Kuru fasulyenin fiyatı ete yaklaştı!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
En çok tüketilen ürünlerden biri olan kuru fasulyede inanılmaz bir fiyat artışı yaşanıyor. Yurtdışındaki kuraklık ve Türkiye'deki ekim alanlarının darlığı nedeniyle sadece son üç ayda fiyatlar yüzde 59 artış gösterdi. Kilosu 12 liraya çıkan kuru fasulye, karkas etin 16 lira olan kilogram fiyatına da yaklaştı.

140106fasulye.hlarge.jpg

Kuru fasulyenin kilo fiyatı, etle yarışır hale geldi.Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, "Son 3 ayda Arjantin'de yaşanan kuraklık, Çin'deki aşırı yağışlar ve Türkiye'de üretim seviyesinin düşmesi nedeniyle kuru fasulye fiyatları yüzde 59 arttı. Zamlarla kilogramı 10-12 lira olan kuru fasulye, ortalama kilogram fiyatı 16 lira olan karkas ete yaklaştı" dedi.

Yetkin, Türkiye'de yılda yaklaşık 90 bin ton kuru fasulye üretilirken, ortalama 130 bin ton tüketim gerçekleştiğini söyledi.

İhtiyaç tam olarak karşılanamadığı için kuru fasulye ithalatı gerçekleştirildiğini belirten Yetkin, son 3 ayda Arjantin'de yaşanan kuraklık, Çin'deki aşırı yağışlar ve Türkiye'de üretim seviyesinin düşmesi nedeniyle fiyatların yüzde 59 oranında arttığını bildirdi.

Kilogramı ortalama 3,5-4 liraya satılan kuru fasulyenin, son aylarda toptan satış fiyatında kilosunun 8-9 liraya yükseldiğine dikkati çeken Yetkin, en önemli kuru fasulye üreticilerinden Arjantin ve Çin'deki olumsuzluk nedeniyle diğer bir üretici olan Kırgızistan'a başvurulduğunu anlattı.

'17 LİRAYA ÇIKABİLİR'

Kuru fasulye fiyatlarındaki yüzde 59'luk artışta, düşük üretimin rolü olduğuna işaret eden Yetkin, "Yaşanan gelişmeler üzerine çiftçiler; destek primi aldıkları için mısır, buğday ve ayçiçeği üretmeyi tercih etti. Kuru fasulye üretim rakamları hızla düştü. Çiftçiler, kuru fasulye üretimi konusunda teşvik edilmeli" diye konuştu.

Toptan satışta kilogramı 8-9 lira olan kuru fasulyenin, perakende fiyatının 10-12 lira arasında değiştiğine değinen Yetkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkenin kuru fasulye ihtiyacı karşılanmadığı için ithal ediliyor ve üretim alanı giderek daralıyor. Üretim alanı daraldığı için de arz talep noktasında fiyatlar dalgalanıyor. Böyle giderse kuru fasulyenin fiyatı daha da artabilir hatta 17 liraya kadar çıkabilir. Bu durum tamamen arz talep dengesi ile ilgili olduğu için fiyat artışları kaçınılmaz görülüyor."

'NEREDEYSE ETLE YARIŞACAK'

Protein yönünden zengin ve ete yakın besin değerine sahip olduğu için "fakir eti" olarak da bilinen kuru fasulyenin, özellikle vejetaryenler için çok kıymetli bir besin maddesi olduğunun altını çizen Yetkin, şunları söyledi:

"Et, bulunmadığı zaman besin değerleri ete eş değer olan kuru baklagillerden kuru fasulye ile protein ihtiyacı karşılanabilir. Ancak artan zamlarla kilogram fiyatı 10-12 lira olan kuru fasulye, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret Borsaları Bilgi Sistemi verilerine göre ortalama kilogram fiyatı 16 lira olan karkas ete yaklaştı.

Et alım gücü olmayan, bakliyat yiyordu. Şimdi bakliyat grubunda en çok tüketilen kuru fasulye de, et fiyatına satılırsa yoksul insanlar ne yiyecek? Kuru fasulyedeki bu gidişata 'dur' demeli ve acilen sorunun büyümemesi için çözüm üretilmeli, tekrarlanmaması için önlem alınmalı."

'TMO PİYASAYI DENGELEYEBİLİR'

Oluşan tabloda üretici kazanıyor gibi görünse de, aslında aracıların kazandığını ve tüketicinin kaybettiğini belirten Yetkin, aracıların üretmeden stoklayarak el koyduğunu ve ürünleri pahalı sattığını söyledi. Bakliyat sektöründe stokçuluğun hakim olduğunu savunan Yetkin, şöyle konuştu:

"Ürün yetişmez diye tüccar elindeki malı çıkarmıyor. Bu durumda kuru fasulye gibi bir çok ürünün fiyatı, piyasada yeterli oranda bulunmadığı için artıyor.

Geçmişte pirinçte de üretim tüketimi karşılamıyordu.

Pirinç fiyatları yükselirken, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) devreye girmiş, ithalat kararı alarak arz talep dengesini korumuş ve böylece fiyatlar düşmüştü. TMO kuru fasulye de alıcı olsa, piyasayı dengeleyebilir. Ama bu ürünler başı boş olduğu ve tüccarların elinde olduğu için stokları piyasaya azar azar sürüyorlar, bu da fiyatları yükseltiyor."

ntvmsnbc

karacaerc

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Tüccar kendini yakar o halde. Ben evime kuru fasulye almam arkadaş fiyatı buyken. Siz de almayın bakalım o zaman ne olacak fiyatı...

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
pilav üstü kuru esnaf lokantasından lüks restoranlara transfer oldu desene

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
hayaldi gerçek oldu.kuru fasülye bile zengin yiyeceği oldu.

mendocino

Rektör
Reaksiyon puanı
81
tarım ülkesinde tarım öldü diyebiliriz artık yani.

neskalii

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Sabah haberde görmüştüm yuh dedim arkadaş :hammer:

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
öğrenci yemeğiydi :)

kenara biraz koyak da daha da artmadan.

Elusive

Dekan
Reaksiyon puanı
260
Türkiye tarımın gelişmiş olduğu bir ülke miydi yoksa ben mi yanlış biliyorum?

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
O değil de canım çekti be. :P

Elusive

Dekan
Reaksiyon puanı
260
Daha bugün öğle arası yedim :P

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Ben de yapar yerdim de hiç halim yok. :P

mendocino

Rektör
Reaksiyon puanı
81
Desene yurtta toz duman gözgözü görmüyor:)

Aretios

Profesör
Reaksiyon puanı
3
ekmek soğan hucuuummmm :D :D

Mg.

Profesör
Reaksiyon puanı
24
kuru yoksa nohut yesinler :D :D

semih61

Profesör
Reaksiyon puanı
43
ülke eyyyyiee gidiiiyyy

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Son dönemlerde pahalanan gıda fiyatları vatandaşın cebini yakmaya başladı. Dönemin ilgi odağı kuru fasulye zamlar öncesinde kilosu 4-4.5 liradan satışa sunulurken zam sonrasında kilosu 8 liradan başlayıp 16-17 liraya kadar çıkıyor. Hükümet ise piyasayı düzenlemek için ithalatı teşvik edici önlem alıp gümrük duvarlarını düşürdü. Kuru fasulye ithalatıyla birlikte fiyatların düşüp düşmeyeceği ise merak konusu. Ette son yıllarda yaşananlar vatandaşın ithalata temkinli yaklaşmasına neden oluyor.

22803802.jpg

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Ahmet Öztiryaki kuru fasulye üretiminde Türkiye’nin her zaman ithalatçı bir ülke konumunda olduğunu belirtiyor. Kuru fasulye zamlarının Türkiye bağlantılı olmadığını açıklayan Öztiryaki, “ABD ve Kanada’da ortaya çıkan olumsuz hava koşulları Türkiye’de de fiyatları etkiledi” diyor. Hükümetin kuru fasulye için aldığı önlemlere de dikkat çeken Öztiryaki, “Hükümet şu anda gümrükleri düşürüyor. Bu içerdeki alevi söndürür. Gümrük oranları yüzde 20 oranında düşürüldü. Bu fiyatlara yüzde 10 oranında düşüş olarak yansır” dedi.

İNŞALLAH KAR YAĞIŞI OLUR

Devletin gümrük vergileri dışında piyasayı düzenleyemeyeceğini ifade eden Öztiryaki Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) kuru fasulyeye müdahale şansı olmadığını söyledi. Bölgeden büyük marketlere satış yaptıklarını belirten Öztiryaki son dönemde fasulye fiyatlarında yüzde 20 oranında artış olduğunu nohutta ise yüzde 10 artış olduğunu belirtiyor. Bu kış şu ana kadar bölgede kar yağışının hakim olmamasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Öztiryaki, “Tedirgin bir şekilde bekliyoruz. İnşallah kar yağışı olur diye umut bağlıyoruz. 2011’de de böyle bir sıkıntı yaşamıştık. Fakat kuraklık için karar vermek için yine de biraz erken” diye konuştu.

İTHALATLA YÜZLEŞMEMİZ GEREKİYOR

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin gıda fiyatlarında genel olarak bir artış yaşandığını söyledi. Devletin gümrük duvarlarını indirdiğini de açıklayan Yetkin burada kilit noktanın özel sektörün ithal ettiği kuru fasulyeyi pazara sürüp sürmeyeceği olduğunu söyledi. TMO’nun olmadığı alanlarda ürünlerin fiyatlarının piyasada şekillendiğini söyleyen Yetkin pirinçte de geçen yıllarda fiyatların pahalandığını ve ithalat yoluyla piyasanın dengelendiğini belirtti. Olası bir kuraklıkla ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Yetkin, “Şu anda ocak ayındayız. Şubat ocakta kar gerek. Bu karla birlikte mart ve nisanda yağmur lazım. Kuraklık durumunda ciddi bir biçimde zora düşeriz. 20 milyon ton ve 22 milyon tondu hasat. Üretim düşerse ithalatla yüzleşmemiz gerekiyor" dedi.

Hürriyet

li10sKing

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Zenginler ossura ossura yesinler artik. :D

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
140116_kurufasulye.hlarge.jpg

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kuru fasulyede yaşanan fiyat artışının tamamen spekülatif olduğunu söyledi.

Fiyatın aşağı çekilmesi için bazı tedbirleri yürürlüğe koyacaklarını belirten Tarım Bakanı, kuru fasulyenin gümrük vergisi oranının sıfıra indirilmesini öngören Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını söyledi.

ntvmsnbc

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
tarım ülkesinde tarım ürünleri uçuyo :D
acaba bu ülke tarıma elverişli olmasaydı ne olurdu? her halde fasulyeyi tane ile satarlardı :P

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
Bir kaç sene önce Et için böyle haberler vardı,halada var sebepleri de belli ya bizim milletimize müstehak bu durumlar..

seyhmus21

Profesör
Reaksiyon puanı
255
Ekmek yerine pasta yiyin işine döndü bu iş

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
kaç tane milletle kıyasladıysak artık kendimizi, hep bize müstehak, tü kaka bize...

vaio

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Fırsatçılar, karaborsacılar, stokçular yüzünden gelinen noktaya bak. Yazık güzel ülkeme.

drjacob

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
766
Olan hep millete oluyor bir kurumuz vardı oda gitti

Nemre

Profesör
Reaksiyon puanı
29
140116_kurufasulye.hlarge.jpg

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kuru fasulyede yaşanan fiyat artışının tamamen spekülatif olduğunu söyledi.

Fiyatın aşağı çekilmesi için bazı tedbirleri yürürlüğe koyacaklarını belirten Tarım Bakanı, kuru fasulyenin gümrük vergisi oranının sıfıra indirilmesini öngören Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını söyledi.

ntvmsnbc

Bu bakan geldiğinde beri tarım dibe vurdu,fiyatlar uçtu, Patates,pirinç,soğan,et hep bunun zamanında uçtu, anla artık bakan beceremiyorsun bu işi.Eğer hakkı ile bakan olacaksan yumruğu masaya vurup önce benim halkım ucuza yiyecek ,sonra elin gavuru diyeceksiniz.
Eğer diyemiyorsanız,bi zahmet defolup gidiniz.

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
140121fasulye.hlarge.jpg

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararına göre, kuru fasulye ve barbunya ithalatında gümrük vergisi oranları sıfırlanmış oldu.

Bu kapsamda söz konusu ürünlerin ithalatında AB, EFTA, Bosna Hersek, Güney Kore ve diğer ülkelerden yapılacak ithalatta gümrük vergisi oranı sıfır olarak uygulanacak.

AA - ntvmsnbc

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Ben kullanmıyorum kullananlar düşünsün oh olsun diye bir mesaj göredim içimde ukte kaldı ,hani her benzin zammı olduğunda ben araç kullanmıyorum diyen tipler nerdesiniz siz bu forumun göz bebeğisiniz siz olmadan bu forum çekilmiyor

friendly

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
671
Hadi Kuru fasulyeyi her zaman yemiyoruz, ya patatese ne demeli..?
Daha 1-2 ay öncesine kadar 1 tl civarlarından alıyorduk kilosunu dün sordum 4 tl olmuş abi ya..
Tavuğun kilosuna yaklaşacak bu gidişle..

Hükümetin onla bunla hesaplaşmayı bi kenara bırakıp bunlarla da ilgilenmesi lazım.