Rehber Linux pencere yönetici listesi

Bu konuyu okuyanlar

nexads

Öğrenci
Katılım
20 Temmuz 2022
Mesajlar
24
Reaksiyon puanı
22
Puanları
3
Her zaman masaüstü ortamlarını duymuşsunuzdur. Tabii ki herkesin kullandığı yazılımlardır. Ancak bunların işlerinin çoğuna yardımcı olan pencere yöneticilerini duydunuz mu? Bugün sizlerle pencere yöneticisinin ne olduğunu ve onların karşılaştırılmasını göstereceğim.

Pencere Yöneticisi nedir?
Pencere yöneticisi (window manager), adından da belli olduğu gibi grafiksel programların nasıl bir durumda olacağını belirleyen bir programdır. Örneğin Terminal emülatörünün nasıl pozisyonda ve büyüklükte olacağı. Pencere yöneticileri kategorilere ayrılmaktadır.

1- Stacking (floating) Pencere Yöneticisi
Bu kategori en popüleridir ve bu kategorideki pencere yöneticileri pencerelerin pozisyonu ve büyüklüğünü çoğunlukla değiştirmeden kullanıcıya kolay arayüzü sunar.

2- Tiling Pencere Yöneticisi
Bu kategori çoğunlukla klavye odaklıdır ve bu kategorideki pencere yöneticileri pencerelerin pozisyon ve büyüklüğünü ekrana uygun değiştirir. Yani pencereyi oldukça büyütür.

3- Dynamic Pencere Yöneticisi
Bu kategorideki pencere yöneticileri stacking ve tiling özelliklerine sahip. İstediğiniz bölüme geçebilirsiniz. Ya pencereyi değiştirmek istersiniz ya da istemezsiniz.

1- Stacking
1- OpenBox
openbox.png

Bu pencere yöneticisi en çok seçilenidir. Ayrıca bu pencere yöneticisi çok kolay bir arayüze sahiptir. Bu pencere yöneticisi menü ile program açma özelliğine sahip ve masaüstüne sağ mouse ile tıkladığınızda bir menü verilecektir. Openbox XML ile kişiselleştirilebilir.

Kategori: Yeni başlayanlar
Kişiselleştirme: XML (~/.config/openbox/)
Dejavantajı: Openbox artık geliştirilmiyor.

2- Fluxbox
rox-fluxbox.png

Bu pencere yöneticisi Openbox'a oldukça benzerdir ancak bu program C++ ile yazıldı ve kişiselleştirilme yöntemi oldukça farklı.

Kategori: Yeni başlayanlar
Kişiselleştirme: Açık metin (~/.fluxbox/)
Dejavantajı: Daha çok kaynak tüketiyor.

3- IceWM
icewm-1.9.1-desktop-wins.jpg

IceWM, klasik Windows arayüzünü simgeleyen bir pencere yöneticisidir. Bu pencere yöneticisinde başlat menüsü ve görev çubuğu bulunmaktadır. Bu pencere yöneticisi de oldukça kolaydır.

Kategori: Yeni başlayanlar
Kişiselleştirme: Temalar (~/.icewm/themes/)
Dejavantajı: Varsayılan arayüz güzel görünmemekte.

2- Tiling
1- i3
i3_wm.jpg

i3 pencere yöneticisi, en popüler Tiling pencere yöneticisidir. Size başlangıçta klavye hakkında basit soru sorar. Bu pencere yöneticisi yeniler için fena değildir.

Kategori: Yeni başlayanlar
Kişiselleştirme: Açık metin (~/.config/i3/config)
Dejavantajı: Yeni başlayanlar zorlanabilir

2- bspwm
bspwm010.png

Bspwm, i3'nin aksine sıfırdan başlayarak kullanabileceğiniz bir Tiling pencere yöneticisidir. Bspwm diğer pencere yöneticilerin aksine farklı bir kullanım şekli sunan bir pencere yöneticisidir. Bspwm yeniyken herhangi bir klavye veya fare algılamaz. Bunun için üçüncül program (sxhkd) gerekiyor.

Kategori: Ortalama
Kişiselleştirme: Açık metin (~/.config/bspwm/bspwmrc)
Dejavantajı: Zorlayıcı olabilir.

3- ratpoison
ratpoison.jpg

Ratpoison, diğer pencere yöneticilerin aksine daha küçük olmayı önemsemektedir. Son kaynak kodun satır sayısı 21K olarak bilinmektedir. Ratpoison'un arayüzü oldukça basit olarak bilinmektedir.

Kategori: Ortalama
Kişiselleştirme: Açık metin (~/.ratpoisonrc)
Dejavantajı: Zorlayıcı olabilir.

3- Dynamic
1- dwm
dwm.png

DWM (dynamic window manager), diğer pencere yöneticilerin aksine oldukça minimalist bir kaynak koduna sahiptir. DWM, Suckless adlı grup tarafından geliştirilmektedir ve Suckless'ın felsefesine göre yazılım basit ve minimalist olmalıdır. DWM diğer pencere yöneticilerin aksine kişiselleştirmek için kaynak kodun kullanılmasını istiyor ve bundan dolayı yeniler için kolay olmayabilir.

Kategori: Zorlayıcı
Kişiselleştirme: C Header (confıg.def.h ve config.h)
Dejavantajı: Yeniler için C dilini öğrenmek gerekir. Ayrıca, kişiselleştirmek için programı derlemek gerekir.

2- xmonad
xmonad.png

Xmonad, Haskell programlama dili ile yazılmış bir dinamik pencere yöneticisidir. Xmonad DWM gibi kişiselleştirme için kendi kullandığı programlama dilini kullanır ve bütün kişiselleştirmeyi bitirmek için programı derlemek gerekir.

Kategori: Zorlayıcı
Kişiselleştirme: Haskell (~/.config/xmonad/xmonad.hs)
Dejavantajı: Yeniler için kolay olmayabilir.

3- awesome
awesome.png

Awesome, Lua dili ile kişiselleştirilebilen bir dinamik pencere yöneticisidir. Awesome System Tray, bilgilendirme çubuğu ve Launcher bulundurur. Awesome Xlib olarak XCB kullanır ve bu performansı arttırabilir. Awesome ayrıca masaüstüne sağ tıklanıldığında menü gösterir.

Kategori: Zorlayıcı
Kişiselleştirme: Lua (rc.lua)
Dejavantajı: Kişiselleştirme dosyası oldukça zorlayıcı olabilir.
 

iblah60

Asistan
Katılım
9 Temmuz 2014
Mesajlar
450
Reaksiyon puanı
482
Puanları
63
Yaş
29
çok teşekkür ederim üstad güzel anlatım olmuş
Mesaj otomatik birleştirildi:

üstad sadece öneri olarak kabul edebilirsiniz bu söylediğimi fakat kurulum yapabilmek için ek bilgilendirme olsa imiş çok güzel olurmuş
 
Üst