Lokantalara tuzluk yasağı geliyor!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
TBMM Sağlık Komisyonu ve Türk Böbrek Vakfı, masalardan tuzlukları kaldırmak için harekete geçti.

14631931.jpg

spacer.gif

Bu konuda bir Yönetmelik çıkarma hazırlığında olan Komisyon, lokantalardan tuzlukları kaldırmayı ve ekmekteki tuzun gramajının düşürülmesini hedefliyor. Taraflar bunun için ilk önce 16 Büyükşehir Belediye Başkanı ile bir araya gelecek ve illerde üretilen ekmeklerdeki tuz gramajının düşürülmesini isteyecek, daha sonra ise restorancılar ve lokantacılar federasyonu ile bir araya gelinerek işletmelerde tuzun masalara konulmaması yönünde işletmecilere telkinde bulunulacak.

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, aşırı tuz kullanımının önüne geçebilmek için restoranlarda uygulanacak masalara tuz koyma yasağının hayata geçirilmesi amacıyla Yönetmelik hazırlama çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu ve Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk ile bir araya gelen Erdöl’ün çalışmaların kısa zamanda sonuçlanması için yakın zamanda 16 Büyükşehir’in Belediye Başkanı ile bir araya geleceği öğrenildi.

KADINLAR TUZ KULLANIMI KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİLECEK

Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu ve Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk, ANKA’ya yaptığı açıklamada, tuz kullanımının önüne geçebilmek amacıyla Türkiye’deki halk ekmek üretimi yapan 16 Büyükşehir Belediye başkanına bir çağrı yapılacağını ve birlikte bir panelin düzenleneceğini bildirdi.

Bu konuda başkanların, bilinçlendirilerek ekmekteki tuzun gramajının azaltılmasının isteneceğini söyleyen Erk, “Yüzde 20 bir azaltma yüzde 10 civarında hastane masraflarının azaltılmasını temin ediyor. Böbrek sağlığı ve kalp sağlığını korumuş oluyoruz. Bir de duyuru yaparak özellikle bu konuda kadınlar bilinçlendirilecek, bunu da Belediyeler yapacak. Yanlış beslenme alışkanlıklarından kadınları kurtararak turşuda daha az tuz kullanmak, salamura zeytinde mutlaka suya yatırarak tuzunu aldıktan sonra tüketimini sağlamak gibi konular kadınlara anlatılacak” dedi.

ESAS HEDEF LOKANTALARDAN TUZLUĞUN KALDIRILMASI

Yapacakları çalışmaların esas amacının lokanta sofralarından tuzlukları kaldırmak olduğunu söyleyen Erk, “Ekmekler için yapılacak toplantı bir bilinçlendirme paneli. Arkasından restorancılar, lokantacılar federasyonu ile bir araya geleceğiz. Bu konuda bir yönetmelik çıkarmak için seferber olmuş durumdayız” diye konuştu.

Restoranlarda tuzun yasaklandığı ilk ülkenin Finlandiya olduğunu söyleyen Erk, bu ülkede masalarda artık tuzun olmadığını ve kişilerin talebi üzerine geldiğini söyledi. Erk konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Benim konuşmalarımdan esinlenmiş 2 fast-food zinciri var. Burger King, Kentucky Fried Chicken onlar artık yemeklerinde tuz paketi vermiyorlar. Ancak talep ettiğimiz zaman veriyorlar. Eskiden, bol bol döküyorlardı ki millet meşrubat içsin, yemek esnasında tuzu fazla tükettiğinizde yanında bir alkol ya da meşrubat gerektirir. O nedenle uygulama kamu sağlığı ve halk sağlığı açısından çok daha gerekli.”

TİNERCİ SORUNUNU DA BU EKİP ÇÖZDÜ

Daha önce bali tüplerinin değişiminin zorlaştırılması konusunda Cevdet Erdöl ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Erk, “Ben hem kimya sanayinin hem böbrek vakfının başındayım. Dolayısıyla bu konuda o işi başardık. Artık tinercilerin işlediği suçlar azalmaya başladı. Eskiden haftada bir olay medyaya intikal ediyordu, şimdi ise ayda bir olay belki intikal ediyor. Bunu da başarmaya niyetliyiz. Bu konuda Cevdet bey bize destek veriyor. Dolayısıyla biz mümkün mertebe ekmekte ve restoranlarda tuz tüketiminin azalmasına yönelik çalışma yapacağız” dedi.

TUZ VE ŞEKERİN ÜZERİNE GİDİLECEK

300 gramlık ekmekte eskiden 1.75 gram olan tuz miktarını, İstanbul halk ekmekte verdikleri mücadele ile 1 grama çektirdiklerini söyleyen Erk, “Halk sağlığını tetikleyen en önemli iki etken var. Biri hipertansiyon o da dolayısıyla tuz kullanımıyla ilgili diğeri de şeker, bu nedenle bu iki konunun biz üzerine gider mücadele edersek, bu işten çok ciddi bir tasarruf sağlarız. Gelişmekte olan bir Türkiye olarak da buna ihtiyacımız var” diye konuştu.

ANKA-Hürriyet

Suicide Veil

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Sanki lokantalarda her şey kusursuz, yemekler temiz, pür-i pak şartlarda ve ortamlarda hazırlanıyor da bi tuzluklar meselemiz oldu

Mta

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Ya gereksiz işler müdürlüğü sizede bi iş bulmak gerek.

skara

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Vayy bee adamlar bizim sağlığımızı düşünüyorlar :) Arkadaşların da dediği gibi herşey halloldu bir bu kaldı :)

S i m y a c ı

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Suicide Veil
Sanki lokantalarda her şey kusursuz, yemekler temiz, pür-i pak şartlarda ve ortamlarda hazırlanıyor da bi tuzluklar meselemiz oldu

Mta
Ya gereksiz işler müdürlüğü sizede bi iş bulmak gerek.

Adamlar sağlığa büyük katkı sağlayacak küçük bir adım atıyorlar. Söylediklerinize bakın...:thumbdown:

ÇamurAbi

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bir soruna çözüm yerine, sorunun oluşmasını engelleyen bir önlem çabası; takdir ettim.

kuntakinte

Profesör
Reaksiyon puanı
8
geçen seneden gelen bir kakrdı bu yanlış hatırlamıyorsam, faydalı bir çalışma bence tuz zararlı az kullanılsın

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Tuzsuz da yemek olmuyor şimdi. Hayatta yiyemem. :)

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
İnsan zamanla alışıyor tuzsuz yemeye merak etmeyin :)

kuntakinte

Profesör
Reaksiyon puanı
8
[MENTION=19025]AliA[/MENTION] nasib olurda yaşlanırsan dr ztn kesiyo tuzu direk, alıştırın kendinizi şimdikten ;)

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
bence gayet güzel bir adım. bazı insanlar varki daha yemeğin tadına bakmadan tuzluğa sarılıyor. masalardan tuzluğun kalkması bir nebze olsun tuz kullanımını azaltacaktır. tabi bu durumdan "lokantalarda tuz kullanmak yasaklanacak" gibi bir mana çıkmamalı. sadece masalardan kalkması gündemde.

rozabay

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Desenize lokantalara da gidemeyecez artık. O tuzluk olmadan yemeğin tadı mı olur.

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Gelmeyen yasak kaldı mı ? O hasta olanlar düşünsün, dikkat etsin. Beni neden mahrum ediyorsun?

Benim günahım ne onun sevabı ne?

Bir de eskiiiiilere yasakçı zihniyet derlerdi. Şimdikiler baya özgürcü <:)

kömür

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Uygulama ne kadar başarılı olur bilemem ama tuz tüketimini azaltmaya, bu sayede hipertansiyon ve şeker gibi hastalıkları önlemeye yönelik hazırlanmış olması güzel.. Restoranlarda bunu sağlamak bir adım olabilir belki ama ilk adım tuz tüketimini azaltmaya yönelik toplum motivasyonunun sağlanması olmalıdır...

Mta

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Ya bırakın. Sabahtan akşama kadar oturun. Sonra sigara çay kahve. Spor yok bişey yok. Eee tuz zararlıymış. Bırakın abi bu işleri. Sanki fare zehiri ya. İşte Avrupa ve ya Abd ile aramızda fark fark deyip soruyoruz ya fark bu ;
Onlar eğitimi veriyor seçimi insana bırakıyor. Onlar eğitim sisteminde tuzun faydası ve zararı öğretiliyor. Bizim burda tuz yasak eee bizim halk cahil eee tuzu masadan kaldırın.
Kimse kusura bakmasın buna faydalı diyenlere "yuh" diyorum. Tuzun değil sabahtan akşama kadar oturmanızın zararı var.

Edirneli

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Tuzdan nefret ederim birde tadına bakmadan bir avuç tuz atanlardan:)

BrknEs

Dekan
Reaksiyon puanı
166
ya bu insanlar manyak mı ? madem tuzun sana zararı var yeme kardeşim ben lokantaya gittim mi alışkanlık olmuş tuzu biberi limonu herneyse masamda görmek istiyorum bukadar mı acizler yani ille önünden mi almak gerek !!!

limerick

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Simdi siz herseyi onunuzde gormek istiyorsunuz ama yeni Nesil oyle alismayacak. biraz ileriyi dusunun beyler Tuz kullanimini aza indirmek insanlarin her turlu bisligi yapan gunumuz insanin omrunu 1-2 yil daha uzatir :)

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
ben önüme gelen yemeğin tadına bakmadan tuzu ekerim. desene tuzlukla dolaşıcaz :)