Microsoft'un Gelecekteki Planları

Ecevit BIKTIM

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Cep telefonları, tarayıcılar ve Web Office... Microsoft'un önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan Mix10 etkinliğinde hangi ürünler ve stratejiler paylaşılacak, öğrenmek ister misiniz?

Windows Phone 7, Internet Explorer 9, Windows Live ve Office Web Applications... Microsoft bu sene işi bir hayli sıkı tutuyor ve kullanıcıları yeniliklere boğacağını gösteriyor.
Buna esasında şaşırmamak lazım. Çünkü Microsoft'un geçen çeyreklerdeki rakamlarına baktığımızda, çok acil bir şekilde taze bir kana ihtiyacı olduğunu söylemeliyiz. Öyle ki Microsoft'un, çok önemli IT alanlarında ya treni kaçırdığını ya da bindiği dalı kestiğini gördük.

Internet Explorer Kan Kaybetti
Buna en güzel örnek kuşkusuz tarayıcı pazarı. Microsoft'un son üç yılına baktığımızda tarayıcı pazarında ciddi düşüşler yaşadı. Net Application'un bir araştırmasına göre geçen sene Internet Explorer kullanan kişilerin %10'u Microsoft'a sırt çevirdi. Bu epey ilginç bir durum.
Çünkü Microsoft, Internet Explorer'i Windows işletim sisteminin içine gömdü. Dolayısıyla Windows kullanan herkes otomatik olarak Internet Explorer tarayıcısına sahip oldu. Fakat bu ters tepti. Öyle ki Microsoft, Mart 2009 yılında piyasaya sürdüğü Internet Explorer 8 bile durumu kurtaramadı.

micro11269617086.jpg
Microsoft, Javascript desteğinde çok geride kalması rakipleri inanılmaz güçlendirdi.

Benzer bir durum Windows Mobile için de geçerli. Windows Mobile işletim sistemi, iPhone ve Android bazlı cep telefonlarına karşı duramadı. Windows Mobile o kadar çok Pazar kaybetti ki, geleceğini tehlikeye attı.
Yinede şunu söylemeden edemeyeceğiz. Microsoft savaş alanını savaşmadan terk etmez. Bu yüzden de kendi fuarı olan ve haftaya başlayan Mix10 herkes tarafından ilgi ile bekleniyor. Ne de olsa Windows Phone 7, Internet Explorer 9, Office Web Applications ve Windows Live Essentials beklenenler arasında.

Bu fuarda göreceğimiz teknolojileri yakından bakmaya ne dersiniz? Örneğin Windows Phone 7 gibi... Microsoft, geri dönüş uyumu ile birçok alanda prim yaptı. Fakat Windows Mobile işletim sisteminin eski sürümlerine uyumlu olması Microsoft'a bir şey kazandıramayacağı ortada.
Bu yüzden Mobile World kongresinde gösterilen Windows Phone 7 işletim sistemi birçok kişinin ilgisini çekti. Bunun da başlıca nedeni, Microsoft'un epey farklı bir konsept ile kullanıcıların karşına çıkmaya hazırlanması.

micro21269617279.jpg
Windows Phone 7 işletim sistemi herkesin dilinde.
 ​
Microsoft, Windows Phone 7 işletim sisteminin şimdiye kadar sadece ara yüzünü gösteriyordu. Multitasking ve uygulama desteğinden hiç bahsedilmiyordu. Oysa bizim duyduğumuz, bu işletim sisteminin Silverlight desteği ile birlikte oyunların geliştirilmesinde de (XNA) önemli rol oynayacağı.
Microsoft, Mix10 toplantısında sadece bu konu ile alakalı 12 adet oturum açacağını duyduk.
Microsoft bu konuya fazlasıyla değiniyor. Çünkü geliştiricilere ve iş ortaklarına Mobil pazarda var olduğunu göstermesi gerekiyor. Verilen mesajlarda, konulan tarihlerin yerine getirileceği ve yeni teknolojilerin 2010 yılının Noel ayına yetiştirileceğini garanti etmesi gerekiyor.

Microsoft, Aralık 2009'da gerçekleşen Professional Developers konferansında Internet Explorer 9'u duyurdu. Bu yeni tarayıcıda Java Script'lerin daha hızlı açılması, donanım bazlı metin taraması ve web standartlara daha iyi uyum konularında ciddi düzeltmeler yapıldı.
Tabii bunlar buz dağının sadece görünen kısmı. Çünkü söylenenlere göre çok daha fazla değişiklik için uğraşılmış. Hatta Mix 10 konferansında Internet Explorer 9 birçok oturuma ev sahipliği yapacak.
Web standartları, geliştirici uygulamaları ve performans bu konulardan sadece birkaçı. Toplantının sonunda ise Microsoft'un yeni tarayıcısı Firefox, Chrome, Safari ve Opera gibi rakiplerin karşısına nasıl duracağını herkes bilecek.
Internet demişken Windows Live Essentials'dan bahsetmeden olmaz. Windows Live Essentials, Windows Live Messenger, Mail, Fotoğraf Galerisi'ni, Movie Maker, Aile Koruması ve Toolbar gibi uygulamaları tek bir çatı altında tutması ile ilgi çekiyor. Bu uygulamalar Windows 7 işletim sisteminde yer almıyor. Bu yazılımlara sahip olmak için onları indirmek gerekiyor.

micro31269617774.jpg
Microsoft'un senkronizasyon platformu Live Mesh tekrar gündemde.

Windows Live Essentials en son 2008'in sonlarına doğru güncellendi. Buna karşın neredeyse her ay bu uygulamanın yeni sürümünün piyasaya çıkacağını duyuyoruz.
Geçen aylarda bu sürümün yeni jenerasyonun adı ortaya çıktı. Wave 4 olarak adlandırılan bu yeni sürüm Office 2007 veya Office 2010 ara yüzüne çok benzemesiyle Microsoft burada Sosyal ağ entegrasyonunu da unutmadı. Buna ek olarak Live Mail uygulamasında Takvim ve Live FotoGalery uygulamasında da resim işleme ve Geotagging fonksiyonlarının da eklenmesi, Microsoft'un bu konuda bir hayli ciddi olduğunun en büyük göstergesi.
Bu yeni sürümde, ilk kez Nisan 2008'de basına tanıtılan senkronizasyon platformu Live Mesh teknolojisi de yer alacak. Windows Live Sync adını taşıyan bu teknoloji hakkında detaylı bir bilgi yok.
Windows Live Platformunun son bileşeni Office Web uygulamaları olacak. Bu uygulamalar Office 2010 yazılımının online sürümünden farklı değil. Microsoft bu konudaki ayrıntılı bilgileri Mix 10 toplantsına sakladığını duyduk.

Mix 10 toplantısında en çok ilgi çekecek konuların arasında kuşkusuz Silverlight olacak. Microsoft Silverlight 4 ile Adobe'u hedef alıyor. Daha doğrusu zengin İnternet uygulamalarında söz sahibi olmak istiyor.
Silverlight 4 bir önceki sürüme göre sadece çevrimdışı servisleri desteklemekle kalmıyor, lokal verilere erişip kullanılmasını sağlıyor. Microsoft Silverlight ile evrensel bir geliştirici platformu yaratmak istiyor. Hatta yarın öbür gün, Net Framework ile bir kaynaşma olursa hiç şaşırmayın.

microsoft1269618222.jpg
Microsoft bu sene işi sıkı tutuyor. Birçok yenilik ile kullanıcısının karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Silverlight 4, yenilemiş ve geliştirilmiş ağ yapısı fonksiyonları ve Webcam ile mikrofon desteği sunuyor. Buna ek olarak performansı da üst seviyelerde olduğu iddia ediliyor. Dolaysıyla Mix 10'da bu konu ile ilgili epey fazla oturumun olması gayet doğal.
:: En çok hangi servis ilginizi çekti?
Yazan: Ecevit Bıktım
SDN - http://shiftdelete.net

s3000

Asistan
Reaksiyon puanı
2
microsofun gelecekle ilgili asıl planı: "google'u takip ve taklit etmek fakat taklitlerinde de aslını yüceltmekten öteye gidememek."

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Explorer 9 'tutmayacak.:)

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Microsoft'tan iyi bir şey beklenmez zaten, boğacakmış kullanıcılarını :D

Halox

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Microsoft nedense her üründe gözümden düşüyor. bana çok itici geliyor.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
:thumbdown: Çarşı microsofta karşı ne olursa olsun karşı :D (Bjkli değilim ama aklıma bu geldi :D)

sdmh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Microsoft belasını arıyor. Evde iki adet orjinal (biri xp diğeri home basic 7) işletim sistemi varken, yani dünyanın parasını almışken utanmadan yeni sürümü çıkmak üzere olan office 2007 "orjinal değildir" diye mesaj veriyor. Üstelik ücretsiz alternatifi "Open office" internetten indirilebiliyorken.

Deney hayvanı olduk. Hatalı (böcekli) ürünleri kazık fiyata ala ala

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Deney hayvanı olduk. Hatalı (böcekli) ürünleri kazık fiyata ala ala
+1.Windows ile ilgilenseler belki güzel bir ürün olur.AMA KAPALI KAYNAK MİCROSOFT SAĞ OLSUN.:sleeping:

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Batmamaya çalışıyor ama ne yaparsa yapsın, gözümüze çok batıyor. :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Batmamaya çalışıyor ama ne yaparsa yapsın, gözümüze çok batıyor. :)
Değmez... İstediği kadar dır dır etsin.GPL LİSANSI VE ÖZGÜR KODLAR GÖRMEDİKÇE YER YOK BENİM BİLGİSAYARIMDA :thumbdown:

sdmh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Allah, GPL lisansından ve ücretsiz programlardan razı olsun. Onlar olmasaydı Internet explorer ve Messenger gibi programlar bile paralı olurdu. Linux olmasaydı windowsu 1000$'a satmaya kalkardı bunlar. Bizde kuzu kuzu parasını verir alırdık...

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Değmez... İstediği kadar dır dır etsin.GPL LİSANSI VE ÖZGÜR KODLAR GÖRMEDİKÇE YER YOK BENİM BİLGİSAYARIMDA :thumbdown:

Microsoft, Windows'un kaynak kodlarını açsa bile kullanmam ben onu çünkü hala paralı olmuş olur. :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Linux olmasaydı windowsu 1000$'a satmaya kalkardı bunlar. Bizde kuzu kuzu parasını verir alırdık...
Hayır: 10.000. $ öderdik.Bilgisayarınız iyimi olsun bu kazığı yiyin :D

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Ayrıca zamanla şişen bir işletim sistemi kullanmak istemiyorum ben.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Microsoft, Windows'un kaynak kodlarını açsa bile kullanmam ben onu çünkü hala paralı olmuş olur. :)
Kayak kodları açıldı.Artık içini açıp ne var ne yok bakıp yenisini yazabiliriz :D Tabiii Linuxun yeri başka o en iyisi :)

Cloakengaged

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
147
microsoft iyi gidiyor son dönemlerde..
silverlight 'da baya kaliteli yazılımmış..
microsoft yükselmeye devam edecek özellikle ie9 - windows8 oldukça iyi olacakdır diye düşünüyorum.. toparlanmaya başladı microsoft takımı..
Microsoft ile ilgili bir konuya Windows kullananlardan çok Linux kullanan microsoft düşmanlarının yorum yazması ne kadar ilginç..
Sanırım bunun nedeni windows kullanan insanların microsoft u takmaması yaptıklarına yapmış deyip geçmesi
linux kullanan insanların ise azınlıkda oldukları için microsoftu sürekli kendilerine rakip olarak görüp kendilerince sürekli yarış içinde olmasıdır..

Linux olmasaydı windowsu 1000$'a satmaya kalkardı bunlar

linux'un pek bir etken olduğunu sanmıyorum bu konuda. zaten windowslar 200-300 dolardan satılıyor.. linux sistemler daha çok yayılıp geliştikçe fiyatları aşşağı indirecekdir.. ama 200-300 dolar çokda ucuz değil.. şimdilik pek bir etken olarak görülmüyor.. zaten windows 98 - 95 gibi dönemlerde de bu fiyatlardan satılıyordu diye biliyorum o dönemlerde linuxun adını bile bilen sayılıydı..

Internet explorer ve Messenger gibi programlar bile paralı olurdu.

işletim sistemiyle gelen bir yazılım nasıl paralı olabilir ki.. zaten işletim sistemine verip içindeki tüm yazılımların kullanım hakkını almış oluyorsun..

ne yani windowsu kurunca tebrikler windowsu kurdunuz şimdi internete bağlanmak için 50 dolar daha vermeniz lazım diye bir mesaj çıkabileceğini mi düşünüyordun:lol:

Hayır: 10.000. $ öderdik.Bilgisayarınız iyimi olsun bu kazığı yiyin

apple o konuda var zaten windowsun fiyatı 1.000 dolardan aşağı bir fiyattaysa bunu apple'a borçluyuz bence.. linux pek bir etken değil zaten kullanan pazar payı istatiğine göre fazla değil..

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
microsoft iyi gidiyor son dönemlerde..
silverlight 'da baya kaliteli yazılımmış..
microsoft yükselmeye devam edecek özellikle ie9 - windows8 oldukça iyi olacakdır diye düşünüyorum.. toparlanmaya başladı microsoft takımı..
Gnome 3 and Kde 5=Microsoft is finish :D

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
@Cloakengaged, konuya Windows'çulardan çok Linux'çuların cevap yazmasının sebebi; Windows'çuların artık Microsoft'un boş vaatlerine kulak asmıyor olmalarıdır. :)

Cloakengaged

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
147
Gnome 3 and Kde 5=Microsoft is finish :D

evet sana göre öyle :D firefox 4 firefox 4 deyip duruyordun geçende.. daha internet explorer'ı tahtından indiremediler %90 dan fazla pazar payı olan bir sistemi nasıl finishleyecekler :D ancak 10-40 yıl sonra görürsün microsoftun iflas ettiğini ya da bir kaç günde de görebilirsin çok kafa yorarsan.. ama rüyanda..

@Cloakengaged, konuya Windows'çulardan çok Linux'çuların cevap yazmasının sebebi; Windows'çuların artık Microsoft'un boş vaatlerine kulak asmamalarıdır. :)

:lol: windows kullananların bile kulak asmadığı bir firmaya siz neden sürekli eleştiri yapıyorsunuz zaten kimse kulak asmıyormuş.. yoksa o kimsenin takmadığı firma piyasa hakimi diyemi

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
@Cloakengaged, konuya Windows'çulardan çok Linux'çuların cevap yazmasının sebebi; Windows'çuların artık Microsoft'un boş vaatlerine kulak asmıyor olmalarıdır. :)
@Jeaquares windowsçular bile anladı microsoft boş :D

---------- saat 19:03 eklendi ---------- önceki mesaj saat 19:02 eklenmişti ----------

evet sana göre öyle :D firefox 4 firefox 4 deyip duruyordun geçende.. daha internet explorer'ı tahtından indiremediler %90 dan fazla pazar payı olan bir sistemi nasıl finishleyecekler :D ancak 10-40 yıl sonra görürsün microsoftun iflas ettiğini ya da bir kaç günde de görebilirsin çok kafa yorarsan.. ama rüyanda..
Firefox 4 çıkmadı ve pazar payı %60(ienin).Finishlenebilir.Sadece reklam :)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Bu Cloakengaged'a para veriyorlar. Anlaşıldı. Yoksa kalkıp da şirketin reklamını yapmazdı. Ben Ubuntu kullanıyorum ama kalkıp da Canonical'ın reklamını yapmıyorum. :) İşletim sistemini savunmak ayrı, üreticisini savunmak ayrı. Bir de tüm bunları körü körüne savunmak apayrı.

Cloakengaged

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
147
Firefox 4 çıkmadı ve pazar payı %60(ienin).Finishlenebilir.Sadece reklam :)
ienin %60larda olduğunu bende biliyorum.. firefox 4'ün çıkmadığını da biliyorum..
çıkmasına 1 yıla yakın veya daha fazla bir sürenin olduğunu da biliyorum
ienin bile yılda %1-2 anca düşürebiliyorlar o kdr reklam yapıp...
zaten pazar payı yüzde 90 derken windowsu nasıl finishleyecekler dedim..

Bu Cloakengaged'a para veriyorlar. Anlaşıldı.
Aylık 1600$

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Bu Cloakengaged'a para veriyorlar.
Bencede.Microsoft herkesin sevebileceği en son şirkettir.

---------- saat 19:11 eklendi ---------- önceki mesaj saat 19:09 eklenmişti ----------

ienin %60larda olduğunu bende biliyorum.. firefox 4'ün çıkmadığını da biliyorum..
çıkmasına 1 yıla yakın veya daha fazla bir sürenin olduğunu da biliyorum
ienin bile yılda %1-2 anca düşürebiliyorlar o kdr reklam yapıp...
zaten pazar payı yüzde 90 derken windowsu nasıl finishleyecekler dedim..
Finishler meraklanma :)
Koptum :lol: Sana microsoft için bir cevap vermiyorum.

Cloakengaged

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
147
Finishler meraklanma :)

bu benim gnome 3 çıkdıkdan sonra gnome3 kullanan bir linux dağıtımına girip
windows 8 çıkınca ortada gnome 3 filan kalmayacak demem gibi bir şey..

ya da

firefox 4 çıkdıkdan sonra ilgili konuya girip internet explorer 10 çıkınca dağıtıcak buraları demem gibi birşey..

annttiigs

Profesör
Reaksiyon puanı
24
haberin içeriği nerede tartışma nerede ? microsoft'un özellikle live serisi ile başarımı oldukça arttı. bilgisayarında messenger account'u olmayan insanlar kötülerse daha bir sevineceğim. yoksa messenger'e ha farklı bir client ile bağlanmışsın ha live messenger ile. live photo resmen picasadan başarılı. ücretsiz virüs programı başarılı. servisleri oldukça düzeldi. daha ne ?

sdmh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
işletim sistemiyle gelen bir yazılım nasıl paralı olabilir ki.. zaten işletim sistemine verip içindeki tüm yazılımların kullanım hakkını almış oluyorsun..

İşletim sistemi ile verilmez. Ayrıca ücretli satılırlardı.

ne yani windowsu kurunca tebrikler windowsu kurdunuz şimdi internete bağlanmak için 50 dolar daha vermeniz lazım diye bir mesaj çıkabileceğini mi düşünüyordun:lol:
Evet o şekilde düşünüyorum. Windows 7 home basic ve home premium arasındaki farklardan biride "Tema" desteğidir. Yani daha şirin ve renkli kullanmak istiyorsan daha FAZLA para vereceksin

apple o konuda var zaten windowsun fiyatı 1.000 dolardan aşağı bir fiyattaysa bunu apple'a borçluyuz bence.. linux pek bir etken değil zaten kullanan pazar payı istatiğine göre fazla değil..

Apple'da ucuz değildir. Fiyat konusunda windows'a etkisi olmaz. Ama tema ve görsellik konusunda windows'a tur bindirdiğinden insanlar şu an AERO kullanabiliyor.

---------- saat 19:25 eklendi ---------- önceki mesaj saat 19:23 eklenmişti ----------

haberin içeriği nerede tartışma nerede ? microsoft'un özellikle live serisi ile başarımı oldukça arttı. bilgisayarında messenger account'u olmayan insanlar kötülerse daha bir sevineceğim. yoksa messenger'e ha farklı bir client ile bağlanmışsın ha live messenger ile. live photo resmen picasadan başarılı. ücretsiz virüs programı başarılı. servisleri oldukça düzeldi. daha ne ?

Mesele başarılı olması değil ms programlarının ücretli ve pahalı olması

Cloakengaged

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
147
Apple'da ucuz değildir. Fiyat konusunda windows'a etkisi olmaz. Ama tema ve görsellik konusunda windows'a tur bindirdiğinden insanlar şu an AERO kullanabiliyor.

ucuz olmasından değil zaten pahalı olmasından dedim.
macdan pahalı bir fiyat olsaydı ya da mac'a yakın bir fiyat olsaydı (1.000$) millet windowslu sistem alacağına mac sistem alırdı.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
ucuz olmasından değil zaten pahalı olmasından dedim.
macdan pahalı bir fiyat olsaydı ya da mac'a yakın bir fiyat olsaydı (1.000$) millet windowslu sistem alacağına mac sistem alırdı.
Macde 1.000$ :D

Cloakengaged

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
147

mac işletim sistemleri ayrı satılmıyor. en ucuz mac sistemlerde iMac 13'' 1.000-1.300 gibi bir fiyattan satılıyordu..

yani sadece işletim sistemi windows alıncağına
donanım+mac'ı daha ucuza getirirlerdi neyse zaten saçma bir abartmanın eseri windowsun 1.000 dolar olması..

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
mac işletim sistemleri ayrı satılmıyor. en ucuz mac sistemlerde iMac 13'' 1.000-1.300 gibi bir fiyattan satılıyordu..

yani sadece işletim sistemi windows alıncağına
donanım+mac'ı daha ucuza getirirlerdi neyse zaten saçma bir abartmanın eseri windowsun 1.000 dolar olması..
Neden bir sistem almak zorundayım? :thumbdown: İstediğim yere yüklerim :wink: