Yardım Linux kurarken hata

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Solitta
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Solitta

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Windows laptopuma linux kurarken linux için ayırdığım 30 gb ı bölümlere ayırdım ve tam simdi yükle diyecekken böyle bir hata aldım.İzledigim videoda eğer 1 adet harddiskiniz varsa root bölümüne kurmak gerektiğini söyledi ve ben önyukleyicinin yerini seçerken 1 adet 500 gb'lık bir hdd olduğunu gördüm.(Windowstayken c ve d diski olarak 2 ayrı disk vardı toplam 500 gb)Ben simdi tek disk olarak mı iki disk olarak mı kurmalıyım?
Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen moderatör:

Emnn

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,940
Fotoğrafa ulaşamıyorum.
Tek disk olarak alıcaksınız.

Solitta

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Fotoğrafa ulaşamıyorum.
Dosyayi yüklemeye çalışıyorum ama çok büyük diyor.
Tek olarak alıp root bölümüne kurunca efi hatası veriyor.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Fotoğrafa ulaşamıyorum.
Fotoğrafı tekrar yükledim.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20220130-195735_Gallery.jpg
    Screenshot_20220130-195735_Gallery.jpg
    24.9 KB · Görüntüleme: 137
  • IMG-20220130-WA0003.jpeg
    IMG-20220130-WA0003.jpeg
    67 KB · Görüntüleme: 143
  • 20220130_184758.jpg
    20220130_184758.jpg
    86 KB · Görüntüleme: 128
Son düzenleme:

Emnn

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,940
Bilgisayarınız Gpt mi ,Mbr mi
Birde direkt belli bölüm üzerine kur seçeneği varsa onu kullanabilirsiniz

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,256

Solitta

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
UEFI olarak kurmanız gerekiyor çünkü sizde Phoenix SCT UEFI BIOS var. Öncelikle AOEMI Partition Assistant gibi yazılımlar ile GPT'ye çevirin. Sonra UEFI Boot'u aktif edin. En son olarak Rufus'tan UEFI GPT olarak yazdırın Linux distronuzu ve boot edin.
Diskleri gptye çevirince diskler mi birleşecek?

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,256
Diskleri gptye çevirince diskler mi birleşecek?
Hayır, UEFI olarak Windows 7 kullanmış olacaksınız. Dual Boot olarakta UEFI biçimde Linux distornuzu kullanmış olacaksınız.

Solitta

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Hayır, UEFI olarak Windows 7 kullanmış olacaksınız. Dual Boot olarakta UEFI biçimde Linux distornuzu kullanmış olacaksınız.
Uefı bootu biostan aktif edip rufustanda linus isosunu uefı olarak yazdırmak yeterli olur mu yani?

Neyi gtp yapacağımı tam anlamadım.

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,256
Uefı bootu biostan aktif edip rufustanda linus isosunu uefı olarak yazdırmak yeterli olur mu yani?
Hayır, öyle yaparsanız Windows 7'i silmeniz lazım. Dual boot için önce bir program ile çevirin dedim. Benim tavsiyem dediğiniz gibi kurmak. Daha sonra Windows 7 vs. dual boot kurabilirsiniz.

Son düzenleme:

Solitta

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Hayır, öyle yaparsanız Windows 7'i silmeniz lazım. Dual boot için önce bir program ile çevirin dedim. Benim tavsiyem dediğiniz gibi kurmak. Daha sonra Windows 7 vs. dual boot kurabilirsiniz.
Peki bu linuxu kurarken hdd yi secersem hdd de olan veriler silinir mi?

Ne yapacağıma karar veremedim =/.

Son düzenleyen moderatör:

Emnn

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,940
Peki bu linuxu kurarken hdd yi secersem hdd de olan veriler silinir mi?

Ne yapacağıma karar veremedim =/.
Hdd yi komple seçerseniz tüm disk silinip , Linux kurulur ancak onun öncesinde @EFI Shell hocamın dediğini yapmanızı öneririm

Emnn

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,940
Öncelikle anladığım kadarıyla size anlatıcağım hocam yanlışım varsa düzeltir.
Siz şuan Mbr sistem kullanıyorsunuz ve Linux kurarken sistemde UEFİ olduğu için hata çıkıyor. Bu yüzden
3.parti yazılımlar ile önce Windows 7'yi UEFİ yapacağız. Sonrasında UEFi bir şekilde de Linux'u kurucaksınız.

Harnapazade

Profesör
Reaksiyon puanı
1,448
Arkadaşlara katılıyorum. Aslında Windowsu da yedekleyip baştan yüklesen daha iyi olur diye düşünüyorum ama önce Windows sonra Linux yüklediğin için sorun yok unutmayın ne yaparsanız Linux ile dual boot yapacak arkadaşlar için söylüyorum önce Windowsu bi yükleyin sonra isterseniz üstüne 10 tane Linux yükleyin tam tersini yaparsanız Windowsu boot edip diğer 10 dağıtımı boot edemeyebilirsiniz çünkü Windows başka işletim sistemi tanımadığı için kendisinden başka GRUB menüsünde ne var ne yok hepsini siliyor böyle gaddar bir işletim sistemi :)

Solitta

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Bu error verdiği zaman risk alıp devam etsem nolur ?

Emnn

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,940
Linux yanlış kurulabilir bu yüzden "grub rescue" hatası alabilirsiniz bu hatayı aldığınızda Windows'a da erişemezsiniz ya elinizdeki linux flashıyla doğru yolu bulana kadar deniyceksiniz ki "UEFİ veya MBR" konusunda hata çıkması yüksek bu yüzden doğru bir biçimde kurulur mu emin değilim. Ya da bu riski alırken yanınızda bir de Windows flashı olucak ve yanlış bir şey olduğunda Temiz format atıp UEFİ ye öyle geçiş yapıcaksınız

Solitta

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Linux yanlış kurulabilir bu yüzden "grub rescue" hatası alabilirsiniz bu hatayı aldığınızda Windows'a da erişemezsiniz ya elinizdeki linux flashıyla doğru yolu bulana kadar deniyceksiniz ki "UEFİ veya MBR" konusunda hata çıkması yüksek bu yüzden doğru bir biçimde kurulur mu emin değilim. Ya da bu riski alırken yanınızda bir de Windows flashı olucak ve yanlış bir şey olduğunda Temiz format atıp UEFİ ye öyle geçiş yapıcaksınız
Hmm tamam ozmn bu hafta bilgisayarıma ram ve ssd ekleyip win 10 geçmeyi düşünüyodum ondan sonra bu dual bootu tekrar deneyebilirim yardım eden herkese teşekkürler.