Milli yazılımın önü Pardus ile açılacak!

Reaksiyon puanı
10,315
Milli yazılımın önü Pardus ile açılacak!

milli-yazilimin-onu--d199aefd155d12e0306e.jpg

TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli işletim sistemi Pardus yeni güncellemeler ve geliştirmeler ile kamu kuruluşlarında zorunlu hale gelecek. İlk olarak havacılık ve savunma sanayisinde kullanılacak Pardus ile birlikte yerli yazılımın önü açılacak ve milli yazılım kullanımı zorunlu hale getirilecek. Pardus projesiyle Türkiye’de ulusal güvenlik sorununun ortadan kaldırılması ve yerli yazılım sektörünün önünün açılması hedefleniyor.

TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli işletim sistemi Pardus yeni güncellemeler ve geliştirmeler ile zorunlu hale geliyor. İlk olarak Havelsan'da kullanılmaya başlanacak olan yerli işletim sistemi havacılık ve savunma sanayisinde öncülük edecek. Milli yazılımın önünün açılacağı zorunluluk ile özellikle, 15 temmuz darbe girişiminde ön plana çıkan milli güvenlik sorununun ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Yüzde yüz yerli sermaye ile kurulan Türkiye’nin lider ERP şirketi CPM Yazılım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut, düzenlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, projenin yazılım sektörü için bir dönüm noktası olduğunun altını çizdi ve “Pardus işletim sistemi ile birlikte yerli yazılım kullanımı zorunluluğu, Türk yazılımını da dünya ülkeleriyle yarışacak hale getirecek.

Şu anda ülkemizde birçok hastane ve kurumda Pardus kullanılmaya başlandı. Yerli işletim sistemi Pardus açık kaynaklı bir yazılım olduğu için virüs ve benzeri zararlı dosyaların bulaşma ihtimali de ortadan kalkıyor. Pardus yerli işletim sistemi ülkemizin imza attığı başarılı işlerden biri olacağına inanıyoruz.

Yazılım sektörünün ülke ekonomisine katkısının yanı sıra ülke güvenliğine olan katkılarının da altını çizmemiz gerektiği bir dönemdeyiz. Ayrıca yazılımlar bir şirketin en önemli bilgilerini içinde barındırıyor. Bu tarz bilgilerin yurt dışı kaynaklı şirketlerin elinde olmasının ülkemiz açısından yarattığı tehlikeyi 15 Temmuz olaylarında maalesef ki tecrübe ettik. ”
dedi.

KaynaK

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,110
tubitak ın pardus u bir süre önce iptal edilip destekten çekilmemişmiydi yada benmi öyle hatırlıyorum öyleyse bu hangi pardus ?

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
1-Çekirdeğini kendimiz yapmadığımız bir işletim sistemine "millii yazılım" demek ne kadar doğru ?
2- Açık kaynaklı olduğu için virüs bulaşma ihtimali ortadan kalkıyormuşmuşmuş...

Memlekette işi bilen değil yandaş bilinen adamlar başa geçerse işte böyle dünyaya rezil oluruz.

Biz ne zaman işin ehli olan vatanını gerçekten seven birilerini böyle kurumların başında göreceğiz..

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Pardus bir zamanlar üretilmeye çalışılan devrim arabalarıyla aynı kaderi paylaştı.
DistroWatch.com: Put the fun back into computing. Use Linux, BSD.
2011'de popülerlik sıralamasında 37. sıraya kadar yükselen ve geleceği çok açık olan Pardus devam etseydi bugün ilk 10 Linux arasındaydı.
Zorunlu hale getirmek çözüm değil, Pardus'un ekibi dağıtıldı, şu an sanırım en fazla 3 ya da 5 kişi bakıyor, böyle proje olmaz.
Böyle projeler minimum 50 ve 100 arası kişilerle yönetilir.
--- Gönderi Güncellendi ---
1-Çekirdeğini kendimiz yapmadığımız bir işletim sistemine "millii yazılım" demek ne kadar doğru ?
2- Açık kaynaklı olduğu için virüs bulaşma ihtimali ortadan kalkıyormuşmuşmuş...

Memlekette işi bilen değil yandaş bilinen adamlar başa geçerse işte böyle dünyaya rezil oluruz.

Biz ne zaman işin ehli olan vatanını gerçekten seven birilerini böyle kurumların başında göreceğiz..

Açık kaynak ile özgür yazılım arasında fark var, bu teknik farkları bilecek seviyede değilsiniz.
Virüs ihtimali ortadan kalkmıyor ancak her türlü güvenlik tehditleri ciddi şekilde azalıyor.
Çekirdeğini yapmak ve tüm programları kendimiz geliştirmek için binlerce kişiye ihtiyaç var, Pardus'a en fazla atanan kişi sayısı 20'yi geçmedi bugüne kadar.
Ayrıca zaten kendi donanımımızı kendimiz üretemediğimiz sürece yazılım asla yüzde yüz yerli olmaz ama Pardus bu konuda çok iyi bir başlangıç olacaktı.
Hiçbirşey bir anda şak diye yüzde yüz olmaz, başlangıç olur, süreç ile artarak gelişir, Pardus bu süreci tetikleyecekti başarılı olunsaydı.

Kimseye rezil olunduğu yok kardeş.
İşin ehli insanlar kurumun başındayken bu projeye destek veriliyordu sonra hayvanat bahçesi yöneticisi atandı ve proje bitirildi.

BrknEs

Dekan
Reaksiyon puanı
166
TÜBİTAK'ı genelde reddettiği önemli projelerle hatırlarken böyle bir girişimde bulunması beni şaşırttı. Yazılımda ki güvenlik açıklarını ve eksikliklerini tespit etmek için Türk hacker gruplarıyla çalışsalar fena olmaz sanki.

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Teknik seviyemi nasıl ölçtünüz yahu vallahi bravo :)

Ön yargılarınızdan arının.Teknik seviyemde vardır farkını bilecek seviyemde vardır. Yılları linuxa veren birine önyargıyla yaklaşmayın lütfen.

Pardus projesi iptal edilmeden önce proje ekibine yardım maksatlı çalışmalarımız oldu pardusu % 30 hızlandırmayı başardık kendi kullandığımız pardusu bile 10 saniye daha erken açıyorduk en dandik donanımlarda. Kendi çapımızda çok şeyi başardık ama bizi "ti'ye aldılar...

Neyse
Benim eleştirilerim teknik detay kısmını bilmeyen adamların başa geçmesi ve işi yokuşa sürmeleri... Çekirdeğinden kabuğuna kadar herşeyi biz kodladığımız zaman işte o zaman kalkıp birileri "milli % 100 yerli " deme hakkını sahiptir... Ne kadar özgür yazılım olursa olsun benim için bu terimler geçersizdir..

Kolay gelsin iyi çalışmalar.

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156

Ön yargılarınızdan arının.Teknik seviyemde vardır farkını bilecek seviyemde vardır. Yılları linuxa veren birine önyargıyla yaklaşmayın lütfen.

Pardus projesi iptal edilmeden önce proje ekibine yardım maksatlı çalışmalarımız oldu pardusu % 30 hızlandırmayı başardık kendi kullandığımız pardusu bile 10 saniye daha erken açıyorduk en dandik donanımlarda. Kendi çapımızda çok şeyi başardık ama bizi "ti'ye aldılar...

Neyse
Benim eleştirilerim teknik detay kısmını bilmeyen adamların başa geçmesi ve işi yokuşa sürmeleri... Çekirdeğinden kabuğuna kadar herşeyi biz kodladığımız zaman işte o zaman kalkıp birileri "milli % 100 yerli " deme hakkını sahiptir... Ne kadar özgür yazılım olursa olsun benim için bu terimler geçersizdir..

Projenin vizyonu ve misyonu hakkında önyargılarınız var. Yazdığınız kelimeler ve kullandığınız terminoloji Linux kullanmış ve özgür yazılım felsefesini az da olsa anlamış veya özümsemiş birine ait değil. Yıllarını Linux'e vermiş çok kişi gördüm ama bunların arasında "açık kaynak olunca virüs olmuyormuşmuş" diye kıraathane ağzıyla zırvalayan bir tane bile görmedim.

Çekirdeğinden kabuğuna kadar herşeyi bizim kodlamamız ilk anda mümkün değil çünkü milyar dolar seviyesinde maliyet gerektiriyor. Ancak Pardus ilk aşamadaki idealiyle devam etseydi zaten programları birer ikişer biz kodlamaya başlayacaktık, Pardus'un ekibi sürekli büyüyecekti ve onbinlerce kişiye ulaştığı zaman elbet çekirdek kısmına gelinecekti. İnsan doğar ve büyür, projeler de öyle. Misal şu an dünyanın en büyük sitelerinden Facebook, üniversite arası iletişimi sağlayan web sitesi olarak doğdu.

Proje yönetim workflowları hakkında bilginiz yok, yanlış anlamayın ben bilginiz yok derken sizi aşağılamak veya hakaret etmek için söylemiyorum, eğer bilginiz olsaydı böyle radikal konuşmazdınız, o yüzden söylüyorum, milli lafında sıkıntı çok çünkü nihai amaç ve hedef milli olması, bundan 50 yıl önce sizin gibilerin dedeleri devrim arabasına sövüyordu ve torunları yani siz bugün devrim arabası filmini izleyip ağlıyorsunuz, 50 yıl sonra Pardus için film çekilse sizin torununuz da izleyip ağlayacak.

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
tubitak ın pardus u bir süre önce iptal edilip destekten çekilmemişmiydi yada benmi öyle hatırlıyorum öyleyse bu hangi pardus ?

Üstad o milli değildi bu Milli Pardus :), yahu açık kaynak olan bir işletim sistemini bile Milli diye pazarlamaya çalışıyorlar yuuuuh diyorum sadece.

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Baktım fakat doğru düzgün bir şey bulamadım.:(

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
şu an bize lazım olan stabil ve güvenli bir linux dağıtımı.

çekirdek konusu işin arge kısmına giriyor. yerli çekirdeği beklersek daha çok hack yer devlet.
symbian çekirdeği c++ ile yazılmış ender işletim sistemlerinden biriydi. zamanının en yenilikçisiydi.
şimdi ortada yok. altyapı başarılı olsa da başarı için tüm sistemin ortalama bir kalitede olması gerekiyor.

örneğin şu an maliye bakanlığı kendi linux dağtımını kullanıyor. basit bir linux dağıtımı, xfce pencere yöneticisi ve java uygulamasıyla çalışıyorlar.
muhtemelen sunucu kısmında da bsd üzerine oracle ve java serverı var. tüm bu özel ayarlar sistemi güvenli hale getiriyor.

bence bunların için en önemli olan işletim sistemleri ve programlama üzerine adam yetiştirip tecrübe sahibi yapmaktır.

isyankar42

Profesör
Reaksiyon puanı
806
Ekip dağılmamışmıydı ya bundan sonra bakalım ne yaoabilecekler

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Şu anki Pardus'a milli diyenlere 'he he doğru diyosun hüloooğ' diyip gazlıyacan geçecen. Doğru olanı anlatamazsın.

NecronomicoN

Profesör
Reaksiyon puanı
12
yillardir ayni haberleri goruyorum, ayni yazilari okuyorum ama hala bir degisiklik yok. hatta bu surecte yazilim ekibi dagildi proje kayiplara karisti o derece. Istenilirse yapilamayacak sey yok insallah artik bunun uzerine onem vererek pardus'u eski gunlerine getirirler.

giskur11

Profesör
Reaksiyon puanı
160
Milli yazılım derken iş biraz milliyetçi duyguları okşamaya kaçıyor bence başlık kamu kuruluşlarında özgür yazılım kullanım zorunluluğu olsa daha iyi olurdu.Yani koskoca çin'in bile ubuntuyla anlaşmaya gidip özel bir versiyon çıkarması bana önemli olanın milli değil de özgür yazılımın olduğunu gösterdi.Kısacası özgür yazılım kullanılması windows kullanmaktan kat be kat daha iyidir çünkü windows'larda kesinlikle microsoftun arka kapısı olduğuna inanıyorum.Örnek vermek gerekirse;
İran'ın nükleer santraline virüs saldırısı stuxnet virüsü amerikan hükümetinin iran nükleer santralleri için ürettiği (microsoftun da yardımını alarak) bir yazılımdır.
Özgür yazılımla en azından böyle saldırılarla bilgi çalınması,sistemin çökmesi engellenebilir ama buda kesin bir çözüm değil tabiki.Daha haberdar olmadığımız ne teknolojiler var dünyada.

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Milli yazılım derken iş biraz milliyetçi duyguları okşamaya kaçıyor bence başlık kamu kuruluşlarında özgür yazılım kullanım zorunluluğu olsa daha iyi olurdu.Yani koskoca çin'in bile ubuntuyla anlaşmaya gidip özel bir versiyon çıkarması bana önemli olanın milli değil de özgür yazılımın olduğunu gösterdi.Kısacası özgür yazılım kullanılması windows kullanmaktan kat be kat daha iyidir çünkü windows'larda kesinlikle microsoftun arka kapısı olduğuna inanıyorum.Örnek vermek gerekirse;
İran'ın nükleer santraline virüs saldırısı stuxnet virüsü amerikan hükümetinin iran nükleer santralleri için ürettiği (microsoftun da yardımını alarak) bir yazılımdır.
Özgür yazılımla en azından böyle saldırılarla bilgi çalınması,sistemin çökmesi engellenebilir ama buda kesin bir çözüm değil tabiki.Daha haberdar olmadığımız ne teknolojiler var dünyada.
Mesela Gigapixel kameraları pek beğendim.;)

MeshLoobie

Öğrenci
Reaksiyon puanı
17
Arkadaşlar bırakında bi sektöre yavaştan girelim yani bazılarımız Türkiye bu işe girer girmez windows felan çıkaracak zannediyor galiba ne bilim her konuyu eleştiri manyağı haline getirmek bizim toplumumuzun en kötü huyu galiba şimdi bu yazımıda elbet muhalifliğe veya hükümet yalakalığına çeken olur olaylar komik bir hâl alıyor.

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Arkadaşlar bırakında bi sektöre yavaştan girelim yani bazılarımız Türkiye bu işe girer girmez windows felan çıkaracak zannediyor galiba ne bilim her konuyu eleştiri manyağı haline getirmek bizim toplumumuzun en kötü huyu galiba şimdi bu yazımıda elbet muhalifliğe veya hükümet yalakalığına çeken olur olaylar komik bir hâl alıyor.

Türkiyede Pardustan önce başka Linux Dağıtımları geliştirildi ama hepside devlet eliyle veya etkisiyle sonlandırıldı 1998 yılında Turkuaz vardı mesela sonra Gelecek Linux şimdi de biri çıkmış Milli işletim sistemi yapacağız demiş yahu gölge etmeyin yeter zaten birşey yapmanıza gerek yok.

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Çıkartırlarsa kullanırım,ama iyi halde sürülsün piyasaya.

isyankar42

Profesör
Reaksiyon puanı
806
Şimdi pardus geliştirilmeye devam edilecek mi yıksa edilmeyecek mi

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45

Neyse

Çekirdek demek Linux demek, çekirdeğini biz kodladığımız noktada ise başka bir işletim sistemi karşımıza çıkıyor ki:
1. Buna gerçekten gerek var mı? Roma'yı yeniden neden keşfediyoruz?
2. Buna uygun tüm yazılımları Türkiye'de biz mi yazacağız ya da uyarlayacağız? İşin boyutunu anlamsız derecede neden büyütüyoruz?

Milli ya da %100 diyeceğiniz bir işletim sistemi yerine bir yazılım yapalım, kendi yaptığımız yazılımı yurtdışına satalım, bu işten para kazanalım. Anlamsız işlerle uğraşmayalım.

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Çıkarsa direk kurarım yeterki biz kazanalım Windows'a lisans diye milyarlarca lira döktük artık buna bir son verelim Rusya bile bizim gibi davranmaya Radikal kararlar almaya başladı artık bizde köklüce değişiklik yapalım ne olur,sırf bu yüzden yavaş yavaş Tür.tc'ye başladım ama hala müthiş eksik var umarım tez zamanda halledilir.:)

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Çıkarsa direk kurarım yeterki biz kazanalım Windows'a lisans diye milyarlarca lira döktük artık buna bir son verelim Rusya bile bizim gibi davranmaya Radikal kararlar almaya başladı artık bizde köklüce değişiklik yapalım ne olur,sırf bu yüzden yavaş yavaş Tür.tc'ye başladım ama hala müthiş eksik var umarım tez zamanda halledilir.:)
Çıkacak bişeyi yok ki :) indirip kurabilirsiniz.
Pardus

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,110
evet destekleri görelim :) %100 milli hemde

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,110
Elin adamı kazanacağına benim adamım kazansın.:)
kullanmak sıkıntı değil zaten çoğu zaman linux çoğu zaman win kullanıyorumda benim aklımdaki düşüce farklı ya gün gelir de ilk pardus gibi hadi bununda desteğini bırakalım derlerse ne olacak ? yapmadıkları şey değil yoksa bir ipin ucundan tutmaları ileri ye yönelik çalışma yapmaları güzel
%100 değil tabanı debian çekirdeği linux
deme öyle kırıyorsun bizi :)

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
kullanmak sıkıntı değil zaten çoğu zaman linux çoğu zaman win kullanıyorumda benim aklımdaki düşüce farklı ya gün gelir de ilk pardus gibi hadi bununda desteğini bırakalım derlerse ne olacak ? yapmadıkları şey değil yoksa bir ipin ucundan tutmaları ileri ye yönelik çalışma yapmaları güzel

deme öyle kırıyorsun bizi :)
Hiç sorma o korku benim de içime Blackberry Microsoft vs yüzünden işledi,iyi bir sövdüm.:(