'Mavi kapak'ta hüzünlü son

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Mai Nai
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Mai Nai

Guru
Emektar
Katılım
23 Ağustos 2008
Mesajlar
21,627
Reaksiyon puanı
157
Puanları
243
Şimdiye kadar 1600 tekerlekli sandalye dağıtılmasını sağlayan 'mavi kapak' kampanyası sona erdi
594093280114200150.jpg

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden dünyaya yayılan 'mavi kapak' toplama kampanyası, 3 yıllık gönüllü çalışmanın ardından Dekan Prof. Dr. Celal Artunç'un talimatıyla sona erdi. 'Tane tane kapakları toplayalım adım adım engelleri aşalım' sloganıyla yürütülen projenin koordinatörlüğünü yapan Prof. Dr. Nurselen Toygar, "Dekanımız fakültemizin bilimsel çalışmalarla adının anılmasını istiyor. Bu nedenle kampanyaya bu yıl son verildi. Projede şu ana kadar 400 ton kapak toplandı, 1600 tekerlekli sandalye dağıtıldı.

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'yle adını duyuran, dünyaya yayılıp çığ gibi büyüyen plastik kapak toplama kampanyası, 3 senelik gönüllü çalışmanın ardından bitirildi. Projeyi internette görüp İzmir'e getirme teklifinde bulunan Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinden Kosovalı Kushtrim Ahmeti'nin girişimine destek veren başta öğretim üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar olmak üzere kampanyanın yayılmasında büyük emek veren fakültedeki birçok öğretim üyesi ile öğrenci, kararla üzüntü yaşadı.

'KAMPANYA BENİM ÇOCUĞUM GİBİ'

En büyük üzüntüyü kendisinin yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Nurselen Toygar "Dekanımız, her sene kampanyanın bitirilmesini istiyordu, ancak biz halkımızdan gelen istek üzerine kampanyayı devam ettirdik. Fakat 2012 yılında Dekanımız bitirilmesini istedi. Çünkü fakültenin bilimsel haberlerle gündeme gelmesini, adının kapakla anılmasını istemediğini söyledi. Bu kampanya benim çocuğum gibi oldu, Ataşehir Belediyesi'nden aldık, onu yetiştirdik ergenliğe getirdik. Kurumsal olmaktan çıkan bu projenin bitirilmesi en çok beni üzüyor ve içimi acıtıyor. Uykularımı kaçırıyor. Bu proje bizden daha çok halkımızın sahiplendiği bir proje oldu" dedi.

ÇOCUKLAR AĞLIYOR

Projenin dünyaya yayıldığını belirten Prof. Dr. Nurseli Toygar, 50 dünya ülkesinden proje için kapak geldiğini belirtti. Prof. Dr. Toygar "Umutsuz olduğumuz bir dönemde sevgi birliğimizin devam ettiğini gördük. Çocuklarımız sosyal sorumluluk edindi. Şimdi bana soruyorlar; 'Hocam bu kampanya biterse biz bu kapakları ne yapacağız?' Çocuklar duyunca ağlamaya başlamış. Bize sağlık raporuyla başvuran bütün engellilere ulaştık ve bunu gururla söylüyorum. Buna ulaşmamızı halkımız sağladı" dedi.

KURUMLAR KAMPANYAYA SAHİP ÇIKMAK İSTİYOR


Belki sistemi bildiği belki de koordinatörü olduğu için birçok kurumdan teklif aldığını söyleyen Prof. Dr. Toygar "Facebook'ta 350 bin takipçimiz var, her ilde gönüllü kuruluşlarımız var. Şu ana kadar 1600 tekerlekli sandalye dağıttık. 400 ton kapak toplandı. Arjantin'de 80 ton kapak toplanmış ve Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişler. Biz de Guinness'e başvurduk ve oradan da haber bekliyorduk" dedi. Projenin, Türkiye'nin uluslararası yüz akı projesi haline geldiğini ve EXPO'ya entegre edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Toygar, "EXPO'nun konusu sağlık. Burada engellilerimize bir araç sağlanıyor ve onların hayata veya eğitime devam etmeleri sağlanıyor. Bu proje EXPO'ya entegre olmalı" dedi.

DEKANLIK GÖRÜŞ BELİRTMEDİ

Ege Üniversitesi Rektörlüğü yetkilileri, kampanyanın sona ermesiyle ilgili Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'ın ilgisinin bulunmadığını, kararın Diş Hekimliği Dekanlığı'na ait olduğunu belirtti. Diş Hekimliği Dekanlığı ise kampanyanın sona ermesiyle ilgili görüş belirtmedi.

SİSTEM NASIL İŞLEDİ?

Pprojenin İzmir'e taşınmasının ardından Koordinatör Prof. Dr. Nurselen Toygar, geri dönüşüm firması, PTT Genel Müdürlüğü ve Almanya'daki tekerlekli sandalye üretimi yapan firmayla irtibat kurdu. Görüşmelerin ardından protokoller imzalandı. Buna göre, kampanyaya destek vermek isteyen bir kişi topladığı kapakları Türkiye'nin herhangi bir noktasından PTT şubesine getirerek burada 30 kilograma kadar 5 TL'lik bir ücretle Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne gönderilmesini sağladı. Fakültede toplanan kapaklar belirli bir miktara ulaştıktan sonra da İzmir'deki geri dönüşüm fabrikasına götürüldü. Ardından firma, kapaklardan elde edilen geliri, Almanya'daki tekerlekli sandalye firmasının hesabına yatırdı. Normal şartlarda 250 kilogram kapak karşılığında 1 tekerlekli sandalye alınabilirken, geri dönüşüm firması, her bir tonluk kapağa 4 yerine 5 tekerlekli sandalye parasını Almanya'daki firmanın hesabına yatırdı, bu firma da 5 yerine 6 tekerlekli sandalyeyi Türkiye'ye gönderdi. Türkiye'ye gönderilen tekerlekli sandalyeler, sağlık raporuyla engelli olduklarını belirleyen kişilere yine PTT aracılığıyla 5 lira karşılığında evlerine kadar götürüldü.

KAMPANYA DEVAM ETMELİ

'Mavi kapak' projesine destek veren İzmir Çağdaş Özürlüler Yaşam Derneği Genel Başkanı Hamit Vedat Başer, kampanyanın genişleyerek devam etmesi gerektiğini savundu. Ege Üniversitesi'nin güvenilir bir kurum olduğunu sözlerine ekleyen Başer, "Kampanyanın kesinlikle devam etmesi gerekiyor. Biz bu kampanyayı daha çok geliştirmeyi düşünüyorduk ancak Ege Üniversitesi bunu bıraktı. Biz toplamaya devam ediyoruz fakat ne kadar etkili olur. Ege Üniversitesi'nin elinde olması bana güven veriyordu. Bu duruma engelliler çok üzülecektir" dedi.

ahaber.com.tr
 

VincentVega

Profesör
Katılım
29 Ağustos 2007
Mesajlar
2,666
Reaksiyon puanı
3
Puanları
218
Dekanımız fakültemizin bilimsel çalışmalarla adının anılmasını istiyor. Bu nedenle kampanyaya bu yıl son verildi.
Bu kadar saçma bir neden olabilir mi ya...
 

Ahmethz

Rektör
Emektar
Katılım
7 Eylül 2006
Mesajlar
12,440
Reaksiyon puanı
398
Puanları
263
kampanyaya sahip çıkacak kurumlar olacaktır buna inanıyorum
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
zsaten kendi işler hale gelen bir projeyi üniversitenin bırakması gayet doğal. bir üniversitenin bir projeyi kendi işler hale getirdikten sonra devam etmesinin bir mantığı yok. projeyi gönüllü dernekler, belediyeler vb. oluşumlar sahiplenip devralıp devam ettirebilirler. böylece üniversite de daha faydalı başka projeler üretebilr. olması gereken de budur.
 
Üst