- Katılım
- 9 Temmuz 2008
- Mesajlar
- 23,961
- Reaksiyon puanı
- 452
- Puanları
- 7,263

Sorunsuzluğu, ekonomikliği ve sağlamlığıyla adından bahsettiren modeller üreten Mazda, bu özelliklerini uzun yıllarca korumayı başarırken, benimsediği KODO tasarım felsefesi ve geliştirdiği Skyactiv teknolojisine sahip ilk modeli olan CX- 5in ardından ikinci modeli Mazda6yı yollara çıkartıyor.

KODO tasarım diliyle ortaya çıkan yeni Mazda6, ilk kez 2011 yılında Tokyo Otomobil Fuarında tanıtılan Mazda Takeri konseptinin seri üretim modeli olurken keskin hatlarıyla vahşi bir hayvanı hatırlatan çizgileriyle öne çıkıyor. Özellikle büyük bir panjurla başlayan çizgiler, motor kaputunun üzerinden akarak bagaj kapağına kadar uzanıyor. Özellikle keskin ve ince farlarını yine benzer özellikteki stop lambalarıyla tamamlarken tamponlar ve kapı altlarında yer alan çizgileri tasarımın hırçınlaşmasını destekliyor.

Hafif ve yüksek mukavemetli Skyactiv gövde yapısında ön kapılarda 2 adet darbe direği yer alıyor. Buna ek olarak üst direğin yuvarlak enine kesiti bulunuyor. Bu direklerde dayanıklılığın artmasına yardımcı olan çift sırtlı enine kesit mevcut. Ayrıca ön koltuklar boyun incinmesini önlemek ve arkadan çarpışma halinde boyunda yaralanmaların önlenmesine yardımcı olacak şekilde tasarlandı.

Ayrıca Mazda6da ilk kez LED aydınlatma ve halojen halkalı kılavuz ışıkları kullanılırken yine Soul Renk olarak adlandırılan koyu kırmızı renk de ilk kez bu modelde kullanıldı.

Uzunluğu 4.865 mm olan Mazda6nın dingil mesafesi 2830 mm. Bu Dİğer rakiplerine göre oldukça fazla olurken, bu sayede başta arka koltuk diz mesafesi olmak üzere daha geniş bir iç mekan sunuyor. Geniş iç mekan KODO felsefesinin ilk amacı olurken, sürücü odaklı bir kokpit ve ayarlanabilir eğimli ön koltuk, dorğu bir sürüşe imkan tanıyor.

Ayrıca üçlü gösterge paneli de aracın hırçın tasarımını zenginleştiriyor. Mazda6nın bir diğer özelliği olan Skyactiv teknolojisinin bir parçası olan şaside burulma dayanıklılığını yüzde 30 oranında artıran ultra-yüksek dayanımlı çelik yer alıyor. Geliştirilen fren servosu sayesinde fren sisteminin verimi artıyor. Ses ve kabin gürültüsünü azaltmak için gürültüyü emen parçalar bulunuyor. Araç altındaki hava akışı travers, egzoz ve diğer parçalar içerisinde kontrollü olarak akarken bu da aracın sürtünme katsayısını iyileştiriyor. Tüm bunların sonucunda Mazda6nın sürtünme katsayısı 0.26 cD kalıyor.

Japonyada üretilen Mazda6nın motor özellikleri, temelde aynı fakat satılacağı ülkelerin pazarlarına göre değişkenlik gösterecek ve Rusyada 3 farklı motor seçeneği yer alacak. Bunlardan ilki olan Skyactiv-G 2.0, 6.000 d/dde 150 HP maksimum güç üretirken 14.0:1lik sıkıştırma oranı sayesinde düşük devirlerden itibaren tork üretmeye başlayacak. Bu benzinli motor, 210 Nmlik maksimum torku 4.000 d/dde sunarken aracın ortalama yakıt tüketimi ise 6.0 lt/100 km.

Performans odaklı geliştirilen 2.5 ltlik benzinli Skyactiv-G 2.5, maksimum torku olan 256 Nmye 3250 d/dde ulaşıyor. Motor gücü 5700 d/dde 192 HP olurken özellikle silindir bloğunda bulunan dengeleme şaftı motor titreşimini ve gürültüsünü azaltıyor. Mazda6da yine Skyactiv-G isimli 6 kademeli otomatik ve 6 ileri manuel şanzıman seçenekleri yer alıyor.

İlk binek araç fren enerjisi yenileme sistemi olan i-ELOOP Mazda6 2.5te yer alırken Mazda3te kullanılmaya başlanan i-stop sistemi bu modelde de görev yapıyor. Acil Durum Sinyal Sistemi (ESS), Arka Araç İzleme (RVM), Şerit Değiştirme Uyarı Sistemi (LDWS), Akıllı Şehiriçi Fren Desteği (SCBS), Yokuş Kalkış Desteği (HLA), Adaptif Ön Far sistemi (AFS) Uzun Far Kontrol sistemi (HBC) aracın güvenlik teknolojileri arasında yer alıyor. Bu özellikleriyle üçüncü nesil Mazda6 üretime başlarken, markanın lokomotif sınıfı olan orta sınıftaka rekabette ön plana çıkmak istiyor.
kaynak