Lor peynirin proteini yumurtadan çok

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
7,263
AÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir, "Lorun protein değeri 126 olarak tespit edildi. Yumurta proteini 100 kabul ediliyor" dedi.
lorun_proteini_yumurtadan_cok_68368_627_409.jpg


Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, lor peynirinin içerisindeki proteinin biyolojik değerliliğinin 126 olarak tespit edildiğini belirterek, "Yumurta proteini 100 kabul ediliyor. Lorun, yumurtadan daha yüksek biyolojik değerliliği var. Yumurta alerjisi olan bir kişi, lor yiyerek bu protein ihtiyacını çok rahat karşılayabilir" dedi.
Süt ve ürünleri üzerine uzun yıllar bilimsel çalışmalar yürüten Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süt ve süt ürünlerinin insan sağlığı açısından önem arz ettiğini ve her yaşta bolca tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'de, Avrupa ülkelerine oranla oldukça az süt tüketildiğini belirten Özdemir, sabah kahvaltılarında çay yerine taze süt tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını ifade etti.

Kemik erimesinin çok büyük bir sorun olduğuna dikkati çeken Özdemir, "Kemik erimesi, Türkiye'de 50'li yaşlarda başlıyor. Bu yurt dışında daha geç başlıyor çünkü süt ürünleri tüketimi çok yüksek. Bizim Türkiye'deki tüketimimizin en az beş katı. Sütün yanı sıra peynir, süt, tereyağı tüketimleri de çok fazla. Türkiye'nin süt üretim ve tüketiminin yetersiz olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
Süt ve süt ürünlerinin özellikli son yıllarda fiyatının yükseldiğini vurgulayan Özdemir, bu ürünlerin fiyatları konusunda bir düzenleme yapılması ve tüketiminin teşvik edilmesini önerdi.
Yoğurdun akşam tüketildiğinde bağırsakları rahatlattığını ve rahat uyumayı sağladığını anlatan Özdemir, sütün şişkinlik yapabileceği için sabah tüketilmesinin daha iyi olacağını söyledi.

- "Çökelek ile lorun iyi ayırt edilmesi gerekiyor"

Süt ve süt ürünleri içerisinde yer alan lor peynirinin de oldukça faydalı olduğunu belirten Özdemir, "Biyolojik değerindeki protein peynirde mi yoksa sütte mi daha değerli derseniz, kesinlikle lordaki protein çok değerlidir. Lor, peynirin alt suyundan yapılır. Sütten elde edilen lor benzeri gıdaya çökelek diyoruz. Halkın bu ayrımı iyi yapması gerekiyor. Lor farklıdır, çökelek farklıdır" dedi.
Peynir altı sudan yapılan lorun, çok besleyici olduğunun altını çizen Özdemir, şunları kaydetti:
"Lorun içerisindeki proteinin biyolojik değerliliği 126 olarak tespit edildi. Yumurta proteini 100 kabul ediliyor. Yumurtadan daha değerli biyolojik değerliliği var. Yani protein değerleri yumurtadan bile yüksek. Yumurta alerjisi olan bir kişi, lor yiyerek bu protein ihtiyacını çok rahat karşılayabilir. Yumurtada sütten ilave bir aminoasit yok. Süt ürünleri, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu aminoasitleri yeterli ve dengeli karşılıyor. Yani süt ürünlerinin yumurtadan herhangi bir eksikliği olmaz."
Prof. Dr. Özdemir, "Sütteki toplam protein değerliliği 88. Normal peynirdeki protein değerliliği ise 75'dir. Tahılların biyolojik değerliliği de 67'li rakamlarda. Et proteinlerinin biyolojik değerliği ise 85'li rakamlarda. Vücudumuza faydalılığı açısından lorun proteini 126 ve daha değerli" dedi.

HaberBiz
 

engerex

Dekan
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,676
Reaksiyon puanı
26
Puanları
228
Peynir yaptıktan sonra ortaya çıkan su bir nevi atıktır. Yasak olmasına rağmen kimisi bu suyu kanalizasyona salar. Salmadan önce lor elde eder. Hikmete bak. : )
 

grkn-g

Doçent
Katılım
30 Kasım 2011
Mesajlar
883
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
sporcuları için çok önemli bir gıda badiciler bol bol yemeli :)
 
Üst