Linux'ta Virüsler Neden Tehdit Değildir?

Bu konuyu okuyanlar

yusufsan21

Müdavim
Katılım
27 Eylül 2008
Mesajlar
6,978
Reaksiyon puanı
35
Puanları
48
94489996_771686ad91.jpg


Bilgisayar virüsü kavramını eminim hepimiz bir şekilde duymuşuzdur. Windows kullanıcıları kimi zaman geri döndürülemeyecek şekilde verilerini, emeklerini ve asla geri gelmeyecek zamanlarını bilgisayar virüsleri nedeniyle kaybederler. Elden ele dolaşan disketler zamanımızda yerini internetin geniş bant trafiğine bırakmışlardır. Böylece bir solucan kıtalar arası yolculuğunu birkaç saniyede yapabilmektedir. Kimi zaman güvenli olduğunu sandığınız bir makinanın başka birileri tarafından kontrol edildiğine de şahit olmuş olabilirsiniz.

Bir windows kullanıcısının başına gelmiş veya gelme ihtimali yüksek bu olayları önce açıklayıp daha sonra işleyiş mekanizmalarına göz atalım. Daha sonra da işlerin Linux altında nasıl halledildiğini ve Linux’un neden virüsler için bir yaşam alanı olmadığını öğrenelim.

Bilgisayar Virüsleri : Bir bilgisayar virüsü aslında işletim sisteminiz altında çalışan herhangi bir uygulamadan çok farklı değildir. Temelde bir yazılımdır ve bir programcı tarafından yazılmışlardır. Bir yazılım için geçerli tüm kurallar bunlar için de geçerlidir. ( Bellek, işlemci ve disk kullanımı gibi) Ayrıca windows için yazılmış bir virüs sadece windows altında etkili olur, Linux altında çalışmaları mümkün değildir. (Tersi de doğrudur.) Virüslerin ortak bir özelliği vardır: Çoğalmak. Virüs kendi kendini erişebildiği bazı dosyalara bulaştırarak çoğaltır. Her virüslü dosya çalıştırıldığında virüs yazılımı aktif olur ve programcı tarafından daha önceden programlanmış işleri yapmaya başlar. Başka dosyalara bulaşır, bazı dosyalara zarar verebilir, bazı ayarları değiştirebilir. Tüm bu işlemleri kısa sürede tamamlar ve üzerine bulaştığı programın çalışmasını başlatabilir, bir hata mesajı verebilir * ya da hiçbir işlem yapmaz. Bundan sonra bellekte kalıcı olarak yerleşebilir. Virüs bir exe uzantılı çalıştırılabilir dosyanın genelde sonuna kendi kodunu yazar ve baş bölümdeki başlangıç kodunun bir kısmını kendi bölümünü gösterecek şekilde değiştirir. Böylece dosya çalıştırılmadan önce virüsün kodu çalışacak ve sonlandıktan sonra gerçek uygulama ekrana gelecektir. Bu yöntem ile bazen orjinal dosya ciddi zarar görebilmektedir. Virüslerin çoğalma işlemi onlar için hayatidir. Bu işlem dışında yapılması düşünülen zararlı işler tamamen programcının tekelindedir. İstenirse bios yakılabilir, dosyalar silinebilir...

computer_virus.jpg


Peki bir bilgisayar virüsünden nasıl korunabiliriz? Bunun tek bir bilinen kolay yolu yoktur. Her bilgisayar virüsü programlayanın zekası ile birleşince herbiri bambaşka yazılımlar olurlar. Herbirinin bulaşma yöntemi ve yaptıkları işlemler farklıdır. En etkili yöntem herhalde dışarıya karşı izole edilmiş bir pc sahibi olmak ve hiçbir şekilde dosya alışverişi yapmamaktır. Aksi durumda bir antivirüs yazılımına sahip olmanız gerekecek. Bir antivirüs yazılımı o virüse özel bazı kodları bünyesinde bulunduran bir programdır. Bu kodları sizin taranmasını istediğiniz tüm dosyalarda arar ve bulduğunda temizleme işlemini başlatır. Aynı zamanda işletim sistemi ile entegre olarak dosyalar belleğe yüklenmeden * ya da çalıştırılmadan önce onları tarayabilir. Tabii ki bu işlemler beraberinde kısmen bir yavaşlamayı da getirecektir. Günümüzde bilgisayar virüsleri sadece exe dosyalar ile bulaşmazlar. Bir windows batch script, mirc script, visual basic script uygulaması * ya da microsoft office makro tanımlamaları olabilir. Hatta bu script uygulamacıkları normalde çalışmamaları gereken durumlarda programların ve kullanıcıların bazı açıklarından yararlanabilirler. Örneğin windows ilk ayarlar ile dosya uzantısını gizler. Bu durumda resim.jpg.exe dosyası resim.jpg şeklinde görüneceğinden ve simgesi de resim dosyası gibi düzenlendiğinde çalıştırılması çok kolay bir hal alır. Microsoft, windows için geliştirdiği birçok yöntemde olası güvenlik problemlerini genelde görmezden gelmiştir. ActiveX internet explorer ile Windows Update işlemi yapılarak işletim sisteminin güncellenmesine yardımcı olur. Diğer yandan ise uyarı mesajlarını okumadan evet diyen kullanıcıların bilgisayarlarına sızmak için en kolay yoldur! Bir başka sık kullanılan yöntem ise microsoft outlook altından elektronik posta ekinde bulunan zararlı yazılımların çalıştırılması sonucu bulaşmadır.

Solucanlar : Bu yazılımlar yerel ağda * ya da internet üzerinde bilgisayardan diğer bir bilgisayara bulaşırlar. Genelde virüsler kadar zararlı değildirler. Daha çok bulaştıkları makinaları hizmet dışı bırakmak * ya da sunucuların trafiklerini artırmak gibi sonuçları olur. Bu tür yazılımların ortaya çıkmaları için işletim sistemi altında * ya da bir internet servisinde ciddi bir açığın bulunması gereklidir. Çok sık rastlanmazlar.

Truva Atları : Bu tür yazılımlar genelde bilgisayarları uzaktan yönetmek amacıyla kullanılırlar. Genelde bir sistem yöneticisi birçok makinayı yerinden kalkmadan yönetmek için bunları kullanır. Bazıları ise sizin haberiniz olmadan makinanıza yüklenmiş olabilir. Bu durumda güvenliğiniz tehdit altında olacaktır. Kişisel dosyalarınız çalınabilir, uzaktan makinanız kapatılabilir... Şu anda birçoğu casusluk amaçlı kullanıldıklarından antivirüs yazılımları tarafından yakalanmaktalar.



Asıl problem, virüsler neden bu kadar çoklar, hızlılar, windows bunlara neden engel olamıyor ve linux altında neden çoğalamıyorlar?
Windows 9x serisi (95,98,ME) ve önceki işletim sistemleri tek kullanıcılı işletim sistemleridir. Farklı kullanıcılar için farklı haklar tanımlanamadığı için bilgisayarı kullanan herhangi bir kişi virüslü dosyayı çalıştırdığında virüs hiçbir engel olmadan işlerini yapabilmektedir. Bu işler * her şey olabilir. Kişisel dosyalara zarar vermekten işletim sisteminin açılış dosyalarına ve sistem dosyalarına bulaşabilir. Böyle bir durumda virüsler artık bir çift tıklama işlemine ihtiyaç olmadan bilgisayar yeniden başlatıldığında işletim sistemi ile birlikte aktif olabilmektedirler. Burada virüsün başka dosyalara bulaşmasının önünde bir engelin olmaması cok kolay yayılmalarına neden olmaktadır. Windows NT serisi işletim sistemleri ise çok kullanıcılı işletim sistemleridir (Windows NT 4.0, Windows 2000 ve Windows XP) Bu işletim sistemlerinde farklı kullanıcılara farklı haklar verilebilmekte ve kullanıcılar değişik noktalarda kısıtlanabilmektedir. Fakat Windows XP kurulumu sırasında genelde Administrator şifresinin ne olduğu kullanıcılar tarafından tam olarak bilinmediğinden boş geçilmektedir. Daha önemli olan konu windows altında program kurmak, kaldırmak, sürücü yüklemek gibi işler için Administrator kullanıcı haklarına ihtiyaç olduğu için Windows XP kurulumu sonrasında oluşturulan kullanıcı hesapları hem şifreleri boş hem de tam yetkili Administrators grubunun bir üyesi olarak oluşturulurlar. Bu durumda hem boş şifreler hem de kullanıcını tam yetkili olması Windows XP işletim sistemini güvenlik açısından Windows 98 haline getirmektedir. Saydığım ihtiyaçlar nedeniyle kullanıcı için kısıtlı bir hesap oluşturulmamaktadır. Aksi durumda bu ihtiyaçlar için oturumu kapatıp Administrator hesabı ile oturum açmak gerekecektir. Bu durumda Windows XP ile bu yayılmaya bir çözüm bulunanamaktadır. Ayrıca virüsler windows işletim sistemindeki çeşitli uygulamalardaki ciddi açıkları da kullanmaktadır. Bu tamamen Microsoft’un faydalı olacağını umarak uygulamalar ile bütünleştirdiği değişik desteklerin diğer zararlı yazılımlar tarafından da tüm nimetleriyle kullanması sonucu ortaya çıkmaktadır.

Peki Linux altında işler nasıl işliyor? Söyle: Linux altında kullanıcı için tam yetkiye sahip olmayan normal bir hesap oluşturulur. Kullanıcı bu hakları ile kendisini ilgilendiren tüm işleri yapabilir. Sadece program kurup kaldıramaz, önemli programları çalıştıramaz ve önemli ayarları değiştiremez. Bu nedenle bir virüslü dosya bu kullanıcı tarafından çalıştırıldığında sadece kullanıcını ev dizini altındaki dosyalara zarar verebilir * ya da bulaşabilir. Bunu dışındaki hiçbir dizine virüs zarar veremez. Başka bir ayrıntı daha mevcuttur. Linux altında sadece patika (path) yolları altında bulunan dizinlerdeki programlar çift tıklanarak çalıştırılabilir. Kullanıcını masaüstündeki bir uygulama çift tıklanarak çalıştırılamaz. (Bir betik dosya hariç, zaten bunlar için çalıştır/görüntüle tarzı seçim ekrana gelmektedir.) Bir uygulamanın kurulması gerektiğinde yazılım yöneticisi root kullanıcı şifresini (root Linux altındaki sistem yöneticisinin hesabıdır.) sorar ve şifre doğru ise ekrana gelen pencere artık root kullanıcı haklarına sahiptir. Kullanıcı işlemlerini yapar ve programı kapatır. * ya da bir konsol altından su - komutu ile root haklarına sahip olur. İşlerini yapar (yazılım kurmak, kaldırmak...) ve daha sonra çıkar. Yani sadece gerekli olduğu zaman root kullanıcı hesabı heryerden erişilebilmektedir. Bunlar dışında ise, kullanıcılar genelde dağıtımların paketlediği dosyaları kurmaktadırlar. Bunlar açık kaynak kodlu olduklarından hem açıklar denetlenebilir düzeydedir, hem de arka kapılar * ya da zararlı işlevler bulunmamaktadır. Kimin yazdığı belli olmayan bir uygulamanın kaynak kodlarını internetten indirip derlemek ve kurmak ve virüse maruz kalmak çok zor bir durumdur. Linux altında tam yetkiye sahip olsanız bile Linux altındaki bazı dizin yapılarını farklı bir disk bölümündeki bir alana taşıyabilir ve bu bölümü sadece okunabilir (read-only) olarak sisteme bağlar ve kullanabilirsiniz. Bu yöntem ile haklarınız ne olursa olsun o bölüme yazma yapılamaz. Bu anlattığım bazı farklılıklar nedeniyle casusu yazılımlar (spyware) da Linux altında bulunmazlar. Açık kaynak kodlu sistemlerde yamalar çok hızlı hazırlandıkları için bir açığı kullanarak zararlı bir yazılımın çoğalıp yayılması çok zordur. Çünkü yama birkaç saat sonra hazır olur.

Windows kullanıcılarının en güzel bahanesi "Windows çok kullanılıyor onun için bu kadar çok virüs yazılmakta. Bir gün Linux da yaygınlaşırsa onun için de virüsler yazılacaktır. Windows çok kullanıcıya sahip olduğu için bu kadar çok saldırıya maruz kalmaktadır." şeklindedir. Yukarıda anlattıklarım gösteriyor ki bu böyle değildir, Linux virüslerin yayılamayacağı doğal bir savunma mekanizmasına sahiptir.

Kaynak: Ubuntu-tr forum.
 

orcnd

Müdavim
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
63
şu linux'da kullanıcı yetkilendirmeleri daha gelişmiş konusu çok abartılıyor. zaten virüsler çoğunlukla kullanıcı tarafından yetkilendirilmiş programların açıklarını kullanarak sisteme sızıyorlar.
bilgisayar kendi kendini kullanır hale gelmedikçe hiçbir işletim sistemi %100 güvenli olamaz.

ama direkt saldırılarda linux'ın başarısını da göz ardı etmiyelim. şüpesiz linux'ın yapısı bünyesinde çok daha az açık bulunduruyor.

hızlı yama konusu doğru fakat virüsler birilerine zarar vermeden önce tespit edilemezler. zarar verdikden sonra yapılan yama sadece henüz virüsle tanışmamış sistemleri korur. virüslü sistemler için yine bir temizleyici gerekicektir.

bence linux camiası henüz virus olmaması ile övünmek yerine gelecekte olacaklar için önlem almalılar. viruslerin sisteme sızdığı kısımları tespit edip bunlara karşı özel korumalar geliştirmeliler.

internetten linux için yazılmış bir virus taşıyan program indiren birisi onu kurmak için root şifresini girdiğinde linux'da windows kadar çaresiz kalır. bu noktada windows ile linux arasındaki tek fark linux'ın başlangıçta yönetici şifresi istemesidir.

linux'da buna ek olarak sistem dosyalarında yapılan değişikliklerde gizli otomatik yedek sistemine geçilmeli. böylece virüs bulaştığı anlaşıldığında virüsten önceki yedeklere dönülüp sorun çözülebilinir. windows'da manuel olarak sistem geri yükleme adında sunuluyor bu hizmet. çok ikel olmasına rağmen birçok kez virüslerden sisteminizi kurtarıyor.

linux virusler konusunda hiçbirşey yapmadan viruslere karşı korunma sağlama fikrinden vazgeçse iyi olur. linux'ın geliştiriciler üzerindeki popülerliği artarken böylesine gereksiz bir özgüven linux'a zarar verir.
 

orcnd

Müdavim
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
63
konu gerçekten harika. açan arkadaşımı tebrik ediyorum. linux yada windows her işletim sistemine virüs yada zararlı kodlar mutlaka geliştirilecektir. sizden aşağıdaki iki konuyu okumanızı rica ediyorum. gerçeklik payı sizce varmı?

http://www.cozumpark.com/forums/thread/131639.aspx
http://www.cozumpark.com/forums/thread/131555.aspx

ilk linkdeki konu antikor adlı türk yazılımının yaptığı şeydir. 2. linkdeki konu ise geniş bir yazılımcılar komitesi kurularak bir standart haline getirilmesi gerekilen bir korumadır.

ilk korumada virusler tarafından saldırıya uğrayan işletim sistemi dosyalarının değiştirilemez hale getirilmesinden bahsediliyor. antikor programı bunu kısmen sağlıyor.

ikinci koruma ise her yazılıma ve yazılımların kullandığı parçacıklara(dll framework vb.) bu değiştirilemez özelliğinin kazandırılmasından bahsediliyor. fakat bunun henüz bir kelimesinden dahi bahsetmiş bir yazılım firması tanımıyorum. çünkü bu koruma 2 grubun hiç hoşuna gitmeyen işler yapıcaktır.

1- korsan yazılımı engelleyecektir (ki yazılım firmaları sahipleri yazılımlarının yaygınlaşması için bundan hiç haz etmez)
2- antivirus ve firewall piyasasında hizmet veren firmalar.

aslına bakarsanız ilk koruma yöntemi de microsoftun yayılma politikasına aykırı. unutmayalımki iş yerlerinde windows kullanmamızın başlıca sebeplerinden biri evde edindiğimiz alışkanlıklardır. microsoft dolaylı yoldan iş dünyasındaki kullanıcıları kazanmak için ev kullanıcılarını ele geçirmek zorunda. ev kullanıcılarını kazanmak için de crack'e göz yummak zorunda.

özet olarak çözümpark'daki arkadaşlar çok iyi düşünmüşler fakat rotaları yanlış. işin içinde ticari kaygı olduğunda her zaman en doğru şey yapılmaz. dolayısıyla düşündükleri ve planladıkları korumalar için en uygun platform linux platformudur.
 

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Win sistemler için üretilen antikor yazılımının içerisinde bir çok rootkit aracı tespit edilmiş, eğer doğru okuduysam. Ve virüs tarayıcılar tarafından malware olarak gözüküyormuş. Bence kullanmaya başlamadan önce bir kere daha düşünün.

Özellikle şu adrese bir gözatın.

http://forum.bilisimruzgari.com/index.php?topic=30556.0
 

orcnd

Müdavim
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
63
Win sistemler için üretilen antikor yazılımının içerisinde bir çok rootkit aracı tespit edilmiş, eğer doğru okuduysam. Ve virüs tarayıcılar tarafından malware olarak gözüküyormuş. Bence kullanmaya başlamadan önce bir kere daha düşünün.

Özellikle şu adrese bir gözatın.

http://forum.bilisimruzgari.com/index.php?topic=30556.0

çok ayrıntılı bir inceleme değil fakat bende gidip bu yazılımı savunanam. incelemiş değilim en nihayetinde. fakat bu düşünce bile kullanmamamı sağlayacak bir düşüncedir.

geçmişte bazı virüs programlarının diğer virüs programlarını virüs olarak algıladığına şahit olduk. ayrıca kod taraması yapması yapımcıların vaadettikleri şeyi yapıyor olabilir anlamına geliyor. port kullanımı ise kod değişikliklerini kendi sunucuları ile paylaştıkları ve kararın sunucu tarafından veriliyor olabileceğini düşündürebilir.

fakat yinede insanda şüphe uyandırıyor. ayrıca o yazının sahibine karşı yaklaşımları bu şüpheyi arttırıyor. nitekim bu tarz uygulamalar yabancı kaynaklar tarafından 2-3 yıldır hizmetteler bir benzerinin türkler tarafından yapılmış olması beni hiç şaşırtmıyacaktır.
 

gvn

Müdavim
Katılım
27 Ağustos 2009
Mesajlar
1,966
Reaksiyon puanı
19
Puanları
0
win üzerine hazırlanmış cogu virüs linux için tehdit değildir
 

SoftProf

Asistan
Katılım
28 Mayıs 2009
Mesajlar
121
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Antikor programını 6-7 aydır duyuyorum ve bi ara kurmuştum. Verdiğim linkler genelde microsoftçuların kullandığı çözüm park forumu ve microsoftada bu konuda bilgi verdiklerinden yazdım. daha öncede bir konuda buna değinmiştim. zannımca bahsettikleri sistem antikor değil. sitelerinde bir açıklama var.
http://www.antikorugs.com/p/viewpage.php?page_id=9

yapılan inceleme içinde başka forumlardada inceleme yapılmış.bilgi güvenlliği forumunda bir araştırma var.buda incelenebilir.linkide vereyim http://doctus.org/showthread.php?t=37771

konunun yeri burasımı bilmiyorum ama konuyu böldüysem özür dilerim. sorun olacaksa moderatör arkadaşımız çözüm sunarsa iyi olur.
 

Exploit Coder

Müdavim
Katılım
15 Nisan 2009
Mesajlar
1,534
Reaksiyon puanı
26
Puanları
0
Sohbetinize gözüm çarptı. Windows kullanmam, Linux kullanırım ama sadece merak ettiğim için bahsi geçenleri okudum ve verilen adreslerdeki eleştri ve yorumlarıda okudum. Kimisi olumlu, kimisi olumsuz..

Öncelikle http://www.cozumpark.com/forums/thread/131639.aspxadresindeki
yazıya baktım. Konuyu açan arkadaş o kadar laf cambazlığı yapıyor ki inanmamak gerçekten elde değil fakat biraz mantık yürütürseniz, zaten dünyanın en büyük firmalarının kendi ürünleri için uygulayamadığı bir yazılımı; aslı astarı belli olmayan bir firmanın gerçekleştirmesi pek de inandırıcı değil.

Öyle şeyler vaad ediyorlar ki, imkansız olduğu bir kez daha ön plana çıkıyor.

Zaten bu http://forum.bilisimruzgari.com/index.php?topic=30556.0 makalede, tarafından geliştirilen firmanın ve yazılımın ne kadar güvensiz olduğu ortaya koyulmuş.

Diğer bir adresteki olumsuz makalede de benzer eleştiriler geldiği için ben yazılımın gerçekten zararlı içerik bulundurduğuna inanıyorum.

Bir ürünün olumlu yorumlarından çok olumsuz yorumları ve eleştirilerinin daha önemli olduğu kanaatindeyim..
 

SoftProf

Asistan
Katılım
28 Mayıs 2009
Mesajlar
121
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Sohbetinize gözüm çarptı. Windows kullanmam, Linux kullanırım ama sadece merak ettiğim için bahsi geçenleri okudum ve verilen adreslerdeki eleştri ve yorumlarıda okudum. Kimisi olumlu, kimisi olumsuz..

Öncelikle http://www.cozumpark.com/forums/thread/131639.aspxadresindeki
yazıya baktım. Konuyu açan arkadaş o kadar laf cambazlığı yapıyor ki inanmamak gerçekten elde değil fakat biraz mantık yürütürseniz, zaten dünyanın en büyük firmalarının kendi ürünleri için uygulayamadığı bir yazılımı; aslı astarı belli olmayan bir firmanın gerçekleştirmesi pek de inandırıcı değil.

Öyle şeyler vaad ediyorlar ki, imkansız olduğu bir kez daha ön plana çıkıyor.

Zaten bu http://forum.bilisimruzgari.com/index.php?topic=30556.0 makalede, tarafından geliştirilen firmanın ve yazılımın ne kadar güvensiz olduğu ortaya koyulmuş.

Diğer bir adresteki olumsuz makalede de benzer eleştiriler geldiği için ben yazılımın gerçekten zararlı içerik bulundurduğuna inanıyorum.

Bir ürünün olumlu yorumlarından çok olumsuz yorumları ve eleştirilerinin daha önemli olduğu kanaatindeyim..


bana pek laf cambazlığı yapıyorlar gibi gelmedi nedeni ise Microsofttan görüştükleri kişilere kadar isimleri yazmışlar.
bilişim rüzgarındaki yazar hakkındada kendi forumlarında açıklama yapmışlar.
http://www.antikorugs.com/p/forum/viewthread.php?thread_id=18&pid=38#post_38
 

bohongtw

Doçent
Katılım
5 Haziran 2009
Mesajlar
829
Reaksiyon puanı
27
Puanları
0
Windows once cokme problemini halletsin virus kismina ondan sonra gelelim anam,
linux in en cok zorlandigi tarafi aliskanliklari asmak ,onu da astigi zaman kim sallar windows u , artik sadeceoyun os i olarak anilir
 

tanerim

Asistan
Katılım
30 Temmuz 2009
Mesajlar
101
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
windows 7 ile windows çok iyi bir konuma geldi bence. Linux un windows 7 yi yakalaması her anlamda çok zor... Linux çökmüyor demesin hiç kimse çöküyor. bir çok defa başıma geldiği için biliyorum. Virüs bulaşmıyor güvenlidir demesin hiç kimse. İnternette seyrettiğim bir çok hackleme videosunda Linux sistemler hackleniyordu... Linux un driver desteği yok. Mevcut driverları sistemi sadece çalıştırmaya yetecek kadar iş görüyor. Bir kere linux çok can sıkıcı bir işletim sistemi... Görsellik olarak XP den bile daha kötü.... Dosya sistemi sıradan bir kullanıcı için çok saçma ve karışık... Program çeşitlilliği yok. Standart bazı programları kullanmak zorundasınız... Daha ne yazayım linux un dandik bir sistem oldugunu anlatmak için...
 

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
windows 7 ile windows çok iyi bir konuma geldi bence. Linux un windows 7 yi yakalaması her anlamda çok zor... Linux çökmüyor demesin hiç kimse çöküyor. bir çok defa başıma geldiği için biliyorum. Virüs bulaşmıyor güvenlidir demesin hiç kimse. İnternette seyrettiğim bir çok hackleme videosunda Linux sistemler hackleniyordu... Linux un driver desteği yok. Mevcut driverları sistemi sadece çalıştırmaya yetecek kadar iş görüyor. Bir kere linux çok can sıkıcı bir işletim sistemi... Görsellik olarak XP den bile daha kötü.... Dosya sistemi sıradan bir kullanıcı için çok saçma ve karışık... Program çeşitlilliği yok. Standart bazı programları kullanmak zorundasınız... Daha ne yazayım linux un dandik bir sistem oldugunu anlatmak için...

Microsoft Windows 7 ile çok başarılı oldu çünkü çok iyi bir pazarlama stratejisi uyguladı. Linux dediğin şey ise bir şirket veya kuruluş değil. Dağıtımlar farklı kuruluşlarca destekleniyor. Genel olarak Linux kavramı ile Windows kavramını karşılaştıramazsın. Şunu diyebilirsin, Ubuntu'nun Windows 7'yi yakalaması zor veya OpenSuSE'un Windows 7'yi geçmesi zor... Ancak kalkıp da elmayla armutu kıyaslayamazsın. Linux sistemlerin "hack"lendiğinden bahsetmişsin. O videoları burada paylaşırsan çok sevineceğim. Linux sistemlerin açığı olabilir ama bu açıkları internetten gönderilen kötü amaçlı yazılımlarla kullanamazsın. Çünkü Linux'ta bazen sen bile admin yetkilerine sahip olamazsın. :) Sürücü desteği demişsin, biz de ondan şikayetçiyiz ama burada suçlu Linux değil, bin kere söyledik bunu. Linux sistemlerine sürücü desteği vermeyen şirketler sorumlu bundan. Yine geliştiricilerimiz kendi çaplarında bu desteği sağlamaya çalışıyorlar ancak resmi olarak desteklenmediği sürece bu sıkıntı her zaman olacak ve suçlusu Linux değil! Can sıkıcı ve görselliği XP'ten bile kötü demişsin. Bunlarla hava atan biri değilim ama sana Compiz diyorum sadece. :) Yoksa XP'de de Compiz vardı da, benim mi haberim yoktu? Program çeşitliliği yok mu? Ben sana bir şey diyeyim, sen sanırım hayatında hiç Linux sistemlerinden birini bile kullanmamışsın. Veya Pardus gibi depolarında çok program olmayan sistemleri denemiş olmalısın. Çünkü bir Ubuntu, bir Debian, bir OpenSuSE kullanmış olsaydın, bu sözü söylemek için kafayı yemiş olman gerekirdi. :) Burada açık kaynak kodlu yazılımlardan bahsediyoruz, burada bir evrim gerçekleşiyor ve sen çeşitliliğin olmadığından yakınıyorsun, yazık... :)

Linux dandik bir sistem değil, maalesef senin gibi düşünenler yüzünden Windows'un da değeri düşüyor insanların gözünde. Aynı şeyin Windows'a abartılı bir şekilde saldıran Linux fanatikleri için de geçerli olduğunu söylemekte fayda var tabi...
 

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
windows 7 ile windows çok iyi bir konuma geldi bence. Linux un windows 7 yi yakalaması her anlamda çok zor... Linux çökmüyor demesin hiç kimse çöküyor. bir çok defa başıma geldiği için biliyorum. Virüs bulaşmıyor güvenlidir demesin hiç kimse. İnternette seyrettiğim bir çok hackleme videosunda Linux sistemler hackleniyordu... Linux un driver desteği yok. Mevcut driverları sistemi sadece çalıştırmaya yetecek kadar iş görüyor. Bir kere linux çok can sıkıcı bir işletim sistemi... Görsellik olarak XP den bile daha kötü.... Dosya sistemi sıradan bir kullanıcı için çok saçma ve karışık... Program çeşitlilliği yok. Standart bazı programları kullanmak zorundasınız... Daha ne yazayım linux un dandik bir sistem oldugunu anlatmak için...
Düzgün kurulup yapılandırılmış bir Linux'e süper kullanıcı yetkileriyle saldırmadıktan sonra çökmesi neredeyse imkansızdır. Sistem hakkında detaylı bilgisi olan deneyimli bir win kullanıcısı nasıl ki deneyimsiz bir win kullanıcısına göre sisteme daha az virüs bulaştırıp, sistemi sürekli çöktürmüyorsa, deneyimli bir Linux kullanıcısının da sistemi çöktürme riski win sistemlere göre kat kat düşüktür. Linux sistemler için tespit edilebilen 700 virüse karşılık win sistemlerde yüzbinlerce virüs vardır. Linux virüsleri sistem çapında etkili olamayıp, yalnızca kendisini kapan kullanıcıyı etkilerken, win virüsleri sistemin tamamında tahribat meydana getirir. Winlere sürekli format atılmasının nedeni budur. Görsellik olarak şu zamana kadar üretilmiş hiç bir win sürümü Linux ile yarışamaz. Gerçi güzellik görecelidir, mesela kimileri halen win3.1'in biraz süslü ve efektli halinin Ubuntu 9.10 dan daha güzel göründüğünü iddia edebilir. Program çeşitliliği konusunda söylediklerin ise kusura bakma ama tamamen cahillik. sourceforge.net sitesine giderek Linux için kaç tane program olduğunu görebilirsin. Bu sayıya her gün yüzlercesi daha ekleniyor. Üstelik kullanmak için hiçbirine crack yada serial bulmak gerekmiyor. Ayrıca dosya sistemi tam olması gerektiği gibidir. Dosya sistemi böyle olur. Bir kök olur ve diğer dizinler bu köke bağlı yapılandırılır. Sanal C ve D sürücüleri gibi kukla dosya sistemlerine alışan kullanıcılar, Linux'e ilk geçtiğinde sudan çıkmış balığa dönmesi de bundan oluyor sanırım. Linux'e dandik diyen kullanıcı, benim gözümde gerçek bir bilgisayar kullanıcısı değildir. Linux'e dandik diyen dolaylı olarak Unix'e dandik demektedir. Böyle biri hayatında winden başka bir sistem gerçek anlamda görmemiştir. Hatta öyle sanıyorum ki bilgisayarların yalnızca msn'den, face'den ve oyun'dan ibaret araçlar olduğunu sanıyordur.
 

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
Düzgün kurulup yapılandırılmış bir Linux'e süper kullanıcı yetkileriyle saldırmadıktan sonra çökmesi neredeyse imkansızdır. Sistem hakkında detaylı bilgisi olan deneyimli bir win kullanıcısı nasıl ki deneyimsiz bir win kullanıcısına göre sisteme daha virüs bulaştırıp, sistemi sürekli çöktürmüyorsa, deneyimli bir Linux kullanıcısının da sistemi çöktürme riski win sistemlere göre kat kat düşüktür. Linux sistemler için tespit edilebilen 700 virüse karşılık win sistemlerde yüzbinlerce virüs vardır. Linux virüsleri sistem çapında etkili olamayıp, yalnızca kendisini kapan kullanıcıyı etkilerken, win virüsleri sistemin tamamında tahribat meydana getirir. Winlere sürekli format atılmasının nedeni budur. Görsellik olarak şu zamana kadar üretilmiş hiç bir win sürümü Linux ile yarışamaz. Gerçi güzellik görecelidir, mesela kimileri halen win3.1'in biraz süslü ve efektli halinin Ubuntu 9.10 dan daha güzel göründüğünü iddia edebilir. Program çeşitliliği konusunda söylediklerin ise kusura bakma ama tamamen cahillik. sourceforge.net sitesine giderek Linux için kaç tane program olduğunu görebilirsin. Bu sayıya her gün yüzlercesi daha ekleniyor. Üstelik kullanmak için hiçbirine crack yada serial bulmak gerekmiyor. Ayrıca dosya sistemi tam olması gerektiği gibidir. Dosya sistemi böyle olur. Bir kök olur ve diğer dizinler bu köke bağlı yapılandırılır. Sanal C ve D sürücüleri gibi kukla dosya sistemlerine alışan kullanıcılar, Linux'e ilk geçtiğinde sudan çıkmış balığa dönmesi de bundan oluyor sanırım. Linux'e dandik diyen kullanıcı, benim gözümde gerçek bir bilgisayar kullanıcısı değildir. Linux'e dandik diyen dolaylı olarak Unix'e dandik demektedir. Böyle biri hayatında winden başka bir sistem gerçek anlamda görmemiştir. Hatta öyle sanıyorum ki bilgisayarların yalnızca msn'den, face'den ve oyun'dan ibaret araçlar olduğunu sanıyordur.

Öyle deme penguin, C-D olayı çok güzel. :) Bak mantık şu -sen Linux'çu olduğundan bilmezsin :D- C sürücüsünde Windows kuruludur, D'de ise müzikler ve filmler bulunur. Virüs bulaşır sisteme, C çöker, format atılır. D'ye hiçbir şey olmaz. :w00t: Ama Linux'ta öyle mi? Bir format at, her şey silinir. :)

Biz boşuna Linux kullanıyoruz. Ne işimiz var yahu? :D
 

keyloger

Müdavim
Katılım
4 Ocak 2008
Mesajlar
13,268
Reaksiyon puanı
235
Puanları
63
Öyle deme penguin, C-D olayı çok güzel. :) Bak mantık şu -sen Linux'çu olduğundan bilmezsin :D- C sürücüsünde Windows kuruludur, D'de ise müzikler ve filmler bulunur. Virüs bulaşır sisteme, C çöker, format atılır. D'ye hiçbir şey olmaz. :w00t: Ama Linux'ta öyle mi? Bir format at, her şey silinir. :)

Biz boşuna Linux kullanıyoruz. Ne işimiz var yahu? :D

Jea senden bunu beklemezdim. :) Home dizini ayrı bir partition'a bağlanır, müzikleri, filmleri falan bırak masaüstü ayarların bile bir sonraki kurulumunda elinde olur. :)
 

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Öyle deme penguin, C-D olayı çok güzel. :) Bak mantık şu -sen Linux'çu olduğundan bilmezsin :D- C sürücüsünde Windows kuruludur, D'de ise müzikler ve filmler bulunur. Virüs bulaşır sisteme, C çöker, format atılır. D'ye hiçbir şey olmaz. :w00t: Ama Linux'ta öyle mi? Bir format at, her şey silinir. :)

Biz boşuna Linux kullanıyoruz. Ne işimiz var yahu? :D

Jeaquares, biz Linux'te bunun için /home dosya sistemini, /root dosya sisteminden farklı bir partition a kurup, mount edip kullanıyoruz. :biggrin: Hatta /etc, /var gibi dosya sistemleri içinde farklı partitionlar kullanıp sistem açıldığında root ile birlikte sisteme mount edilmesini sağlayabiliyoruz.

Ekleme: keyloger benden önce davranmış. :D
 

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
Jea senden bunu beklemezdim. :) Home dizini ayrı bir partition'a bağlanır, müzikleri, filmleri falan bırak masaüstü ayarların bile bir sonraki kurulumunda elinde olur. :)

Yalan söylüyorsuuun. :D

Yukarıdaki mesajım tamamen abartı ve sallama içeriyordu. Windows'çuları anlamak istemiştim. :D

İnanmadın dediklerime umarım? :wink:

Aslında senin şey demen lazımdı: "C'ye format attıktan sonra sistemin tekrar yavaşladığını gören kullanıcı küfrederek bir antivirüs programı ile tarama yapar vee... D sürücüsünde virüs tespit eder! :w00t: Sonrasında düşünür, 'Format atmıştım ben...' der ama acı bir şekilde fark eder ki aslında format atması sadece Windows'u yeniden kurmasına vesile olmuştur. Sonrasında yine küfrederek GB'larca veriyi yedekler ve sürücüleri yeniden biçimlendirir." :)

---------- saat 12:20 eklendi ---------- önceki mesaj saat 12:20 eklenmişti ----------

penguin sen de mi yaa? :D
 

Exploit Coder

Müdavim
Katılım
15 Nisan 2009
Mesajlar
1,534
Reaksiyon puanı
26
Puanları
0
Tabi canım zaten bizde Kök dizin ile ( / ) kullanıcı dosyalarına ( /home ) ayrı ayrı bölümler oluşturamıyoruz değil mi Jeaquares. Sonuç olarak Sistem zarar gördüğünde Resimlerimizin, Müziklerimizin veya her türlü verilerimizin güvenliğini sağlayamıyoruz değil mi?

Değil işte :)

tanerim'e laf anlatmak, deveye hendek atlatmaktan daha zor olacak gibi. penguin'in dediği gibi C:\ ve D:\ çok saçma bir dosya sistemidir.

Düzeltme: Biraz geç davranmışım :D Keyloger ve Penguin benden önce davranmış :D
 

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
Ben mesajımı sileyim en iyisi. 3'ünüz de atladınız, orada tanerim'e laf çarpıtıyordum zaten. :)
 

Exploit Coder

Müdavim
Katılım
15 Nisan 2009
Mesajlar
1,534
Reaksiyon puanı
26
Puanları
0
Ben seni anladım bir daha okursan benim mesajın biraz ironi içerdiğini görürsün. Senin dalga geçtiğini biliyordum.
 

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
O kadar sahici söylemişsin ki, inanmadım desem yalan söylemiş olurum. :D

Vay be, demek çıksam da Windows'çuyum desem bu kadar yazımdan sonra hala inanacaksınız ha? :D

İtiraf ediyorum, aslında ben hep Windows'u savundum. Gönlüm hep Windows'ta. :D Ayrıca Steve Ballmer da 5. dereceden akrabam olur. :D
 

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Vay be, demek çıksam da Windows'çuyum desem bu kadar yazımdan sonra hala inanacaksınız ha? :D

İtiraf ediyorum, aslında ben hep Windows'u savundum. Gönlüm hep Windows'ta. :D Ayrıca Steve Ballmer da 5. dereceden akrabam olur. :D
Dündü sanırım, bir konuya win7 masaüstü görüntünü yollamışsın. Gözlerime inanamadım. :biggrin:
 

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
Jeaquares inanasım gelmedi değil hani :D

Dündü sanırım, bir konuya win7 masaüstü görüntünü yollamışsın. Gözlerime inanamadım. :biggrin:

Öldürdünüz beni gülmekten ya. :D İyi makaraya aldık. :D

@penguin, sistemimde Windows 7 de bulunuyor ama biraz Ubuntu'ya benzesin diye Başlat simgesini Ubuntu'nun simgesi olarak değiştirmiştim. Hatta Ubuntu'da paneli yukarıda kullanmaya alıştığımdan Windows'ta Görev Çubuğu da her zaman yukarıdadır. :)

İşte Windows 7'm:

capture2uj.jpg


Bu da WindowsBuntu'm :D:

ekrangrntsw.png
 
Üst