Linux dağıtımı önerisi.

Herobrine

Müdavim
Reaksiyon puanı
4,024
Sistem;

Intel Pentium T4200 @ 2.00 GHz
Lenovo NITU1 anakart
Nvidia GeForce G105M 512 MB
3 GB DDR3 RAM

Tavsiyeleriniz nedir?

AlperShal

Profesör
Reaksiyon puanı
2,547
Hocam çok fazla detay vermemişsiniz. Sadece terminalden ibaret bir Linux işletim sistemi mi istiyorsunuz yoksa Windows benzeri mi yoksa daha kendine has özellikleri olan bir işletim sistemi mi?

Genel olarak Windows benzeri isteniyor o yüzden Manjaro'ya bakabilirsiniz. Genelde KDE arayüzü tercih edilir, ben GNOME olana da bakmanızı öneririm. Tamamen sizin tercihiniz.

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Sistem;

Intel Pentium T4200 @ 2.00 GHz
Lenovo NITU1 anakart
Nvidia GeForce G105M 512 MB
3 GB DDR3 RAM

Tavsiyeleriniz nedir?
İstediğiniz dağıtımı kurabilirsiniz rahatlıkla çalışır, sadece masaüstü olarak KDE yi seçerseniz Screen Compozitoru ve efektleri kapatmanızı öneririm.

Linux İşletim Sisteminin kendisi 1 GB civarında Ram kullanır.
Uzun vadede imkanınız varsa 4 GB ram takviyesi sizin için performans açısından iyi olur.
Maalesef browserlar deli gibi ram kullanmaya başladı. addblocker kullanmayı unutmayın.

Overclocked

Profesör
Reaksiyon puanı
4,519
Linç yiyeceğim ama Linux'e geçmeyin. Basit bir Usb belleğe iso yazdırmak için 16-17 saat uğraştım ya. Bir şeyi çözüyorum, başka hata, onu çözüyorum başka hata. Windows öyle mi? İndiriyosun Rufus'u paşalr gibi kuruyosun.

Stabilite desen kullandığım dağıtımlarda yok. Kaynak kullanımı düşük değil. Kurulması çok uzun sürüyor. Maksimum 80 yıllık hayatımın içinde günlerimi Linuxe harcayamam ben :D

İşlemci sıcaklığını görmek için yarım saat uğraşmıştım. Bi kod deniyorum, olmuyor. Başka kod, olmuyor derken sonunda bi kod çalıştı :) Windows'ta ise indirdiğin 1mblik exe dosyasına bakıyor.

Bir sekme açıkken 4GB ram yesede, Windowsu seviyorum. Umarım Linux ve dağıtımlarından yeterince soğumuşsunuzdur :)

Herobrine

Müdavim
Reaksiyon puanı
4,024
Tamam. Bilgisayarımı yenilenen gerekecek. Ayrıca 8K bütçem var.

ghost_of_sparta

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
2,799
Linç yiyeceğim ama Linux'e geçmeyin. Basit bir Usb belleğe iso yazdırmak için 16-17 saat uğraştım ya. Bir şeyi çözüyorum, başka hata, onu çözüyorum başka hata. Windows öyle mi? İndiriyosun Rufus'u paşalr gibi kuruyosun.

Stabilite desen kullandığım dağıtımlarda yok. Kaynak kullanımı düşük değil. Kurulması çok uzun sürüyor. Maksimum 80 yıllık hayatımın içinde günlerimi Linuxe harcayamam ben :D

İşlemci sıcaklığını görmek için yarım saat uğraşmıştım. Bi kod deniyorum, olmuyor. Başka kod, olmuyor derken sonunda bi kod çalıştı :) Windows'ta ise indirdiğin 1mblik exe dosyasına bakıyor.

Bir sekme açıkken 4GB ram yesede, Windowsu seviyorum. Umarım Linux ve dağıtımlarından yeterince soğumuşsunuzdur :)
Kime göre neye göre? Linux özgürlüktür, güvenliktir, şeffaflıktır bana göre. Tabi bazen uğraştırabiliyor. Ben Ubuntu + Win10 kullanıyorum. Genel kullanım için Ubuntu, canlı dersler için Windows10.

Overclocked

Profesör
Reaksiyon puanı
4,519
Kime göre neye göre? Linux özgürlüktür, güvenliktir, şeffaflıktır bana göre. Tabi bazen uğraştırabiliyor. Ben Ubuntu + Win10 kullanıyorum. Genel kullanım için Ubuntu, canlı dersler için Windows10.
Başıma gelenleri yazdım sadece. İstediğim programı yazabilecek seviyede gelişseydim, linux benim için özgür olurdu. Program yazmayı bilemeyince, açık kaynak kodlu trilyon tane hatası bulunan programlara "hapis" oluyorsunuz :)

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Başıma gelenleri yazdım sadece. İstediğim programı yazabilecek seviyede gelişseydim, linux benim için özgür olurdu. Program yazmayı bilemeyince, açık kaynak kodlu trilyon tane hatası bulunan programlara "hapis" oluyorsunuz :)
Hayatınızda Windowsla ilk tanıştığınız günü bu Linux denediğiniz günle kıyaslayın.
Bizimle paylaşmanıza gerek yok ama yıllarca kullandığınız bildiğiniz bir sistemden ilk defa kullandığınız tamamen farklı bir sisteme geçtiğinizde tabii ki zorluklar yaşayacaksınız.

Yaşadığınız bu zorluklar da Linux'un zorluğundan veya yetersizliğinden değil sizin bilgi ve tecrübe eksikliğinizden kaynaklanıyor. Doğal olarak bir öğrenme süreci var. Kullanın 3-5 ay burada bizden linuxu öğrenip de sonra bize linuxu anlatmaya çalışan arkadaşlara katılırsınız ;).

Overclocked

Profesör
Reaksiyon puanı
4,519
Hayatınızda Windowsla ilk tanıştığınız günü bu Linux denediğiniz günle kıyaslayın.
Bizimle paylaşmanıza gerek yok ama yıllarca kullandığınız bildiğiniz bir sistemden ilk defa kullandığınız tamamen farklı bir sisteme geçtiğinizde tabii ki zorluklar yaşayacaksınız.

Yaşadığınız bu zorluklar da Linux'un zorluğundan veya yetersizliğinden değil sizin bilgi ve tecrübe eksikliğinizden kaynaklanıyor. Doğal olarak bir öğrenme süreci var. Kullanın 3-5 ay burada bizden linuxu öğrenip de sonra bize linuxu anlatmaya çalışan arkadaşlara katılırsınız ;).
Hocam tek bilgisayar olunca, uğraşmak çok zor oluyor. Bazen kalıcı sorun çıktığında fazlasıyla uğraşmam gerekiyor. Bu yüzden linux benim için, çıkan sorunları halletmekten başka bir şey yapabildiğim bir işletim sistemi değil.

Zaten Windows bana istediğim şeyleri veriyor. Arasıra oynadığım oyunu destekliyor, internette gezindiriyor. Daha fazlasını yapmak istesem bilgisayarımın gücü yetmez zaten :)

Dualboot yapın derseniz, bilgisayarımda tuhaf bir sorun oluyor. Dualboot yaptığımda ya açılırken ekrana renkli çizgiler gelip açılmıyor ya da açılınca sistem aşırı yavaş çalışıyor.

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247

Tebrik ediyorum. Mert insanları severim. Güzel bir sistem aldığın zaman güzel bir tavsiyede bulunacağım.
Linux/Windows, en uzun süren kurulum bende 9-10 dk. sürüyor. Masaüstüne gelip yapılandırmalar dahil.

Overclocked

Profesör
Reaksiyon puanı
4,519
Tebrik ediyorum. Mert insanları severim. Güzel bir sistem aldığın zaman güzel bir tavsiyede bulunacağım.
Linux/Windows, en uzun süren kurulum bende 9-10 dk. sürüyor. Masaüstüne gelip yapılandırmalar dahil.
Mutlaka deneyeceğim, bende istiyorum fakat sistemimde sorun oluyor işte. Tavsiyeniz için teşekkür ederim.

Redlonmas

Profesör
Reaksiyon puanı
3,077

Sen kullanmayı bilmiyorsan bizim sana yapacak,diyecek bir şeyimiz yok.
Hız olarak linux gayet iyi. Evet program desteği vs. Geride ancak windows gibi değil.
Bedava en büyük avantajlarından biri örneğin. Kurması 15 dakika vs. sürüyor windows'ta ama driver'ları kurma ile zaten 1 saat uğraşıyorsun. Bende öyle oluyor ancak linux dağıtımlarında driver kurmakla uğraşmıyorsun. Doğru kaynaklara bakıp güncellemeleri zamanında yapar paketleri her zaman güncel tutarsan terminal'de bir hata almassın. Ayrıca işlemci sıcaklığına bakmak için KB kaplayan bir programı terminalden kurup bir kod ile görebilirsin.
Baktığın kaynaklarda sorun vardır. Ben nisan aylarından beri linux'a hevesliydim şimdi ise windows kurmamaya alışıyorum. Hayatım boyu hep windows gördüm lisanslar desek ben neden 899 tl vereyimki orijinal windows'a sahip olmak için ?
Şimdi bana dersiniz 10-20 tl'ye keyler var diye onlar aslında yasa dışı gibi birşey siz nasıl windows'u satın almadan etkinleştiriyorsanız o keylerde aynı onun gibi sadece işi manuel yapıyorsunuz birde para ödüyorsunuz(yanlış biliyorsum kb.). Parasınıda geçtim. Stabil kurulmuş gerekli paketler kurulmuş,yükseltilmiş ise terminalde bu dediğiniz olmaz;
Bir şeyi çözüyorum, başka hata, onu çözüyorum başka hata. Windows öyle mi?
Ben şimdiye kadar işletim sistemi ile ilgili bir sorun yaşamadım. Sadece kurduğum programlarda biraz sorun yaşadım. Onlarıda bir kaç kaynak yardımı ile çözdüm.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Şimdi diğer dediğine gelelim. Windows stabilmi sence her 3 ayda bir büyük güncellemeler geliyor ve her bir güncellemede şikayetler çoğalıyor.
Linux dağıtımlarının bir çoğuna (bana öyle oluyor) 3 günde bir güncelleme geliyor bu güncellemeler genelde paket güncellemeleri 20 mb bile değillir anca 7 mb falan.
Bazen önemli bir şey olunca boyutu büüyük olabiliyor.
1608103660386.png

Gördüğün gibi kendim update edip sana fotoğrafını gönderdim.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kullanıcıların bir çoğu;

ya hack için
ya hız için
yada açık kaynak ve özgür yazılım için kuruyor.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sen sevmeyebilirsin yada beceremeyebilirsin ama biraz kod bilgin olsa herhangi bir hata almassın kod dediğimiz zaten internette veriyorlar onları ctrl+c | ctrl+v
yapıyorsun.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ben şimdi burada windows kurmayın diyip eksilerini saysam yada hatalarını yazsam senin düşündüğün gibi linç yerdim ancak sana linux'u adam gibi açıklayıp bu tuhaf linux'u kötüleme merasimini kapatalım diyorum. Madem bilgin yok o zaman bilmediğin işi kötüleme yapamadığın için bir sisteme kötü deme. Matematiği yapamıyorsun diye kötü ders, zor ders dersin ama başka insanların matematiğe ilgisi var mesela insanlar neler neler yapıyor matematik ile küçük bir benzetme,örnek.
Amacım buarada seni kötülemek değil.

Son düzenleme:

Overclocked

Profesör
Reaksiyon puanı
4,519
Sen kullanmayı bilmiyorsan bizim sana yapacak,diyecek bir şeyimiz yok.
Hız olarak linux gayet iyi. Evet program desteği vs. Geride ancak windows gibi değil.
Bedava en büyük avantajlarından biri örneğin. Kurması 15 dakika vs. sürüyor windows'ta ama driver'ları kurma ile zaten 1 saat uğraşıyorsun. Bende öyle oluyor ancak linux dağıtımlarında driver kurmakla uğraşmıyorsun. Doğru kaynaklara bakıp güncellemeleri zamanında yapar paketleri her zaman güncel tutarsan terminal'de bir hata almassın. Ayrıca işlemci sıcaklığına bakmak için KB kaplayan bir programı terminalden kurup bir kod ile görebilirsin.
Baktığın kaynaklarda sorun vardır. Ben nisan aylarından beri linux'a hevesliydim şimdi ise windows kurmamaya alışıyorum. Hayatım boyu hep windows gördüm lisanslar desek ben neden 899 tl vereyimki orijinal windows'a sahip olmak için ?
Şimdi bana dersiniz 10-20 tl'ye keyler var diye onlar aslında yasa dışı gibi birşey siz nasıl windows'u satın almadan etkinleştiriyorsanız o keylerde aynı onun gibi sadece işi manuel yapıyorsunuz birde para ödüyorsunuz(yanlış biliyorsum kb.). Parasınıda geçtim. Stabil kurulmuş gerekli paketler kurulmuş,yükseltilmiş ise terminalde bu dediğiniz olmaz;

Ben şimdiye kadar işletim sistemi ile ilgili bir sorun yaşamadım. Sadece kurduğum programlarda biraz sorun yaşadım. Onlarıda bir kaç kaynak yardımı ile çözdüm.
Şimdi diğer dediğine gelelim. Windows stabilmi sence her 3 ayda bir büyük güncellemeler geliyor ve her bir güncellemede şikayetler çoğalıyor.
Linux dağıtımlarının bir çoğuna (bana öyle oluyor) 3 günde bir güncelleme geliyor bu güncellemeler genelde paket güncellemeleri 20 mb bile değillir anca 7 mb falan.
Bazen önemli bir şey olunca boyutu büüyük olabiliyor.
Ekli dosyayı görüntüle 128980
Gördüğün gibi kendim update edip sana fotoğrafını gönderdim.
Kullanıcıların bir çoğu;

ya hack için
ya hız için
yada açık kaynak ve özgür yazılım için kuruyor.
Laptopumda Windows 10 key gömülü olarak geldi, yani para vermedim. Hack ya da açık kaynağa ihtiyacım yok. Zaten açık kaynak beraberinde optimizasyon gibi sorunlar getiriyor bence.
Hack zaten yapmıyorum. Hıza gelirsek, internette takılırken bi fark olmuyor. Oyun ise desteklenmediği için oynanmıyor bu yüzden hız ya da performans farkı benim işime yaramıyor.

Yaşadığım sorunlarıda maalesef bilmediğim için çözemiyorum, zaten en başta wifiye bağlanmıyor bilgisayar.

gnaremoob

Doçent
Reaksiyon puanı
907
Laptopumda Windows 10 key gömülü olarak geldi, yani para vermedim. Hack ya da açık kaynağa ihtiyacım yok. Zaten açık kaynak beraberinde optimizasyon gibi sorunlar getiriyor bence.
Hack zaten yapmıyorum. Hıza gelirsek, internette takılırken bi fark olmuyor. Oyun ise desteklenmediği için oynanmıyor bu yüzden hız ya da performans farkı benim işime yaramıyor.

Yaşadığım sorunlarıda maalesef bilmediğim için çözemiyorum, zaten en başta wifiye bağlanmıyor bilgisayar.
Bilgisayarin ucretinin icine katiyorlar lisans ucretini, aslinda -normal lisans ucreti kadar yuksek olmasa da- parasini verdik. Ama Linux kullanmamakta haklisiniz siradan kullanicilara uygun ve gerekli degil.

Redlonmas

Profesör
Reaksiyon puanı
3,077

Internette dolasirken hız farklı oluyor fark edilir derecede, bende öyle.
Film izlerken daha az takilma oluyor birde. Linux aynı zamanda ev kullanıcıları için ideal.
Windows kotu demedim buarada.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Kubuntu 20.04 kullanıyorum. Gayet güzel herhangi bir sorunla karşılaşmadım.
Sizede tavsiyem lubuntu veya kubuntu.

Overclocked

Profesör
Reaksiyon puanı
4,519
Hatanız var bir programın açık kaynak olup olmaması ile onun optimizasyonu arasında bir bağlantı yoktur.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bende diğerleri gibi Kubuntu öneriyorum.
Hocam şöyle demek istedim, android açık kaynaklı bir sistem ve optimizasyonu IOS işletim sistemine göre daha kötü.