Kişisel Güvenliğiniz İçin Öneriler

Frankenstein

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Öncelikle herkeze merhaba. Foruma yeni kayıt oldum ve ilk mesajımı sizlere sunuyorum. Konumuz kişisel güvenliğimiz için bir kaç öneri. Buyrun;

# Muhakkak Antivirüs programı kullanıp güncellemelerini (update) yapınız. [Tavsiyem Kaspersky, MKS, BitDefender]
# Firewall kullanın. [Zone Alarm ve ya sygate]
# Spy ve Ad silici programlar kullanın. (Spysweeper tarzında)
# Mecbur kalmadığınız durumlarda halka açık yerlerde internet cafe vb. yerlerde mail adreslerinize, banka hesaplarınıza giriş yapmayın.
# Keylogger tarzı programlarla şifreleriniz kolaylıkla çalınır. Aynı zamanda Pc den kalkarken;
a) Msn messenger için Başlat>çalıştır>control keymgr.dll yaparak kendi accountuzunu siliniz.
b) Ctrl+shift+alt+g ye basın. (Yaygın bir keylogger çıkarsa herşeyi silin)
c) Araçlar>internet seçenekleri>içerik>otomatik tanımlama>form parolalarını silin.
d) Ctrl+shift+del ile çalışan programları gözleyin.
e) Banka hesaplarının girişi mouse ile tıklanarak doğrulandığında çalınmaz demeyin çalınır. Nasıl mı? Screen recorder’la çok basit.
# Konuşma ortamında hiçbir kredi kartı vb. gibi bilgilerinizi vermeyin. Eğer trojan yediyseniz alınan bir screen shot’ta herşeyiniz gözükebilir.
# Hiç kimseye ne şartta olursa olsun mail şifrenizi vermeyin.
# Maillerinizin güvenlik sorularını tahmin edilmeyecek cevaplar yapın. Gerekirse bir yere yazın, kendiniz unutmayın.
# Maillerinize 2. mail adreside koymayı unutmayın.
# Msn’de vb. online iletişim araçlarında daha tanımadığınız kişilerden virüs, trojan yemeyin. Hiçbir dosyayı kabul etmeyin.
# Mailinize giriş yaptıysanız signout demeden çıkmayınız. Inbox’a gelebilecek maillere daima dikkatli olun. Gözünüz her zaman adres çubuğunda olsun son anda kurtulabilirsiniz.
# İnternetten çektiğiniz dosyaları virüs taramasından geçirdikten sonra çalıştırınız.
# Mümkünse SP2 kurun ne kadar sisteminiz yavaşlıyor desenizde kurmaya değer.
# Nuke Saldırıları için özellikle firewall kullanmam diyenler limitleyici kullanabilirler.
# Olabildiğince ip’inizi gizleyin proxy kullanın Araçlar > İnternet Seçenekleri > Bağlantılar > Yerel Ağ Bağlantılarında hızlı bir proxy kullanın. Onunla uğraşamam diyenler Steganos Internet Anonym adlı programı kullanarak devamlı ip değiştirerek sörf yapabilirler. Bu sizin için gizlilik anlamına gelir.İnternetini yavaşlatır ama gizlilik için değer...
Ve son olarak Frankenstein der ki; En güvenli antivirüs kendinizsiniz.​

Buraktuna

Asistan
Reaksiyon puanı
8
İlk mesajdan + bonusu aldın :) "virüs, trojan yemeyin" bu kısım biraz gülünç =)

rozabay

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Keşke nereden alıntı yaptığınıda kaynak olarak yazsaydın.

Frankenstein

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Keşke nereden alıntı yaptığınıda kaynak olarak yazsaydın.

Kaynak olarak güvenlik dökümanlarını gösterebilirim. Çünkü küçük çaplı dökümanlardan topladığım bilgileri bir araya getirmiştim. Daha önce bir kaç forumda daha paylaştım. Yani kendimce birşey yapmak istedim :)

CRY_WOLF

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Antivirüs kullanmıyorum :) Firewall olarak da modem + Windows Güvenlik Duvarı'ndan ibaret korumam. İndirdiğim dosyaların neredeyse hiçbirini taramıyorum. Çünkü nereden ne indirdiğimi iyi biliyorum. Nadiren bilmediğim yerlerden dosya indirdiğimde Jotti Virusscan ile taratıyorum. Diyeceksiniz ki nasıl bu kadar güvenliksiz yaşayabiliyorsun. Tek yaptığım şey bilgisayara bilmediğim USB bellekleri takmamak. Bir de adam gibi sitelerden dosya indirmek. Korsan yazılım bile indirsem, orijinalini indirip emin olduğum sitelerden yama dosyalarını indiriyorum. Yaklaşık 6-7 ayda bir sağlam bir antivirüs kurup tarama yapıyorum. Çok nadir birkaç tane reklam yazılımı çıkıyor. Onun dışında hiçbir ciddi virüse rastlamıyorum. Neden boşu boşuna AV, firewall falan kurup kastırayım ki bilgisayarı.

Frankenstein

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Antivirüs kullanmıyorum :) Firewall olarak da modem + Windows Güvenlik Duvarı'ndan ibaret korumam. İndirdiğim dosyaların neredeyse hiçbirini taramıyorum. Çünkü nereden ne indirdiğimi iyi biliyorum. Nadiren bilmediğim yerlerden dosya indirdiğimde Jotti Virusscan ile taratıyorum. Diyeceksiniz ki nasıl bu kadar güvenliksiz yaşayabiliyorsun. Tek yaptığım şey bilgisayara bilmediğim USB bellekleri takmamak. Bir de adam gibi sitelerden dosya indirmek. Korsan yazılım bile indirsem, orijinalini indirip emin olduğum sitelerden yama dosyalarını indiriyorum. Yaklaşık 6-7 ayda bir sağlam bir antivirüs kurup tarama yapıyorum. Çok nadir birkaç tane reklam yazılımı çıkıyor. Onun dışında hiçbir ciddi virüse rastlamıyorum. Neden boşu boşuna AV, firewall falan kurup kastırayım ki bilgisayarı.

crywolf kardeşim senin durumun çok acayip bişey :) Benim bahsettiklerim sadece öneriden ibaret. Yani illaki bunları yapacaksın diye bir kural yok. Olmazda zaten. Senin korunma yöntemine gelince, dediklerin doğru. Ama bazen güvendiğin siteler bile yamuk yapabiliyor. Hiç AV kullanmıyorum demişsin ama yinede bir güvenlik yazılımıda kullanıyosun :) 'jotti virusscan'
Sonuca gelince, durumundan memnunsan hiç düzenini bozma yürüdüğün yolda devam et. Ama bir gün gerçekten güvenlik tedbiri almak zorunda kalırsan (böyle bir durumun kimsenin başına gelmesini istemeyiz) önerilerimi dikkate alıp almaman senin kararın. Bu konuda seni zorlayan yok. Ama dediğim gibi "En güvenli antivirus insanın kendisi."

ahky

Profesör
Reaksiyon puanı
65
Kişisel güvenliğiniz deyince,savunma sporları falan geldi aklıma:)

Ert_Gun

Asistan
Reaksiyon puanı
13
Kaynak olarak güvenlik dökümanlarını gösterebilirim. Çünkü küçük çaplı dökümanlardan topladığım bilgileri bir araya getirmiştim. Daha önce bir kaç forumda daha paylaştım. Yani kendimce birşey yapmak istedim :)

Öncelikle emeğine sağlık, ben windows updatelerini sürekli güncel tutuyorum ve bilgisayarımda da Bitdefender internet security 2010 var ayrıca her saat başı kendisini update ediyor

metaSt86

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Öncelikle emeğine sağlık, ben windows updatelerini sürekli güncel tutuyorum ve bilgisayarımda da Bitdefender internet security 2010 var ayrıca her saat başı kendisini update ediyor

katılıyorum bende bitdefender kullanıyorum ve işletim sisteminin güncelleştirmelerini eksiksiz yapıyorum. bitdefender yüklediğim günden şu ana kadar bir virüs problemiyle karşılaşmadım henüz

Champion78

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
43
ben de antivirüs programı kullanmıyorum ama nadir olarak kullandığım spybot search & destroy var. onun haricinde son cümleye tamamen katılıyorum, en iyi antivirüs kendinizsiniz :D