KOffice 2.0 Yayınlandı

MeLankoLia

Profesör
Katılım
5 Aralık 2008
Mesajlar
2,220
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
koffice.jpg


Qt Software firmasında Web Toplulukları Yöneticisi olarak çalışan ve KDE ekibine tanıtım ve pazarlama konusunda katkıda bulunan Alexandra LEISSE, KOffice 2.0 sürümüyle ilgili aşağıdaki notları tuttu:

“Bu sürüm, üç yıldır süren KOffice'i Qt 4 ve KDE 4 kütüphanelerine geçirme projesinin bir sonucudur. Ayrıca bu sürümde KOffice uygulamalarının motorları tamamen baştan yazıldı.

Son birkaç yıl boyunca KOffice ekibi kod tabanını kıvrak ve esnek bir şekle sokmak adına çalışmalar yaptı. Amacımız KOffice bileşenleri arasındaki bütünleşikliği arttırmak, işlevlerin tekrarını azaltmak ve yeni özelliklerin bakımını ve gelişimini kolaylaştırmaktı. Ayrıca kullanıcı arayüzünde yeni yaklaşımlara yönelmek ve yeni özelliklere destek veren kullanıcıyla etkileşimi artırmaktı.

KDE 4.0 gibi artık tamamen olgunlaşmış bir altyapıya erişmiş masaüstü ortamına benzer şekilde biz de uzun sürüm silsilerinden sonra Platform Sürümü olarak adlandırdığımız ilk sürümü yayınlıyoruz. Geliştiriciler artık üzerinde uzun yıllar boyu çalışabileceğimiz, esnek ve güçlü bir altyapı oluşturmak üzerine yoğunlaşmış durumdalar.”

Hedef Kitle

"Amacımız şimdiye kadar neler başardığımızın bir önizlemesi olan bir sürüm yayınlamaktı.” diyor Alexandra LEISSE. Bu sürüm temel olarak geliştiricileri, test ekiplerini ve yeni KOffice'in tadına erken bakmak isteyenleri hedefliyor. KOffice 2.0 son kullanıcı için tam anlamıyla uygun değil ve Linux dağıtımlarına öntanımlı ofis paketi olarak sunmamaları tavsiye ediliyor.

Söylenmesi gereken bir başka şey de KOffice 2.0'ın eski KOffice 1.6'nın tüm özellik ve uygulamalarını henüz içermiyor olması. Bu özellik ve uygulamalar, gelecek 2.1 ve 2.2 sürümlerinde geliştirilmiş bir biçimde ve daha etkili olarak geri dönecek.

kword-text.png


Bileşenler


KOffice paketi aşağıdaki uygulamaları içeriyor:

Tablo uygulaması olan KChart bir eklenti olarak kullanılabilecek. Bu da tabloların tüm ofis yazılımlarında dâhili olarak kullanılabileceği anlamına geliyor. Masaüstü veritabanı üreteci Kexi ve formül düzenleyicisi KFormula 2.1 sürümünde yerlerini alacak. Akış çizelgesi düzenleyicisi Kivio'nun henüz bakımcısı olmadığı için ne zaman yayınlanacağı kesin değil.
KOffice 2'nin göze çarpan özellikleri

  • Flake Shapes
KOffice 2.0 paketi, KOffice 1 paketinden daha esnek bir yapıya sahip, bileşenler arasındaki bütünleşiklik daha güçlü ve devrim niteliğindeki Flake Shapes temel konsepti. Bir Flake Shape, bir kare veya daire kadar basit ama bir tablo kadar karmaşık olabiliyor. Flake Shapes ile herhangi bir KOffice uygulaması herhangi bir biçimi kullanabiliyor. Örneğin, KWord'ün içine bitmap grafikler, Krita'nın içine vektör grafikler, Karbon'un içine tablolar gömülebiliyor. Bu esneklik KOffice paketine görülmemiş entegrasyonun yanında yeni uygulamaların kolaylıkla eklenmesine izin veriyor. Bu da demektir ki, kısa zamanda içinde onlarca belki yüzlerce uygulama bulunduran bir ofis paketine sahip olmak, içten bile değil!


karbon-svg-tiger.png


  • Geniş Ekranlı monitörler için tasarlandı
KOffice paketindeki tüm uygulamalar günümüz geniş ekranlı monitörlerine uygun arayüz tasarımına sahip ve bu arayüz bir çalışma alanı ve araçların bağlandığı bir yan çubuktan oluşuyor. Her aracın, bulunduğu pencereden koparılabilir ve tekrar bağlanılabilecek esnekliğe sahip olduğu belirtiliyor. Kullanıcıların arayüz tercihleri kaydediliyor ve bir sonraki açılışta tekrar kullanıma hazır oluyor.

  • OpenDocument biçime tam destek
OASIS OpenDocument (ODF) dosya biçimi, ofis belgeleri alışverişinde kullanılan bir ISO standartı. ODF, haberlerimizde aktardığımız gibi pek çok ülke tarafından ulusal standart olarak seçiliyor ve her geçen ay daha da güçleniyor. KOffice de OpenDocument formatını temel dosya biçimi olarak kullanıyor. Bu da KOffice paketini OpenOffice.org ve MS Office gibi diğer ofis paketleriyle birlikte kullanabileceğinizin garantisini size sunuyor.

  • Platform bağımsız
KOffice paketi KDE ya da GNOME kullanan tüm Linux sistemlerde, Windows ve Macintosh'larda emrinize amade. Kısa bir süre içinde Solaris de bu listeye katılacak ve diğer Unix türleri için de yakın zamanda kullanıma hazır olacak.


 

batucan72

Asistan
Katılım
27 Nisan 2009
Mesajlar
112
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Bildirim için teşekkürler. Windows işletim sitemlerinde de kullanılması güzel olmuş. İndirip deneyeceğim.
 
Üst