Kreatin (Creatine) Nedir? Ne İşe Yarar?

allura

Asistan
Cezalı
Katılım
4 Temmuz 2013
Mesajlar
419
Reaksiyon puanı
73
Puanları
28
Kreatin hepimizin vücudunda doğal olarak bulunan ve kişinin spor performansını arttıran bir amino asittir. Özellikle spora yeni başlayan sporcuların aklındaki iki soru 'kreatin nedir? ne işe yarar?'. Kreatine dair aklımıza takılan tüm soruları burada cevapladık. Bu yazıdan sonra kreatine dair aklınızda hiçbir soru işareti kalmayacak.

1608563547639.png

Yağ Yakar mı?​

Kreatin performansı arttırdığından yapacağınız kardiyo ve benzeri spor egzersizlerinizde daha çok enerji vereceğinden performansınızı artıracak ve yağ yakımınızı da aynı seviyede yükseltecektir. Fakat herhangi bir egzersiz yapmadan sadece bu takviyeyi almak yağ yakımına sebep olmaz.

Ne Zaman İçilmeli?​

Kreatini içmek için net bir zaman dilimi yoktur. Yani protein tozu yada pre workout gibi antrenmandan önce yada sonra gibi bir gereksinimi yoktur. Mümkünse gün içinde içilmesi tavsiye edilir. Günün hangi saatinde içildiyse ertesi günde aynı saatlerde içilmesi önerilir.

Ne Kadar İçilmeli?​

Kreatin tüketim miktarı kişinin antrenman geçmişine ve kas kütlesine göre değişir. Günde 1 çay kaşığı (3 gram) ile 1 tatlı kaşığı (6 gram) kişinin ağırlığına göre alım miktarı değişsede profesyonel olmayan sporcular için yüksek miktarlar önerilmez. Yükleme yapan sporcular günlük 1 tatlı kaşığı tepeleme (20 gram) kreatini 1 hafta boyunca alırlar. Normal şartlarda alınan miktarlarda etkisi ortalama 2 hafta sonunda görülmeye başlar.

Vücutta Su Tutar mı?​

Düzenli kullanımda vücutta ortalama 2 kilogram kadar su tutar. Fakat bu su miktarı kişinin yağ yakmasına engel değildir. O sebepten araştırmalar diyet döneminde kreatin kullanılabileceği yönünde. Tutulan bu su miktarı creatine kullanımı bırakıldıktan sonra vücuttan atılır.

Kimler Kullanmalıdır?​

Kreatini düzenli spor yapan her birey kullanabilir. Kişinin spor geçmişi önemli değildir. Sadece kreatin kullanmaya başlamadan önce böbrekleriniz de bir sorun olup olmadığını doktora kontrol ettirmenizi öneririz. Böbrek hastalarının böbreklerini ekstradan yoracağı için önerilmez.

Nelerde Bulunur?​

Kreatin daha çok kırmızı et ve balıkta bulunur. Fakat bu miktar kişinin gündelik hayatını idame ettirecek miktarlardır. Eğer spor performansında artış hedefliyorsanız kreatini et yiyerek alamazsınız. Ortalama 1 kilo kırmızı ette 2 gram kreatin bulunmaktadır. Bu sebepten kreatin düzenli olarak ancak sporcu ürünü olarak alınabilir. Özellikle et ürünleri tüketmeyen vejeteryan ve veganlar için önemli bir takviye gıdadır.

Kaynak: www.vucutgelistirme.com/kreatin
 
Üst