acarnet
Öğrenci
- Reaksiyon puanı
- 1

Gelişimi şu şekilde olmuştur. Unix işletim sistemine atıfta bulunarak kendisini açık kaynak kodlu ve özgür yazılımlı aynı zamanda da ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeği haline gelmiştir. Çekirdeğin kaynak kodları Genel Kamu Lisansı çerçevesinde özgürce dağıtılabilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir. Yalnızca bilinmesi gereken bir konu vardır ki burası özellikle önem teşkil etmektedir. Linuxun Unix ile herhangi bir kod ortaklığı kesinlikle yoktur. Linuxun kodlarının tamamı sıfırdan başlanılarak yavaş yavaş gelişme göstermiştir. Oldukça geniş bir donanıma sahip olan Linux çekirdeğinin uyum gösterdiği alanlar ise şu şekildedir; akıllı telefonlar, masaüstü, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, TVler ile bile tam bir uyum halinde çalışma imkanı bulur. Linux sunucu işletim sistemlerinde kullanım oranına bakıldığı zaman şaşırtıcı bir şekilde ilk sırada tercih edilmekte be dünyanın 10 hızlı bilgisayarında da kullanılmaktadır. Ancak Linux kesinlikle işletim sistemi değildir. Sadece işletim sisteminin çekirdeğidir ve kullanım kolaylığı sayesinde de kullanımı oldukça fazladır.
Linux ve Windows arasında gerçekten ciddi farklılıklara rastlamak mümkündür. Mesela bu farklılıkların başında Windows ücretli bir sistemdir ve sürüme göre farklılık gösteren fiyatları 45 dolardan 450 dolara kadar fiyat paha biçilmektedir. Anlayacağınız bu işletim sistemine sahip olmak için ilk önce belli bir ücreti gözden çıkartmalısınız. Bunun yanında Linuxa bakıldığı zaman ise onun gerçekten çok kullanıma sahip olmasının yanın da daha uygun ücretler ile sahip olabileceğiniz görülüyor. Linux için vermeniz gereken ücret 0 dolardan 350 dolara kadar değişim göstermektedir. Anti virüs hiç şüphesiz virüsler ile başı dertte olan kişilerin en çok istekte bulunduğu yazılımlardandır. Bu anti virüs programına Windows kullanıcılarının vereceği yıllık ücret 0 ile 100 dolar arasında değişim gösterirken Linux anti virüse gerek olmadığını savunmuştur. 2004 yılına bakıldığı zaman Windows Linux kullanıcılarını da kendi bünyesine geçirmek isteği ile hareket etmiş ve bunun için bir pazarlama kampanyası başlatmıştır. Bu pazarlama tekniğinde öne sürülen konu Linux tan daha ucuza mal olduğunu ve bu işletim sistemini kullanırken kişilerin gereksiz yere fazladan efor sarf ettiklerini savunmuştur. Ancak yapılan bir açıklama sayesinde bu durumun kesinlikle böyle olmadığı ve açık kaynak yazılımını kullanmanın daha az maliyetli olduğunu söyleyen bir açıklama geldi. Tabii Linux asıl kullanıcıları onun faydalarını bildiği için kullanımdan kesinlikle vazgeçmedi.

Windowsa gelindiği zaman ise kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletiler ile yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran Microsoft şirketinin geliştirmiş olduğu dünyada en çok bilinen işletim sistemidir. İlk Windows çıkış tarihi 1985 yılındadır ve 20 kasım da satışa sunulmuştur. Microsoftun hiç şüphesiz en güzel özelliği aynı anda birden fazla işlem yapılmasıdır. Dünya çapında masaüstü piyasasında oldukça büyük bir paya sahiptir. Windows ailesine katılan en son üyeler arasında 1 Ekim 2014 tarihinde piyasaya sürülen Windows 10dur. Windows Vista sürümü ile başarıyı yakaladıktan sonra bir daha elindeki gücü bırakmadan yoluna devam etmiş ve sonraki sürümlerinde de başarısına devam etmiştir. Beta sürümlerini ilk önce piyasaya sürer ve ardından kullanıcıların bu sürümlerdeki hataları bulmaları istenir. Kullanıcıların buldukları hatalar sayesinde sisteminde düzeltmeler yapan Windows ardından da gerçek sürümünü ortaya atar. Aslında bakıldığında bu mantık oldukça işe yaramaktadır. Hatalarının fark edilmesini gerçek kullanıcılar tarafından yaparken kendilerini geliştirme imkanına da sahip oluyor ki hatalarının olması Windowsu yıkmak yerine daha fazla yüceltiyor olabilir.
Bu makale Avcılar Web Tasarım Firması Tarafından Yazılmştır..