Kodlama: Yeni Yüzyılın Sihirli Sözcüğü

Bu konuyu okuyanlar

KerimcanKara

Öğrenci
Katılım
9 Temmuz 2016
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Yaş
25

İnsanoğlu varoluşundan bu yana gelişiyor. Bu gelişim her dönem farklı bir alana odaklandı. Antik Yunan'da bilime ve felsefeye yönelen insanlık Aydınlanma Dönemi'nde sanata ve dine önem verdi. 20. yüzyılın getirdiği teknolojik yenilikler rotayı uzaya çevirdi. Bugün 21. yüzyıla geldiğimizde ise insanoğlu bambaşka bir noktada. Bundan birkaç yıl öncesine kadar bir hobi ve boş bir uğraş olarak görülen kodlama artık bir "business" halini aldı. Peki herkesin bu kodlama işini yapması, bilgi teknolojileri üretmesi mümkün mü? İşte bunu mümkün kılan eğitim platformu Codecademy'yi inceleyeceğiz.
Sıfır Sermaye, Yüzde Yüz Üretkenlik
2004'te bir Harvard öğrencisi olan Mark Zuckerberg sadece biraz eğlenmek için facemash.com'u kurdu. Facemash, yalnızca Harvard'daki en yakışıklı ve en güzel öğrencileri seçmek için kurulan basit bir eğlence portalıydı. Ama Mark, facemash'i kurarken öğrencilerin fotoğraflarını edinebilmek için Harvard'ın veri tabanını hacklemişti. Disipline sevk edilen Mark okulu bıraktı. Ama o, ilhamını bulmuştu. Facemash'in ona verdiği ilham, Harvard'lı öğrencilerin İnternet üzerinden iletişim kurabildiği Facebook'u ortaya çıkarttı. 2004 yılında böyle basit bir sistem üzerine inşa edilmiş Facebook, 2012 yılında 1 milyar kullanıcıya sahip dünyanın en büyük sosyal medya sitesi haline geldi. 2016 yılında gelindiğinde ise Mark, 44.6 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 6. adamı oldu. Hem de 32 yaşında, sıfıra yakın sermaye ile girdiği bir işten kazandıklarıyla...
Mark'ın 2004 yılında sadece bir bilgisayarı, birkaç arkadaşı, bir disiplin soruşturması ve her şeyden önemlisi parlak bir fikri vardı. Bir dizi kod yazdı, çok basit bir sistem üzerine Facebook'u inşa etti.
Benzer hikayeler çok. Snapchat'in kurucuları Bobby Murphy ile Evan Spiegel, Whatsapp'in kurucuları Amerikan Brian Acton ve Ukraynalı Jan Koum, tarihin akışını değiştiren Wikileaks'in kurucusu Julian Assange... Ama ortak noktaları aynı: parlak bir fikir, girişimci ruh ve birkaç basit kod.
Kodlamanın Öğrenilmesi
Yüzlerce örneği olan bu girişimlerin ortak paydası öyle ya da böyle kodlama bilgisi. Dünyanın herhangi bir yerinde, uyruğunuz ya da sosyal statünüz ne olursa olsun parlak bir fikir ve yazacağınız birkaç kodla dünyayı değiştirmeniz mümkün. Bunu uzun uzun anlatmaya gerek yok, sonsuz sayıda örnek sosyal medyada ve haber ajanslarında zaman zaman yankı buluyor. Peki Türkler neden teknoloji konusunda pek çok alanda olduğu gibi bu konuda da üreten değil tüketen konumunda? Bir bilgisayarda, bir odada ürettiği bir yazılımla ya da oyunla dünyada ses getiren bir Ukraynalıdan ya da bir Hintliden ne farkı var bizim Türklerin?
Bütün dünya kodlamanın önemini kavramışken Türkiye'de oyunu üreten değil oynayan tarafta olmayı seçmek topyekün bir intihar. Tarih üretmeyen toplumların hezimetlerini yazdı, yazmaya da devam ediyor. Tüketen toplum olmaktan çıkıp üreten toplum noktasına evrilebilmemiz için -en azından yazılım noktasında- kodlama eğitiminin ülke bazında desteklenmesi ve geliştirilmesi şart.
Nasıl ki bir zamanlar okuma-yazma sefeberliğiyle köylere kadar eğitim sisteminin agresif bir yaygınlaştırma süreci yürütüldüyse aynı agresiflikle kodlamanın eğitim-öğretim müfredatına sokulması gerekiyor. Ortaokul seviyesinden başlayıp lise seviyesinde devamlılığı sağlayarak insanlarımıza kodlama konusunda bir altyapı kazandırmamız şart. İleri seviye ders verebilecek bir sistemimiz olmadığı biliyorum ancak en azından liseden mezun olan bir Türk'ün HTML, CSS, Java gibi isimlere aşina olması sağlanabilir.
Bu müfredat konusu uzun uzun irdelenebilir, ben de bu konuda susmak bilmem ama bu yazının bir destan halini almaması için konuya dönmek şart.
Evden, Ofisten, Kafeden Kodlama Öğrenmek

Codecademy, 2011 yılında Amerikan girişimciler Ryan Bubinski ve Zach Sims tarafından kuruldu. Amaç basit: kodlamayı öğrenmek. Kendilerini şöyle tanıtıyorlar:
Codecademy bir eğitim kuruluşudur. Ama yalnızca böyle düşünmeyin. Biz içeride ve dışarıda en iyi öğrenme deneyimini inşa etmeye, Codecademy'yi ekibimiz için öğrenmek, öğretmek ve geleceğin eğitim deneyimini oluşturmak için en doğru yer haline getirmeye kararlıyız. Yani Codecademy, geleceğin sınıflarını oluşturan ve geleceğin eğitimini veren bir okul. Sistem çok basit. Eğitime başlamak için Codecademy'ye kaydolmak gerekiyor. Kayıt işlemi tamamen ücretsiz. Yalnız Codecademy Pro'ya terfi etmek istiyorsanız ayda 20 Dolarlık ödeme yapmanız gerekiyor. Codecademy Pro ise size programlı ve sınavları olan bir eğitim imkanı sunuyor. Ama bu çok da ihtiyaç duyulan bir şey değil. Sistemin ücretsiz sunduğu imkanlar da son derece yerinde ve çalışma planınızı kendiniz belirliyorsunuz. Yani bir kafede kahvenizi içerken bilgisayarınızı açıp, bir dersin bir bölümünü yapmanız mümkün. Temelde eğitimler ikiye ayrılıyor: Web Geliştirici Eğitimi ve Dil Eğitimi. Web Geliştirici Eğitimi'nde HTML'den CSS'e, PHP'den veritabanına bir İnternet sitesi için ihtiyacınız olacak her şeyi öğrenmeniz mümkün. Dil Eğitimi'nde ise HTML, JavaScript, jQuery, PHP, Python ve Ruby dillerinin eğitimlerini alabiliyorsunuz.


Başlangıç ekranında sıcak bir merhaba ile birlikte eğitiminize kaldığınız yerden devam edebileceğiniz bir ekran geliyor. Alt kısımda ise devam etmekte olan ve tamamlanan dersleri görebiliyorsunuz. www.codecademy.com/learn
Eğitimlerden istediğinizi seçip girmeniz mümkün. Eğitim ekranı ise üçe bölünmüş durumda. Önce öğrenmeniz gereken şeyleri öğretiyor. Bunları öğrendikten sonra pratik bir uygulama yapmanızı istiyor. Yönergeleri doğru biçimde uyguladığınızda bir sonraki adıma geçebiliyorsunuz. Herhangi bir yerde hata yaptığınızda ise sistem talimatın hangi kısmında hata yaptığınızı göstererek düzeltmenizi söylüyor. Ders sonları ise edindiğiniz kazanımlarla ilgili ufak bir testten geçiyorsunuz.

HTML öğrenme ekranı www.codecademy.com
Derslerin sonunda eğitiminden geçtiğiniz konuyla ilgili temel ve orta seviye işlevleri öğrenmiş oluyorsunuz. Ama bu temel bilgiler kodlama için çok önemli. Çünkü kodlama bir bina inşa etmeye benziyor. Temel bilgileri öğrendikten sonra çeşitli ekleme ve denemelerle üst düzey verim elde etmek mümkün oluyor.
Aman Ne İşime Yarayacak Demeyin!
"Ben doktor olacağım, avukat olacağım, kodlama benim ne işime yarar ki" demeyin. Çok basit bir örnekle tıp alanında üreteceğiniz ufak bir yazılım, bambaşka teknolojilerin başlangıç noktası olabilir. Facebook, nasıl ki sosyal medyanın başlangıcı olduysa ve sosyal medya siteleri bugün ciddi birer toplumsal güç haline geldiyse; sizin de bir gün hukukla ilgili kuracağınız bir portal, üreteceğiniz bir yazılım dünyayı değiştirebilir.
Velhasıl, kodlama modern dünyanın kapılarını açacak bir anahtar. Dolayısıyla öyle ya da böyle kodlamaya yabancı kalmamak, dünyaya ayak uydurabilmek için kritik öneme sahip. Codecademy bu fırsatı sunuyor. Kodlamayla tanışmak ve bilgi teknolojilerinin temelde nasıl bir sistem üzerine kurulduğunu anlayabilmek için bu ücretsiz eğitim portalı büyük bir şans. Tanıştırması ve tavsiye etmesi benden, umarım bir gün Türkiye'de bilgi teknolojilerinin tüketildiği değil üretildiği yer haline gelir. Unutmayın; kuralları üretenler koyar, oynayanlar yalnızca birer figürandır.

Yazının Kaynağı: Kodlama: Yeni Yüzyılın Sihirli Sözcüğü | Kerimcan Kara
 

Samet UCA

Müdavim
Katılım
3 Ağustos 2012
Mesajlar
3,277
Reaksiyon puanı
2,912
Puanları
113
Merhaba bilgi için teşekkür ederim.Kodlamaya yeni başlayan arkadaşlar için " Microsoft açık akademi" platformunuda denemelerini öneririm.
 

orcnd

Müdavim
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
63
nesnelerin interneti ile nesneler akıllanıyor. haliyle her alanda kodlama bilen kişiler gerekecek. tıp alanında geliştirilecek cihazın kodlamasında hem tıp hemde kodlama bilen geliştiriciler gerekmekte. umarım ülkemiz bu alanda gerekli adımları atar
 
Üst