Linux'un yapıp, Windows'un yapamadığı 5 şey

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Burada size "Linux daha güvenli", "Virüs yok bizde" "Eski donanımda bile çok hızlı çalışıyor, eski bir bilgisayara linux kurarsan yeni gibi olur" gibi klişe lafları papağan gibi tekrarlamayacağım ki muhtemelen siz de bunları duymaktan sıkıldınız ve klasik "Linux Fanboy'u" termine bu sözleri hapsettiniz. Şimdi size 5 tane Linux'un yapıp, Windows'un yapmadığı kullanışlı özellikten bahsedeceğim.

1- Güncellemeler sadece sistemi ve sürücüleri değil, programlarınızı da günceller.
Bu ne demektir peki ? VLC'nin yada Firefox'un yeni versiyonunu sitesinden indirip, kurmanız gerekmeyecek. Yada o versiyona özel bir bug veya güvenlik hatasını bir güncelleme ile düzeltebileceksiniz. Bu ise daha güvenli ve stabil bir kullanım demek.

2- Linux kurulu bir diski söküp tamamen farklı bir donanıma sahip bilgisayara taksanız dahi sorunsuz çalışacaktır.
Bu Windows'un hiç bir zaman yapamadığı bir şeydir. Nedeni ise sürücüler. Linux'ta sürücülerin çoğu kernel'in içinde geldiği için donanımınızın çoğunu zaten anında tanır. Eğer farklı grafik kartı kullanıyorsanız (Misal Nvidia kartlı bir bilgisayardan AMD bilgisayara geçirdiniz) bu durumda sadece ekran kartı sürücüsünü düzelterek hiç format, veri kaybı vs. olmadan o diski diğer bilgisayarda kullanabilirsiniz.

3- İşletim sisteminiz yüklenirken Web'de gezinin, hatta oyun oynayın.
Linux dağıtımlarının büyük çoğunluğu live disk ile gelir. Bu demektir ki işletim sistemi kurulurken çekinmeden bir kaç el oyun oynayabilir, facebook'ta takılabilir, hatta internet bağlantınız hızlı ise ve kurulum sırasında yapılan indirmeleri fazla etkilemeyeceğini düşünüyorsanız dizi dahi seyredebilirsiniz (Dizinin 20. dakikasına gelecek zamanı bulamayabilirsiniz gerçi. Gerçekten hızlı kuruluyor. Saatler süren Windows kurulumlarından sonra ne çabuk bitti diyebilirsiniz.)

4- Bilgisayarınızı bir live disk'ten onarın.
Normalde Windows'ta ciddi bir sorunla karşılaştıysanız ve sistem artık eskisi gibi çalışmıyorsa, zor kıpırdıyor hatta açılmıyorsa tek seçenek format gibi görünüz çoğumuzun gözüne. Ancak Linux'ta işler biraz daha farklı. Sadece elinize bir live disk alıp işletim sisteminizi bu disk aracılığı ile onarabilirsiniz. Sıkıştığınız yerlerde gerekli yardımı forumlarda fazlasıyla bulalabilirsiniz.

5- İstediğiniz dosyayı istediğiniz zaman silin. Bu dosya kullanımda mesajına son !
Sanırım bu listede en sinirinizi bozan şey budur :D Bu durum'u Linux'ta asla yaşamayacaksınız çünkü eğer ki kullanımda olsa dahi dosyayı silebilirsiniz. Kanıt olarak işletim sistemi patlatma kodunu vereyim.

Uyarı: Bu kod diskinizdeki "Bütün" dosyalarınızı işletim sistemi ile birlikte yok edecek. Kesinlikle denemeyin. Bu kodu sadece söylediğime kanıt amaçlı veriyorum ve veri kaybı tamamen sizin sorumluluğunuzdur.

Kod:
sudo rm -rf /*

Bonus: Disk bölümleri
Swap (Takas Alanı)
Linux'ta (aynı zamanda Mac'te de bulunan) takas alanı özelliği vardır. Bu takas alanı denen şey eğer RAM'iniz yeterli gelmiyorsa Hard Disk'te belirlenen alanı RAM olarak kullanmaya ayarlıdır.

/home bölümü

Bu bölümü şöyle özetleyim. Windows 7 ve 8'i aynı bilgisayara kurdunuz diyelim. Aynı oyunu oynamak istiyorsanız ikisinin de içine tek tek o oyunu atmalısınız. Ancak /home bölümünü ayrı işletim sisteminlerini ayrı / bölümlerine kurup aynı /home'u paylaştırırsanız hem 7'de hem de 8'de aynı dosyalar bulunacak. Dolayısıyla sadece Steam'e girmeniz yeterli gelecektir. Peki bu size kopyalama zamanından başka ne kazandırır ? Disk alanı. Çünkü hem 7'nin bölümüne hem de 8'in bölümüne ayrı ayrı dosya değil, tek bir dosya, tek bir bölümde 2 işletim sisteminde de ulaşılabilir olacak. Ayrıca bütün ayarlarınız da bunun içinde olacak.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Olabildiğince orjinal ve söylenmeyen kelimeler kullanmaya çalıştım. Umarım ilginç bir başlık olmuştur :)

utkuversus

Rektör
Cezalı
Reaksiyon puanı
13,246
Kesinlikle haklısın. Şu an linuzteyim ve 0 sıkıntı virüs yok.

utkuversus

Rektör
Cezalı
Reaksiyon puanı
13,246
Usb üzerinden demek istediniz sanırım :D Çünkü dvd ile 30 dk sürüyor şu anda.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Windows kurulumları da çok kısa sürüyor artık.
Evet, ama hala Linux'un kurulumu kadar hızlı değil. Ayrıca kurulduktan sonra güncellemeleri yapacak, sürücüleri yükleyecek derken zaten kurulumun 2. aşaması burada başlıyor baya. Yavaş internetin varsa ayvayı yedin bu noktada :D AKN'yi saymıyorum bile. Linux'ta tek kernelle bunların çoğu kullanılabilir şekilde geliyor.

Reaksiyon puanı
2,148
Ekran kartı sürücüsünden başka bi sürücü kurmuyorsun çoğu zaman Windows'ta da.

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Güzel yazı olmus, Linux'un dosya yönetim sistemi efsanedir zaten.
Symlink olayını atlamıssın.
Windows'ta relative shortcut olusturmak veya olusturulan bir shortcut'ı kod içinde yazmak imkansızdır.
Linux'te ise shortcutlar adeta programlama dillerindeki pointerlar gibidir, sanki aslıymıs gibi kodlara yazılabilir veya programlara input olarak girebilir, mesela bir dosyaya iki tane shortcut olusturup ikisine de farkı güvenlik politikası atayıp, networklerdeki gateway gibi de kullanabilirsiniz.
İsin baska güzel tarafı programın yeri degisse bile, shortcut'ın da yerini aynı sekilde değistirirseniz relative olduğu için sorun olmaz, mesela programın shortcut'ı bir klasörde kendisi ise bu klasörün içindeki x klasöründe ise bu ikisini nereye tasırsanız tasıyın sorun olmaz.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Ekran kartı sürücüsünden başka bi sürücü kurmuyorsun çoğu zaman Windows'ta da.
Evet, masaüstünde öyleydi ve en son Windows 7 kullanmış ve yıllarca bir daha kullanmamış birisi olarak Windows 10'un ilk çıktığı zaman sürücüleri direk yüklemesine ağzım açık kalmıştı. Elimde anakartın sürücüsü ile bakakaldım :D Ancak benim bir 2 si 1 arada laptop'um var ve onun çoğu sürücüsü, gerekli yazılımı sadece Asus'un sitesinde mevcut. Misal bu bilgisayarda Ubuntu kullandım ve hiç bir sürücü indirmem gerekmedi. İstisnalar var her iki tarafta da. Sadece Windows'a yada Linux'a özel bir şey değil. Windows'ta çalışmayıp, Linux'ta çalışan bir dünya donanım da mevcut. GNU projesinin, Özgür Yazılım Vakfının ve Linux'un var olma sebebi aslında kurucusunun yazıcısının Windows'ta çalışmamasıydı :)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Güzel yazı olmus, Linux'un dosya yönetim sistemi efsanedir zaten.
Symlink olayını atlamıssın.
Windows'ta relative shortcut olusturmak veya olusturulan bir shortcut'ı kod içinde yazmak imkansızdır.
Linux'te ise shortcutlar adeta programlama dillerindeki pointerlar gibidir, sanki aslıymıs gibi kodlara yazılabilir veya programlara input olarak girebilir, mesela bir dosyaya iki tane shortcut olusturup ikisine de farkı güvenlik politikası atayıp, networklerdeki gateway gibi de kullanabilirsiniz.
İsin baska güzel tarafı programın yeri degisse bile, shortcut'ın da yerini aynı sekilde değistirirseniz relative olduğu için sorun olmaz, mesela programın shortcut'ı bir klasörde kendisi ise bu klasörün içindeki x klasöründe ise bu ikisini nereye tasırsanız tasıyın sorun olmaz.
Symlink olayı son kullanıcının anlayacağı bir şey değil ki, hele işi olacak bir şey olduğunu hiç sanmıyorum. Ben son kullanıcının, komşu çocuğu ahmetin anlayacağı kolay, anlaşılır ve kullanışlı bilgileri derlemek istedim. Sanırım anlatabilmişimdir. Seni eleştirmek için söylemiyorum ama günlük hayatta son kullanıcının yada bir iş yerinin en çok işine yarayacak bilgileri derlemek burası için daha mantıklı. Böyle teferruatlı işler senin işin, son kullanıcının işi değil :)

isyankar42

Profesör
Reaksiyon puanı
806
Hocam siz hangi linuxla başladınız veya hangi linuxla başlanmalı

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Hocam siz hangi linuxla başladınız veya hangi linuxla başlanmalı
Farketmez, sadece yeni başlayanlara uygun bir dağıtım seçtiğin sürece sıkıntı yok. Benim ilk dağıtımım Ubuntu idi. Benim tavsiyem ise sırayla;
1- Manjaro
2- Xubuntu
olacaktır. Nedeni ise;

İkisi de Xfce masaüstünü kullanır.
Biri Arch, diğeri Ubuntu tabanlıdır.
Kurulum ve kullanımları kolaydır.
Donanım tanıma yelpazeleri geniştir.
İkisi de kurulumu ve kullanımı kolay dağıtımlardır.
Live Disk olarak gelirler.

Manjaro'da diğer dağıtımlarla kıyaslayınca terminale neredeyse hiç girmene gerek yok.
Arch'ın terminal komutları Ubuntu'dan daha kolay. Ubuntu kullanım kolaylığı ve hızlı öğrenimi ile ün yapmış bir dağıtım bunu da ekleyeyim.
Manjaro her şeyi daha basit hale getirmeye çalışıyor.
Steam ön yüklü geliyor.
Daha büyük bir kullanıcı deposu ve yazılım merkezi

2. olarak Xubuntu'yu önermemin sebebi ise herkes Arch'ın gittiği yolu beğenecek diye bir şey yok, aynı şey Ubuntu için de geçerli. Xubuntu dememin sebebi Türkçe desteğinin iyi olmasıdır. Bu arada Manjaro geliştirme timinde Türk geliştiricinini olduğu, evrensel Red/White milli sürümümüzün olduğu ve Türkiyenin bu dağıtıma inkar edilemez katkıları olduğunu da eklemek isterim. Kısaca Manjaro'da iyi Türkçe bilir :)

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
Ve şunuda ekleyelim her windows kullanan windows uzmanı olmadığı gibi her linux kullanan da linux uzmanı olmak zorunda değil farklı şeyler denemekten çekinmeyin kaybedecek bir şeyiniz yok.
İşletim sistemi bir araçtır amaç değil çevrenizde linux kullanmaya çalıştığınız için "sanki çok biliyorsun" "heykırmı olacaksın" diğenlere pek takmayın isteklerinizi deneyimleyin size en uygununu seçin :)

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
Linuxu severim ama hala uyumsuz programlar var. Daha doğrusu ona uyumlu çıkartmayan yazılım firmaları. Sanal OS işlerini filan sevmediğim için Windows'a devam. Bir de Linux'a dışarıdan bir şey yüklemek eziyet gerçekten. Neydi o "sudo app get" filan :)

Starbowl

Profesör
Reaksiyon puanı
260
Şu ana kadar 9 tane linux dağıtımı denedim. Yeni başlayanlar için en iyisi bence Mint 17.3. Manjora da denedim de terminal de işim çıktığında 1 yıldır debian tabanlı kullandığımdan dolayı şey gibi kaldım[emoji3] Kali linux deneyeceklere tavsiyem de 2.0 sürümü.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Kolayı var, Manjaro'da pamac şu zamana kadar gördüğüm en düzgün çalışan ve en iyi arayüzü olan paket yöneticisidir. Manjaro'nun devasa depolarını ve AUR'u saymıyorum bile. Ubuntu'dan daha kolay olduğu kesin...

@Goksky demin bir arkadaşa verdiğim cevabı tekrarlıyorum;

Kali tamamen farklı bir dağıtımdır. Ubuntu yada Manjaro ile kıyaslamaya kalkma onu. Kali Linux'un Debian Testing'den tek farkı içinde ön yüklü gelen araçlardır. Kısaca sen Kali değil, Kali ile gelen araçları kullanıyorsun. Bu araçları Ubuntu'da da kullanırsın, Manjaro'da da, Red Hat'te de.

Starbowl

Profesör
Reaksiyon puanı
260
Kolayı var, Manjaro'da pamac şu zamana kadar gördüğüm en düzgün çalışan ve en iyi arayüzü olan paket yöneticisidir. Manjaro'nun devasa depolarını ve AUR'u saymıyorum bile. Ubuntu'dan daha kolay olduğu kesin...

Manjora da güzeldi baya. Mint 18 den falan daha stabildi. Terminal kullanımı zor ama ya da bana zor.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Terminal kullanımını öğrenmek okumayı ve anlamayı gerektiriyor. Üstüne düşsen 2 günde Linux bash terminolojisinin önemli ve günlük hayatta kullanacağın %60'lık bölümünü öğrenebilirsin ciddi ciddi. Çok zor değil, sadece yeni bir şey ve alışmak için biraz çaba göstermelisin. Zaten eğer ciddi ciddi Linux'a bakıyorsan yeni şeylerden pek nefret etmediğini söyleyebilirim ? :)

Starbowl

Profesör
Reaksiyon puanı
260
Terminal kullanımını öğrenmek okumayı ve anlamayı gerektiriyor. Üstüne düşsen 2 günde Linux bash terminolojisinin önemli ve günlük hayatta kullanacağın %60'lık bölümünü öğrenebilirsin ciddi ciddi. Çok zor değil, sadece yeni bir şey ve alışmak için biraz çaba göstermelisin. Zaten eğer ciddi ciddi Linux'a bakıyorsan yeni şeylerden pek nefret etmediğini söyleyebilirim ? :)

iso dosyaları duruyor da bu aralar çok vakit ayıramıyorum. Başka bir zaman tekrar deneyeceğim.

isyankar42

Profesör
Reaksiyon puanı
806
Kaynak önerisinde bulunuabilirmisiniz
(türkçe ağırlıklı ama ingilizce olursa sorun çıkarmaz)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
@isyankar42 bütün linux bilgilerinin bulunduğu bir kaynak bilmiyorumm ama temeli istiyorsan örnek bir kaynak verebilirim. Ubuntu forumda daha önce bu soru defalarca kez soruldu. Örnek bir link vereyim, incele.

Bash Komutları ile İlgili Kapsamlı Türkçe Kaynak ?

Ayrıca google'dan bu tür şeyleri tak diye 1 arama ile bulabilirsin.

bash komutları - Google'da Ara

Misal;

Bash başlangıç

Temel Linux komutları - Ubuntu Türkiye Wiki

Bana kalırsa bunların hepsini öğrenmene bile gerek yok, eğer işin düşerse zaten öğrenmen gerekenleri öğrenirsin. Böyle ders çalışır gibi öğrenilmez, çok sıkılırsın :) Dersin, haydaa işletim sistemini mi öğreniyoruz, denklem mi çözüyoruz :D

isyankar42

Profesör
Reaksiyon puanı
806
Hocam bunlar benim eğlence alanım ders çalışır gibi çalışıyorum ve eğleniyorum:)

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Aklıma gelmisken, Windows'ta dosya isimleri full path ile beraber 256 karakteri geçemez.
Yani "C:\Program Files (x86)\Steam\...\Steam.exe" kısmının tamamı 256 karakteri geçemez, bunun için bir çözüm de yok, bu ayarı değistirmek veya baska bir çözüm bulmak mümkün değil.
Özellikle Steam'da oyunlar için Mod yapımcıları bu durumdan sikayetçi, Linux'te de yine 256 karakterdir ancak full path hariç sadece tek bir dosya ismi içindir, full path ile birlikte su an ext4'te standart 4096'dır, bu ayarları değistirmek de kolaylıkla mümkündür.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
işte o dediğin herzaman olmuyor
bi kere usb 3.0 için mutlaka sürücü kurman gerekiyor
Dediğim gibi;
. İstisnalar var her iki tarafta da. Sadece Windows'a yada Linux'a özel bir şey değil. Windows'ta çalışmayıp, Linux'ta çalışan bir dünya donanım da mevcut. GNU projesinin, Özgür Yazılım Vakfının ve Linux'un var olma sebebi aslında kurucusunun yazıcısının Windows'ta çalışmamasıydı :)

A sistemi şunda, B sistemi bunda daha iyi diye etiketlemek çok klişe oldu artık. Hangisi ile rahatsan onu kullanırsan kafan rahat eder, yaptığın işe odaklanırsın. Hangi sistem daha iyi yapardı diye düşünmenin bir anlamı yok çünkü bu sana sadece zaman kaybettirir. Eğer işine yarıyorsa bozma, işine yaramadıysa işine yarayanı kullan. Bu kadar basit :)

WaylandIZMIR

Asistan
Reaksiyon puanı
69
Yıllardır Ubuntu ve Ubuntu tabanlı işletim sistemleri kurdum ve kullandım. Yeni başlayanlara önereceğim tek işletim sistemi Ubuntu veya Elementary dağıtımıdır. Aktif olarak MAC OS kullanıyorum. Laptop'ımda Win10 ve Linux / Elementary 0.4 var. Yukarıda yazılanlara katılıyorum. Tek bir madde hariç.

Arkadaşların dediği gibi Windows 10 artık hiç bir sürücü kurmadan kurulabiliyor. Her format attığımda ekran kartı ve USB 3.0 sürücüleri dahil hiç bir sürücü kurmuyorum. Ekran kartım AMD ve bir kez bile resmi siteden indirip kurmadım. Kurulum SSD ile 5-7 dakika arası sürüyor. (i5 CPU 4 GB RAM)

Windows'ta adam oldu sonuç olarak fakat ben dediğim gibi ne Windows ne Linux kullanıyorum. Bu işlerde en kralı MAC sonra Windows sonra Linux'tur. Gerçekçi olmakta fayda var.

Linux daha gelişmesi gereken bir sistem. Şimdi yazılımı firmalar çıkarmıyor vs konularına girmeyelim hiç. Örneğin bir oyun düşünelim. Windowsta MAC de ve Ubuntu'da çalışıyor. En az performansı Ubuntu'da alıyorsunuz. Youtube'da performans testleri var izleyebilirsiniz.

Yıllar sonra Wayland ve MIR oturduğunda belki bu işler değişebilir fakat günümüz için konuşmak gerekirse Ubuntu ve türevleri şu an başarısız.

Ubuntu'nun patronu 200 milyon Ubuntu kullanıcısı yapacağına dair söz verdi fakat bunun %50 si bile gerçekleşmedi. Ubuntu'nun piyasa da çok dişli rakipleri var ve bu rakipler çok zengin rakipler. Microsoft ve Apple. Bu rakiplere kafa tutmak çok ama çok zor. Bu yüzden de kaybediyor.

Şimdilik bu kadar. Umarım önümüzde ki yıllarda display serverlar MAC gibi gelişebilir. Tek ümit bu.

Sevgiler..

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Evet flash ile format atıldığı zaman özellikle.:)

Ben de ana sistem olarak Windows kullansam da Linux'un bu konuda hakkını vermek lazım.
Windows'a göre çok hızlı yükleniyor.
Yükleme sırasında internette gezinme, oyun oynama veya herhangi bir programdan is yapmak da cabası.

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Ben de ana sistem olarak Windows kullansam da Linux'un bu konuda hakkını vermek lazım.
Windows'a göre çok hızlı yükleniyor.
Yükleme sırasında internette gezinme, oyun oynama veya herhangi bir programdan is yapmak da cabası.
Az kaldı tadına bakacağım 2Gb ram'de çalışır değil mi.:)