Margarinler Ne ?Kadar Sağlıklı

tugbagaleri

Profesör
Katılım
13 Mayıs 2006
Mesajlar
2,224
Reaksiyon puanı
47
Puanları
228
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD),'Margarinden korkmayın' kampanyası yaparak büyük bir promosyon atağına geçti. Televizyon ve gazetelerde bol bol reklam ve reklam kokan haberler yayınlanmaya başladılar.

Üstüne üstlük piyasada ünlü birçok diyet uzmanı ve akademisyenini de yanlarına çektiler. Bütün tedirginlikleri nüfus artışına rağmen son 6 yıllık margarin üretiminin 160 bin tonu geçmemesi. 'Margarin hakkındaki 7 Gerçek' başlığı ile margarini yere göğe koyamıyorlar. Halkın kafası iyice karıştı.

Okuyucularımızdan (yazının yayılandığı site) gelen yoğun sorular üzerine bu sayımızı margarine ayırdık. Editörümüz Prof. Dr. Ahmet Aydın'ın yazısından sonra Arzu Aygen'in 'Margarin Şakşakçıları' başlıklı güzel yazısını da okuyacaksınız.

bu yazının devamını merakedenler için
 

bulmeh

Profesör
Katılım
26 Temmuz 2007
Mesajlar
1,653
Reaksiyon puanı
14
Puanları
218
Margarinlerin faydalı olmadığını bilmeme rağmen, bu kadar tüketilmesinde ki acı gerçeği de bir daha görmüş olduk.
Bu arada, sanırsam pek popüler bir yazı olmamış tugbagaleri :). galiba pek ilgilimizi çekmemiş. ben yine de buraya yazıdan önemli görüdüğüm kısmı alıntı yapayım izin verirsen, belki dikkatleri celbedebiliriz :)
En azından nerede neyi tüketmemiz gerektiğini bilelim:
HANGİ YAĞLAR TÜKETİLMELİ?

*
Yağ kısıtlaması vücut için zararlıdır. Mükemmel bir gıda olan anne sütünün kalorisinin %50’sinden fazlası yağlardan gelir. Bu yağların büyük bölümünü doymuş yağlar ve kolesterol oluşturur. Bazı bilim adamları ve diyetisyenler maalesef kendilerini tabiat anadan daha bilgili zannediyorlar.
*
Sanılanın aksine yağı az, dolayısıyla şekeri fazla yiyecekler insanları daha çok acıktırır ve daha çok şişmanlatır.
*
Sanayi tipi bitkisel kökenli yağlar (margarin, ayçiçeği, soya, mısır vb) üretimleri sırasında yüksek ısıl işlemlere ve basınca maruz kalırlar. Bu nedenle çok sayıda dejeneratif hastalığa ve kansere neden olurlar. Kolesterol içermemeleri bir üstünlük değil zaaftır. Kesinlikle tüketilmemelidirler.
*
Sızma zeytinyağı mükemmel bir yağdır. Tercihen salatalarda ve soğuk yemeklerde (zeytinyağlılar) kullanılmamalıdır.
*
Riviera zeytinyağı, fındık yağı ve kanola gibi sıcak preslenmiş yağlar ancak ikinci seçenek olarak kullanılabilir.
*
Tereyağı, iç yağı ve kuyruk yağı gibi hayvani yağlar (doymuş yağlar) ısıya oldukça dayanıklı mükemmel yağlardır. Milyonlarca yıldan beri insanlar tarafından kullanılmaları ise en önemli referanslarıdır. Sıcak yemeklerde tercih edilmelidirler.
*
Mümkünse özgür otlayan hayvanların yağları tüketilmelidir. Tereyağının piyasadaki sahtelerine dikkat edilmelidir (margarin üzerine giydirilmiş). Sahtesi dışarıda bırakıldığında geç erir, bıçakta fazla leke bırakır.
*
Balıkyağı en önemli omega–3 kaynağıdır. Bebeğinden, hamilesinden, gencine ve yaşlısına kadar herkes kullanmalıdır. Günde en az 500 mg aktif madde (EPA+ DHEA) kullanılmalıdır. Kronik hastalıklarda bu miktar hekim kontrolünde 1,5-2 grama kadar çıkartılmalıdır. Balıkyağı şişmanlatmaz; yaz-kış kullanılabilir.


 

tugbagaleri

Profesör
Katılım
13 Mayıs 2006
Mesajlar
2,224
Reaksiyon puanı
47
Puanları
228
Popüler bir yazı olmıyacagını tahminediyordum ama gerçekten cok önemli çogumuzun farkına varmadan hergün kendimizi zehirliyoruz ve buna reklamlarla teşfik ediliyoruz yukarıdaki yazının kaynağı olan sitede bir çokbilgi öğrendim bu zararları minumuna indire bilriz.
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,902
Reaksiyon puanı
181
Puanları
1,243
Tereyağı ve kuyrukyağı benzer şekilde insanlara öyle kötülendi ki, uzun süredir insanlar bunları çok zararlı biliyor. Halbuki yazıda da belirtildiği gibi tüketilmesi gerekli olan yağlardandır, özellikle herşeyin yapaylaştığı bugünlerde.. (Bunların tü-kaka olduğu sıvı yağ üreticileri ve onları destekleyen diyetisyenler tarafından çokça yazıldı çizildi, hala da tereyağı-kuyrukyağını kötülemeye devam ediyorlar, bir çok bilgisiz insan sıvı yağı bunlardan daha sağlıklı sanıyor.)

Ancak iç yağı, yine aynı yazar faydalı olduğunu söylese de, kuyrukyağı ile aynı sınıfta değildir. İç yağı gerçekten kalp/damar hastalıklarına ve kötü huylu kolesterole sebep olabilir. Fazla tüketilmemesi gerekir.
 
Üst