Linux Hakkında Ayrıntılı Bilgiler

orkySystems

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşlar selamlar,

Linux'u denemek istiyorum ancak birkaç sorum var, bilgili arkadaşlara..

1. Ciddi bir program uyumsuzluğu yaşanıyor mu? Örneğin, elimdeki Adobe Creative Suite'i rahatlıkla kurabilir miyim exe dosyasıyla? Yoksa mesela MacOS'da olduğu gibi (dmg) farklı formatları mı okuyor?

2. Donanımı tanımama gibi bir problem yaşatır mı? (Windows 7 var ve pc'nin zaten bir donanım kurulum cd'si falan yok elimde. Otomatik tanıyor, tanımlıyor. İnterneti de hakeza..)

3. Kurulumu nasıldır? Windows'a format atar gibi mi; MacOS'u yeniden yükler gibi mi, çok daha mı farklı? :):)

İşin doğrusu Windows'u sevemedim, sevemiyorum. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum.. :)

OnLT

Dekan
Reaksiyon puanı
149
Arkadaşlar selamlar,

1. Ciddi bir program uyumsuzluğu yaşanıyor mu? Örneğin, elimdeki Adobe Creative Suite'i rahatlıkla kurabilir miyim exe dosyasıyla? Yoksa mesela MacOS'da olduğu gibi (dmg) farklı formatları mı okuyor?

2. Donanımı tanımama gibi bir problem yaşatır mı? (Windows 7 var ve pc'nin zaten bir donanım kurulum cd'si falan yok elimde. Otomatik tanıyor, tanımlıyor. İnterneti de hakeza..)

3. Kurulumu nasıldır? Windows'a format atar gibi mi; MacOS'u yeniden yükler gibi mi, çok daha mı farklı? :):)

İşin doğrusu Windows'u sevemedim, sevemiyorum. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum.. :)

1. Program uyumsuzluğu yazılım geliştiricilere bağlı. Adobe Linux için yazılım geliştirirse olur. Yoksa .exe dosyasını açma gibi bir şey yok. Ha Photoshop yoksa ne yapıcam diyorsan yerini tutar mı tutmaz mı orası tartışılır ama alternatifleri var. GIMP mesela. Kişisel olarak bence kesinlikle yerini tutmaz. Ama iş görür.

2. Linux'ta da aynı şekilde. Ben Ubuntu kullandım driverları sıkıntım olmadı. Donanım üreticileri driver konusunda Linux desteği sunuyorlar. Sitelerinden Windowstaki gibi indirebiliyorsun.

3. Kurulum Windows'a format atar gibi. CD yi tak İleri İleri şeklinde kuruluyor. Windows'tan çok daha hızlı kuruluyor.

Düzenleme: Ek olarak belirteyim ki Linux konusunda ileri seviye bilgim yok. Ben de senin gibi deneme amaçlı kurup tecrübe edindim onu paylaşıyorum seninle. :)

2. Düzenleme: Bazı ek yazılımlarla Windowsta çalışan programları Linux'ta çalıştırılabiliyor idi.

faruksio

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Bence windows ve apple varken diğerlerine hiç gerek yok :D

orkySystems

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
1. Program uyumsuzluğu yazılım geliştiricilere bağlı. Adobe Linux için yazılım geliştirirse olur. Yoksa .exe dosyasını açma gibi bir şey yok. Ha Photoshop yoksa ne yapıcam diyorsan yerini tutar mı tutmaz mı orası tartışılır ama alternatifleri var. GIMP mesela. Kişisel olarak bence kesinlikle yerini tutmaz. Ama iş görür.

2. Linux'ta da aynı şekilde. Ben Ubuntu kullandım driverları sıkıntım olmadı. Donanım üreticileri driver konusunda Linux desteği sunuyorlar. Sitelerinden Windowstaki gibi indirebiliyorsun.

3. Kurulum Windows'a format atar gibi. CD yi tak İleri İleri şeklinde kuruluyor. Windows'tan çok daha hızlı kuruluyor.

Düzenleme: Ek olarak belirteyim ki Linux konusunda ileri seviye bilgim yok. Ben de senin gibi deneme amaçlı kurup tecrübe edindim onu paylaşıyorum seninle. :)

2. Düzenleme: Bazı ek yazılımlarla Windowsta çalışan programları Linux'ta çalıştırılabiliyor idi.

Dostum gayet ayrıntılı olmuş, teşekkür ediyorum.. işte sıkıntım şu ki, benim tak diye Photoshop'tur, Illustrator'dır, Corel'dır çalıştırabilmem gerekiyor. Keza işim bu, grafikerim, senin de söylediğin gibi kişisel anlamda Photoshop'un yerini hiçbir program tutamıyor.. :) Ben aslolarak MacOS kullanıcısıyım fakat şimdi bu sistemi kullanabileceğim şartlar yok, Windows'a da ne alışabiliyorum ne sevebiliyorum.. ama sanırım Windows 7 ile devam edeceğiz, öyle görünüyor.. :) Peki bir soru daha sorayım ben. ^_^ Windows7 mi, XP mi Vista mı?

nano6824

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar selamlar,

1- http://appdb.winehq.org/ dan bakabilirsin.Linux'un çalışma sistemi çok farklı.Program files gibi bir yer yok mesela tüm yardım dosyalar tüm kitaplıklar bir yere tüm program doylaraı bir yere ayrı ayrı konulur.Ciddi bir uyumsuzluk yok çoğu uyulamadı hatta bazen daha performanslı çalışıyorlar linuxta.Ama büyük uygulamalar hariç linux alternatifi olan çok.
2-Otomatik tanır(Ekran kartınd bzen sorun çıkabiliyor intelde sorun yok ama amd lerde sorun fazla.Linux sitelerinden bakabilirsin
3-Her dağıtımda farklı.Ama bence direk linux kullanma.Sanal makineye kur sonra seversen kullanırsın çünkü biraz kullanmak sıkıntı yaratabilir başta.
Başka sorun varsa cevaplayabilirim.
CS6 çok iyi çalışıyormuş bu arada

orkySystems

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
[MENTION=174415]nano6824[/MENTION] aynen söylediğin gibi önce bir sanal makine yapmak lazım sanırım.. kaybedeceğim bir şey yok, deneylim bakalım.. :) Sorunlarıma çözüm bulduğu takdirde, Windows'dan direkt geçiş yapabilirim buna..

- - - Mesaj Güncellendi - - -

CS6 dedin, kalbim duruyordu bak. :) [MENTION=174415]nano6824[/MENTION]
Canevimden vurdun, olayım orada benim, sonra zaten değme keyfime. :) Peki şu an elimde mevcut bulunan, Windows'a kurduğum kurulumu kurabilir miyim acaba.. onu bir kontrol etmem lazım. Dostum bir de, hangi dağıtımı edinmeliyim?

OnLT

Dekan
Reaksiyon puanı
149
@nano6824 aynen söylediğin gibi önce bir sanal makine yapmak lazım sanırım.. kaybedeceğim bir şey yok, deneylim bakalım.. :) Sorunlarıma çözüm bulduğu takdirde, Windows'dan direkt geçiş yapabilirim buna..

CS6 dedin, kalbim duruyordu bak. :) @nano6824
Canevimden vurdun, olayım orada benim, sonra zaten değme keyfime. :) Peki şu an elimde mevcut bulunan, Windows'a kurduğum kurulumu kurabilir miyim acaba.. onu bir kontrol etmem lazım. Dostum bir de, hangi dağıtımı edinmeliyim?
Eğer ilk defa kullanacaksan Ubuntu dene demişlerdi bana. Windows arayüzüne benziyor kısmen.

nano6824

Doçent
Reaksiyon puanı
0
@nano6824 aynen söylediğin gibi önce bir sanal makine yapmak lazım sanırım.. kaybedeceğim bir şey yok, deneylim bakalım.. :) Sorunlarıma çözüm bulduğu takdirde, Windows'dan direkt geçiş yapabilirim buna..

CS6 dedin, kalbim duruyordu bak. :) @nano6824
Ubuntu kur.çok rahattır.Ya da Linux Mint.Katılımsız ise kuramayabilirsiniz.Autoit bazen sorun çıkarıyor.
apphq den bakın bence.

orkySystems

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Bir sanal ortamda deneyeceğim şimdi.. :) Teşekkürler [MENTION=174415]nano6824[/MENTION], [MENTION=26151]OnLT[/MENTION]
Deneyimimi paylaşacağım.. :)

Kadima

Rektör
Reaksiyon puanı
841
grafik işleriyle uğraşıyorsan linux a hiç bulaşma :) sana lazım olan programları wine ile belki çalıştırabilirsin ama tam performans alamazsın :)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Mac OS X ve Lİnux, her ikiside birer Unix türevidir. Dolayısı ile bir çok benzerlikleri var. Mac hiç kullanmadım. Windows ile kıyaslarsak, Linux daha çok ayrıntılı ayarlaranabilen bir sistem ve Windows'ta kendini usta sanan, Lİnux'a geçince, aslında hiç bir şey bilmediğini fark eder.

EXE ve DMG formatlı dosyalar Linux'ta çalışmaz, Linux'ta varsayılan olarak dosya uzantıları yok. Çoğu programın Linux sürümü bulunuyor, ancak Adobe ürünleri sadece bedava olanlarının Linux sürümü var.

Deneysel olarak wine ile bazı Windows programları kısmen Linux'ta çalıştırılabiliyor, ancak bunlar eski sürümleri ile sınınrlı ve de sınırlı bazı programlar için geçerli. CS6 Linux'ta çalışmıyor.

Linux programları genelde bütünleşik değildir. Onun yerine, daha çok Modüler bir yapıya sahipler ve aynı yazılım (Modül/Kütüphane) bir çok program tarafından kullanılabilir.

Kullanımı en basit Linux, Slax Linux'tur ve masaütü Win 7'ye benzer ve seçime göre CD'den veya Flash belleğe kurularak çalıştırılır. Ancak şu an yeni sürümü için kurulabilir programlarının sayısı pek fazla değil. Denemek için en uygun olanı.

Ubuntu ise bir den fazla Masaüstü ile indirilebilir ve LTS sürümleri profeyonel kullanım için daha uygun (12.04 önerimim) Kubuntu olarak Win 7'ye benzer, Ubuntu olarak kendi masaüstü var anca ek olarak Gnome Masaütünü sonradan ek olarak kurarsan ve de Klasik görünümü seçersen, Mac görünümüne daha çok benzer.

En çok program seçeneğinide, Ubuntu ve türlerinin depolarında bulursun. Linuz yazılımları dağıtımlara göre farklı kurulum dosyaları desteklerler ve bu kurulum dosyaları için her Linux dağıtımı kendi depolarını bulundurur. Programları, Windows'taki ekle kaldır'a benzer bir programdan seçiyorsun ve otomatik depoya bağlanıp kuruyorsun. Dolayısı ile seçtiğin programın bir uyumluzluğu olabilme durumu yok. Genelde bütün programlar ücresizdir, ancak Ubuntu/Kubuntu depolarında artık (kullanıcılarının çokluğunun bir avantajı olarak) Ticari yazılımlarda (ücretli olanlar) bulunabiliyor. (Adobe hariç)

Linux, olumlu ve olumsuz yanlarıyla, çok çeşitlilikten ödün vermeyen bir işletim sistemleri havuzudur.

Tamamen Ticari olan ve de üreticisi tarafından garanti verilen ve depolarında Ticari yazılımları bulunduran dağıtımlar: SuSE Enterprise, Redhat Linux, Oracle Linux. Bu dağıtımlar genelde kendi üreticilerinin Ticari yazılımlarının pazarlamak için kullanılırlar.

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
keşke al bu senin işini görebilir diyebilsem fakat ne yazık ki linux henüz o seviyeye gelemedi. sürücü konusunda bile hala çok eksik var. en basitinden çift ekran kullanırken bile linux'da 10 takla atmak gerekiyor istediğin şekle gelmesi için. windows'da 1-2 tık ile bitiyor iş. grafik tableti kurmam 2 günümü almıştı linux'da windows'da cd'sinden kurup kullanmaya başlamam 5 dakika.

dolayısıyla grafik işleri için kesinlikle önermem linux'ı. fakat yazılım işleri için çok kullanışlı. hele ki vim kullanmaya başlayınca daha bir keyifli oluyor. özellikle c, php, java gibi dillerde program geliştirirken linux'ın sayısız avantajı ile işler çok hızlanıyor. sunucu kısmında ise zaten linux'ın bariz bir üstünlüğü var.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Grafik için İnkscape, Gimp, veya Xara önerebilirim. Photoshop'tan geri kalır hiç bir yanları yoktur. Linux'un hiç bir eksik yanı yoktur. Windows'un aksaklıklarına alışmış ve bunları artık hayatın bir parçası olarak kabullenenlerin değerlendirmeleri, Kafesten çıkmaya korkan bir kanaryanın, hür yaşayan kuşlara bakışı gibidir.