Mavi Işık Gözlere Zararlı Mıdır?

hkndmrlp42

Profesör
Reaksiyon puanı
145
Düşünmek için bu konu hakkında fikir sahibi olmak gerekiyor. Özellikle bilgisayar için monitör alırken karşımıza çıkan bir detay ama kolay kolay içeriğini araştırmıyoruz. Belki firmaların kurnazlığıdır belki de ciddi zararları vardır. Kısaca konunun rağbet görmesi için konu içeriğinde mavi ışığın ne olduğu açıklanmalıdır. Link ile oraya buraya yönlendirmek hoş olmamış. Olmadığı gibi konu sahibi kendi fikrini paylaşmadan "siz bu konuda ne düşünüyorsunuz" demiş.

Ben söyleyeyim. Hangi konuda ? Ortada bir konu var mı ?

wolkhy1903

Profesör
Reaksiyon puanı
79
Ya bu mavi ışık filtresinin bataryaya bir etkisi var mı acaba olumlu yada olumsuz

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Düşünmek için bu konu hakkında fikir sahibi olmak gerekiyor. Özellikle bilgisayar için monitör alırken karşımıza çıkan bir detay ama kolay kolay içeriğini araştırmıyoruz. Belki firmaların kurnazlığıdır belki de ciddi zararları vardır. Kısaca konunun rağbet görmesi için konu içeriğinde mavi ışığın ne olduğu açıklanmalıdır. Link ile oraya buraya yönlendirmek hoş olmamış. Olmadığı gibi konu sahibi kendi fikrini paylaşmadan "siz bu konuda ne düşünüyorsunuz" demiş.

Ben söyleyeyim. Hangi konuda ? Ortada bir konu var mı ?
Lütfen bu kadar sert çıkmayın. Ortada bir konu var. Bu konu hakkında sizin fikrinizi almak istemem kötü bir şey mi? Amacım konunun rağbet görmesi değildi. Ama siz kendinizce ne anladıysanız artık.
Link paylaştım. Çünkü konuya ek olması açısından. Ben de bu soruya cevap alabilmek için bu konuyu açtım yani amacım konunun rağbet görmesi değil. Hem neden konunun rağbet görmesini isteyeyim ki. Aslında sizin bakışınızı da doğru buluyorum. Çünkü kendi fikrimi söylemeden link paylaşmam bence hoş olmamış. Madem kendi fikrimi belirtmedim o zaman şimdi kendi fikrimi belirteyim.
Mavi ışık belki zararlıdır ama mavi ışığı azaltınca ekrandaki renkler kırmızımsı oluyor ve bu da beni rahatsız edebiliyor.
Bu arada mavi ışık azaltma programı arayanlar şu linktekilere bakabilirsiniz?
f.lux Alternatives and Similar Software - AlternativeTo.net

hkndmrlp42

Profesör
Reaksiyon puanı
145
Lütfen bu kadar sert çıkmayın. Ortada bir konu var. Bu konu hakkında sizin fikrinizi almak istemem kötü bir şey mi? Amacım konunun rağbet görmesi değildi. Ama siz kendinizce ne anladıysanız artık.
Link paylaştım. Çünkü konuya ek olması açısından. Ben de bu soruya cevap alabilmek için bu konuyu açtım yani amacım konunun rağbet görmesi değil. Hem neden konunun rağbet görmesini isteyeyim ki. Aslında sizin bakışınızı da doğru buluyorum. Çünkü kendi fikrimi söylemeden link paylaşmam bence hoş olmamış. Madem kendi fikrimi belirtmedim o zaman şimdi kendi fikrimi belirteyim.
Mavi ışık belki zararlıdır ama mavi ışığı azaltınca ekrandaki renkler kırmızımsı oluyor ve bu da beni rahatsız edebiliyor.
Bu arada mavi ışık azaltma programı arayanlar şu linktekilere bakabilirsiniz?
f.lux Alternatives and Similar Software - AlternativeTo.net
Öncelikle kusura bakmayın biraz sert olmuş fakat tamamen iyi niyetle yazılmış bir serzenişti. Çünkü dediğim gibi mavi ışık duyduğumuz ama içeriğini bir çoğumuzun bilmediği bir konu. Link paylaşman güzel ancak kısa da olsa bir tanım yazmalıydın ondan sonra link ile zenginleştirirdin konuyu. Mobilden giren var vs.

Ben kullandığım monitörlerde sürekli mavi ışık filtreli ürünleri tercih ettiğimden ekstra ayara girmiyorum. Göz yorgunluğu, baş ağrısı şikayetlerim yok. Günlük ortalama 8 saat monitöre bakıyorum ama bugün pc bozdum artık mavi ışık sorunum da kalmadı :)

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Ben dün bu konuyu araştırırken eskiden katarakt ameliyatı olan insanların kızıl ötesi ve mor ötesi ışıkları görebildiğini bilgisine ulaştım.
Nedeni de katarakta sebep olan uv filtre lensini çıkarıp yerine hiçbirşey koymamaları.
Ancak bizim gözümüzde sadece 3 adet renk görme kabiliyeti olduğundan (kırmızı,yeşil,mavii) diğer tüm gördüğümüz renkler, bu renklerin karışımı olduğundan, kızıl ötesi ve mor ötesi renkleri de yine bu kombinasyonlarda görüyormuşuz.
Örnek olarak en soldaki resmi, en sağdaki şekliyle görüyorlarmış bu tür insanlar.
160807907.cgcSwpnh.RudbeckiaUVPLVISUVBVP1220981_c.jpg

Şu anki ameliyatlarda ise yerine yapay uv filtesi konulduğundan bu problem yokmuş.
Peki bu konuya nereden geldim ?
Geceleri yapay mavi ışığa maruz kalmak, katarakt oranını artırıyormuş.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Geceleri yapay mavi ışığa maruz kalmak, katarakt oranını artırıyormuş.
Peki siz mavi ışığı azaltma programı kullanıyor musunuz?
Ben mavi ışığı azalttığımda görüntü kırmızılaşıyor ve biraz da olsa gözlerimi acıtabiliyor. Sizde de böyle bir şey oluyor mu?
--- Gönderi Güncellendi ---
@Ben Kenobi SunsetScreen adlı programı yükllemiştim. Şimdi bakıyorum da mavi ışığı azaltınca gözlerim çok fazla acımıyor. Ama alışmam gerekebilir. Bu yüzden her zaman için böyle yapmayabilirim.
Bu SunsetScreen adlı program ile saate göre mavi ışık seviyesi ayarlanabiliyor.

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Peki siz mavi ışığı azaltma programı kullanıyor musunuz?
Ben mavi ışığı azalttığımda görüntü kırmızılaşıyor ve biraz da olsa gözlerimi acıtabiliyor. Sizde de böyle bir şey oluyor mu?
Bence gereksiz.
Ben seviyorum mavi ışığı.
İlginç bir şekilde mavi ışık luminance değeri en düşük ışıktır.
0.2126*R + 0.7152*G + 0.0722*B
Yani meali karanlığa en yakın ışık olması.

Katarakt oranını arttırdığına da inanmıyorum, hayatında teknolojik hiçbirşey kullanmamış anneannem katarakt oldu.
Ancak şu gerçek olabilir ki, vücut metabolizmasını bozabilir, nitekim bilgisayar başında uzun kalan insanlar bazen geceleri uyumakta zorluk çekiyor, nedenlerinden biri de bu olabilir.

Reaksiyon puanı
16,128
sonunu düşünen kahraman olamaz yiğenim demişti aslan amca çoğu beyaz led esasında mavi led olarak doğuyor flitre eklenerek beyaz oluyorlar gerçek beyaz led daha pahalı oluyor olabilir bu durum sanırım led lcd,telefon,tablet ve her türlü pc ve ekranı içinde geçerli olabilir sonuç Allah sabır ve güç versin...

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

ekran seçimlerinde tabii ki yolü neredeyse en büyük etkenlerden bir tanesi. Tavsiyem NEC ekranlarını araştırın. Birde sadece ekrana 5 dakika gibi bir süre için monte edilip, en iyi ekran çözünürlüğünü ve zararlı olduğu düşünülen yapılanmaları en aza indirgeyerek karışım bulan bir cihaz var. İnternetten araştırılabilir.

Saygılarımla

Reaksiyon puanı
16,128
Merhaba,

ekran seçimlerinde tabii ki yolü neredeyse en büyük etkenlerden bir tanesi. Tavsiyem NEC ekranlarını araştırın. Birde sadece ekrana 5 dakika gibi bir süre için monte edilip, en iyi ekran çözünürlüğünü ve zararlı olduğu düşünülen yapılanmaları en aza indirgeyerek karışım bulan bir cihaz var. İnternetten araştırılabilir.

Saygılarımla
link ver taş atıp kaçma.

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
sonunu düşünen kahraman olamaz yiğenim demişti aslan amca çoğu beyaz led esasında mavi led olarak doğuyor flitre eklenerek beyaz oluyorlar gerçek beyaz led daha pahalı oluyor olabilir bu durum sanırım led lcd,telefon,tablet ve her türlü pc ve ekranı içinde geçerli olabilir sonuç Allah sabır ve güç versin...

Donunu düşüren kahraman olamaz. :D
Programa gerek yok, ekran kartı ayarlarından mavi gamma oranını kafanıza göre kısın çok istiyorsanız.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Denetim Masası\Görünüm ve Kişiselleştirme\Görüntü konumundan sol taraftaki Rengi Ayarla'dan düşürülebiliyor.
@Ben Kenobi

Reaksiyon puanı
16,128
Donunu düşüren kahraman olamaz. :D
Programa gerek yok, ekran kartı ayarlarından mavi gamma oranını kafanıza göre kısın çok istiyorsanız.
gözlük mözlük yapmışlar bu işte çok büyük potansiyel var tipi güzel iş gören gözlükler yapıp satsak köşeyi döneriz de sermaye, üretim yeri yok...

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

ekran kalibrasyonu için olan profesyonel cihazın adı X-Rite i1 ve linki de burda. İşyerinde kullanan arkadaşım var ve faydasını görüyor. Spyder5 adlı bir cihaz daha var ona da bakabilirsiniz. Ayrıca ekran olarak tercihim Nec. Buradaki desktop ekranları da incelenebilir.

reaksiyon beklenen gibi olmuştur umarım. :)

Saygılar