Linux/Kde ile ilgili bi kaç soru

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Burası Linux dünyası
Öncelikle KDE'yi kullanmak isteyip istemediğinden emin ol.
Sonra Ubuntu'dan vazgeçip geçmek istemediğine emin ol.
Eğer emin isen bugünden itibaren Ubuntu ve türevleri senin için bitmiştir çünkü yıllardır KDE kullanıcısı olarak hiçbirini önermem en azından şu an
işte sana ekşiden bir yorum
şenliklerin ilk gününde özellikle akılda kalan ayrıntılardan birisi de canonical'da ubuntu'nun teknik yöneticisi matt zimmerman'ın sorulara verdiği yanıtlardı. benim sorduğum "6 ayda bir yeni sürüm çıkarmak verimli mi? zira üzerine bir de şu an 4 sürüm desteklemektesiniz." sorusuna daha uzun bir aralığın pek çok yazılımın yeni sürümünü takip etmekte yetersiz kalacağını belirterek cevap verse de daha sonra aynı soruyu gnome'un bununla ilgisini soran kişiye durumun "doğrudan" bununla ilgili olduğunu itiraf etmiştir. yani kde aşıkları biraz boşuna bekliyorlar ubuntu kde'ye kubuntu ile tam uyumu sağlayacak diye.
312 dağıtım içerisinden başka bir tane seç
artı sırf görsellik için geçmeyi düşünüyorsan geçme
eğer nedenlerin arasında kişiselleştirme ve özelleştirme var ise geç
http://distrowatch.com/stats.php?section=popularity

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
GNOME'da efektleri aç. Panelleri saydamlaştır, güzel bir tema ve simge seti kullan. İnce ince ayarlar yap. gconf-editor'ü aç (alt + f2 yapıp yazarak). Orayı kurcala (dikkatli ol).

GNOME sana en sade haliyle gelir. Sen onu güzelleştirebilirsin daha da.

Heykelini yaptırıcam az kaldı, her sorunuma hemen çözüm :clap:

Kendinden gelmeyen eklentiler kurunca tema paketi gibi vs.. uzun süreli gideceğine inanmıyorum ve stabilliği bozulur gibi düşünüyorum. Yanlış mıyım ?

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
yinede yok abi kullaim tarzi hos degil ,gnome her yönüyle sade ,kde kullanirken ful extrali araba kullaniyorsun yioksa bende gnomeyi her tülü sekle sokuyorum ,ama örnek bir dolphin gibi dosya yönetisici yok ,ilk golu ordan yiyor ,sonra bir kde de alt-f2 yap bi gnomede yada birde gnomede dosya yöneticisi icin root ol bir kde de ,yok abi gnome her yönden gnome .benim kde ile yaptiklarimin yarisini gnome ile yapamassin normal kullanici olarak ,birkerem paneli tam gizleme olayi bile yok 2 mm ordan siritiyor ben burdayim diyerek :) bak bir kere gnome kullanacaksan gnomenu adli programi indiriecem oda sürekli cöküyor :)

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
yinede yok abi kullaim tarzi hos degil ,gnome her yönüyle sade ,kde kullanirken ful extrali araba kullaniyorsun yioksa bende gnomeyi her tülü sekle sokuyorum ,ama örnek bir dolphin gibi dosya yönetisici yok ,ilk golu ordan yiyor ,sonra bir kde de alt-f2 yap bi gnomede yada birde gnomede dosya yöneticisi icin root ol bir kde de ,yok abi gnome her yönden gnome .benim kde ile yaptiklarimin yarisini gnome ile yapamassin normal kullanici olarak ,birkerem paneli tam gizleme olayi bile yok 2 mm ordan siritiyor ben burdayim diyerek :) bak bir kere gnome kullanacaksan gnomenu adli programi indiriecem oda sürekli cöküyor :)

Doğru diyorsun kde de stabillik yok ama gnome gibi o iyi değil :) Sistemim de yetersiz geliyor gerçi baya ama gnome da akıyor yine de.

Gnomenu yerıne çok güzel birşey kullanıyorlardı ama adını hatırlayamadım aynı win7 başlat cubugu gibi oluyordu.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
gülü seven dikenine katlanir ,ve kararsizlikta o derece abartilacak bir sey degil ,eger kararsiz bir dagitim kullaniyorsan sorun onda olabilir ,2 haft sonra pardus 2009.2 cikacak kanimca en kararli dagtimlardan biri olacak kde üstünde cünki 2009.2 o serinin on sonuncu halidir ve stabilite yani kararlilik yolunda ki asamadir

---------- saat 15:27 eklendi ---------- önceki mesaj saat 15:26 eklenmişti ----------

ben su an betasini kullanmama ragmen cöken kacan olmadi

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Heykelini yaptırıcam az kaldı, her sorunuma hemen çözüm :clap:

Kendinden gelmeyen eklentiler kurunca tema paketi gibi vs.. uzun süreli gideceğine inanmıyorum ve stabilliği bozulur gibi düşünüyorum. Yanlış mıyım ?

Ayar yaptığında hangi ayarları nasıl değiştirdiğini not edersen tema değişimlerinde sıkıntı çekmezsin. Kararlılığı şöyle bozulabilir; eğer sen gconf-editor'ü bilinçsizce kullanırsan -ki bazı temalar için oradan ayar yapman gerekiyor, kararlılığı zaman içerisinde bozarsın.

Ama ben çok kurcalıyorum, henüz bir şey olmadı. Sende hiç olmaz çünkü benim kadar kurcalayabileceğini sanmıyorum. Ben resmen ağzına ediyorum sistemin. Ayı yavrusunu severken öldürürmüş misali. :)

Bunun dışında herhangi bir temada veya simge setinde kararlılık bozulmaz. Sadece sistemle ilgili ayarlar yaparken bir sorun çıkabilir, o da bilinçsizce ayar yapmaya kalkarsan olur. GNOME'u çökertmek kolay değildir, için rahat olsun. Sadeliğin güvenirliğine güven.

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
Ayar yaptığında hangi ayarları nasıl değiştirdiğini not edersen tema değişimlerinde sıkıntı çekmezsin. Kararlılığı şöyle bozulabilir; eğer sen gconf-editor'ü bilinçsizce kullanırsan -ki bazı temalar için oradan ayar yapman gerekiyor, kararlılığı zaman içerisinde bozarsın.

Ama ben çok kurcalıyorum, henüz bir şey olmadı. Sende hiç olmaz çünkü benim kadar kurcalayabileceğini sanmıyorum. Ben resmen ağzına ediyorum sistemin. Ayı yavrusunu severken öldürürmüş misali. :)

Bunun dışında herhangi bir temada veya simge setinde kararlılık bozulmaz. Sadece sistemle ilgili ayarlar yaparken bir sorun çıkabilir, o da bilinçsizce ayar yapmaya kalkarsan olur. GNOME'u çökertmek kolay değildir, için rahat olsun. Sadeliğin güvenirliğine güven.

Hafta sonu sınavım var, sınavdan sonra deneyeyim temaları. Temalar için bildiğin en iyi kaynak neresi ?

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
kde kullanmak isteyen arkadaşlar opensuse yada mandriva kullansın,gnome ile nerdeyse aynı manaya denk gelen ubuntu'nun kde içeren çalışmalarında elbette sorunlar epey olacaktır...gnome kullanmak istesem ubuntu kullanırım,ama opensusedeki gnome'u beğenmeyip gnome'a da kötü deme hakkına sahip değilim...:)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Başka bir konuda vermiştim
Burada da tekrarlayım

kde-look.org
gnome-look.org
xfce-look.org
deviantart.com
suse-art.org
mandriva-art.org
ubuntu-art.org
linuxmint-art.org
kde-apps.org
gtk-apps.org

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
mandriva kuruyorum şu an, 2 harddisk var masaüstü bilgisayarımda birinde ubuntu kurulu olacak (kesinleşti) diğerinde de mandrivayı beğenirsem kullanmaya devam edeceğim. KDE ile mandriva diyor herkes araştırdığım kadarıyla. Kurulum sonrasında yorumlarımı yaparım.

Mandriva' nın başlangıç izlenimi pek iyi olmadı ama kurulum ekranı hoşuma gitmedi. Ubuntu, kubuntu ve pardus kurdum şu ana kadar hepsinin kurulum ekranı çok daha iyiydi. Ubuntu' da en büyük avantaj kurulum yaparken nette gezebiliyordum sıkılmadan, pardus un ekranı da çok hoşuma gitmişti kurulumdaki gayet görseldi.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
kardeş dikkat et, bilmeden sürekli yorum yapıyorsun
ikinci bir rambo vakası yolunda ilerliyorsun :D

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
kardeş dikkat et, bilmeden sürekli yorum yapıyorsun
ikinci bir rambo vakası yolunda ilerliyorsun :D

Ahaha :) Bilmeden yapmıyorum. Çok amatör bi kullanıcıda değilim. Linuxta uzman değilim sadece. Gnome çöplük veya kde beş para etmez yada buna benzer yorumlar yapmıyorum.

Mandriva' nın kurulum ekranı gerçekten iyi değildi. Kurarken çok iyi bir işletim sisteminin karşıma geleceği hevesini vermiyordu. Pardus bunu fazlasıyla yaşatmıştı, hangi sürümüydü hatırlamıyordum ama sarı-turuncu arası bi arkaplanı vardı kurulum ekranında.

Kurulum sonrasında boot problemi yaşadım, ubuntuyu gördü sadece Mandriva yı göstermedi, grub u güncelledim ubuntuya girip Mandriva yı gördü fakat açmadı. Tekrar cd sini takıp boot from harddisk dedikten sonra açıldı Mandriva grub dan açılır mı şu an bilmiyorum denemedim. Bi şekilde hallederim.

Tüm driverları otomatik olarak tanıdı yazıcıma kadar iyi birşey, fakat 7300GT ekran kartımın kendi önerdiği driverı kurunca efektler çalışmıyor Geforce fx driverını aktif ettim bu şekilde çalışabildi.

Mandriva' yı genel anlamda beğendim. Performansı iyi, kubuntu dan sonra gerçekten baya iyi geldi. Kubuntuda efektler çok fazla kasıyordu ve çökme sorunları yaşıyordum, widget eklerken bile. Mandriva da hiç bi çökme sorunu yaşamadım, sistem gayet akıcı efektleri (compiz) kullanmama rağmen.

Update yapmam ile tüm programlar en son sürümlerine güncellendi, ubuntu da bu beni deli ediyordu, gerçekten herşeyi güncel kullanabilmek çok iyi.

Madriva' da gördüğüm olumsuzlukları söyleyeyim kısaca gördüğüm kadarıyla;
1. Ben mi göremedim bilmiyorum ama başlat menüsünü kubuntu daki gibi yapamadım. Gnome gibi, hatta windows klasik gibi.. o yüzden pek sevmedim açıkcası.

2. Ayarlar kısmına girdiğimde (mandrivanın denetim masası) yazılar çok çok büyük, sanki ekrana bakanın gözlerinde problem varmış gibi yapılmış. Hele ki 19" ekranda 1280X1024 çözünürlük kullanıyorum çok kötü bir görüntü. Bi şekilde düzeltiliyor olabilir ama standart olarak böyle gelmesi iyi değil.

3. Lite sürümü mevcut mu bilmiyorum. Dvd sürümünü kurdum üzerinede 700mb civarı update yaptı. Kurulum + updateler 1 saat i geçti diyebilirim 4mbit bağlantı ile. Onlarca program kurulu geldi, iyi birşey mi bilemeyeceğim kullanmayağım bir sürü programda geldi beraberinde. Çok fazla kalabalık hissi verdi bana. Yeni programlar kurup denemeyi severdim ama Mandriva pek izin vermedi, herşey hazır geldiği için :)

Sonuca gelirsek genel olarak beğendiğimi söyleyebilirim. Kubuntu' nun görselliği çok daha fazla hoşuma gitmişti ama stabillik denen birşey yoktu. KDE denemek isteyen herkesin mutlaka Mandriva yı bir kez denemesi gerektiğini düşünür hale geldim :)

realmanager incelemi nasıl buldun ? :dil:

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
1-sağ tıkla programcık ekle(add widgets)
application launcher(uygulama başlatıcı) yaz arama kutucuğuna
üç farklı uygulama başlatıcı olduğunu göreceksin
mandriva klasik olanı kullanıyor
masaüstüne herhangi birini ekledikten sonra üzerine fare getirdiğinde açılan dikdörtgen panelden tutarak başlat menüsüne sürükle
eski uygulama başlatıcıya sağ tıkla sil
sonra alt paneldeki sağ tarafta sarı simgeye tıkla sonra uygulama başlatıcıya tıklayıp en sola sürükle(bu şekilde başlat menüsünden dışarı da çıkarabilirsin)

2-mandriva control center içerisinde font ayarı var, o ayar mcc'nin fontlarını ayarlıyor.
kde'nin denetim masasındaki font ayarı ise genel sistemin fontunu ayarlıyor.
büyüklüğü bence 9 veya 8 yap

3-mandriva'nın kurulumunda paketleri gruplar halinde seçebilirsin, daha da ayrıntılı olarak binlerce paketi tek tek de seçebilirsin

incelemen iyi, sanırım linux'te hiçbir zaman grub hatası yaşamayan bir ben varım :D
bunu da partition table'ı dos yerine gpl yapmak ve boot için ayrı bir partition oluşturmama bağlıyorum

ben de senin taktiği uyguladım
ilk pardus
sonra mandriva kullandım(kullandıklarım haricinde bir ton linux dağıtımı denedim)
son 1,5 yıldır opensuse kullanıyorum

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
1-sağ tıkla programcık ekle(add widgets)
application launcher(uygulama başlatıcı) yaz arama kutucuğuna
üç farklı uygulama başlatıcı olduğunu göreceksin
mandriva klasik olanı kullanıyor
masaüstüne herhangi birini ekledikten sonra üzerine fare getirdiğinde açılan dikdörtgen panelden tutarak başlat menüsüne sürükle
eski uygulama başlatıcıya sağ tıkla sil
sonra alt paneldeki sağ tarafta sarı simgeye tıkla sonra uygulama başlatıcıya tıklayıp en sola sürükle(bu şekilde başlat menüsünden dışarı da çıkarabilirsin)

2-mandriva control center içerisinde font ayarı var, o ayar mcc'nin fontlarını ayarlıyor.
kde'nin denetim masasındaki font ayarı ise genel sistemin fontunu ayarlıyor.
büyüklüğü bence 9 veya 8 yap

3-mandriva'nın kurulumunda paketleri gruplar halinde seçebilirsin, daha da ayrıntılı olarak binlerce paketi tek tek de seçebilirsin

incelemen iyi, sanırım linux'te hiçbir zaman grub hatası yaşamayan bir ben varım :D
bunu da partition table'ı dos yerine gpl yapmak ve boot için ayrı bir partition oluşturmama bağlıyorum

ben de senin taktiği uyguladım
ilk pardus
sonra mandriva kullandım(kullandıklarım haricinde bir ton linux dağıtımı denedim)
son 1,5 yıldır opensuse kullanıyorum

Saol işime yarayacak yazdıkların, incelememi beğenmene de sevindim :)

İncelemeyi yazdım gönder e bastım forum gitti dedim gitti o kadar yazdığım :( Mesajı ekledikten sonra uçmuş forum şimdi fark ettim :)

Ubuntudayım şu an, masaüstü linuxlar arasında ubuntudaki özellikler/görsellik vs.. birleştiriliğinde daha kararlı linux yok gibi kullandıklarım arasında. Tüm linuxlara zarar vermeyi başardım ama tek göçmeyen, performans kaybı vermeyen ubuntu oldu :)

Hem ubuntu, hem mandriva kullanarak devam edeceğim sanırım yoluma.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
iltifat rambocuğum
hepimiz başlarda böyleydik ancak sen ünlü oldun
popüler olmanın doğal sonucu bu :D