Kutsal kitaplar hakkında

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Öncelikle bu konuyu tartışma amaçlı açmadığımı belirtmek istiyorum.

Ben bir müslümanım, inanan biriyim. Ancak kafamdaki bazı sorular, inancımı zedelemeye devam ediyor.

Bilgisi olan arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim, İncil, Tevrat, Zebur, Kur'an. Bu dört kutsal kitabın elle yazılmadığına dair bir kanıt, ispat, yada anti-tez var mı?

Sizden ricam, konunun akışının bozulmaması için, bahsi geçen kutsal kitapların elle yazıldığını düşünen arkadaşların bu konuya yorum yapmamasıdır. Bir şeyi yalanlamak kolay olanıdır, ben inanmak için kanıt ararım.

Konuyu Konu Dışı'na mı yoksa buraya mı açayım diye tereddütte kaldım ama dini bilgi içereceği için buraya açmayı uygun gördüm.

Şimdiden teşekkürler. :)

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Bu soru sadece benim kafama takılmış galiba. :)

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Bu konuların özellikle sokulmaya başladığı dikkat çekiyor yine eski günlere dönecek yine incil tefsirlerine başlayacağız
Bunların içerisinde elle yazılan Kur'an dır.Efendimiz[sav]ye gelen vahiy vahy katipleri tarafından ceylan derilerine yazılırdı daha sonra bunlar toplandı harekelendirme sıralama yapıldı.
Hz Musa [as]ye gelen Tevrat balçıktan tabletler üstündeydi.
Kitab-ı zebur sadece ibadet yöntemlerini bildiriyordu
burada sokulmak istenen kaşınan yaraya gelince
Hz meryemoğlu İsa-Mesih[as]efendimizin 4. kat semaya bedeni ve canlı olarak yükselişinden 60 sene sonra ortadan kaybedilen incillerin yerine papazlar keşişler incil yazmaya başladı tabi krallarda iznik şehrinde konsül toplandı 100000 cıvarı incil !!!den 4 tanesi ayıklandı!!!seçildi şimdi mezhebler kendi meşreblerine uygun incili!!seçip onu tanıyor
bir rivayete göre 124000 diğer bir rivayete göre 224000 peygamber ve nebi gelmiştir hepsini tanır getirdikleriini tanır iman ederiz ancak en son peygamberin[efendimiz sav]e biat ederiz ki O[sav]na gelen tüm gelenlerin en sonu en mükemmeli ve sonuncusudur.canlı cansız varlıkların ins cin insan hayvan nebatat ve tüm yaratılanın yükümlü olduğu kitab Kur'an dır.
Biri kandi yazdığı bir kitabı getirip kur'an dışında bir kitaplardandır derse bu konuda ehl-i sünnet görüşü içinde Allah[cc]ın vahyi olanlar onldan gelenlere inandım demektir toptan reddedilmez o zaman velevki içinde tek bir harf veya ayet olsun reddedilirse itikad bozulur.

mstfztrk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Elle yazmaktan kastınız, insanlar tarafından uydurulmuştur, demekse...
Kur'an-ı Kerim elle yazılmamıştır. Çünkü;
- Hz.Muhammed (SAV) Efendimiz okuma yazma bilmiyordu. (Okuma yazma bilmeyen bir kişi nasıl olabilir de mükemmel bir eser yazabilir?)
- Ayetler olaylar üzerine indirilmiştir ve Vahiy katipleri tarafından yazılmıştır.
- Vahyin gelişi bazen orada bulunanlar tarafından hissedilebilirdi.
- Kur'an-ı Kerim, gaipten haber verir. Bu bilgiler insanların kendiliğinden öğreneceği bilgilerden çok farklıdır.
- Lafzı itibariyle de insanların bir araya gelerek benzeri bir sure (bölüm) meydana getirmekte aciz bırakır.
- Tevatür yolu ile günümüze kadar gelmiştir. (Yani yalan üzerine bir araya gelmesi mümkün olmayan bir grup tarafından ezberlenerek günümüze kadar gelmiştir. Dünyanın her yerindeki Kur'an noktasına kadar aynıdır.)
- En ufak bir değişiklik bile farkedilmektedir. (Nitekim tarihte Kur'anı tahrif etme çalışmaları yapılmıştır. Ancak Kur'an kıyamete kadar ALLAH Ü TEALA'nın koruması altındadır.)
- Kur'an-ı Kerim bütün insanlığa gönderilmiştir. Bütün asırlara ve bütün medeniyetlere ışık tutar.
- Hidayet kaynağıdır. İslam ile daha önce hiç tanışmamış bir insan bile okuduğunda hidayetine vesile olabilir.
- Kur'an-ı Kerim, okuyanların kalplere huzur verir.
- Kur'an-ı Kerim, şifa kaynağıdır. Her türlü hastalığın manevi tedavisi Kur'an ile mümkün olabilir.
...
Şimdilik aklıma gelenler bunlar...
Haddimi aştımsa affola...
Kur'an-ı Kerim dışındaki diğer ilahi kitaplar tahrif edilmişlerdir.(İnsanlar tarafından değiştirilmişlerdir.) Ama asılları itibari ile ALLAH (CC) tarafından indirilmişlerdir.

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
O.o Şaşırarak up.

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Öncelikle şuun belirtmeliyim ki yanlış anlaşılmaktan çok korkuyorum ve tekrar ateist olmadığımı, sadece kafamı kurcalayan bu soruya cevap aradığımı belirtmek istiyorum.
Bu konuların özellikle sokulmaya başladığı dikkat çekiyor yine eski günlere dönecek yine incil tefsirlerine başlayacağız
Bunların içerisinde elle yazılan Kur'an dır.Efendimiz[sav]ye gelen vahiy vahy katipleri tarafından ceylan derilerine yazılırdı daha sonra bunlar toplandı harekelendirme sıralama yapıldı.
Hz Musa [as]ye gelen Tevrat balçıktan tabletler üstündeydi.
Kitab-ı zebur sadece ibadet yöntemlerini bildiriyordu
burada sokulmak istenen kaşınan yaraya gelince
Hz meryemoğlu İsa-Mesih[as]efendimizin 4. kat semaya bedeni ve canlı olarak yükselişinden 60 sene sonra ortadan kaybedilen incillerin yerine papazlar keşişler incil yazmaya başladı tabi krallarda iznik şehrinde konsül toplandı 100000 cıvarı incil !!!den 4 tanesi ayıklandı!!!seçildi şimdi mezhebler kendi meşreblerine uygun incili!!seçip onu tanıyor
bir rivayete göre 124000 diğer bir rivayete göre 224000 peygamber ve nebi gelmiştir hepsini tanır getirdikleriini tanır iman ederiz ancak en son peygamberin[efendimiz sav]e biat ederiz ki O[sav]na gelen tüm gelenlerin en sonu en mükemmeli ve sonuncusudur.canlı cansız varlıkların ins cin insan hayvan nebatat ve tüm yaratılanın yükümlü olduğu kitab Kur'an dır.
Biri kandi yazdığı bir kitabı getirip kur'an dışında bir kitaplardandır derse bu konuda ehl-i sünnet görüşü içinde Allah[cc]ın vahyi olanlar onldan gelenlere inandım demektir toptan reddedilmez o zaman velevki içinde tek bir harf veya ayet olsun reddedilirse itikad bozulur.
Bu mesajda kutsal kitapların el ile yazılmadığına dair kanıt niteliğinde bir şey yok ki.
Elle yazmaktan kastınız, insanlar tarafından uydurulmuştur, demekse...
Kur'an-ı Kerim elle yazılmamıştır. Çünkü;
- Hz.Muhammed (SAV) Efendimiz okuma yazma bilmiyordu. (Okuma yazma bilmeyen bir kişi nasıl olabilir de mükemmel bir eser yazabilir?)
- Ayetler olaylar üzerine indirilmiştir ve Vahiy katipleri tarafından yazılmıştır.
- Vahyin gelişi bazen orada bulunanlar tarafından hissedilebilirdi.
- Kur'an-ı Kerim, gaipten haber verir. Bu bilgiler insanların kendiliğinden öğreneceği bilgilerden çok farklıdır.
- Lafzı itibariyle de insanların bir araya gelerek benzeri bir sure (bölüm) meydana getirmekte aciz bırakır.
- Tevatür yolu ile günümüze kadar gelmiştir. (Yani yalan üzerine bir araya gelmesi mümkün olmayan bir grup tarafından ezberlenerek günümüze kadar gelmiştir. Dünyanın her yerindeki Kur'an noktasına kadar aynıdır.)
- En ufak bir değişiklik bile farkedilmektedir. (Nitekim tarihte Kur'anı tahrif etme çalışmaları yapılmıştır. Ancak Kur'an kıyamete kadar ALLAH Ü TEALA'nın koruması altındadır.)
- Kur'an-ı Kerim bütün insanlığa gönderilmiştir. Bütün asırlara ve bütün medeniyetlere ışık tutar.
- Hidayet kaynağıdır. İslam ile daha önce hiç tanışmamış bir insan bile okuduğunda hidayetine vesile olabilir.
- Kur'an-ı Kerim, okuyanların kalplere huzur verir.
- Kur'an-ı Kerim, şifa kaynağıdır. Her türlü hastalığın manevi tedavisi Kur'an ile mümkün olabilir.
...
Şimdilik aklıma gelenler bunlar...
Haddimi aştımsa affola...
Kur'an-ı Kerim dışındaki diğer ilahi kitaplar tahrif edilmişlerdir.(İnsanlar tarafından değiştirilmişlerdir.) Ama asılları itibari ile ALLAH (CC) tarafından indirilmişlerdir.
-Peki okuma yazma bilmediğinin kanıtı var mı?
-Olaylar üzerine elle yazılmadığının kanıtı var mı?
-Bu tamamen bir varsayım.
-Bu maddeyi anlayamadım.
-Bunu da :)
-Tamam ezberlenmiş de, kaynağının ne olduğunu araştırıyorum ben.
-

-Sorumun cevabı değil.
-Evet, o konu doğru. Kur'an'da yazanlar zaten iyiliği emrediyor, kötülüğü değil. Dine inanmaya bile gerek yok yani bunun için.

-Varsayım.
-Varsayım.

Ben bu kitapların Allah tarafından indirildiğine inanmak istiyorum. Ama sadece istemekle yetiniyorum, en azından şimdilik.

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Değerli kardeşim maksadınızı anlıyorum yönteminizide.denenmişi denemek ziyandır.Daha öncede denene bu yöntem din kültürü bölümünün çökertilmesine vesile olmuştıur.Sizin maksadınız başkadır ya cahillikten yapıyorsunuz ki açıklamalarınıza baktığımızda cahillikten değilde i hadi neyse kasıtlı yaptığınız anlaşılıyor bu tür konulara devam edin bende incil tefsirlerine başlıyayım olur mu

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Değerli kardeşim maksadınızı anlıyorum yönteminizide.denenmişi denemek ziyandır.Daha öncede denene bu yöntem din kültürü bölümünün çökertilmesine vesile olmuştıur.Sizin maksadınız başkadır ya cahillikten yapıyorsunuz ki açıklamalarınıza baktığımızda cahillikten değilde i hadi neyse kasıtlı yaptığınız anlaşılıyor bu tür konulara devam edin bende incil tefsirlerine başlıyayım olur mu
Söylediklerinizi anlamakta zorlanıyorum, herkesin anlayabileceği, basit bir dil kullanırsanız sevinirim. :)

Çok zor bir şey olmamalı, sadece kutsal kitapların el ile yazılmadığına dair, varsayıma dayalı olmayan bir kanıt arıyorum ben.

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Değerli arkadaşım isterseniz sanskritçe dahil açıklamalarımı translate edebilirim 30000 kelime ile düzgün istanbul lehçesi yazar ve konuşabilirim.
Peygamber Efendilerimize [Allah[cc]cümlesine salat ve selam etsin]kitapları Cebrail [as]tarafından vahy yoluyla iletilmiştir.Eğer gerçekten soruyorsanız bu konu kur'anda defaten bildirilmiştir.Tabiki sizin düşünceniz acaba gökten cilt cilt yazılı olarak mı indi hayır.
Öncelikle cebrail[as]Allah[cc]tan aldığı vahy yi peygambere sözlü olarak iletir o bunları hafızasına yerleştirir daha sonra vahy katipleri eliyle yazıya dökülür.Peygamber Efendimiz[sav]yi örnek gösterirsek krallara gönderdiği nameler dahi sahabe tarafından yazılmıştır ümmidir yani okuma yazma bilmez
Bunun hikmet-i hüdasıy sa hani zamane tabiriyle tarik kitaplarından past end copy yapıldığı veya irtihale başvurulduğu iddia edilmesin diyedir.Musa Aleyisselam zamanında tevrat çamur levhalar üzerine yazılı idi.
Ehl-i sünnet olarak inanmamız gereken budur.Sadece Allah[cc]ın indirdiği kitaplara iman ettik dememiz yeterlidir ki bu 104 kitap ve suhuf için geçerlidir Bu konuda en ufak bir tereddüt veya acaba ifadesi imanımızı bozar reddetmekse itikadımızı bozar.Her inan kitap kendinden öncekini tamamlar tüm kitaplarda sadece tek olan dine islama inmiştir.bu konuda hristiyanların veya musevilerin kitabı ifadeside imanı bozan ifadelerdir.unutmayalım Efendimiz[sav]nin islamı tebliğinden once havarriyun olanlar o zamanın peygamberine ve Allah[cc]a iman etmiş olanlar eğer vasat bizler gibiyse kardeşimiz dereceli kimselewrse büyüklerimizdendir ve onları ayırmadan sayarız kitaplara hepsine ''içlerinde Allah[cc]tan gelmişlere''iman ettik deriz.
Sizin nasıl yazıldı sorunuzu arşivlerimizden cevaplayalım dedik ancak sadece kur'anın vahyi ve yazımı aylar sürer.Ancak şunu unutmayalım gerek incilin orjinali gerekse tevratın orjinali israilde bir kütüphanede muhafaza edildiği kuvvetle rivayet edilmektedir.
Bunlardan incilinn yazımı bellidir Ruhullah[as]efendimiz tarafından kayda alınmayan veya alınıpta yok edilen incil 100 sene sonra keşişler tarafından yüzbine yakın şekilde rivayetlere göre düzenlenmiş bu eserler daha sonra imparatorlar tarafından zamanın inancına göre düzenlenmiş ve iznik konsulunde yapılan seçmelerle 4 tanesi seçilmiştir.bunlardan barnabas kendi pagan anlayışlarına uygun olmadığından ve efendimiz[sv]ile ilgili bölüme yer verdiğinden uygun görülmemiş ve her fırsatta aşağılanmıştır.
''biz onlara tevratı verdik onlar tağıtı tercih ettiler''de bahsedilen ben-i israil kavmi tevrat yerine talmud yasalarını koymuştur ki bu özellikle yahudi hahamlarına ve yahudi ailesine her türlü uç nokta cinselliği hak olarak veren bir sistemdir Bundan pasajlar veremeyiz ki bu mide bulandırıcıdan da ötedir.[bkz.talmud yasaları]
Değerli arkadaşim niyet okuma gibi keşfimizin açık olmadığı savıyla bu tür konuları tereddütle yarılıyoruz ki daha önce aynı konular din kültür bölümünü çökertmede kullanılmıştır.

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Abicim verdiğin bilgiler güzel, ancak ben zaten Kur'an'ın nasıl indiğini biliyorum. Sadece bu kitapların el ile yazılıp, sırasıyla birisi tarafından devam edilmediğine dair kanıt aramaktayım.

Bak en basitinden şöyle bir şey demişsin
Peygamber Efendilerimize [Allah[cc]cümlesine salat ve selam etsin]kitapları Cebrail [as]tarafından vahy yoluyla iletilmiştir.Eğer gerçekten soruyorsanız bu konu kur'anda defaten bildirilmiştir.

"İşte bunun vahiy yoluyla olduğunun malumu nedir?" Benim sorum bu. :)

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
hayır bunu bilmediğinden değil maksatlı soruyorsun surelerde açıkça zamanıda indirilmesi de bildiriliyor
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif
blank.gif

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 3:44 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] İşte bu, sana vahyettiğimiz gayb haberlerindendir. (Yoksa) "Meryem'i kim himayesine alıp koruyacak?" diye kalemlerini (kur'a için) atarlarken sen yanlarında değildin. (Bu hususta) Tartışırlarken de yanlarında bulunmadın. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 4:163 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Muhakkak biz, Nuh'a ve ondan sonra gelen peygamberlere vahyettiğimiz gibi, sana da vahyettik. İbrahim'e, İsmail'e, İshak'a, Yakub'a, torunlarına, İsa'ya, Eyyûb'a, Yunus'a, Harun'a ve Süleyman'a da vahyettik. Davud'a da Zebur'u verdik. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 5:111 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Hani Havarilere: " Bana ve Resulüme iman edin" diye ilham etmiştim. Onlar da: "İman ettik, bizim şüphesiz müslümanlar olduğumuza şahit ol" demişlerdi. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 6:19 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] De ki: "Şahitlik yönünden hangi şey daha büyüktür?". De ki: "Allah, benimle sizin aranızda şahittir ve bana bu Kur'ân vahyolundu ki, onunla hem sizi, hem de sizden sonra kendisine ulaşan herkesi uyarayım. Allah'la beraber başka ilâhlar olduğuna siz gerçekten şahitlik eder misiniz?" De ki: "Ben buna şahitlik etmem". "O, ancak ve ancak bir tek ilâhtır ve gerçekten ben, sizin ortak tuttuğunuz şeylerden uzağım"de. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 6:50 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] De ki: "Size Allah'ın hazineleri benim yanımdadır, demiyorum. Gaybı da bilmiyorum. Ve size, ben bir meleğim de demiyorum. Ben sadece bana vahyolunana uyuyorum." De ki: "Kör ile gören bir olur mu? Hiç düşünmez misiniz?" [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 6:93 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Allah'a karşı yalan uyduran, yahut kendisine hiçbir şey vahyolunmadığı halde: "bana vahyedildi" diyen ve: "Allah'ın indirdiği gibi bir kitap da ben indireceğim" diye iddiada bulunandan daha zalim kim olabilir? O zalimlerin halini ölüm şiddeti içindeyken bir görsen! Melekler onlara ellerini uzatırlar ve:" Ruhunuzu teslim edin. Bugün, Allah'a karşı haksız şeyler söylediğinizden ve O'nun âyetlerine karşı böbürlenmenizden dolayı alçaltıcı bir azapla cezalandıralacaksınız" derler. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 6:106 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Rabbinden sana vahyedilene uy. O'ndan başka ilâh yoktur. Ortak koşanlardan da yüz çevir. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 6:145 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] De ki: "Bana vahyolunanda, (bu haram dediklerinizi) yiyen kimse için haram edilmiş bir şey bulamıyorum. Ancak leş, veya akıtılmış kan, yahut domuz eti - ki bu gerçekten pistir yahut Allah'tan başkası adına kesilmiş bir hayvan olursa, bunlar haramdır. Ama kim çaresiz kalırsa, (başkasının hakkına) tecavüz etmemek ve zaruret sınırını aşmamak üzere (bunlardan yiyebilir)" Çünkü Rabbin çok bağışlayandır, merhamet edendir. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 7:117 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Biz de Musa'ya "Sen de asânı bırakıver." diye vahyettik. Birdenbire asâ, onların bütün uydurduklarını yakalayıp yutuverdi. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 7:160 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Biz onları oniki kabileye, o kadar ümmete ayırdık. Ve kavmi kendisinden su istediği zaman Musa'ya, elindeki asâ ile taşa vur, diye vahyettik, vurunca hemen o taştan oniki pınar akmaya başladı. Halkın her biri su alacağı yeri iyice öğrendi. Bulutu da üzerlerine gönderdik, gölgeledik. Onlara kudret helvası ve bıldırcın indirdik. Size rızık olarak ihsan ettiğimiz nimetlerin temizinden yiyiniz, dedik. Onlar zulmü bize yapmadılar, lakin kendi kendilerine zulmediyorlardı. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 7:203 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Onlara (arzularına göre) bir âyet getirmediğin zaman, derleyip toplasaydın ya derler, sen de de ki; ben ancak Rabbimden bana ne vahyolunuyorsa ona uyarım, işte bütünüyle bu Kur'ân, Rabbinizden gelen basiretlerdir (kalp gözünü açacak beyanlardır), iman eden bir kavim için hidayettir, rahmettir. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 8:12 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] İşte o anda Rabbin meleklere şöyle vahyediyordu: Ben sizinle beraberim, müminlere sebat verin. Kâfirlerin yüreğine korku salacağım, hemen boyunlarının üstüne vurun, parmaklarına, parmaklarına vurun". [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 10:2 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] İnsanları (eğri yolun sonundan) korkut, inananlara Rableri nezdindeki yüksek makamları müjdele, diye içlerinden bir adama vahyimizi göndermemiz onlara tuhaf mı geldi? Kâfirler: "Hiç şüphesiz bu besbelli bir sihirbaz." dediler. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 10:15 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Böyle iken, âyetlerimiz, kesin birer belge olarak kendilerine okunduğu zaman, o bizimle karşılaşmayı ummayanlar, "Bundan başka bir Kur'ân getir veya bunu değiştir." dediler. De ki, "Onu kendiliğimden değiştiremem, benim açımdan bu olacak bir şey değildir. Ben ancak bana vahyolunana uyarım. Rabbime isyan edersem, şüphesiz büyük bir günün azabından korkarım." [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 10:87 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Biz Musa ile kardeşine şöyle vahyettik: "Kavminiz için Mısır'da birtakım evler hazırlayın ve evlerinizi kıbleye karşı yapın ve namazı kılın ve müminlere müjde verin." [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 10:109 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Sana vahyolunana uy! Ve Allah hükmünü verinceye kadar sabret. Çünkü O, hüküm verenlerin en hayırlısıdır. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 11:12 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] (Ey Resulüm!) Şimdi belki sen, "Ona bir hazine indirilse, ya da beraberinde bir melek gezip dolaşsa ya!" diyorlar diye sana vahyolunan vahyin bir kısmını terkedecek olursun ve bundan dolayı da göğsün daralır. Sen yalnızca bir uyarıcısın. Allah ise her şeye vekildir. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 11:36 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Ayrıca Nuh'a şöyle vahyettik: "Bil ki kavminden şimdiye kadar iman etmiş olanlardan başka artık kimse iman etmeyecektir. Onun için yaptıkları şeylerden dolayı kederlenme." [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 11:37 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Bizim gözetimimiz altında ve vahyimize göre gemiyi yap. Zulüm yapanlar hakkında da bana bir şey söyleme. Çünkü onlar kesinlikle suda boğulacaklardır. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 11:49 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] İşte bunlar gayb haberlerindendir. Bunları sana vahiyle bildiriyoruz. Bundan önce bunları ne sen bilirdin, ne de kavmin. O halde sabret, akıbet muhakkak muttakilerindir. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 12:3 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Sana bu Kur'ân'ı vahyetmekle biz, sana kıssaların en güzelini anlatıyoruz. Gerçek şu ki, daha önce senin bundan hiç haberin yoktu. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 12:15 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Nihayet kardeşleri, Yusuf'u alıp götürdüler ve kuyunun dibine bırakmaya topluca karar verdiler. Biz de ona şöyle vahyettik: "Andolsun ki, sen onlara ilerde hiç beklemedikleri bir sırada bu yaptıklarını haber vereceksin". [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 12:102 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] İşte bu, sana vahiyle bildirdiğimiz gayb haberlerindendir. Yoksa onlar yapacaklarına karar verip mekir (oyun) yaparlarken sen yanlarında değildin. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 12:109 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Senden önce gönderdiğimiz peygamberler de o memleketlerin halkındandı, onlar da kendilerine vahiy verdiğimiz birtakım erkeklerden başkası değillerdi. Şimdi o yerlerde şöyle bir gezip görmediler mi? Kendilerinden önce gelip geçenlerin akıbetlerinin nasıl olduğuna bir baksalar ya!... Elbette ahiret yurdu müttakiler için daha hayırlıdır. Hâlâ aklınızı başınıza toplamayacak mısınız? [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 13:30 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] İşte seni böyle, kendilerinden önce nice ümmetler gelip geçmiş olan bir ümmet içinde gönderdik ki, onlar Rahmân'a küfredip dururlarken, sen onlara sana vahyettiğimiz kitabı okuyasın. De ki: "O Rahmân benim Rabbimdir, O'ndan başka tanrı yoktur. Ben O'na dayandım, tevbem de O'nadır. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 14:13 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] İnkâr edenler peygamberlerine dediler ki: "Ya sizi mutlaka yurdumuzdan çıkaracağız, ya da mutlaka dinimize döneceksiniz!" Rableri de onlara: "Zâlimleri mutlaka helak edeceğiz" diye vahyetti. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 16:43 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] (Ey Peygamber!) Senden önce de, kendilerine vahyettiğimiz erkeklerden başkasını peygamber olarak göndermedik. Eğer bunu bilmiyorsanız Tevrat ve İncil âlimlerine sorun. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 16:68 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Senin Rabbin bal arısına şöyle vahyetti: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kuracakları kovanlardan kendine evler edin. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 16:123 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Sonra da (ey Muhammed!) sana: "Hakk'a yönelen ve müşriklerden olmayan İbrahim'in dinine tabi ol" diye vahyettik. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 17:39 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] İşte bunlar, Rabbinin sana vahyettiği hikmetlerdendir. Sakın Allah'la beraber başka bir ilâh uydurma. Aksi halde kötülenmiş ve Allah'-ın rahmetinden uzaklaştırılmış olarak cehenneme atılırsın. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 17:73 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] (Ey Muhammed!) Az kalsın seni bile, sana vahyettiğimizden başkasını bize karşı iftira edesin diye, fitneye düşüreceklerdi ve o takdirde seni dost edineceklerdi. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 17:86 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Yemin olsun ki, dilersek sana vahyettiğimizi ortadan kaldırırız; sonra bize karşı kendine bir vekil (koruyucu) bulamazsın. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 18:27 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Rabbinin kitabından sana vahyolunanı oku! Onun sözlerini değiştirecek kimse yoktur. Ve O'ndan başka bir sığınılacak da bulamazsın. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 18:110 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] De ki: "Ben de sizin gibi ancak bir beşerim. Ne var ki, bana ilâhınızın ancak bir ilâh olduğu vahyolunuyor. Onun için her kim Rabbine kavuşmayı arzu ederse iyi amel işlesin ve Rabbine yaptığı ibadete hiç kimseyi ortak etmesin." [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 20:13 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] "Ben seni seçtim, şimdi (sana) vahyolunacak şeyleri dinle." [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 20:38 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Hani bir vakit ilham edilmesi gereken (ancak ilham ile bilinebilen) şu ilhamı annene verdik: [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 20:48 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] "Bize kesin olarak vahyolundu ki, azab şüphesiz (gerçeği) inkâr edip ona sırt çevirenleredir." [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 20:77 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Gerçekten Musa'ya şöyle vahyettik: "Kullarımla geceleyin yürü (Mısır'dan çık) de (asânı vurarak) onlara denizde kuru bir yol aç; (artık firavun tarafından) yetişilmekten korkmazsın ve (boğulmaktan) endişe de etmezsin." [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 20:114 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Hükmü her yerde geçerli gerçek hükümdar olan Allah yücedir. (Ey Muhammed!) Kur'ân sana vahyedilirken, vahiy bitmeden önce (unutma korkusu ile) Kur'ân'ı okumada acele etme; "Rabbim! benim ilmimi artır" de. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 21:7 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] (Ey Muhammed!) Biz, senden önce de ancak kendilerine vahyettiğimiz birtakım erkek(peygamber)ler gönderdik. Bilmiyorsanız kitap ehli olanlara sorun. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 21:25 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Senden önce hiçbir peygamber göndermedik ki, ona şöyle vahyetmiş olmayalım: "Gerçek şu ki benden başka ilâh yoktur. Onun için bana ibadet edin." [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 21:45 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] De ki: "Ben sizi ancak vahiyle korkutup uyarıyorum," uyarıldıkları zaman sağırlar çağrıyı duymazlar. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 21:73 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Onları buyruğumuz altında (insanlara) doğru yolu gösterecek önderler kıldık. Kendilerine hayırlı işler yapmayı, namaz kılmayı, zekat vermeyi vahyettik. Onlar bize kulluk eden kimselerdir. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 21:108 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] De ki, bana ancak şöyle vahyolunuyor: "İlâhınız ancak tek bir ilâhtır. Şimdi siz artık müslüman oluyor musunuz?" [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 23:27 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Bunun üzerine ona şöyle vahyettik: Bizim nezaretimiz altında ve vahyimizle gemiyi yap. Bizim emrimiz gelip de tandır kaynayınca, her cinsten eşler halinde iki tane ve bir de içlerinden, daha önce kendisi aleyhinde hüküm verilmiş olanların dışındaki aileni gemiye al. Zulmetmiş olanlar konusunda bana hiç yalvarma! Zira onlar kesinlikle boğulacaklardır! [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 26:52 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Biz, Musa'ya: "Kullarımı geceleyin yola çıkar, çünkü takip edileceksiniz" diye vahyettik. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 26:63 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Bunun üzerine Musa'ya "Vur asân ile denize" diye vahyettik; vurunca bir infilak etti, her bölük koca bir dağ gibi oluverdi, [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 28:7 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] O esnada Musa'nın anasına "Onu emzir, kendisine zarar geleceğinden kaygılandığında onu denize (Nil nehrine) bırakıver, hiç korkup kaygılanma, çünkü biz onu tekrar sana vereceğiz ve onu peygamberlerden biri yapacağız" diye bildirdik. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 28:44 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] (Resulüm!) Musa'ya emrimizi vahyettiğimiz sırada sen batı yönünde bulunmuyordun ve (o hadiseyi) görenlerden değildin. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 28:86 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Sen, bu kitabın sana vahyolunacağını ummuyordun. Bu ancak Rabbinden bir rahmettir. O halde sakın kâfirlere arka çıkma! [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 29:45 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 33:2 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Rabbinden sana ne vahyediliyorsa onun ardınca git. Muhakkak ki Allah ne yaparsanız haberdardır. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 34:11 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Bol bol zırhlar yap ve biçimlemede ölçüyü gözet dedik. Siz de iyi işler yapın, çünkü ben her yapacağınızı gözetiyorum. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 34:50 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] De ki: "Eğer ben yanılırsam, yalnız kendi adıma yanılırım. Ve eğer hidayeti bulmuşsam, bilinmeli ki Rabbimin bana vahiy vermesiyledir. Çünkü O, yakındır, işitir, işittirir." [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 35:31 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Kitaplar içinde sana vahyettiğimiz kitap da kendinden öncekileri tasdik edici olmak üzere bir haktır. Şüphe yok ki, Allah, kullarının bütün hallerinden haberdardır ve her şeyi görendir. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 38:42 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] (Biz ona): "Ayağını yere vur! İşte sana yıkanılacak ve içilecek soğuk bir su" dedik. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 38:70 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] "Ancak ben açıktan açığa korkutmakla görevli olduğum için o bilgi bana vahyediliyor." [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 39:65 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Andolsun ki, sana da, senden öncekilere de şu vahyedildi: "Yemin ederim ki, eğer şirk koşarsan bütün çalışmaların boşa gider ve mutlaka kendine yazık edenlerden olursun." [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 41:6 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Ey Muhammed! De ki: "Ben sadece sizin gibi bir insanım, ancak bana ilâhınızın bir tek ilâh olduğu vahyediliyor. Artık hep O'na yönelin ve O'ndan bağışlanma dileyin. Vay O'na ortak koşanların haline! [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 41:12 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Böylece Allah onları iki günde yedi gök olmak üzere yerine koydu. Her göğe kendi işini bildirdi. Biz en yakın göğü kandillerle süsledik ve koruduk. İşte bu çok güçlü ve her şeyi bilen Allah'ın takdiridir. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 42:3 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Ey Muhammed! Çok güçlü hüküm ve hikmet sahibi olan Allah sana da senden öncekilere de böylece vahyeder. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 42:7 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Böylece biz sana Arapça bir Kur'ân indirdik ki, şehirlerin anası (olan Mekke) halkını ve etrafındakileri uyarasın ve hakkında hiç şüphe olmayan kıyamet gününün dehşetinden onları korkutasın. Bir grup cennettedir, bir grup da cehennemdedir. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 42:13 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Allah dinden Nuh'a tavsiye buyurduğu şeyi sizin için de bir kanun yaptı ve (Ey Muhammed!) sana vahyettiğimizi, İbrahim'e, Musa'ya ve İsa'ya tavsiye buyurduğumuzu da şeriat kıldı. Şöyle ki: Dini doğru tutun ve onda ayrılığa düşmeyin. Fakat senin kendilerini davet ettiğin şey, müşriklere ağır geldi. Allah dilediğini kendine seçer ve kendisine yöneleni de doğru yola iletir. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 42:51 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Allah bir insanla ancak vahiy yoluyla veya perde arkasındankonuşur. Yahut da bir elçi gönderir de izniyle ona dilediğini vahyeder. Şüphesiz ki O çok yücedir, hüküm ve hikmet sahibidir. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 42:52 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] İşte biz böylece sana da emrimizden Kur'ân'ı vahyettik. Yoksa sen kitap nedir? İman nedir? bilmiyordun. Fakat biz onu bir nur kıldık. Onunla kullarımızdan dilediğimizi doğru yola iletiyoruz. Şüphesiz ki sen de insanları doğru bir yola götürüyorsun. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 43:43 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Öyleyse sen, sana vahyedilen Kur'an'a sarıl. Şüphesiz ki sen doğru bir yol üzerindesin. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 46:9 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] Ey Muhammed! De ki: "Ben Peygamberlerin ilki değilim. Bana ve size ne yapılacağını da bilmem. Ben ancak bana vahyedilene tabi oluyorum. Ben ancak apaçık bir uyarıcıyım. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 53:4 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] O(nun konuşması kendisine ) vahyedilenden başkası değildir. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 53:10 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] (Allah), kuluna verdiği vahyi verdi. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f9f5"] 72:1 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f9f5"] Deki: Hakikat bir takım cinnin Kur'ân dinleyip de şöyle dedikleri bana vahyedildi. Şüphesiz biz, hayret verici bir Kur'ân dinledik. [/TD]

[TD="bgcolor: #f2f5f9"] 99:5 - [/TD]
[TD="bgcolor: #f2f5f9"] O gün yer, Rabbinin ona vahyetmesiyle haberlerini anlatacaktır.

herhalde yeterli olacaktır 95 adet tam sohbet videolarıda ayarladım devam etmen bu videolarıda yayınla anlamına gelecektir
[/TD]

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Yazdıklarınız ve sanırsam Kur'an'dan alıntıladığınız yazıların hiçbiri bu kitapların el ile yazılmadığına dair bi' kanıt niteliğinde değil.

İlk inen kitap Tevrat'tı sanırım?
Diyelim ki Tevrat'ı bir gruptan biri düşünerek hesap yaparak yazmaya başladı ve o gruptan sırasıyla birbirlerine aktararak belli zaman aralıklarında o kitapları yazmaya başladılar, ve insanlar tam anlamıyla inansınlar diye o ayetleri de sanki yukardan yazılıyormuş gibi düşünsünler diye düşünüp ona göre yazdılar. Olamaz mı?

Olabilir bence.

Sadece somut, ve gerçek anlamda KANIT, İŞTE BU diyebileceğim bir düşünce, bir şey arıyorum. Eminim çıkacaktır bilen biri, bu soruyu soran tek kişi ben olamam.

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
şimdi A'raf 179 diyecem olmayacak boşver gitsin ister inan ister inanma kafana göre takıl.

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Zoruna mı gidiyor anlamadım.

İnanıyor musun?
O zaman sana da birileri zamanında bu kitapların el ile yazılmadığını kanıtlamıştır ki inanmaya başlamışsın. Değil mi? Yani umarım öyledir.

İşte o kanıtı istiyorum ben.

Konu güncel.

kgt1453

Asistan
Reaksiyon puanı
4
O kanıtı burada verecek biri yok [MENTION=325419]nikney[/MENTION] siz bu sorunuzu bir alime veya ulema heyetine sorunuz. Cahilliğimiz içinde bizi bağışlayın. Eğer bir sonuç elde ederseniz bizi de bilgilendirin.

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
O kanıtı burada verecek biri yok @nikney siz bu sorunuzu bir alime veya ulema heyetine sorunuz. Cahilliğimiz içinde bizi bağışlayın. Eğer bir sonuç elde ederseniz bizi de bilgilendirin.
Belki biren vardır diye düşündüm.. Estağfurullah cahillik demeyelim. :)
Olur..

kgt1453

Asistan
Reaksiyon puanı
4

nikney böyle önemli bir mevzuyu hala buralarda çözmeye çalışmak abes ile iştigale giriyor. Kusura bakmayın ama art niyet arıyorum. İnsanların (ki ben de dahil) cahilliği, Kur'an'ın vahiy kaynaklı olmadığını göstermez. Kur'an tamamı ile vahy kaynaklıdır. Biri veya birileri tarafından uydurulup yazılmamıştır. Kur'an'ın kendisi bunun için ıspattır. Kur'an'a şüphesiz iman etmiş biri bu meseleye de iman eder.

İslam görmediğine inanmayı gerektiren bir dindir. Her şeyi fiziksel bilimsel materyalci fikir ile sorgularsanız çıkacağınız kapı sadece bir boşluktur.

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
zamanında sana bu talimatları verenler boyunun ölçüsünü aldılar
Fitne uykudadır uyandırana la'net olsun

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
nikney böyle önemli bir mevzuyu hala buralarda çözmeye çalışmak abes ile iştigale giriyor. Kusura bakmayın ama art niyet arıyorum. İnsanların (ki ben de dahil) cahilliği, Kur'an'ın vahiy kaynaklı olmadığını göstermez. Kur'an tamamı ile vahy kaynaklıdır. Biri veya birileri tarafından uydurulup yazılmamıştır. Kur'an'ın kendisi bunun için ıspattır. Kur'an'a şüphesiz iman etmiş biri bu meseleye de iman eder.

İslam görmediğine inanmayı gerektiren bir dindir. Her şeyi fiziksel bilimsel materyalci fikir ile sorgularsanız çıkacağınız kapı sadece bir boşluktur.
Dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama ben Allah'ın varlığına dair bir şey söylemedim, çünkü ona zaten inanıyorum. (ki bu bile sizi ilgilendirmez).
Zaten siz de gördüyseniz ben üstteki mesajımda Kuran'ın elle yazılmadığına inanmak istediğimi zaten yazdım, bu tarz yorumlarla karşılaşmamak için ama yine de yetmemiş size.

Tam tersine, İslam, sorgulanmayı ister.
Evrim teorisini, big bang olayını araştırmanı tavsiye ederim. Bilgisiz biriysen dinden çıkman an meselesidir, aksi takdirde sana hiçbir etkisi olmaz.
zamanında sana bu talimatları verenler boyunun ölçüsünü aldılar
Fitne uykudadır uyandırana la'net olsun
Haddini bil, ağzını topla !
Kimseyi zorla getirmiyorum buraya !

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Uplamaktan sıkıldım, bilgisi olan olsaydı çıkardı illaki.
Yazan olursa bakarım yine de. :)

ooobunedir

SDN Okuru
Reaksiyon puanı
0
Kardeş hangi devirdesin yazdığına inanmıyorsun arkeologlar var adamlar artık kaç yılında hangi saate yapıldığını el yazısımı yoksa bilgisayar çıktısımı haşaki nerden geldigi hepsini çıkarıyorlar hata parmak izi daha neler var neler sen gelmiş ne diyosun yakışmadı :( haaa Allah'a gerçekten inanmak istiyorsan 2 bilgim var birincisi gece yukarı bak ikincisi elektro mikroskopa kanına bak bunlar başından fazla vee kendine bunu sor bunlar nasıl oldu ve insanlar neden halen 7milyar nufuslu neden sınırsız degiller ve geri adım at cunku sen inanmak istemiyosun dunya malı hosuna gidip dinin yasakladıgı için inanmak istemiyosun aslında inanıyorsun ama nefsin zihninede etki ediyor hade selametle kal fazlada kurcalama benim takıldıgım konu ve sorunun cevabını iki gundur bekliyorum kutsal kitaplarla ilgili off off dunya olucez imansız ölmiyelim bku bkuna gitmiyelim ceheneme

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Kardeş hangi devirdesin yazdığına inanmıyorsun arkeologlar var adamlar artık kaç yılında hangi saate yapıldığını el yazısımı yoksa bilgisayar çıktısımı haşaki nerden geldigi hepsini çıkarıyorlar hata parmak izi daha neler var neler sen gelmiş ne diyosun yakışmadı :( haaa Allah'a gerçekten inanmak istiyorsan 2 bilgim var birincisi gece yukarı bak ikincisi elektro mikroskopa kanına bak bunlar başından fazla vee kendine bunu sor bunlar nasıl oldu ve insanlar neden halen 7milyar nufuslu neden sınırsız degiller ve geri adım at cunku sen inanmak istemiyosun dunya malı hosuna gidip dinin yasakladıgı için inanmak istemiyosun aslında inanıyorsun ama nefsin zihninede etki ediyor hade selametle kal fazlada kurcalama benim takıldıgım konu ve sorunun cevabını iki gundur bekliyorum kutsal kitaplarla ilgili off off dunya olucez imansız ölmiyelim bku bkuna gitmiyelim ceheneme
Usta naaptın sen yaa. :D :D