Microsoft Türkiye'nin Değiştirdiği Hayatlar

Bu konuyu okuyanlar

Hakkı Alkan

Rektör
Admin
Katılım
2 Haziran 2005
Mesajlar
13,887
Reaksiyon puanı
2,155
Puanları
113
Microsoft Türkiye'nin 2006 yılından bu yana sürdürdüğü sosyal sorumluluk projesi "Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor" Washington Üniversitesi'nde bilimsel makale konusu oldu.

Türkiye'de son üç yıldır tüm hızıyla süren Microsoft Türkiye'nin "Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor" sosyal sorumluluk projesi sayesinde 43 ilde 247 eğitmen yetiştirildi. Projenin temel amacı ekonomik ve sosyal yönden dezavantajlı kişileri bilişim ile tanıştırmak...
Bu sayede bir çok genci iş sahibi yapan, yaşamlarını değiştiren proje ile şimdiye kadar 12 binden fazla gence temel bilgisayar eğitimi ulaştırıldı.

Aldıkları bilgisayar eğitimi ile iş sahibi olan, yaşamları değişen gençlerin hikayelerinden çok etkilenen Washington Üniversitesi araştırmacılarından Marc West, kilometrelerce öteden Türkiye'ye geldi.

Türkiye'yi Dünyaya Duyurdu

Üniversitenin Bilgi ve Toplum Merkezi'nde, bilgi ve iletişim teknolojileri projelerinin dezavantajlı toplulukları üzerindeki sosyo-ekonomik etkisini araştıran bilim adamı West, gençlerin hikayelerini ve Türkiye'yi anlattığı makalesi ile Microsoft Türkiye'nin sosyal sorumluluk projesini akademik dünyaya taşıdı.

Marc West, bu gönüllü projenin uygulamasını yürüten Habitat için Gençlik Derneği ile projede gönüllü eğitmen olarak görev yapan üç gencin hikayesini makalesinde bakın nasıl anlattı:
"Neslihan ve Sait Türkiye'nin dört bir yanında gelişen Microsoft Türkiye'nin gönüllülük hareketinin bir parçası... Öncelikli olarak bu gençler on binlerce gencin değişen Türkiye ekonomisinde daha iyi rekabet edebilmesi için kendilerini gençlik örgütleri ağına bilişim eğitmeni olarak adıyorlar. Sonrasında da hem akranlarını [Bileler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor Projesi kapsamında] eğitiyor, hem de kendi kapasiteleri geliştikçe deneyim ve e-becerileri ile kendi kariyerlerini geliştirme sürecinde büyük avantaj yakalıyorlar.
Neslihan Şahin için [Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor Projesi gönüllü eğitmenliğinin] sonucu Milliyet Gazetesi'nde sayfa tasarımcısı ve grafikçi olarak iş pozisyonu olmuş.Â* Gazetedeki yoğun iş yükü ve sıkışık teslim tarihlerine rağmen Neslihan gönüllü çalışmaları bir kenara bırakmamış. Neslihan halen her cumartesi gönüllü bilgisayar okuryazarlığı eğitimleri için bilişim akademisine dönüyor.

Sait Çetin içinse bilgi ve iletişim teknolojilerindeki bilgi ve deneyimleri uluslar arası kalkınma sektöründe bir iş ile sonuçlanmış: Sait şuan Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu için proje koordinatörü olarak çalışıyor. Sait'e yeni e-becerilerinin işi ile alakası olup olmadığını sorduğumda gülüyor. "Powerpoint? Her hafta yeni Powerpoint sunumlar hazırlamam gerekli ve bu sunumlar ilginç olmak zorunda, yoksa gençler sıkılır." Sait sunumlarına film yüklemek için Windows Media Player kullanıyor, ayrıca Birleşmiş Milletler projesi için geliştirilen yeni bir film yarışmasında da bu becerilerinden faydalanıyor.

Sait'in Microsoft Türkiye'nin projesinde, Habitat için Gençlik Derneği'nde bir gönüllü ve bilgisayar okuryazarlığı kapasitesi geliştiren bir eğitmen olmadan önce bilgi ve iletişim teknolojilerindeki yetkinliği Word ile sınırlıymış.Â* Oysa bu sürecin bir buçuk yıl sonrasında Birleşmiş Milletlerde mülakatın ardından iş kabulünü bir e-mail aracılığı ile öğrendiğinde şaşırmamış. Neslihan gibi Sait'in de iş hayatındaki başarısı onun [Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor Projesi ekibi] ile ilişkilerini sonlandırmamış. Başarılı işine rağmen Sait halen Habitat için Gençlik Derneği'nin çalışmalarına gönüllü olarak destek veriyor, hatta onu yaratan derneği güçlendirmek için uzun hafta sonu toplantılarına katılıyor."

Hedef 81 İl

Türkiye'de bilgisayar okur yazarlığının artması için aralıksız yürütülen proje kapsamında İzmir'den Hakkari'ye, Samsun'dan Diyarbakır'a kadar bir çok ilde başta gençler olmak üzere, her yaşta kişi bu kurslara yazılmaya devam ediyor.

Bu güne kadar bilgisayar okur yazarlığı eğitimleri 12 binden fazla kişiye ulaştırıldı. Microsoft Türkiye ve Habitat için Gençlik Derneği'nin şimdiki hedefi şu anda 61 ilde sürdürülen bu eğitimleri 81 ile taşıyabilmek.

:: Microsoft'un sosyal sorumluluk projeleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yazan: Hakkı Alkan
SDN - http://shiftdelete.net
 

DogukanDogu84

Müdavim
Katılım
4 Ocak 2007
Mesajlar
1,686
Reaksiyon puanı
9
Puanları
38
Bilgisayar sadece Microsoft dan ibaret mi? İyi reklam yapmışlar. :D
 

ilgicekici

Asistan
Katılım
20 Şubat 2006
Mesajlar
139
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Merhaba;

Ben bu projenin gönüllü eğitmenlerinden biriyim. Burada, projenin esas sahibinin Microsoft olduğu söyleniyor ama porjeyi bulan, gerçekleştiren ve uygulayan Habitat İçin Gençlik Derneği. Microsoft bu büyük projenin destekleyecisi.
 
Üst