Kuran Okumasını Bilenler!

Forumumuzda Kaç Kişi Kuran Okumasını biliyor?

• Kullanılan toplam oy
    59

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Değerli Sdn Üyeleri!

Sonuçları ne yapacaksın diye sorarsanız?

Ola ki (Allah gecinden versin) bir üyemizin yakınlarından veya arkadaşlarından bir kimse vefat eder,onun için bir hatim indirebiliriz.

Veya mübarek gün ve gecelerde nebiy-yi muhteremimizin,geçmişlerimizin ve vefat eden tüm din kardeşlerimizin ruhları için de bir hatim okuyabiliriz.

İstemeyen ismini yazmıyabilir.

Ama düşüncem inşallah 30 hedefini tutturabiliriz.

saygılarımla

amesfa

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
153
Biliyordum unuttum, :( hayatta yaptığım en büyük hatalardan biri bu konuda her zaman vicdan azabı çekiyorum :( şimdi ise tekrardan öğrenebilirmiyim yada ya öğrenemezsen korkusu sardı içimi, mehmet bence ankete biliyordum unuttum seçeneğide eklersen iyi olur.

peynirr

Doçent
Reaksiyon puanı
1
cok ii düşünmüssün ama :(
ama insallah sadece mübarek gün ve gecelerde okurus :(

yani ben seyy :$ :( ;(

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
[quote author=amesfa ink=topic=15706.msg136531#msg136531 date=1198590548]
Biliyordum unuttum, :( hayatta yaptığım en büyük hatalardan biri bu konuda her zaman vicdan azabı çekiyorum :( şimdi ise tekrardan öğrenebilirmiyim yada ya öğrenemezsen korkusu sardı içimi, mehmet bence ankete biliyordum unuttum seçeneğide eklersen iyi olur.
[/quote]

inşallah tekrardan öğrenirsin
keşke imkanım olsa da size bu konuda yardımcı olsam
ama günde sadece 10-15 dakikanızı ayırsanız
allah'ın izniyle 1 ay gigi kısa bir süre içerisinde tekrar öğrenebilirsiniz
günde 10 dakika neye ayırmıyoruz ki

saygılarımla

mavinok.ta

Dekan
Reaksiyon puanı
13
Mevlam Herkese Öğrenmeyi Nasip Etsin İnşaAllah...

Kur'an-ı Kerim'i okumamanın tadını yaşatsın herkese...

İnsan okudukça rahatlıyor...

Ve evet, Elhamdülillah okumayı biliyorum...

amesfa

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
153
mehmet1101 dedi ki:
amesfa ink=topic=15706.msg136531#msg136531 date=1198590548 dedi ki:

inşallah tekrardan öğrenirsin
keşke imkanım olsa da size bu konuda yardımcı olsam
ama günde sadece 10-15 dakikanızı ayırsanız
allah'ın izniyle 1 ay gigi kısa bir süre içerisinde tekrar öğrenebilirsiniz
günde 10 dakika neye ayırmıyoruz ki

saygılarımla

Ewet haklısın dünya işlerine zaman ayırmaktan önümüzü göremez olduk.

otantic76

Doçent
Reaksiyon puanı
0
mehmet1101 dedi ki:
Değerli Sdn Üyeleri!

Ola ki (Allah gecinden versin) bir üyemizin yakınlarından veya arkadaşlarından bir kimse vefat eder,onun için bir hatim indirebiliriz.

Veya mübarek gün ve gecelerde nebiy-yi muhteremimizin,geçmişlerimizin ve vefat eden tüm din kardeşlerimizin ruhları için de bir hatim okuyabiliriz.

saygılarımla

Türkçesi var. onu okurum.

Kur'an okuyan insanlar birçoğu anlamını bilmeden okuyor. İML mezunları bilebilir.

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
otantic76 dedi ki:
mehmet1101 dedi ki:
Değerli Sdn Üyeleri!

saygılarımla

Türkçesi var. onu okurum.

Kur'an okuyan insanlar birçoğu anlamını bilmeden okuyor. İML mezunları bilebilir.
aslında Kur'an-ı Kerim'in kendisini büyük bir ciddiyyetle ve usulüne uygun okumak sadece türkçesini okumaktan daha iyidir die düşünüyorum.

mavinok.ta

Dekan
Reaksiyon puanı
13
aynen öyle bulmeh kardeşim herşeyin bir usulü bir adabı var, kolaya kaçmak olmaz...

DaY_WalkeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Bende bilmiyorum ama en yakın zamanda öğrenirim İNŞALLAH...

Not:Kur'an-ı Kerim'i okumayı bilmeyenler ahirette kör olarak hesap verecekler..

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
DaY_WalkeR_15 dedi ki:
Not:Kur'an-ı Kerim'i okumayı bilmeyenler ahirette kör olarak hesap verecekler..

hayırlı akşamlar day_walker_15
Bu yazının kaynağını belirtebilirsen itirazlara meydan vermemiş oluruz.

Saygılarımla

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Şimdi okumaktan kasıt sesini çıkartmaksa, pek bir esprisi olduğunu düşünmüyorum (kişisel fikrimdir, yetkili mercilerdeki bilgi farklı olabilir). Yok eğer klasik Arapça olarak özgün halini okuyup anlıyorsanız mükemmel! Bir eserin, bir mesajın özgün halini okuyup da anlamanın, özellikle de birçok kişi boş konuşurken onu birinci elden anlayabilmiş olmanın keyfi ve mertebesi çok farklıdır.

Diğer taraftan, garip savlar ortaya atıp korkutarak özendirme girişimleri de buradaki yaş ortalamasına pek hitap etmiyor diye düşünüyorum.

Güzel günler dilerim.

DaY_WalkeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Sıkıntılı Bir Hayat ve Âhirette Kör Olarak Haşrolma
Allah'ın dininden yüz çeviren, Kur'ân'a sırt çeviren ve onunla amel etmeyi terk edenler, maddî-mânevî sıkıntılar içinde bocalayıp durdukları gibi, Mahşer Günü'nde de kör olarak haşrolacaklardır. Bu durum, Kur'ân-ı Kerim'de şöyle beyan edilir:

"Ama kim Benim zikrimden yüz çevirirse, Kitabımı dinlemez ve Beni anmaktan gaflet ederse, ona dar bir geçim vardır ve Biz onu kıyâmet günü kör olarak diriltir, duruşmaya getiririz. 'Ya Rabbi', der, 'ben gözleri gören biri olduğum halde neden beni kör olarak haşrettin?' Buyurur ki: 'Bu böyledir. Nasıl âyetlerimiz sana geldiğinde sen onları unuttuysan, bu gün de sen öyle unutulur, bir kenara atılırsın.' İşte inkârda ve günahta hadlerini aşanları ve Rabbilerinin âyetlerine inanmayanları böyle cezalandırırız. Ahiret azabı ise, elbette daha şiddetli ve daha devamlı olacaktır." (Tâ Hâ 20/124-127)

Âyette geçen "maîşeten dankâ", sıkıntılı hayat demektir. Müfessirler, bu hayatın dünya veya kabirde olabileceğini söylemişlerdir. Dünyada olması şöyle yorumlanmıştır: Allah Teâlâ ile bağını koparan, O'nun engin rahmetiyle ilgisini kesen kimsenin hayatı ne kadar bolluk ve eğlence içerisinde geçerse geçsin, sıkıntılarla doludur ve darlıktır. Her şeyden önce, Allah'a bağlanıp O'na güvenini yitirmenin sıkıntısını çeker. Kararsızlıkların, kuşkuların ve dengesizliklerin girdabındadır. Elindeki şeylere büyük bir hırsla sarılır. Onları kaybetmekten endişe duyar. Arzu ve heveslerin arkasında koşar, kaybettiği her şeye yanarak ve tutuşarak sıkıntıya düşer. Ve bir kalp ancak Allah'ın huzurunda güven duyar, huzur bulur. Şüphesiz ki imanın verdiği huzur, insan hayatını kat kat uzatır, genişletir, rahatlatır, derinleştirir, engin hale getirir. İmandan mahrumiyet ise, öyle bir bahtsızlıktır ki, yeryüzünde hiçbir ihtiyaç ve mahrumiyet ona denk olamaz. (Seyyid Kutub, Fî Zılâli'l-Kur’ân, 4/2355) Kur'ân'dan uzak olan, dünyaya düşkün olduğu ve devamlı olarak daha fazlasını istediği için, onun hayatı dar ve sıkıntılı, geleceği karanlıktır.

Bu sıkıntılı hayatın kabirde olması ise, kabir azabı olarak yorumlanmıştır. Zira Allah Resûlü (s.a.s.), bir hadislerinde şöyle buyurmuşlardır: "Kabir azabı kâfirleredir. O, hayatım elinde olan Zat'a, Allah'a yemin ederim ki, şunu iyi biliniz: Kâfire kabirde 99 ejderha musallat edilir." (Tirmizî, Kıyame, 26; Müsned, 3/38)

Kur'ân'dan uzaklaşanların kıyâmet günü kör olarak haşredilmeleri ise, dünyada yaptıkları fiillerin cinsiyle cezalandırılmaları demektir. Onlar nasıl dünyada iken Kur'ân'ı tanımazlıktan geldiler, onun âyetlerine gözlerini kapadılar, gerçekleri görmediler ise, Cenab-ı Hakk da âhirette onlara Cennet'e giden yolları göstermeyecek ve onları kurtuluş delillerinden mahrum bırakacaktır. Nitekim başka bir âyette bu durum şöyle tasvir edilir:

"Allah kimi doğru yola iletirse, işte odur doğru yolda olan; kimi de şaşırtırsa, artık Allah'tan başka ona hâmi ve yardımcı bulamazsın. Kıyâmet günü onları kör, sağır ve dilsiz olarak yüzükoyun haşrederiz. Onların varacakları yer Cehennem'dir. Onun ateşi zayıfladıkça, onlara çılgın alevi artırırız." (İsrâ 17/97)

ALINTIDIR...

mavinok.ta

Dekan
Reaksiyon puanı
13
paylaştığın için çok teşekkürler day walker inşlh etkisi olucaktır...

synthkey

Asistan
Reaksiyon puanı
0
güzel bir düşünce Allah razı olsun
elimden geleni yaparım bende inşaallah..

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Berkin Bozdoğan dedi ki:
Şimdi okumaktan kasıt sesini çıkartmaksa, pek bir esprisi olduğunu düşünmüyorum (kişisel fikrimdir, yetkili mercilerdeki bilgi farklı olabilir). Yok eğer klasik Arapça olarak özgün halini okuyup anlıyorsanız mükemmel! Bir eserin, bir mesajın özgün halini okuyup da anlamanın, özellikle de birçok kişi boş konuşurken onu birinci elden anlayabilmiş olmanın keyfi ve mertebesi çok farklıdır.

Diğer taraftan, garip savlar ortaya atıp korkutarak özendirme girişimleri de buradaki yaş ortalamasına pek hitap etmiyor diye düşünüyorum.

Güzel günler dilerim.

hayırlı sabahlar berkin hocam ve sdn üyeleri;

şimdi arapça bilen veya bilmeyen her kim kuranı kerimi (arapçasından) okursa normal günlerde her harfine 10 sevap,cuma, bayram, Ramazan, Kadir Gecesi gibi mübarek ve özel vakitlerde okuduğumuzda ise her harfine verilen sevap karşılığı 700 hatta 700.000'e kadar sevap veriliyor (Tirmizî, Sevâbü’l Kur’an, 16, 2912)

çünkü kuran allah kelamı,herkes manasını ve anlamını bilmeyebilir.
ama,herkes,istese çok kısa bir süre içerisinde kuranı öğrenebilir.

eğer arapça bilinse veya öğrenilse elbette çok daha iyi olur ve makbule geçer.
ve insan kuranın emirlerinide anlamış olur.

ama lütfen arapçayı bilmiyoruz diye Allah kelamını okumaktan ve yukarıdaki bahsedilen sevaplardan feragat etmiyelim.

saygılarımla

teknojen

Doçent
Reaksiyon puanı
0
ben de az çok biliyorum ama geliştirmem lazım tabii ki

Nemesis

Dekan
Reaksiyon puanı
13
Zamanında bazı dini yurttlarda kalmıştım bazı sebeplerden dolayı orada bana iyi öğrettiler cok sükür biliyorum :) Acemi olarak biliyorum..

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Mehmet'cim, sevap sayısından çok hayati faydalara değinirsek sanırım daha gerçekçi ve anlamlı olur. Nitekim insanları sömürmek için kullanılan materyal genellikle falan miktar sevap, filan miktar günahtan düşme ve cennet vaatleridir. Örneğin piyasada çok yaygın bulunabilen "4444 dua, bunu okuyan cennete girer" gibi yayınlar çok da güzel kullanılmaktadır.

Kur'an, Yusuf suresinin ikinci ayetinde "Biz Kur'anı Arapça indirdik ki akıl edebilesiniz" der. İlk bakışta şöyle görünür; Kur'an, Araplar'a indiği için Arapça'dır ve onların anlayabilmesi için Arapça inmiştir. Bir de şu açıdan bakalım; Kur'an, Arapça'da olmayan bir takım ifadeleri de dil içine katmıştır. Ayrıca bazı ifadeleri farklı biçimde kullanmıştır. Kur'an, edebiyatı açısından en bilgin Arapları dahi ağzı açık bırakmıştır. (O dönem Arabistanını araştırırsanız edebiyatla çok meşgul olduklarını ve bu sanatta ne kadar ileri gittiklerini görebilirsiniz.) Böylece anlıyoruz ki, edebiyatta bu kadar ileri olmalarına rağmen en bilgin Araplar dahi Kur'an konusunda zorlanabiliyorlardı. Peki o zaman nasıl oluyor da akıl edebilelim diye Arapça inmiş? Çünkü dil bilgisi açısından Arapça o kadar esnek ve gelişmiş bir dil ki, bir çok şeyi tek bir ifadeyle anlatmak mümkün. Tevriye (çok anlam ifade edebilme) ile birlikte kinaye ve mecaz için de çok müsaittir. Bir hadiste şöyle denilir: "Kur'an ayetlerinin bir zahiri (görünen) vardır onu herkes anlar. Bir de bâtını (gizli) vardır. Her bâtının da 70 bâtını vardır."

İnanan, inanmak isteyen, anlamakta sınırı olmayan kitabı, kitabın diliyle öğrenmelidir. "Ben kendi dilimde okurum, banane başkasının dilinden" denildiğinde, inanmamakta herkes serbesttir diye düşünebiliriz. Yani bu bir kültür değil, inanç meselesidir.

Arapça bilip de meal okuyan birisinin neredeyse her ayette hayretlere düşmemesi mümkün değildir. Hatta bazı ayetlerde alakasız şeyler yazar. Örneğin Enfal suresinin 42nci ayetinde "kazandığınız herşeyden" manasına gelen bir ifade varken, meallerde bunun yerine "kafirlerden elde ettiğiniz ganimetlerden" ifadesi yer almaktadır. Yani uzaktan yakından alakası yok.

Bunun bir çok nedeni var o ayrı bir tartışma konusu. Bizim konumuza dönecek olursak; Kur'an, hadislerde ifade edildiği üzere hiç değilse mutlu bir hayat için gerekli bilgiyi içeriyor:
1- "Allah, insanların ihtiyaç duyabileceği herşeyi Kur'an ile indirmiş ve onu peygamberine öğretmiştir."
2- "Ben geçmişte ne olduğunu, gelecekte ne olacağını ve şimdi neler olduğunu bilirim. Bunların hepsini Allah'ın kitabından öğrendim."

O halde Kur'anın anlamını öğrenmek, ona inanmakla ilgilidir. Anlamını bilmeden okumak ne ki? Anlamını bilmeden dahi okumanın faydaları vardır. Örneğin bazıları:
1- Hafızayı kuvvetlendirmek. (İnanmayanlar deneyebilir. :) )
2- Balgam sökmek. (İsteyenler bunu da deneyebilir.)
3- Duygusal deşarj. Kur'an, anlamı ve sesiyle doğrudan duygulara hitap eder. Anlamını bilmeyen bile okurken ağlayabilir. Hatta müslüman olmasa dahi.

Ayrıca anlamını bilmeden dahi okumasını öğrenmek, anlamasını öğrenmek için kendi başına bile yardımcıdır. Yani okudukça anlaşılan bir kitaptır Kur'an.

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Elmacık yazıların için gerçekten içten gelerek teşekkür ediyorum.
Bu konuya böylelikle en açıklayıcı ve en büyük katkıyıda siz sağlamış oldunuz.

saygılarımla

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Aslında şu iki soruyu kendime sormadan edemiycem:(sizinle de paylaşmak istedim :))
- neden bilmiyorsak - öğrenmiyoruz, biliyorsak - okumuyoruz, okuyorsak - daha çok okumuyoruz...(istisnalar muhakkak vardır.)
- peki bu kadar faydalı olduğunu herkes kabul ediyor (hatta geçenlerde karşılaştım en sağlam kitabın Kur'an olduğunu açıkladılar - galiba Almanya'da - ) o zaman neden bu kitabın okunması / öğrenilmesi / öğretilmesi teşvik edilmiyor ki...

(galiba şu yazıdan: http://forum.shiftdelete.net/isteyasantimizda-en-ilginc-hallerimiz-t14900.0.html
etkilendim :))