alierenerdal
Öğrenci
- Katılım
- 15 Şubat 2013
- Mesajlar
- 7
- Reaksiyon puanı
- 1
- Puanları
- 3
Koronavirüsler, hayvanlarda ve insanlarda hastalığa neden olabilen büyük bir virüs grubudur. Genellikle öksürük veya burun akıntısı gibi üst solunum yolu semptomlarına neden olur, ancak bazıları daha ciddi hastalıklara neden olabilir.
Koronavirüsler ve COVID-19 nelerdir?
Koronavirusler (COVID-19) , 2019’un sonlarında tespit edilen ve 11 Mart’ta bir salgın olarak ilan edilen bir hastalıktır.
COVID-19 gibi koronavirüsler çoğunlukla havada öksürme veya hapşırma, yakın kişisel temas (dokunma ve el sallama dahil) veya ellerinizi yıkamadan önce burnunuza, ağzınıza veya gözlerinize dokunarak yayılır.
Maruz kalma ve koronavirüsler bulaşınca çıkacak belirtiler;
Semptomlar COVID-19 ateş, öksürük, nefes veya zor nefes alma, titreme darlığı, titreme ile sallayarak tekrarlanan, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve tat veya koku kaybıdır. Belirtiler maruziyetten 2-14 gün sonra ortaya çıkabilir.
Evde kalmanızı ve kendinizi evdeki diğer insanlardan mümkün olduğunca ayırmanızı öneririz:
Koronavirüslerin (COVID-19) belirtileri nelerdir?
Nasıl yayıldığını bilin
Korona Nasıl temizlenir ve dezenfekte edilir?
Halı kaplı zeminler, halılar ve perdeler gibi yumuşak yüzeyler için.
Tabletler, dokunmatik ekranlar, klavyeler ve uzaktan kumandalar gibi elektronik cihazlar için.
Giysi, havlu, çarşaf ve diğer eşyalar için.
-Yatak odası ve banyo
Sosyal mesafe nedir?
“Fiziksel mesafe” olarak da adlandırılan sosyal mesafe, kendinizle eviniz dışındaki diğer insanlar arasında mesafe bırakmak anlamına gelir. Sosyal veya fiziksel mesafeyi uygulamak için:
İç ve dış mekanlarda eviniz dışındaki kişilerle yakın temasınızı sınırlandırın. İnsanlar virüsü hasta olduklarını bilmeden yayabileceğinden, siz ya da belirtileri olmasa bile, mümkünse diğerlerinden uzak durmak önemlidir. Sosyal mesafe özellikle COVID-19’da ağır hastalık riski taşıyan insanlar için önemlidir .
Birçok insan COVID-19’un yayılmasını önlemek için sosyal mesafeyi uygulamakla ilgili zorluklar yaratan kişisel koşullara veya durumlara sahiptir.
Neden sosyal mesafeyi uygulamalısınız?
Koronavirüsler olarak uzun süre yakın temasta olan kişiler içinde yayılır. Hastalık bulaşmış bir kişi öksürdüğü, hapşırdığı veya konuştuğu ve ağzından veya burnundan damlacıklar havaya yayılır ve yakınlardaki insanların ağızlarına veya burunlarına atılmasıyla meydana gelir. Damlacıklar akciğerlere de solunabilir. Son çalışmalar, enfekte olan ancak semptomları olmayan kişilerin de COVID-19’un yayılmasında rol oynadığını göstermektedir.
Bir kişinin üzerinde virüs bulunan bir yüzeye veya nesneye ve sonra kendi ağzına, burnuna veya gözlerine dokunarak koronavirüsleri alabilmesi mümkündür. Bununla birlikte, virüsün yayılmasının ana yolu olduğu düşünülmektedir. COVID-19, güneş ışığı, nem ve yüzey tipi gibi faktörlere bağlı olarak bir yüzeyde saatlerce veya günlerce yaşayabilir. Sosyal mesafe, kirli yüzeylerle ve ev dışındaki enfekte kişilerle temas etme fırsatlarının sınırlanmasına yardımcı olur.
Şiddetli hastalık riski herkes için farklı olsa da, herkes COVID-19’u alıp yayabilir. Herkesin yayılmayı yavaşlatmak ve kendilerini, ailelerini ve toplumlarını korumak konusunda bir rolü vardır.
Sosyal mesafe için ipuçları
Salgınlar stresli olabilir
2019 koronavirüs hastalığı (COVID-19) salgını insanlar için stresli olabilir. Bir hastalık hakkındaki korku ve endişe bunaltıcı olabilir ve yetişkinlerde ve çocuklarda güçlü duygulara neden olabilir. Stresle başa çıkmak sizi, önem verdiğiniz insanları ve topluluğunuzu güçlendirir.
Bulaşıcı hastalık salgını sırasındaki stres şunları içerebilir:
Salgına nasıl yanıt vereceğiniz, geçmişinize, sizi diğer insanlardan farklı kılan şeylere ve yaşadığınız topluluğa bağlı olabilir.
Bir krizin stresine daha güçlü tepki verebilecek insanlar şunları içerir:
Kendinize, arkadaşlarınıza ve ailenize bakmak stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Başkalarının stresleriyle başa çıkmasına yardımcı olmak topluluğunuzu daha da güçlendirebilir.
Stresle başa çıkmanın yolları
Stresi azaltmaya yardımcı olacak yöntemleri bilin
COVID-19 hakkındaki gerçekleri paylaşmak. Kendinize ve değer verdiğiniz kişilere yönelik riski anlamak bir salgını daha az stresli hale getirebilir.
COVID-19 hakkında doğru bilgileri paylaştığınızda, insanların daha az stresli hissetmelerine ve onlarla bağlantı kurmasına yardımcı olabilirsiniz.
Zihin sağlığınıza iyi bakın
Stres üst üste birkaç gün boyunca günlük aktivitelerinize engel oluyorsa sağlık uzmanınızı arayın .
Önceden var olan zihinsel sağlık sorunları olan insanlar tedavilerine devam etmeli ve yeni veya kötüleşen semptomların farkında olmalıdır.
Ebeveynler için
Çocuklar ve gençler, kısmen, etraflarındaki yetişkinlerden gördükleri şeylere tepki verirler. Ebeveynler ve bakıcılar COVID-19 ile sakin ve güvenli bir şekilde başa çıktıklarında, çocukları için en iyi desteği sağlayabilirler. Ebeveynler, daha iyi hazırlanmışlarsa, özellikle çocuklar olmak üzere çevrelerindeki diğer kişilere daha güven verici olabilirler.
Çocuğunuzdaki davranış değişikliklerini izleyin
Tüm çocuklar ve gençler strese aynı şekilde tepki vermez. İzlenmesi gereken bazı yaygın değişiklikler şunlardır:
İnsanlar ağır hastalığı için yüksek risk altındadır altta yatan sağlık koşullarına örneğin, yaşlı yetişkinler gibi, insanlar bu nedenle COVID-19 için risk altındadır. Özel hususlar şunları içerir:
Sevdiklerinizle sık sık iletişimde olun. İletişim size ve sevdiklerinize daha az yalnız ve yalıtılmış hissetmenize yardımcı olabilir. Sevdiklerinizle şu şekilde bağlantı kurmayı düşünün:
Hastaysanız evde kalın. Koronavirüsler nedeniyle ağır hastalık riski daha yüksek olan aileleri veya arkadaşları ziyaret etmeyin. Sevdiklerinizi desteklemek ve onları güvende tutmak için sanal iletişimi kullanın.
Sağlık hizmeti sağlayıcıları neler yapabilir
Topluluklar ne yapabilir?
Koronavirüsler için topluluğa hazırlık planlaması, yaşlıların ve engellilerin ve onların toplumlarında ihtiyaçlarını göz önünde bulunduracak şekilde destekleyen kuruluşları içermelidir.
Bir sağlık uzmanı hastalanmasanız bile koronavirüsler salgınına maruz kalabileceğinizi düşünüyorsa diğerlerinden ayrılmak stresli olabilir. Karantinadan çıktıktan sonra herkes farklı hisseder.
Karantinadan çıkmaya yönelik duygusal reaksiyonlar şunları içerebilir
Koronavirüsler Hakkında Sorular
Covid-19 Sorularına Cevap
COVID-19’un sorularına yanıt vermek size duygusal bir zarar verebilir ve ikincil travmatik stres yaşayabilirsiniz. İkincil travmatik stres, doğrudan travmatik bir olaya maruz kalmaktan ziyade, başka bir kişinin travmatik deneyimlerine maruz kalmaktan kaynaklanan stres reaksiyonları ve semptomlardır.
stres reaksiyonlarını azaltmak için yapabileceğiniz şeyler:
Koronavirüsler nelerdir? - Hijyen Bilekliği - Hibi Dezenfektan Kullanımı
Koronavirüsler ve COVID-19 nelerdir?
Koronavirusler (COVID-19) , 2019’un sonlarında tespit edilen ve 11 Mart’ta bir salgın olarak ilan edilen bir hastalıktır.
- Ellerinizi bir seferde en az 20 saniye sabun ve suyla sık sık yıkayın.
- Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçının.
- Hasta olan insanlarla yakın temastan kaçının.
- Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu bir mendille örtün.
- Öksürdükten, hapşırdıktan veya burnunuzu temizledikten sonra aynı mendili tekrar kullanmayın.
- Sık sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.
COVID-19 gibi koronavirüsler çoğunlukla havada öksürme veya hapşırma, yakın kişisel temas (dokunma ve el sallama dahil) veya ellerinizi yıkamadan önce burnunuza, ağzınıza veya gözlerinize dokunarak yayılır.
Maruz kalma ve koronavirüsler bulaşınca çıkacak belirtiler;
Semptomlar COVID-19 ateş, öksürük, nefes veya zor nefes alma, titreme darlığı, titreme ile sallayarak tekrarlanan, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve tat veya koku kaybıdır. Belirtiler maruziyetten 2-14 gün sonra ortaya çıkabilir.
Evde kalmanızı ve kendinizi evdeki diğer insanlardan mümkün olduğunca ayırmanızı öneririz:
- COVID-19 hastasıysanız
- COVID-19 şüpheniz varsa
- COVID-19 olduğunuzu veya hafif belirtileri geçiriyorsanız
Koronavirüslerin (COVID-19) belirtileri nelerdir?
Nasıl yayıldığını bilin
- Şu anda 2019 koronavirüsler hastalığını önleyecek bir aşı yoktur (COVID-19).
- Hastalığı önlemenin en iyi yolu bu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır.
- Virüsün esas olarak kişiden kişiye yayıldığı düşünülmektedir .
- Birbirleri ile yakın temasta olan insanlar arasında bulaşır.
- Enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda üretilen solunum damlacıkları ile bulaşır.
- Bu damlacıklar, yakınlarda bulunan veya muhtemelen akciğerlere solunan insanların ağızlarına veya burunlarına inebilir.
- Son zamanlarda yapılan bazı çalışmalar COVID-19’un semptom göstermeyen kişiler tarafından yayılabileceğini düşündürmektedir.
- Ellerinizi sık sık yıkayın
- Özellikle halka açık bir yerdeyken veya burnunuz aktığında, öksürdüğünüz veya hapşırdıktan sonra ellerinizi en az 20 saniye sabun ve suyla yıkayın .
- Sabun ve su hazır bulunmuyorsa, en az % 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın . Ellerinizin tüm yüzeylerini temizleyin ve kuruyana kadar birbirine sürün.
- Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçının .
- Evinizin içinde bile hasta olan insanlarla yakın temastan kaçının.
- Kendinizle eviniz dışındaki kişiler arasında sosyal mesafe bırakın .
- Belirtileri olmayan bazı kişilerin de taşıyıcı olarak virüsü yayabileceğini unutmayın.
- Diğer insanlardan en az 1,5 m (yaklaşık 2 kol uzunluğunda) uzakta kalın .
- Gruplar halinde dolaşmayın.
- Kalabalık yerlerden uzak durun ve toplu toplantılardan kaçının.
- Başkalarından uzak durmak, hastalığa yakalanma riski daha yüksek olan insanlar için özellikle önemlidir .
- Diğerlerinin etrafındayken ağzınızı ve burnunuzu tıbbi maske ile kapatın
- Hasta hissetmeseniz bile COVID-19’u başkalarına yayabilirsiniz.
- Herkes , örneğin marketten alışveriş yaparken, ve halka açık alanlarda dışarı çıkmak zorunda kaldığında maske takmalıdır .
- Maskeler, 2 yaşın altındaki küçük çocuklara, nefes almada zorluk çeken veya bilinçsiz, aciz veya başka bir şekilde maskeyi yardım almadan çıkaramayan kişilere yerleştirilmemelidir.
- Maske, enfekte olmanız durumunda diğer insanları korumak içindir.
- Bir sağlık çalışanı için tasarlanmış bir yüz maskesi kullanmayın.
- Kendinizle başkaları arasında yaklaşık 1 metre tutmaya devam edin. Maske kullanımı sosyal mesafenin yerini tutmaz.
- Özel bir ortamdaysanız ve maske yüzünüzde yoksa, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda veya dirseğinizin iç kısmını kullanırken daima ağzınızı ve burnunuzu bir mendille kapatmayı unutmayın .
- Kullanılmış maskeleri çöpe atın .
- Ellerinizi hemen en az 20 saniye sabun ve suyla yıkayın .
- Sabun ve su mevcut değilse, ellerinizi en az %60 alkol içeren bir el dezenfektanı ile temizleyin.
- Sık sık dokunulan yüzeyleri her gün temizleyin ve dezenfekte edin . Buna masalar, kapı kolları, ışık anahtarları, tezgahlar, kulplar, masalar, telefonlar, klavyeler, tuvaletler, musluklar ve lavabolar dahildir.
- Yüzeyler kirliyse temizleyin. Dezenfeksiyondan önce deterjan veya sabun ve su kullanın.
- Ardından, ev tipi bir dezenfektan kullanın.
Korona Nasıl temizlenir ve dezenfekte edilir?
- Rutin temizlik ve dezenfeksiyon için yeniden kullanılabilir veya tek kullanımlık eldivenler kullanın.
- Yüzeyleri sabun ve su ile temizleyin, ardından dezenfektan kullanın.
- Sabun ve su ile temizlemek , yüzeydeki mikrop, kir ve lekeleri azaltır . Dezenfekte etmek yüzeylerdeki mikropları öldürür .
- Sık dokunan yüzeylerin rutin temizliğini uygulayın. En çok temas edilen yerler:
- Masalar, kapı kolları, ışık anahtarları, tezgahlar, kulplar, masalar, telefonlar, klavyeler, tuvaletler, musluklar, lavabolar vb.
- Dezenfekte edilecek yüzey için uygunsa seyreltilmiş ev tipi ağartıcı çözeltileri de kullanılabilir .
- Ağartıcının dezenfeksiyon için tasarlanıp tasarlanmadığını görmek için etiketi kontrol edin ve ürünün son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olun.
- Renkli giysiler üzerinde güvenli kullanılan veya beyazlatma için tasarlanan ağartıcılar dezenfeksiyon için uygun olmayabilir.
- Ev tipi ağartıcı, uygun şekilde seyreltildiğinde koronavirüslere karşı etkili olacaktır.
Uygulama sonrasında uygun havalandırma teknikleri için üreticinin talimatlarını izleyin. Ev tipi çamaşır suyu asla amonyak veya başka bir temizleyici ile karıştırılmamalıdır.
Solüsyonu en az 1 dakika yüzeyde bırakın. Bir ağartıcı çözeltisi yapmak için aşağıdaki malzemeleri karıştırın: - 5 litre su içine 5 yemek kaşığı (1/3 bardak) çamaşır suyunu karıştırın
- Çamaşır suyu çözeltileri 24 saate kadar dezenfeksiyon için etkili olacaktır.
- En az% 70 alkol içeren alkol çözeltileri de kullanılabilir.
Halı kaplı zeminler, halılar ve perdeler gibi yumuşak yüzeyler için.
- Yüzeyi sabun ve su kullanarak veya bu yüzeylerde kullanıma uygun temizleyicilerle temizleyin.
- Eşyaları (mümkünse) üreticinin talimatlarına göre yıkayın. En uygun su ayarını kullanın ve eşyaları tamamen kurulayın.
Tabletler, dokunmatik ekranlar, klavyeler ve uzaktan kumandalar gibi elektronik cihazlar için.
- Elektronik ürünlerin üzerine silinebilir bir kapak takmayı düşünün .
- Temizlik ve dezenfeksiyon için üreticinin talimatlarını izleyin .
- Alkol bazlı mendiller veya en az% 70 alkol içeren spreyler kullanın. Yüzeyi iyice kurulayın.
Giysi, havlu, çarşaf ve diğer eşyalar için.
- Ürünleri üreticinin talimatlarına göre yıkayın. En sıcak su ayarını kullanın ve çamaşırları tamamen kurulayın.
- Hasta bir kişinin kirli çamaşırlarını tutarken tek kullanımlık eldiven giyin .
- Hasta olan bir kişinin kirli çamaşırları, diğer insanların çamaşırlarıyla yıkanabilir.
- Kirli çamaşırları sallamayın .
- Çamaşırlar için yukarıdaki talimatlara göre çamaşırları temizleyin ve dezenfekte edin .
- Eldivenleri çıkarın ve elleri hemen yıkayın.
- Ellerinizi 20 saniye boyunca sabun ve suyla sık sık yıkayın .
- Eldivenleri çıkardıktan hemen sonra ve hasta olan biriyle temas ettikten sonra her zaman ellerinizi iyice yıkayın.
- El dezenfektanı: Sabun ve su hali hazırda mevcut değilse ve eller görünür şekilde kirli değilse, en az% 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın. Bununla birlikte, eller görünür şekilde kirliyse, her zaman elleri sabun ve suyla yıkayın.
- Ellerin temizlenmesi için diğer duurmlar:
- Burnu temizledikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra
- Tuvaleti kullandıktan sonra
- Yemek yemeden veya yemek hazırlamadan önce
- Hayvanlarla veya evcil hayvanlarla temastan sonra
- Yardıma ihtiyacı olan başka bir kişiye rutin bakım sağlamadan önce ve sonra (örneğin bir çocuk)
- Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçının .
-Yatak odası ve banyo
- Hasta olan kişi evdeki diğer insanlardan ayrı kalmalıdır (mümkün olduğunca).
- Ayrı bir yatak odanız ve banyonuz varsa : Tek kullanımlık eldivenler giyin ve alan kirlendiğinde olduğu gibi yalnızca hasta olan kişinin çevresini temizleyin. Bu, hasta olan kişiyle iletişiminizi sınırlamanıza yardımcı olacaktır.
- Bakıcılar , hasta olan kişiye (uygunsa) kişisel temizlik malzemeleri sağlayabilir . Malzemeler arasında maskeler, kağıt havlular, temizleyiciler ve CE kayıtlı dezenfektanlar vardır.
- Eğer durumu hissederlerse, hasta olan kişi kendi alanını temizleyebilir.
- Ortak banyo varsa : Hasta olan kişi her kullanımdan sonra banyoyu temizlemeli ve iyice dezenfekte etmelidir. Bu mümkün değilse, temizlik ve dezenfeksiyondan önce mümkün olduğunca bakıcıyı beklemelidir.
- Yemek yenilecek yerleri ayırın: Hasta olan kişi mümkünse odasında yemek yemeli (veya beslenmelidir).
- Bulaşıkları ve eşyaları tek kullanımlık eldivenler ve sıcak su kullanarak yıkayın: Kullanılmış bulaşıkları, bardakları / bardakları veya gümüş eşyaları elle yıkamak gerekirse mutlaka eldiven ile yıkayın. Sabun ve sıcak su ile veya bulaşık makinesinde yıkayın.
- Eldivenleri çıkardıktan veya kullanılmış eşyaları kullandıktan sonra ellerinizi yıkayın.
- Özel, astarlı çöp kovası: Mümkünse, hasta olan kişiye özel çöp kovası ayırın. Çöp torbalarını çıkarırken ve çöpleri tutarken ve imha ederken tek kullanımlık eldivenler kullanın. Daha sonra ellerinizi yıkayın.
Sosyal mesafe nedir?
“Fiziksel mesafe” olarak da adlandırılan sosyal mesafe, kendinizle eviniz dışındaki diğer insanlar arasında mesafe bırakmak anlamına gelir. Sosyal veya fiziksel mesafeyi uygulamak için:
- Diğer insanlardan en az 1,5 m (yaklaşık 2 kol uzunluğu) kalın
- Gruplar halinde toplanmayın
- Kalabalık yerlerden uzak durun ve toplu toplantılardan kaçının
İç ve dış mekanlarda eviniz dışındaki kişilerle yakın temasınızı sınırlandırın. İnsanlar virüsü hasta olduklarını bilmeden yayabileceğinden, siz ya da belirtileri olmasa bile, mümkünse diğerlerinden uzak durmak önemlidir. Sosyal mesafe özellikle COVID-19’da ağır hastalık riski taşıyan insanlar için önemlidir .
Birçok insan COVID-19’un yayılmasını önlemek için sosyal mesafeyi uygulamakla ilgili zorluklar yaratan kişisel koşullara veya durumlara sahiptir.
Neden sosyal mesafeyi uygulamalısınız?
Koronavirüsler olarak uzun süre yakın temasta olan kişiler içinde yayılır. Hastalık bulaşmış bir kişi öksürdüğü, hapşırdığı veya konuştuğu ve ağzından veya burnundan damlacıklar havaya yayılır ve yakınlardaki insanların ağızlarına veya burunlarına atılmasıyla meydana gelir. Damlacıklar akciğerlere de solunabilir. Son çalışmalar, enfekte olan ancak semptomları olmayan kişilerin de COVID-19’un yayılmasında rol oynadığını göstermektedir.
Bir kişinin üzerinde virüs bulunan bir yüzeye veya nesneye ve sonra kendi ağzına, burnuna veya gözlerine dokunarak koronavirüsleri alabilmesi mümkündür. Bununla birlikte, virüsün yayılmasının ana yolu olduğu düşünülmektedir. COVID-19, güneş ışığı, nem ve yüzey tipi gibi faktörlere bağlı olarak bir yüzeyde saatlerce veya günlerce yaşayabilir. Sosyal mesafe, kirli yüzeylerle ve ev dışındaki enfekte kişilerle temas etme fırsatlarının sınırlanmasına yardımcı olur.
Şiddetli hastalık riski herkes için farklı olsa da, herkes COVID-19’u alıp yayabilir. Herkesin yayılmayı yavaşlatmak ve kendilerini, ailelerini ve toplumlarını korumak konusunda bir rolü vardır.
Sosyal mesafe için ipuçları
- Yaşadığınız yerlerden yetkililerin rehberliğini izleyin.
- Markette veya eczanede yiyecek veya ilaç satın almanız gerekiyorsa, diğerlerinden uzakta kalın,maske kullanın.
- Ağzınızı ve burnunuzu maske ile kapatın , örneğin bakkal gibi, dışarı çıkmak zorunda olduğunuz zaman da dahil olmak üzere, başkalarının etrafındayken maske yoksa tıbbi maske veya koruyucu siperlik ile yüzü örtün .
- Bir arkadaşınızın evi, parklar, restoranlar, mağazalar veya başka herhangi bir yer gibi evinizin dışındaki kalabalık yerlerden uzak durun.
- Bu tavsiye, gençler ve genç yetişkinler de dahil olmak üzere her yaştan insan için geçerlidir. Çocuklar okul dışındayken yüz yüze oyun oynamamalıdır.
- Mümkün olduğunda evden çalışın.
- Mümkünse her türlü toplu taşıma, binicilik veya taksi kullanmaktan kaçının.
- Öğrenci veya ebeveynseniz, dijital / uzaktan eğitim seçenekleri hakkında okulunuzla konuşun.
Salgınlar stresli olabilir
2019 koronavirüs hastalığı (COVID-19) salgını insanlar için stresli olabilir. Bir hastalık hakkındaki korku ve endişe bunaltıcı olabilir ve yetişkinlerde ve çocuklarda güçlü duygulara neden olabilir. Stresle başa çıkmak sizi, önem verdiğiniz insanları ve topluluğunuzu güçlendirir.
Bulaşıcı hastalık salgını sırasındaki stres şunları içerebilir:
- Kendi sağlığınız ve sevdiklerinizin sağlığı hakkında korku ve endişe
- Uyku veya yeme düzenindeki değişiklikler
- Uyku veya konsantre olma zorluğu
- Kronik sağlık sorunlarının kötüleşmesi
- Akıl sağlığı koşullarının kötüleşmesi
- Alkol , tütün veya diğer ilaçların artan kullanımı
Salgına nasıl yanıt vereceğiniz, geçmişinize, sizi diğer insanlardan farklı kılan şeylere ve yaşadığınız topluluğa bağlı olabilir.
Bir krizin stresine daha güçlü tepki verebilecek insanlar şunları içerir:
- COVID-19’dan ağır hastalığa yakalanma riski daha yüksek olan yaşlı insanlar ve kronik hastalıkları olan kişiler
- Çocuklar ve gençler
- Doktorlar, diğer sağlık hizmeti sağlayıcıları ve ilk yanıt verenler gibi COVID-19’la başa çıkmada yardımcı olan kişiler
- Madde kullanımıyla ilgili sorunlar da dahil olmak üzere zihinsel sağlık sorunları olan kişiler
Kendinize, arkadaşlarınıza ve ailenize bakmak stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Başkalarının stresleriyle başa çıkmasına yardımcı olmak topluluğunuzu daha da güçlendirebilir.
Stresle başa çıkmanın yolları
- Sosyal medya da dahil olmak üzere haberleri izlemek, okumak veya dinlemek için mola verin . Pandemi hakkında tekrar tekrar işitme rahatsız edici olabilir.
- Vücudunuza iyi bakın .
- Derin derin nefesler alın, egzersiz veya meditasyon yapın.
- Sağlıklı, dengeli beslenin .
- Düzenli egzersiz yapın , bol uyuyun .
- Alkol ve uyuşturucu dan kaçının.
- Gevşemek için zaman ayırın . Hoşunuza giden başka aktiviteler yapmaya çalışın.
- Başka insanlarla bağlantı kurun . Endişeleriniz ve nasıl hissettiğiniz konusunda güvendiğiniz insanlarla konuşun.
Stresi azaltmaya yardımcı olacak yöntemleri bilin
COVID-19 hakkındaki gerçekleri paylaşmak. Kendinize ve değer verdiğiniz kişilere yönelik riski anlamak bir salgını daha az stresli hale getirebilir.
COVID-19 hakkında doğru bilgileri paylaştığınızda, insanların daha az stresli hissetmelerine ve onlarla bağlantı kurmasına yardımcı olabilirsiniz.
Zihin sağlığınıza iyi bakın
Stres üst üste birkaç gün boyunca günlük aktivitelerinize engel oluyorsa sağlık uzmanınızı arayın .
Önceden var olan zihinsel sağlık sorunları olan insanlar tedavilerine devam etmeli ve yeni veya kötüleşen semptomların farkında olmalıdır.
Ebeveynler için
Çocuklar ve gençler, kısmen, etraflarındaki yetişkinlerden gördükleri şeylere tepki verirler. Ebeveynler ve bakıcılar COVID-19 ile sakin ve güvenli bir şekilde başa çıktıklarında, çocukları için en iyi desteği sağlayabilirler. Ebeveynler, daha iyi hazırlanmışlarsa, özellikle çocuklar olmak üzere çevrelerindeki diğer kişilere daha güven verici olabilirler.
Çocuğunuzdaki davranış değişikliklerini izleyin
Tüm çocuklar ve gençler strese aynı şekilde tepki vermez. İzlenmesi gereken bazı yaygın değişiklikler şunlardır:
- Küçük çocuklarda aşırı ağlama veya üzüntü
- Büyümüş çocukların davranışlarında bozukluk (örneğin tuvalet kazaları veya yatak ıslatma)
- Aşırı endişe veya üzüntü
- Sağlıksız yeme veya uyku alışkanlıkları
- Gençlerde sinirlilik ve “davranma” davranışları
- Kötü okul performansı veya okuldan kaçınma
- Dikkat ve konsantrasyon zorluğu
- Geçmişte gerçekleştirilen faaliyetlerden kaçınma
- Açıklanamayan baş ağrısı veya vücut ağrısı
- Alkol, tütün veya diğer ilaçların kullanımı
- COVID-19 salgını hakkında çocuğunuz veya çocuğunuzla konuşun .
- COVID-19 hakkındaki soruları cevaplayın ve çocuğunuzun veya çocuğunuzun anlayabileceği şekilde paylaşın .
- Çocuğunuza veya çocuğunuza güvende olduğundan emin olun. Kendilerini üzgün hissettiklerinde sorun olmadığını bildirin. Sizden nasıl başa çıkacaklarını öğrenebilmeleri için kendi stresinizle nasıl başa çıkacağınızı onlarla paylaşın.
- Ailenizin sosyal medya da dahil olmak üzere etkinliğin haber kapsamına maruz kalmasını sınırlayın . Çocuklar duyduklarını yanlış yorumlayabilir ve anlamadıkları bir şeyden korkabilirler.
- Düzenli rutinlere ayak uydurmaya çalışın . Okullar kapalıysa, öğrenme aktiviteleri ve rahatlatıcı veya eğlenceli aktiviteler için bir program oluşturun.
- Rol model ol. Mola verin, bolca uyuyun, egzersiz yapın ve iyi besleyin. Arkadaşlarınız ve ailenizle bağlantı kurun.
İnsanlar ağır hastalığı için yüksek risk altındadır altta yatan sağlık koşullarına örneğin, yaşlı yetişkinler gibi, insanlar bu nedenle COVID-19 için risk altındadır. Özel hususlar şunları içerir:
- Yaşlı yetişkinler ve engelli insanlar depresyon gibi zihinsel sağlık sorunları için yüksek risk altındadır.
- Zihinsel sağlık problemleri fiziksel şikayetler (baş ağrısı veya karın ağrısı gibi) veya bilinçsel problemler (konsantrasyon sorunu gibi) olarak ortaya çıkabilir.
- Doktorların zihinsel sağlık sorunlarını tedavi etmesi gerekebilir:
- Engelli insanlar ile karşılaştırıldığında, altta yatan sağlık koşullarını tedavi etmeye odaklanan engelli insanlar.
- Yaşlı yetişkinler, çünkü depresyon yaşlanmanın normal bir kısmı ile karıştırılabilir .
- Kendini koronavirüsler salgınından koruma konusunda endişe, çünkü hastalık riski yüksektir.
- Tesisin kapatılması veya hizmetlerin azaltılması ve toplu taşıma kapanması nedeniyle düzenli tıbbi bakım veya toplum hizmetlerinin kesintiye uğratılabileceğinden endişe edilmesi .
- Özellikle yalnız yaşıyorlarsa veya salgın nedeniyle ziyaretçilere izin vermeyen bir topluluk ortamındaysa, sosyal olarak yalıtılmış hissetmek .
- Sevdikleriniz günlük yaşam aktivitelerinden mahrum kalırlarsa bundan suçluluk duyarlar .
- Aşağıdaki durumlarda artan sıkıntı seviyeleri :
- Salgın öncesinde depresyon gibi zihinsel sağlıkla ilgili endişeleriniz varsa.
- Düşük gelirli hanelerde yaşıyor veya konuşma engelliyse
- Yaş, ırk veya etnik köken, sakatlık veya COVID-19’un yayılma olasılığı nedeniyle korku yaşayan .
Sevdiklerinizle sık sık iletişimde olun. İletişim size ve sevdiklerinize daha az yalnız ve yalıtılmış hissetmenize yardımcı olabilir. Sevdiklerinizle şu şekilde bağlantı kurmayı düşünün:
- Telefon
- E-posta
- Mektup veya kartpostal
- Kıza Mesaj
- Görüntülü sohbet
- Sosyal medya
- Sevdiğiniz kişinin hangi ilaçları aldığını bilin. 4 haftalık reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlara sahip olmalarına yardımcı olmaya çalışın. Ve ellerinde ekstra var olmalarına yardımcı olup olamayacağınıza bakın.
- İhtiyaç duyulan diğer tıbbi malzemeleri (oksijen, inkontinans, diyaliz, yara bakımı) izleyin ve bir destek planı oluşturun.
- Mağazalara yapılan gezileri en aza indirmek için evinizde elinizin altında olması için bozulmaz gıdaları (konserve gıdalar, kuru fasulye, makarna) stoklayın.
- Bir bakım tesisinde yaşayan sevdiklerinizle ilgileniyorsanız, durumu izleyin ve tesis yöneticileriyle birebir veya telefonda konuşun. Diğer kişilerin sağlığını sık sık sorun ve bir salgın varsa önlemeyi bilin.
Hastaysanız evde kalın. Koronavirüsler nedeniyle ağır hastalık riski daha yüksek olan aileleri veya arkadaşları ziyaret etmeyin. Sevdiklerinizi desteklemek ve onları güvende tutmak için sanal iletişimi kullanın.
Sağlık hizmeti sağlayıcıları neler yapabilir
- Sıkıntı ve sosyal izolasyon duygularını azaltmaya yardımcı olmak için insanları ailenizle ve sevdiklerinizle ilişkilendirmeye yardımcı olun.
- Yaşlı yetişkinler ve engelli insanların bir kriz sırasında kendilerini sıkıntılı hissetmelerinin yaygın olduğunu bilmesini sağlayın. Onlara yardım istemenin ve kabul etmenin önemli olduğunu hatırlatın.
- Şiddetli sıkıntı gösteren veya kendisine ya da kendisine ya da başka birine zarar verme arzusunu dile getiren herkes için bir prosedür ve sevk kağıdını hazırda bulundurun .
Topluluklar ne yapabilir?
Koronavirüsler için topluluğa hazırlık planlaması, yaşlıların ve engellilerin ve onların toplumlarında ihtiyaçlarını göz önünde bulunduracak şekilde destekleyen kuruluşları içermelidir.
- Bu bireylerin çoğu toplumda yaşar ve birçoğu sağlıklarını ve bağımsızlıklarını korumak için evlerinde veya toplumda sağlanan hizmetlere ve desteklere bağımlıdır.
- Koronavirüsler salgınının bulaşmasını ve yayılmasını önlemek için uzun süreli bakım tesisleri dikkatli olmalıdır .
Bir sağlık uzmanı hastalanmasanız bile koronavirüsler salgınına maruz kalabileceğinizi düşünüyorsa diğerlerinden ayrılmak stresli olabilir. Karantinadan çıktıktan sonra herkes farklı hisseder.
Karantinadan çıkmaya yönelik duygusal reaksiyonlar şunları içerebilir
- Karantina sonrası rahatlama dahil karışık duygular
- Kendi sağlığınız ve sevdiklerinizin sağlığı hakkında korku ve endişe
- Kendinizi izleme veya COVID-19 belirti ve semptomları için başkaları tarafından izlenme deneyiminden kaynaklanan stres
- Üzüntü, öfke veya hayal kırıklığı, çünkü bulaşıcı olmamaya kararlı olsanız bile, arkadaşlarınız veya sevdiklerinizle hastalığın sizinle temasa geçme korkusu var.
- Karantina sırasında normal iş veya ebeveynlik görevlerini yerine getirememe suçu
- Diğer duygusal veya zihinsel sağlık değişiklikleri
Koronavirüsler Hakkında Sorular
Covid-19 Sorularına Cevap
COVID-19’un sorularına yanıt vermek size duygusal bir zarar verebilir ve ikincil travmatik stres yaşayabilirsiniz. İkincil travmatik stres, doğrudan travmatik bir olaya maruz kalmaktan ziyade, başka bir kişinin travmatik deneyimlerine maruz kalmaktan kaynaklanan stres reaksiyonları ve semptomlardır.
stres reaksiyonlarını azaltmak için yapabileceğiniz şeyler:
- İkincil travmatik stresin travmatik bir olaydan sonra ailelere yardım eden herkesi etkileyebileceğini kabul edin.
- Fiziksel (yorgunluk, hastalık) ve zihinsel (korku, yoksunluk, suçluluk) gibi belirtileri öğrenin.
- Siz ve ailenizin pandemiye cevap vermekten kurtulması için zaman tanıyın.
- Arkadaşlarınızla ve ailenizle zaman geçirmek, egzersiz yapmak veya kitap okumak gibi hoşunuza giden kişisel bakım etkinliklerinin bir menüsünü oluşturun.
- COVID-19 koronavirüsler ile ilgili basını ve medyayı takip edin.
- COVID-19’un salgından önce yaptığınız gibi ailenize ve hastalarınıza bakma yeteneğinizi etkilediğini düşünüyorsanız veya bunalıyorsanız, yardım isteyin.
Koronavirüsler nelerdir? - Hijyen Bilekliği - Hibi Dezenfektan Kullanımı