Kızılderililer Türk mü?

hackerahmet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kızılderililerin Türk olduğu yönündeki iddia, ilk kez her iki tarafın da katılacağı bir zirvede ele alınacak.

İstanbul Üniversitesi Mezunlar Derneği Başkanı Ali Çınar'ın girişimleri ile 26 Ocak'ta Türkevi'nde yapılacak zirveye, George Washington Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Türker Özdoğan, Amerikan İçişleri Bakanlığı Kızılderililer Doğu Yakası Daire Başkanı Frank Keel, Michigan Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Timur Kocaoğlu, Birleşmiş Güney ve Doğu Kabileleri Başkanı Brian Paterson, Araştırma Profesörü Marjorie Mandelstam Balzer ve Amerikan Kızılderilileri Araştırma Bölümü Arizona Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Doçent Carol Lujan katılacak.

Zirvede 'En Genç Şarkıcı ve En İyi Genç Sanatçı Albümü, 50. Grammy Ödülleri Giriş Kategorisi 2007, Yılın En İyi Flüt Sanatçısı, Kızılderililer Müzik Ödülleri 2007 sahibi Ozan Evren'in yanı sıra Orta Asya'dan Melodiler albümünün sahibi İlhan Sami Özülü de müziklerinden örnekler sunacak.

Ali Çınar konu ile ilgili açıklamasında, "Yıllardır Türk ve Kızılderililerin benzerliklerini ve bağlarını konuşuruz. Şimdi her iki taraftan da araştırmacıların katılımıyla bu bağların ne olduğunu öğrenip, herkese duyurma imkanı bulacağız" dedi.

Öte yandan Kızılderililerin Türk olduğunu öne sürenler, gelenek benzerliklerin yanı sıra dillerdeki ortak kelimeleri de delil olarak ortaya koyuyor. İşte o kelimeler: "Yatkı: Ev, yatılan yer, Dodohişça: Dudak, Lı-ık: Vatan, ili, Tamazkal: Hamam, temiz kal, T-sün: Uzun, Hogan: Kerpiç ev, Hopan, Missigi: Mısır, Tepek: Tepe, Hu: Selam, Tete: Dede, Türe: Türe, Töre, Atış-ka: Ateş, Yanunda: Yanında, Aş-köz: Yemek, Tapa: Tuba, Yu: Su, yu-mak, yıkamak, İldiş: Dişleme, Kün: Gün, Tepek: Tepe, Kuşa: Kuş, Köç: Göç..

Kaynak

Moderatör Not : Gerekli düzenleme yapılmıştır.

tonce

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
14
Olabilemeyebilir. (A)

ulvi_kcky

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Lisedeki tarih öğretmenimizde bahsetmişti bize 2 sene önce.
Yanlış hatırlamıyorsam Kızılderililerin çizdiği resimlerdeki adamlar Türklere benzermiş. Bıyığı olsun, kafa tipi olsun, babacanlığı olsun vb.
türk kemiğiyle de alakalı birşeyler söylemişti ama geçmiş zaman olduğu için unuttum

hackerahmet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
hmm... doğrudur kardeş.demekki biz onlarla akrabayız :)

ulvi_kcky

Doçent
Reaksiyon puanı
0
hackerahmet dedi ki:
hmm... doğrudur kardeş.demekki biz onlarla akrabayız :)

Hatta Türk ve Kızılderili kültürleri arasındaki benzerlikleri detaylı olarak anlatmıştı. Konunun dersle alakası yoktu ama kendisi araştırmayı çok seven biriydi. Kendisini görebilirsem eğer daha detaylı bilgiler alır buraya da yazarım.

hackerahmet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
konuyu biraz daha açsak kardeş birde bakacağız ikimiz kırmızı tüy kabilesinden çıkacağız. :D :D :D :D :D

ulvi_kcky

Doçent
Reaksiyon puanı
0
hackerahmet dedi ki:
konuyu biraz daha açsak kardeş birde bakacağız ikimiz kırmızı tüy kabilesinden çıkacağız. :D :D :D :D :D

Yok o kadarda deil abartma. Ben bi kere Öksüren Boğalar'danım :P

heyula07

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Kızılderililerin Türk olduğunu kanıtlayan fıkra bile var. Mesela ilk kızılderililer amerikaya yerleşince karşılarına kocaman bir orman çıkmış. Bakmışlar git git bitmiyor. Demişlerki amma uzun amma uzun, zamanla olmuş amazon.

Sonra birgün bakmışlar kocaman bir şelale. Demişler şu suya bak ne yaygara. ne yaygara olmuş zamanla niyagara.

hackerahmet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
heyula07 dedi ki:
Kızılderililerin Türk olduğunu kanıtlayan fıkra bile var. Mesela ilk kızılderililer amerikaya yerleşince karşılarına kocaman bir orman çıkmış. Bakmışlar git git bitmiyor. Demişlerki amma uzun amma uzun, zamanla olmuş amazon.

Sonra birgün bakmışlar kocaman bir şelale. Demişler şu suya bak ne yaygara. ne yaygara olmuş zamanla niyagara.
süpersin kardeş. :D onlar bizim kardeşimiz.kardeş ben kırmızı tüy, ulvi_kcky öksüren boğalar kabilesindeyiz.peki sen hangi kabiledesin? :D :D :D :D :D

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
bir ara birşey duymuştum zamanında okyanusun donmasıyla Asya kıtasından Amerika'ya geçiş oldu ki bizim Orta Asyadan geldiğimiz varsayılıyor.

_ceyda_

Profesör
Reaksiyon puanı
1
bence türk değil yani hayır hayır hayır!!!

Zibi$

Profesör
Reaksiyon puanı
2

Uzaylıda olsa insan insandır :P :}

The_Climb

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ben de buna benzer şeyler duymuştum. Hatta onlarda da bizim gibi "at, avrat, silah" kimseye emanet edilmez kavramı varmış...

sahin57

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Türkler yerleşik düzene Anadolu da geçebilmiş bir toplum olarak bilindiğine göre; Amerika kıtasına geçmeleri de mümkündür. Çünkü Türklerin ilk anayurdu olarak kabul edilen yerler Amerika ya daha yakın. Dillerindeki bazı kelimeler Türk kökenli olabileceklerini gösteriyor. Bu konuyu biraz araştırısanız, kültürlerindeki şaman inaçlarını görebilirsiniz.

BoSS

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Hımmm güzel bir konu araştırmak lazım.

bir ara birşey duymuştum zamanında okyanusun donmasıyla Asya kıtasından Amerika'ya geçiş oldu ki bizim Orta Asyadan geldiğimiz varsayılıyor.

Evet bu mantıklı o zmaanlar türkler yerleşik değilde konar göçer bir hayat sürüyorlardı orlara kadar gitmiş olabilirler.

Vaybeaae dünyayı gezmiş bizimkiler :O o.O :}