Mac'lere PC TV kartı çözümü Elgato EyeTV

Bu konuyu okuyanlar

Nemesis

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2007
Mesajlar
7,765
Reaksiyon puanı
13
Puanları
38
Yaş
37
PC Labs'ta video incelemelere giriştiğimiz zaman, elbette bir kamera alarak işe başladık. Sony DCR HC42E model kamera o günün şartlarında bizi memnun etmişti. Ancak daha sonra DVD kullanan modellere geçtik zira kasetten kayıt aktarma uzun sürüyordu. Ama tabii kamerayı emekli etmedik. 1 milyar civarına almıştık. Ağırlıklı olarak ben kullanıyordum. Ancak bir gün kamera görüntü aktarmamaya başladı. Bu kamera Sony'deki bazı modellerde de olduğu gibi dock ile görüntü aktarıyor.

Fotoğrafta bu dock'u görebilirsiniz. Aktarım için yanınızda bulundurmak zorunda olmanızın yanı sıra, daha sonra öğrendiğimiz üzere dock'lu modellerde arıza oranı hayli yüksekmiş. Dock'un kendisi değil de, kamera içindeki kontrolcü yanıyormuş. Ben FireWire ile aktarıyordum görüntüyü. Garantisi bittiği için tamirci tamirci dolaştım ama hepsi aynı şeyi söyledi: 'tamiri kendisinden pahalıya patlar'. Gerçekten de zaman içinde kameranın fiyatı 500YTL altına düşmüştü. Sorun ise aktarımdan sorumlu entegrenin yanmış olması. Ancak entegreyi çıkartacak alet edevat ve yeni entegre bulunmadığından, devre kartı olduğu gibi değişiyormuş. O yüzden de astarı yüzünden pahalıya geliyor. Hatta ne kadar doğru bilinmez ama Sony'nin Türkiye servisinde de bu aletler bulunmadığından, onlar da kart değiştiriyormuş ancak bu arıza, kullanıcı hatası sınıfına sokulup, fahiş fiyat talep ediliyormuş. O yüzden herkes tamircilere getiriyormuş ürünleri. Bu entegre, dock'lu ürünlerde daha sık arıza yapıyormuş tamircinin dediğine göre. Gittiğim yer sadece kamera tamir ettiğinden epey tecrübeleri vardı. Uzun lafın kısası, dock'lu model almayın.
Kamera elimde kaldı tabii. Üzerinde A/V çıkışı da bulunuyor bu modelin. Dock'a dahil olmadığından, paçayı kurtarmış. Ancak A/V çıkışından aldığım görüntüyü PC'ye aktarmak ciddi problem. Kullandığım program sadece USB ve FireWire destekiyordu. A/V ile bağlantı imkanım olsa da yazılımı benim istediğim gibi değildi. Ben de USB TV kartlarına bakmaya başladım. Gerektiğinde Macbook'a bağlayıp, görüntüyü istediğim yerde aktarabilirdim. Zaten Mac'e de TV kabiliyeti istiyordum. Ancak tabii Mac olunca, uyumlu TV kartı bulmak gerekiyordu. Daha önce Parallels yazılımı ile Pinnacle TV kartını Windows altında denemiş ve memnun kalmamıştım. Windows için yazılan program, sistem kaynaklarını sömürmüştü. Kullanışlı da değildi.
Ben de Mac için satılan TV kartlarına bakmaya karar verdim. Mac ile ilgili bir şey alacağım zaman, genelde Elmasepeti'ne bakarım önce. Mac için Elgato Hybrid çözümü 400YTL idi. Bu fiyatı vermektense yeni kamera almayı tercih edeceğimden pas geçtim. Ancak ilginç bir şey gördüm. Elgato, kendi TV kartı çözümlerinde kullandığı yazılımlarını ayrıca satıyordu. Uyumlu bir TV kartı bulduğunuzda kullanabiliyordunuz ve bu kartın PC için üretilmiş olması da önem taşımıyordu zira yazılım, sürücü desteğini kendi veriyordu. Hangi donanımlarla uyumlu olduğuna baktım hemen. Sitelerinde liste vermişler. Pinnacle'ın ithalatçısı Sky'dan ses yoktu. Hauppage'in ise o zamanlar ithalatçısı yoktu. Exa'da kutusu parçalanmış bir Pinnacle 330e buldum ve aldım. Bu USB kartı daha önce Donanımsal'da incelemiştim. Pinnacle ürünleri zaten kalitelidir, bildiğim bir ürün de olunca aldım.

TV kartı bu. Hybrid olduğu için hem karasal sayısal yayına uygun hem de Kablo TV ve anten takılabiliyor. Ayrıca yanında verilen kablo ile kamera gibi cihazlar da bağlanabiliyor.

Kablonun üç çıkışı var. S-Video, RCA ve stereo. Kameramın üç tane RCA çıkışı var. İkisi ses biri görüntü. Görüntü kablosunda sıkıntı yok. Direkt takıyoruz. Ancak TV kartının kablosu mini stereo. Fotoğrafta gördüğünüz ve 1 YTL'ye satılan dönüştürücü ile de ses bağlantısını yaptım. Bu sayede işin donanım kısmı tamamlandı.
Yazılım tarafı da kolay.

Desteklenen TV kartlarından elinizde olanı seçiyorsunuz. Kendi bulmuyor.
Yalnız bence o listede olmayan modellerin de çalışma ihtimali var. Sonuçta bunların içindeki kontrolcüler aşağı yukarı aynı. Denemediğim için garanti veremem tabii ama TV kartını takınca kart, otomatik olarak tanınmadığına göre listeden farklı TV kartları seçip deneyebiliriz.
Kurulum asistanı ile bir kerelik ayar yapıyorsunuz. Sonra bir şey yapmanıza gerek yok. Kanalları da yine bir kere arıyor. KabloTV'de tüm kanalları çabucak buldu.

Yazılımın arabirimi Apple'ın klasik tasarımına göre yapılmış. Yabancılık çekmiyorsunuz.
icon_smile.gif
Üst menüde ayarların ikonları bulunuyor. Yukarıdaki resimde paylaşım modunu görüyoruz.

Tarama ve boyut ayarları.

Kayıt kalitesini seçmek mümkün. Yazılım timeshift (zaman kaydırma) özelliğini de destekliyor. Canlı yayını durdurabiliyorsunuz. Kayıt kalitesi MPEG2.

Yaptığınız kayıtları birçok şekilde saklayabilirsiniz. İzlemek için başka formata çevirmek şart değil elbette. PC'de ya da iPhone'da saklayıp izlemek isterseniz, listeden uygun formatı seçmek yeterli. Program hemen o formata çeviriyor. İşlemci gücünüze ve kayıt süresine göre işlem zamanı değişebilir.

TV ya da kamera kaydı yapmak için, yukarıdaki menüden kullandığınız bağlantıyı seçmeniz gerekiyor. Yukarıda kamera bağlantısı için Composite (kompozit) giriş seçili.

Bu da TV ekranının gösterildiği yer ve kumanda. Kumandası güzel tasarlanmış. Çok yer kaplamıyor ekranda.
PC'deki yazılımın desteklediği her özelliği Elgato da destekliyor.
Kullanım deneyimi

Sistemi kurdum ve kayıtlarımı yapıp başarıyla aktardım. Zaten sitede ekran kartları videolarında gördüğünüz tüm videoları sakat kameram ve Elgato EyeTV yazılımı ile aktarıyorum uzunca bir zamandır.
TV kartı olarak da net olarak söyleyebileceğim şey, PC'ye kıyasla daha iyi görüntü aldığım. Bu nasıl oldu bilmiyorum. USB TV kartları aslında bütün işi işlemciye yıkarlar. Benim tahminim iyi programlanmış bir yazılım ile, görüntü kalitesini yükseltmenin mümkün olabileceği. Daha iyi filtreleme yapılıyordur en basitinden. Çünkü daha temiz bir görüntü aldığımı gördüm. Yine sistem içine takılan TV kartları ayarında değil ama USB bir TV kartı için de gayet kabul edilebilir bir kalite sunuyor.
Aşağıda canlı yayından, Elgato'nun kendi görüntü yakalama seçeneğiyle yakaladığımız görünleri görebilirsiniz.
Büyütmek için resme tıklayın

Büyütmek için resme tıklayın

Büyütmek için resme tıklayın

Büyütmek için resme tıklayın

Görüntünün alt ve üstünden kırpılmış ama bu görüntü oranından düzeltilebilecek bir şey. Kalite olarak ise Kablo TV için fena değil.
Video örneğini ZiP dosyası olarak veriyorum. Video olarak ekleyince kalitesi düşüyor. Direkt programın kaydettiği şekilde izleyebilirsiniz. Dosya 50MB. Buradan indirebilirsiniz.
Yazılımın değeri 79$. Türkiye temsilcisi Elmasepeti ama orada eski versiyonu satılıyor. Yine de tamamen işe yaramaz değil. Yazılımın iki numaralı eski versiyonu 2.5YTL. Nerdeyse bedava. Bunu alıp 2.5 sürümüne ücretsiz yükseltmek mümkün. Bu bile işinizi görebilir. Ben Amerikan sitesinden direkt '3' olanı aldım. Ancak şu var. 2.5 sahibiyseniz, üçüncü versiyona upgrade edebiliyorsunuz. Bunun bedeli 39$. Yani Elmasepeti'nden 2.5YTL olan eski versiyonu alıp, daha sonra 39$'a üçüncü sürüme geçmek, sitedeki açıklamalara göre mümkün gözüküyor. Alırken Amerikan sitesinden alın.
Ben yazılımdan çok memnun kaldım. Aldığım görüntünün PC'dekinden iyi olması bir yana, yazılım da PC'deki birçok TV kartının arabiriminden kullanışlı. 400YTL'ye TV kartı ve EyeTV almak yerine, desteklenen PC TV kartlarından birini bulup üzerine EyeTV almak çok daha karlı olabiliyor. Bu tamamen TV kartını kaça bulduğunuza ve yazılımı nasıl edindiğinize bağlı.
Mac sistemleri için TV veya görüntü aktarma arabirimi çözümü arayanlara Elgato EyeTV 3'ü tavsiye ederiz.


Kaynak
 
Üst