Mandriva Linux şirketine yeni CEO atandı

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Mandriva şirketinin yeni bir CEO atadığını öğrendim.
İsmi Arnaud Laprevote
Bu haber beni diğer şirket haberlerinden daha çok ilgilendirdi.
Çünkü eski Mandriva CEO'su Anne Nicolas isminde bir bayandı.
Bu sebepten dolayı da Mandriva'nın son yıllardaki dağıtımlarını bir Fransız bayan inceliğinde ve şıklığında görüyordum. :)
Bu CEO değişiminin nedeni forumda dönen diyaloglardan anladığım kadarıyla Anne Nicolas'ın ondan önceki ilk CEO Gael Duval kadar başarılı olamamasıydı.
Tabi Ubuntu faktörünü de unutmamak gerek. Ubuntu çıktıktan sonra başta Mandriva ve Opensuse olmak üzere çok dağıtımın paylarını aldı.
Bu kararın alınmasında dağıtımın kalitesindeki başarısızlık değil pazarlama ve tanıtımındaki eksiklik önemli rol oynadı sanırım.
İlginç birşey dikkatimi çekmedi değil
Suse'yi Novell aldıktan sonra tamamen bozulduğunu ve aynı şeyin Mandriva'nın başına gelmesine izin vermeyeceklerini söylüyorlar(forum diyalogları üzerinden konuşuyorum) hatta Mandriva - OpenMandriva falan yazmışlar.
Novell'in izlediği yol eleştirilebilir ancak bildiğim kadarıyla hem kaynak kodlarını
açtı hem şirket sürümü haricindeki paralı versiyonları ücretsiz yaptı.
Mandriva'nın son çıkardığı netbook sürümünü paralı yapması gözümden kaçmadı. Hatta Canonical daha ileri giderek GIMP'i çıkarıp Mono yerleştirdiğini, Ubuntu One sürümünü GPL yapmadığını, geri dönmesine rağmen Yahoo ile anlaştığını biliyoruz. Bu kararların almasında Amerika'da hala devam eden ekonomik krizin mi etkisi vardı acaba? İşin görünmeyen yüzünü bilemeyiz tabi.
Sizlerle biraz da Linux siyaseti konuşmak için açtım konuyu. İsteyen konuyla doğrudan alakalı olmasa da Linux politikaları hakkında konuşabilir:D

72370450.jpg

72370451.jpg

Görüntülerde Novell ve Microsoft CEO'su birlikte
Patron seçme imkanınız olsa hangisini seçerdiniz :D

Unutmadan Mandriva haberinin kaynağı: http://www.mandriva.com/enterprise/en/company/press/mandriva-announces-arnaud-laprevote-as-ceo

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
En gıcık olduğum dağıtımdır Opensuse nedeni malum Microsoft'un kankası, mono belasının başımıza sarılmasında da ciddi katkıları vardır.
Ubuntu, şimdilik ben işime bakarım mono işime yarıyorsa onu da kullanırım görüşünde olsa da gelişmeler pek iç açıcı değil.
Velhasıl-ı kelam, Arch kullanın efendim :D

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Burada bir bilgi yanlışı var.
Opensuse Mono'ya desteğini tam olmasa da ciddi anlamda kesmiş durumda ve şu an Mono'ya en büyük desteği Canonical veriyor. Novell desteği minimuma çekmesinin nedenini lisans sorunları olarak açıkladı. Suse'nin Mono deposunda temel programlar hariç birşey bulamadım. Ubuntu ise o kadar aşmış ki Mono'yu gnome'a entegre edip Microsoft kölesi haline getirmeyi bile düşünebiliyor.
Linux dünyada %100 kullanılsa arch %1'i geçmez. Bir dağıtımın en basit şeyler dahi herşeyi komutlar veya konfigurasyon dosyalarının düzeltimesi yoluyla kullanıcıya yaptırması ancak büyük bir getirisi varsa kabul edilebilir ki yok. Hız diyen arkadaşlar Arch'ın kernelinin dahi masaüstü pc'ler için tam optimize edilmediğini biliyorlardır. Hız sadelikte değil optimizasyondadır.
Mesela ben üç kod yazarım bilgisayar ağlar. Bin kod yazarım saniyede bitirir. Olay da budur zaten.
Arch'ın en büyük olayı özelleştirmeyi en yüksek seviyeye çıkartmasıdır. Yeni gelenlere Arch önerirseniz bir kişiyi ömür boyu Linux'ten men etmiş olursunuz. Windows'taki çoğu kullanıcının regedit'i bile bilmediğiyle kıyaslarsanız

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
Burada bir bilgi yanlışı var.
Opensuse Mono'ya desteğini tam olmasa da ciddi anlamda kesmiş durumda ve şu an Mono'ya en büyük desteği Canonical veriyor. Novell desteği minimuma çekmesinin nedenini lisans sorunları olarak açıkladı.
Linux dünyada %100 kullanılsa arch %1'i geçmez. Bir dağıtımın en basit şeyler dahi herşeyi komutlar veya konfigurasyon dosyalarının düzeltimesi yoluyla kullanıcıya yaptırması ancak büyük bir getirisi varsa kabul edilebilir ki yok. Hız diyen arkadaşlar Arch'ın kernelinin dahi masaüstü pc'ler için tam optimize edilmediğini biliyorlardır. Hız sadelikte değil optimizasyondadır.
Mesela ben üç kod yazarım bilgisayar ağlar. Bin kod yazarım saniyede bitirir. Olay da budur zaten.
Arch'ın en büyük olayı özelleştirmeyi en yüksek seviyeye çıkartmasıdır. Yeni gelenlere Arch önerirseniz bir kişiyi ömür boyu Linux'ten men etmiş olursunuz. Windows'taki çoğu kullanıcının regedit'i bile bilmediğiyle kıyaslarsanız
Şu andaki durumunu bilmiyorum fakat önceden ciddi bir desteği vardı Opensuse'nin monoya. Zaten yast hep beni deli etmiştir, bir paket yöneticisi bu kadar mı yavaş çalışır. Abartmıyorum yast'ın 10 dk'da yaptığı işi pacman 2-3 dk'da halleder.
Arch'ın kerneli i686 için optimize edilmiştir ve diğer dağıtımlara göre belirgin oranda hızlıdır. Bir iki yapılandırma dosyası düzenlemek zor geliyor insanlara aslında biraz araştırsalar pek bir zorluğu yok her şey wikide ayrıntılarıyla açıklanmış. Yeni başlayanlara tabii ki arch önermem ben de pardus>ubuntu>arch şeklinde başlamıştım. Yeni başlayacaklar için en mantıklı seçim Pardus.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
x86_x64 mimarisi i686'ya göre çok daha hızlı. Zaten 64 bit kullanmanın zamanı geldi de geçti bile.(En azından Linux cephesinde, 2004'ten eski makineniz yoksa)
Yast'ın Pacman depolarını da kullandığından haberiniz vardır(Hatta biraz uğraşanlar Fedora depolarını bile kullanıyorlar)
Paket Yöneticisinin bazen yavaş açılmasının nedeni depo adreslerine tek tek bağlanıp güncellemeye çalışması, ben de onu devre dışı bıraktım ve artık hemen açılıyor.

Bu arada Novell/Microsoft anlaşması 2012'de sona eriyor.

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
x86_x64 mimarisi i686'ya göre çok daha hızlı. Zaten 64 bit kullanmanın zamanı geldi de geçti bile.(En azından Linux cephesinde, 2004'ten eski makineniz yoksa)
Yast'ın Pacman depolarını da kullandığından haberiniz vardır(Hatta biraz uğraşanlar Fedora depolarını bile kullanıyorlar)
Paket Yöneticisinin bazen yavaş açılmasının nedeni depo adreslerine tek tek bağlanıp güncellemeye çalışması, ben de onu devre dışı bıraktım ve artık hemen açılıyor.

Bu arada Novell/Microsoft anlaşması 2012'de sona eriyor.
Burda i686'dan kasıt ikili sistemdir zaten, ben de 64 bit kullanıyorum.
Pacman deposu işini bilmiyorum nasıl olacak onu da anlamadım, arch pkgbuildleri kullanır opensuse .rpm kullanıyor arch'ın depolarını kullanabileceğini sanmıyorum ama Fedora da .rpm kullandığı için onunkileri kullanabilir fakat yine de pek sağlıklı olmaz.
Ayrıca ben xfce seviyorum opensuse kde ağırlıklı geliştiriliyor burdan da puanını kırdım biraz :D

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
ikili sistem ne oluyor, tam anlayamadım :)
Benim bildiğim önce kodlar yazılır. Derlenirken i386-i486-i586-i686-x86_x64-ia64 gibi mimarilere uygun şekilde derlenir. Bu kısım yarı-otomatik olur.

Orada bir yanlış anlaşılma var. Suse'nin Packman deposu farklı tabiki.

Zaten bunlar önemli değil, siyaset konuşalım :D
Bir yerde gözüme çarptı.

""GPLv3 ile Samba gibi çok önemli Linux araçlarının bu tür işbirliklerinde kullanılamıyor olması, iki firma arasındaki anlaşmanın pratikte ölmesine yol açtı""

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
ikili sistem ne oluyor, tam anlayamadım :)
Benim bildiğim önce kodlar yazılır. Derlenirken i386-i486-i586-i686-x86_x64-ia64 gibi mimarilere uygun şekilde derlenir. Bu kısım yarı-otomatik olur.

Orada bir yanlış anlaşılma var. Suse'nin Packman deposu farklı tabiki.

Zaten bunlar önemli değil, siyaset konuşalım :D
Bir yerde gözüme çarptı.

""GPLv3 ile Samba gibi çok önemli Linux araçlarının bu tür işbirliklerinde kullanılamıyor olması, iki firma arasındaki anlaşmanın pratikte ölmesine yol açtı""
İkili sistem i686 ve x86_64 oluyor.
Siyaset konuşalım tamam, sen şu Opensuse sevdanın sebebini bir anlat önce :D