Kıyamet Alametleri 1

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

İslamiDavet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İlk açtığım tanışma konusunda buraya üye olmamın asıl sebebini planladığım bir yazı disizi olduğunu yazmıştım.Şimdi o konuyla ilgili fikirlerimi ve bilgilerimi paylaşma zamanı diye düşünüyorum.Yaklaşık yedi ay önce on yıldan uzunca bir süredir araştırdıım ve üzerinde çokça düşündüğüm bu konuyla ilgili bir kitap yazmıştım.Bu kitabımda yazdığım ayet,hadis ve kendi yorumlarımı siz din kardeşlerime aktarmam gerektiğini bir Müslüman olarak görevim olarak biliyorum.Bu sebeple bu çok önemli konuyu açmak istiyorum.Yalnız siz değerli arkadaşlardan ricam bu konuyu önemine binaen yaymanızdır.Elimden geldiğince yorumları anlaşılır ve kısa tutmaya çalışacağım.Olası yanlış bilgilerden dolayı ilk önce ALLAH(C.C)dan sonra siz değerli kardeşlerimden özür dilerim.Bu önemli konuyu bir yazı ile anlatmam zor olduğundan bir yazı dizisi şeklinde anlatmayı düşünüyorum.Şimdiye kadar bildiklerinizden farklı bazı şeyleri de okuyacağınıza inanıyorum.Konumuza geçelim.
Özet:Kıyamet,ilk insanlardan beri bilinen ve önem verilen bir konudur.Kur'anı Kerimde Hz.Adem'in yaratılışı ve İblisin(Şeytan) Hz.Adem'in şahsında insanların kendisinden üstün yaratılmasını kabul etmeyip secde etmemesi kıssalarında Şeytan yeniden dirilme gününe kadar ALLAH(C.C)dan kendisine izin vermesini dilemesi,kıyametin daha insanlar yaratılmadan da bilinen bir gerçek olduğu anlaşılıyor.Önce tanımları verelim sonra öneminden bahsedelim nasip olursa.Aslında iki farklı terim var,bunlar:Kıyamet ve Kıyametin kopması.Kur'anı Kerimde kıyamet kelimesi ile yeniden dirilme kastedilmiştir.Arapçadaki kame(kalkmak) fiilinin mastar halidir.Ölüler için dirilmek anlamına gelir.Kur'anı Kerimde kıyametin kopması için kullanılan kelime ise saat'tir.Bizde kıyamet kelimesiyle aslında kastedilen saat yani kıyametin kopması olayıdır.Saat-kıyametin kopması sura birinci üfleme(racife),kıyamet-yeniden dirilme ise sura ikinci üflemedir(radife).Bu bilgileri ayetlerden anlayabiliriz.Terimleri doğru olarak analrsak bu durumda daha sağlıklı yorumlayabiliriz.Kıyamet alametleri demek aslında kıyametin kopmasının alametleri demektir.Kıyametin kopması da ayrıca kıyametin(yeniden dirilme) alametidir.Peki bu olay binlerce yıldır neden insanların akını meşgul etmiştir? Bunların önemi nereden gelmektedir?Şöyle düşünebiliriz:binlerce yıldır insanlar dünyada yaşıyor.Milyarlarca yıldır aklımızın alamadığı kadar bir kainat varlığına devam ediyor.Kıyametin kopmasıyla ALLAH(C.C)'dan başka herşey yok olacak.Bundan daha büyük bir olay olabilir mi?Ayrıca şimdiye kadar yaşamış sayısını bilmediğimiz-belki de trilyonlarca-insan sonsuz hayatta hesap vermek için diriltilecekler.Bunların hiçbirisi basit ve önemsiz değil elbetteki.Kıyamet bu kadar önemli olunca doğal olarak onun da bir kısım alametleri olmalıdır.Ki o alametleri gören insanlar son pişmanlığın fayda vermediğini anlasınlar.Kıyametin dehşeti için Hac Suresi1-2 ayetlere bakmanızı öneririm.Kütübü Sitte 7187 nolu Hadis - Hz. Enes İbnu Ma'lik radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselam buyurdular ki: "Şu altı şeyden önce (ahirete bakan) iyi ameller işlemekte acele edin: "Güneşin battığı yerden doğması, Duhân, dâbbetü'l-arz,Deccâl, herbirinize mahsus olan ölüm ve (sizin salih amelinize mani olacak) âmme hizmeti." Son pişmanlık kıyamet alametleri ve ölümdür.Bu Hadisteki gibi kıyamet alametlerinin önemi anlaşılmaktadır.Öyleyse kıyamet alametleri konumuza önem verelim.Bir yorum yapalım.Hadislerin çok büyük bir kısmında alametler için şu şekilde bir kalıp kullanılır."... olmadan kıyamet kopmaz" şeklinde ifadeler yer almaktadır.Bu tür hadislerin açık anlamı,bu alametin olacağıdır,gizli-kapalı anlamı ise bu alametin insanlar tarafından haber alınacağı,insanalrın bunlara şahit olacağı veya göreceğidir.Düşünelim,bundan beş yüz yıl önce bir alamet gerçekleşse,kaç kişinin bu alametten haberi olurdu? Çok az sayıda kişinin haberi olurdu.Ama günümüzde dünyanın en uzak köşelerinde olan her olayı haber almaktayız.Telefon,bilgisayar-internet,televizyon,gazete,radyo gibi teknolojik aletler sayesinde herşeyden haberdar olabiliyoruz.Hadisin gizli manası teknolohi olmalıdır.Çünkü kıyamet alametleri insanların bir kısmını helak etmek için ve geri kalanını da uyarmak için meydana gelecektir.Eğer beş yüz yıl önce olsaydı bu amaçlardan uyarı görevi yerine gelmemiş olacaktı.O zaman teknolojinin ayyuka çıktığı bu dönemde kıyamet alametlerinin olacağı açıktır.Ben de bunun için bu konuyu açtım.
Kıyamet Alametleri:
Huzeyfe’tül-Gıfârî -radiyallahu anh- Hazretleri buyurur ki:“Bir gün aramızda konuşurken Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz yanımıza geldi. “Ne konuşuyordunuz?” diye sordu. Arkadaşlar “Kıyamet gününden bahsediyorduk.” dediler. Bunun üzerine buyurdular ki:“Siz daha evvel on alâmet görmedikçe kıyamet kopmayacaktır.” (Müslim: 2901)Hadis-i şerif’in devamında arzedilen büyük alâmetler şunlardır:Duhan (Duman), Deccal, Dâbbetü’l-Arz, Güneşin battığı yerden doğuşu, İsa bin Meryem Aleyhisselâm’ın inişi, Ye’cüc ve Me’cüc, biri doğuda, biri batıda, biri de Arap yarımadasında olmak üzere üç yerin batması, Hicaz tarafından büyük bir ateşin çıkması.

Yazı dizisinde bahsetmeyi umduğumuz alametler bunlardır.Ayrıca bu alametlerle ilgili olan bazı alametleri de anlatmaya çalışacağım.Diğer küçük alametleri ise internetten bulmanızı ve okumanızı tavsiye ederim.Yukarıdaki hadisin benzerlerinden de anlaşılacağı üzere büyük alametler olarak isimlendirilen alametler on tanedir.Bir hadiste kıyamet alametlerinin bir tespihteki boncuklar gibi peş peşe meydana geleceği bildirilmiştir.Bu hadisin açık anlamı,alametlerin peş peşe olacağıdır.Bir de gizli anlamı vardır,o da alametlerin ayrıca bir birlerini tetikleyeceği,bir birleriyle bağlantılı olacağıdır.Veya bazılarının böyle olacağı anlaşılmaktadır.Alametleri bu mantıkla düşünürsek alametlerin sırasını bulabiliriz.Sırası önemlidir çünkü hangi durumda olduğumuzu ve önümüzde hangi alametlerin kaldığını anlamamızı sağlar.Benim amacım da bu sıralamayı olabildiğince mantıklı bir şekilde yapmak ve bir birleri arasındaki ilişkileri bir dedektif titizliğiyle ortaya koymaktır.Kur'anı Kerimde En'am Suresi 158.ayet ve Muhammed Suresi 18.ayet,kıyamet alametlerinin Kur'anı Kerimde var olduğunu gösteriyor.Şimdilik bu kadar yeter.Yazının Sonraki dizisinde alametlere başlayım inşaALLAH.
Eklemek istediğiniz,eksik veya yanlış bulduğunuz şeyleri paylaşmanızı rica ederim.Konuyu yarıda bırakmamın sebebi okuyucuları sıkmamaktır.
Esselamu aleyküm.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...