MacOS ve Linux Çekirdekleri Arasındaki Fark Nedir?

Bu konuyu okuyanlar

Türkçesever

Profesör
Katılım
12 Eylül 2016
Mesajlar
1,570
Reaksiyon puanı
2,969
Puanları
113
Bazı insanlar; macOS ve Linux çekirdeği arasında benzerlikler olduğunu düşünebilir çünkü benzer komutları ve benzer yazılımları idare edebilirler. Bazı insanlar bile Apple’nin macOS’unun Linux’u taban aldığını düşünüyor. Gerçek şu ki her iki çekirdek de çok farklı geçmişlere ve özelliklere sahip. Bugün macOS ve Linux çekirdekleri arasındaki farka bakacağız.

MacOS Çekirdeğinin Tarihi

MacOS çekirdeğinin tarihi ile başlayacağız. 1985 yılında Steve Jobs; CEO John Sculley ve Apple yönetim kurulundan düştüğü için Apple'den ayrıldı. Daha sonra NeXT adlı yeni bir bilgisayar şirketi kurdu. Jobs hızla pazarlamak için yeni bir bilgisayar (yeni bir işletim sistemi ile) almak istedi. Zaman kazanmak için NeXT ekibi, Carnegie Mellon'dan Mach çekirdeğini ve BSD kod tabanının bir bölümünü NeXTSTEP işletim sistemini oluşturmak için kullandı.

NeXT hiçbir zaman bir kısmı hâlâ Apple'de olduğu gibi Jobs’un para harcama alışkanlığı nedeniyle finansal bir başarıya dönüşmedi. Bu arada Apple, IBM ile iş ortaklığı yapacak kadar ileri giderek işletim sistemlerini güncellemek için birkaç kez başarısızlıkla çalıştı. 1997 yılında Apple, NeXT'i 429 milyon dolara satın aldı. Anlaşmanın bir parçası olarak Steve Jobs Apple'ye geri döndü ve NeXTSTEP macOS ve iOS'un temeli oldu.

Linux Çekirdeğinin Tarihi

MacOS çekirdeğinin aksine Linux ticari bir çabanın parçası olarak oluşturulmadı. Bunun yerine 1991'de Fin bilgisayar bilimi öğrencisi Linus Torvalds tarafından oluşturuldu. Aslen çekirdek, Linus’un bilgisayarının teknik özelliklerine yazılmıştı çünkü yeni 80386 işlemcisinden yararlanmak istiyordu. Linus 1991 yılının Ağustos ayında yeni çekirdeğinin kodunu Usenet'e gönderdi. Kısa süre sonra dünyanın her yerinden kod ve özellik önerileri alıyordu. Ertesi yıl Orest Zborowski; X Pencere Sistemi'ni Linux'a taşıdı ve ona grafiksel bir kullanıcı arayüzünü destekleme yeteneği verdi.

Son 27 yılda Linux yavaşça büyüdü ve özellikler kazandı. Artık bir öğrencinin küçük zamanlı projesi değil. Şimdi dünyanın bilgisayar aygıtlarının ve dünyanın süper bilgisayarlarının çoğunu çalıştırıyor. O kadar da eski püskü değil.

MacOS Çekirdeğinin Özellikleri

MacOS çekirdeği resmen XNU olarak bilinir. Kısaltma, “XNU is Not Unix.” anlamına gelir. Apple’nin Github sayfasına göre XNU “Carnegie Mellon Üniversitesinde geliştirilen Mach çekirdeğini FreeBSD ve C++ API’nın sürücü yazmak için bileşenleri ile birleştiren hibrit bir çekirdek”tir. Kodun BSD alt sistemi bölümü “tipik olarak mikro çekirdek sistemlerinde kullanıcı alanı sunucuları olarak uygulanır”. Mach bölümü; çoklu görev, korumalı bellek, sanal bellek yönetimi, çekirdek hata ayıklama desteği ve konsol G/Ç gibi düşük seviyeli işlerden sorumludur.

Linux Çekirdeğinin Özellikleri

MacOS çekirdeği bir mikro çekirdeğin (Mach) ve bir monolitik çekirdeğin (BSD) özelliğini birleştirirken Linux sadece bir monolitik çekirdektir. İşlemci, bellek, prosesler arası iletişim, aygıt sürücüleri, dosya sistemi ve sistem sunucusu çağrılarını yönetmekten tek parça bir çekirdek sorumludur.

Tek Satırda Mac ve Linux Çekirdeği Arasındaki Fark

MacOS çekirdeği (XNU) Linux'tan daha uzun sürdü ve daha eski iki kod tabanının birleşimine dayanıyordu. Öte yandan Linux daha yeni, sıfırdan yazılmış ve daha birçok aygıtta kullanılıyor.

Bu makaleyi ilginç bulduysanız lütfen sosyal medyada, Hacker News veya Reddit'te paylaşmak için bir dakikanızı ayırın.

Kaynak: What is the Difference Between the macOS and Linux Kernels - It's FOSS
 
Üst