Linux Da Program Yükleme Sorunu!!!!

systempause

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İyi Günler Arkadaşlar,
Ben Linux Mint kullanıyorum.Araştırdığım kadarıyla Ubuntu tabanlı bi Debian dağtımıymış.Mint e Code::Blocks ı yüklemek istedim.Sitesinden linux için olan versiyonlarından Debian dağıtımı uyumlu olanı seçtim ve indirdim.i386 adında sıkıştırılmış bir arşiv dosyası indi. Bu arşivi çıkardığımda birden fazla yükleme dosyası gördüm.Ben de o dosyaları teker teker açtm ve yükledim.Bazıları tamamen yüklenirken bazıları sorun çıkardı.Sonuç olarak Menu de Programming sekmesi belirdi orda da Code::Blocks vardı.Code::Blocks ı çalıştırmak istediğimde hatayla karşılaştım ve codeblocks başlamadı.Sorum şu sonradan indirdiğim bir uygulamayı (bu uygulama Package Manager da olsun veya olmasın) linux da nasıl kurabilirim?
Şimdiden Teşekkürler....

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
İyi Günler Arkadaşlar,
Ben Linux Mint kullanıyorum.Araştırdığım kadarıyla Ubuntu tabanlı bi Debian dağtımıymış.Mint e Code::Blocks ı yüklemek istedim.Sitesinden linux için olan versiyonlarından Debian dağıtımı uyumlu olanı seçtim ve indirdim.i386 adında sıkıştırılmış bir arşiv dosyası indi. Bu arşivi çıkardığımda birden fazla yükleme dosyası gördüm.Ben de o dosyaları teker teker açtm ve yükledim.Bazıları tamamen yüklenirken bazıları sorun çıkardı.Sonuç olarak Menu de Programming sekmesi belirdi orda da Code::Blocks vardı.Code::Blocks ı çalıştırmak istediğimde hatayla karşılaştım ve codeblocks başlamadı.Sorum şu sonradan indirdiğim bir uygulamayı (bu uygulama Package Manager da olsun veya olmasın) linux da nasıl kurabilirim?
Şimdiden Teşekkürler....
Bu kadar uğraşmana gerek yoktu. Ubuntu yazılım merkezini aç (Mint'de de öyle olması lazım.) ve Code::Blocks yaz gelen seçeneğin yanındaki kuru tıkla sisteme hemen kurulsun.

systempause

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Evet onu biliyorum ama o internetten download istiyor.Ama pc nin internet bağlantısı yok.Bir de orada mevcut olmayan programları bulup yüklemek için programların nasıl yüklendiğini bilmek isitiyorum.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Biraz bekle ben sana çift tıklama ile kurulan dosyaları göndereyim.

Mevcut olmayanları yüklemen için .deb uzantılı dosyalar bulman lazım(Kaldıki . deb uzantılar bile bağımlılık isteyebiliyor bazen.) yoksa kaynak kodlarından derlemen lazım.

Bu da vasat linux kullanıcısı için bile zor. Çünkü kaynak kodda derlerken (internetin olmadığını düşünürsek) bağımlılıklar gerekli.Onları yükleyemeyeceğin için yine elin boş kalır.

systempause

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Tamam beklemedeyim..Bu derleme işleminde derleyici programın hangi programalama diliyle yazılmışsa yazılsın derleyebiliyor mu ? Ya da bu derleme işleminin anlamı bir compiler da program derlemekten çok farklı

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Tamam beklemedeyim..Bu derleme işleminde derleyici programın hangi programalama diliyle yazılmışsa yazılsın derleyebiliyor mu ? Ya da bu derleme işleminin anlamı bir compiler da program derlemekten çok farklı

Merak etme gerekli compiler'ların çoğu linux'ta yüklü gelir zaten. :wink:

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Uçbirim, terminal ya da konsol denilen komut girilebilen arayüzlerde yapılmakta.
Yapılan işlemin tam olarak compiler denirmi teknik anlamda bilemem. Ama bir derleme ve yapılandırma söz konusu.

Yükleme işlemi:

Gönderdiğim zip formatlı sıkıştırılmış dosyada (dosyayı seçtikten sonra sağ tıklayıp çıkan menün en aşağısında üzerinde "Buraya Çıkart" yazan yeri tıkla.dosya bulunduğun yere klasör şeklinde açılacaktır.) 4 adet dosya var. Önce "lib" ile başlayan 3 dosyayı çift tıklayark kur. Sonra "codeblocks" ile başlayanı kur. Sisteme sorunsuz kurulum gerçekleşirse
"Uygulamalar>>>Programlama "altından codeblocks'u çalıştırabilirsin.

Gönderdiğim dosya 9 MBdir.

Code::Blocks İndir

Şuan rapidde indirmede sıkıntı var. Eğer indiremezsen buraya yaz başka yere upload edeyim.

systempause

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
tamam dosyayı indiriyorum....

---------- saat 18:23 eklendi ---------- önceki mesaj saat 18:09 eklenmişti ----------

Dosyayı indirdim dediğin sırayla kurdum.Lib lerde bir sorun yoktu en son codeblocks yüklemek istediğimde şu hatayı verdi.
Error: Breaks existing package 'codeblocks-doc-en' conflict: codeblocks (< 10.05-1)
heralde bir önceki yüklemeye çalışmamdan kaynaklanan bir sorun.Çünkü varolan dosyadan bahsediyor hatada.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Şu komutu uyguladıktan sonra tekrar kurmaya çalışır mısın?
Uçbirime (Programa ulaşmak için "Uygulamalar>>>Donatılar>>>Uçbirim")

sudo apt-get purge codeblocks yazdıktan sonra senden şifre isteyecektir, onu yaz ve enter'la. Böylece sistemden yapılandırma dosyaları ile tamamen kalkacaktır. şimdi vermiş oldum dosyaları tekrar kur.

---------------------------------------------------------------------
Kullanmış olduğun Mint en son sürüm değil mi? Yoksa boşa çabalamış oluruz.

systempause

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Dediğinizi yaptım fakat şöyle bir hata verdi.
E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?
İlginiz için teşekkür ederim ben bu sorunu böyle çözemeyeceğim heralde,en iyisi net bağlantısı ile yapmak heralde.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Dediğinizi yaptım fakat şöyle bir hata verdi.
E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?
İlginiz için teşekkür ederim ben bu sorunu böyle çözemeyeceğim heralde,en iyisi net bağlantısı ile yapmak heralde.
Belliki başka yükleyici yazılımlar çalışıyor(Ubuntu Yazılım Merkezi veya Synaptic)
Bütün çalışan programları kapa, müzik falan çalıyorsa onları kapatmana gerek yok. Ondan sonra kurmaya çalış.
---------------------------------------------
En kolayı internet ile kurulum ve kullanım fakat şuan ki sizin durum için geçerli değil tabi.Daha önce sormuştum; Mint Linux son sürüm değil mi?

systempause

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Evet kullandığım Mint en son sürüm

---------- saat 20:00 eklendi ---------- önceki mesaj saat 19:59 eklenmişti ----------

Bu bana verdiğiniz paketleri siz mi derlediniz yoksa internette mevcut mu?

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Evet kullandığım Mint en son sürüm

---------- saat 20:00 eklendi ---------- önceki mesaj saat 19:59 eklenmişti ----------

Bu bana verdiğiniz paketleri siz mi derlediniz yoksa internette mevcut mu?

Ubuntu Yazılım Merkezi aracılığıyla indirip kurduğum dosyalar. Onları size verdim. Sıkıntısız şekilde çalışıyor bende.

Program eğer çalışmadıysa bağımlılığı olabilir. Ama ben onu başka program yüklereken yüklemiş olabilrim.

Bunu windows install'lar gibi düşünebilirsin. Misal xp kullanıyorsan yeni microsoft uygulamaları için yeni 3.1 yada 4 küsürlü olanı yüklemeden uygulamayı yüklemene ve çalıştırmana izin vermemekte.

Bu da ona benzer bir durum olabilir, eğer dediklerimi yaptıysan ve yine de yüklenmediyse tabi.

systempause

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bilgisyarı yeniden başlattım sonra komutu girdim ve yükledim çalıştı.

systempause

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Daha önceden kurmada sorun yaşadığım için eskiden kalan sorun çıkaran dosyalar vardı ve ayarları eski haline getirmek için UÇBİRİM de şu komutu yazdım "sudo apt-get purge codeblocks" , öceden var olan parolamı girdim.Sonra programı dizininden önce lib dosyalarını yükledim.Son olarak codeblocks ın kurulum dosyasını kurdum ve çalıştı .:)