleri çıkıyor. Ama ne windows'un ne de linux'un böyle bir şansı yok... Benzer durum ios ile android arasında da görülebiliyor. Hele o iOS'un menü geçişlerindeki falan akıcılığı çok sinir bozucu derecede harika. :) Bunların hepsi tek bir donanıma uygulama yazıyor olmanın getirdiği nimetler... (R.I.P. Steve ... )

Reaksiyon puanı
189
Çünkü tam Steve'in istediği gibi, yazılımla donanım bütünleşik... Adamlar ekrandaki piksel sayısına kadar düşünüp, yazılımı optimize edebiliyor. Bunun karşılığında da o batarya süreleri çıkıyor. Ama ne windows'un ne de linux'un böyle bir şansı yok... Benzer durum ios ile android arasında da görülebiliyor. Hele o iOS'un menü geçişlerindeki falan akıcılığı çok sinir bozucu derecede harika. :) Bunların hepsi tek bir donanıma uygulama yazıyor olmanın getirdiği nimetler... (R.I.P. Steve ... )

Kesinlikle öyle. Ve bu yüzden de kullanıcıların başı genellikle ağrımıyor ve senelerce arkalarına bakmadan kullanabiliyorlar. Ha kötü yanları yok mu elbette var ama yine de bu kadar rahatlığın yanında o kötü yanlar hiç de göze batmıyor açıkçası...

NESDelisi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,316
Mageia, Slax ya da Pardus öneririm.

pcyardım

Asistan
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar bende dell ınspiron 6000 var puppy kursam driver tanırmı

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Tinycore Linux. Bildiğim kadarıyla 32-64mb ram ihtiyacı var.

BlitzHan

Doçent
Reaksiyon puanı
18
Slax olabilir. Usb icindi sanirim fazla yer kaplamaz.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,902
Linux ikinci sistem olarak kuruluysa yada D diskine kurulmuşsa, o disk bir sanal disk bölümü ve o bölümde o şekilde Windows kurulmuyor bile. Linux'ta kurulsa bile düzgün çalışmayabiliyor. Disk bölümü tip olarak birincil olmak zorunda. Linux'ta işlemci hızı ayarlanabilir. Bu seçeneklerde "düşük hız, esnek hız ve sürekli en yüksek hız (performans)" ayarları var. siz bilgisayarı uçuracak sanıpta, sürekli en yüksek hız seçerseniz, boştayken bile işlemci 100½ çalışır. Puppy de işlemcinin kullanılabileceği en yüksek hızı sınırlandırma seçeneğide vardı. Sorunun kaynağı, hatalı kurulum veya hatalı ayarlardan olabilir. Veya desteklenmeyen bir donanım kullanıyor olabilirsiniz.