Mehmet Ata Ceylan - Enerji Depolama Sistemleri

Bu konuyu okuyanlar

karacale

Öğrenci
Katılım
18 Ocak 2016
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Mehmet Ata Ceylan (Enerji Yatırım Projeleri alanında faaliyet göstermekte olan iş adamı), Enerji Depolama Sistemleri ile ilgili aşağıdaki değerlendirmede bulundu:

20670.jpg


Mehmet Ata Ceylan:
"Dünya’da çevreye zarar vermeyen yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek git gide yaygınlaşıyor. Ancak rüzgar sürekli esmiyor ya da güneş hep açmayabiliyor. Bu sebepten dolayı elektrik enerjisini belirli yollar ile üretmek durumundayız.
Enerji şebeke operatörlerinin enerji depolama teknolojisi sayesinde; pik elektrik tüketimi olan saatlerde birkaç saniye içerisinde devreye girecek büyük Depolama Sistemleri ile anlık ihtiyacı kolaylıkla karşılayabilirler. Dolayısıyla, yeni ilave arz güvenliği amaçlı enerji santrali yatırımı yapılmasına gerek kalmaz ve mevcut enerji santrallerinin kapasite kullanım oranları ve verimliliği artmış olur. Enerji Depolama Sistemleri, ileride YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması) süresi bitecek olan Yenilenebilir Enerji Şirketleri için özellikle büyük bir önem arz edecektir."
Mehmet Ata Ceylan, enerjinin depolanmasının yaygın olarak 3 şekilde yapılabildiğini ifade etti:
  1. Mekanik Depolama (Pumping Storage, Flywheel, Compressed Air)
  2. Elektrokimyasal Depolama (Batarya/Pil Sistemleri)
  3. Elektriksel Depolama (Capacitor, Superconducting Magnetic Coil)
Elektro kimyasal (pil) depolama sistemleri kullanımı dünyada çok yaygın olarak, özellikle ABD, Batı Avrupa, Japonya, Çin ve G.Kore’de artmaktadır. Bu günlerde, Almanya’nın da bu konuda bir kalkışa geçtiğini duymaktayız.

Mehmet Ata Ceylan durumu yerel bazda değerlendirdi:
Türkiye‘de bilindiği kadarıyla bu konularda birkaç şirketimizin çalışma ve araştırmaları bulunmaktadır. Bir tanesi, şu anda bildiğimiz kadarıyla denemeleri yapılmakta olan Lityum-İyon bataryalı Enerji Depolama Sisteminin (EDS) belirli bir yük üzerin deki elektriksel davranışlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi yapılmaktadır.
Öte yandan, başka bir Türk Firmamızın da %100 olarak kendi ürettiği, Türkiye'nin İlk ve Tek olan Yerli Enerji Depolama Sistemini tanıttı geçtiğimiz günlerde. Güncel olarak İngiltere’deki projelerde kullanılmakta olan “Enerji Depolama Sistemi” projesini bu günlerde ulusal enerji pazarına sunduklarını duyurdular. Türkiye gurur ve heyecan uyandıran bir çalışma.
EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı 2018 programı sırasında gerçekleşen ve EÜD (Elektrik Üreticileri Derneği) tarafından yürütülen Enerji Depolama Oturumun’da da aşağıda yer alan konular tartışıldı:
  • Depolama Alanında Gelecek Teknolojiler
  • Enerji Depolamada Uluslararası Uygulamalar
  • Enerji Depolamada Mevzuat ve Teşvik Uygulamaları
  • Enerji Depolamada İş – Yatırım Modelleri
“Sonuç olarak; Türkiye'de Enerji Depolama Sistemleri'nin yaygınlığı ve ulaşılabilirliği hızla gelişecektir.” - Mehmet Ata Ceylan

kaynak
 
Üst