• Üyelikler Hakkında:

SDN Forum üyelikleri yönetici onayına tabidir. Şüpheli işleme sahip üyelikler onaylanmayacaktır.

Yardım Kira sözleşmesi yenileyeceğim ev sahibi ile iletişim kuramıyorum

Quantum99

Asistan
Selamlar, bu ay içerisinde 3 kez aradım bir kere de mesaj attım. Kendi işiyle uğraşan bir kişi olduğu için zaman zaman yoğun olabiliyor. Ancak bana aramalarım sonrası, sana dönüş yaparım diyor veya gün içinde ararım deyip aramıyor. Bende en azından yazılı kanıt olsun diye, 'kira konusunda iş yoğunluğunuz sebebi ile görüşe sağlayamadık, uygun olduğunuzda beni arayabilirsiniz' yazarak WhatsApp'dan mesaj attım. Ona da görüldü attı, 6 senedir aynı daire de kiracıyım, tam tersi ilgili ve sorunsuz biri. Ancak böyle bir durum ilk kez yaşadığım için sizlerden fikir almak istiyorum. Ben kira bedelini havale yapmalı mıyım? Çünkü yapmazsam, ilerleyen dönemde olası bir evden çık deme gibi bir süreçle aniden karşılaşma riskini sıfıra indirmek istiyorum. Ucuza kalmıyorum, piyasaya göre normal bir fiyattan 1+1 eşyası daireye çıkmıştım zamanında. Havale ile kirayı ödesem mi dememin sebebi, yasal bir sorumluluk olan kira yatırma işlemini, açıklamaya kira bedeli yazarak havale yapmış olacağım. Ancak tabi ki de böyle bir tutar atmışsın yeni dönem zammı ile şu kadar düşünüyordum sonradan derse, eksik tutarı tamamlarım bir sıkıntı olmaz.
Evden çık diyeceğini sanmıyorum, ancak yine de günümüz şartlarında kendimi güvenceye nasıl alabilirim, fikirlerinizi bekliyorum. ( Not: Ay sonuna kadar kirayı yatırmayı düşünüyorum )

Kira sözleşmesinde kira artışı bir yıllık olduğu için, bir yıllık sözleşme süresi doldu mu? Dolmadıysa, sene içerisinde bir daha kira artışı yapamaz.

Konut kira sözleşmesinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir şart varsa, kiracı ayrıca bir ihbara lüzum olmadan kira bedelini bu şarta göre artırmalıdır. Ancak bu şart on iki aylık Tüketici Fiyat Endeksindeki artış oranından yüksekse o halde kiracının artıracağı oran yasal sınıra kadar olabilecektir.

Örneğin kira sözleşmesinde kira bedelinin her yıl %80 oranında artırılacağı kararlaştırıldığını varsayalım. Kira sözleşmesinin yenilendiği dönemde on iki aylık Tüfe oranı %50 ise kiracı %50 oranında artış yapacaktır.

Konut kira sözleşmesi yazılı olsa dahi sözleşmede kira bedelinin artırılacağına dair şart yoksa 1 yıllık kira süresi bitince kiracı zam / artış yapmak zorunda değildir. Sözlü kira sözleşmeleri için de bu durum geçerlidir.

Yani şu an sözleşmeniz dolduysa ve sözleşmede kira artış bedeli ile alakalı bir şart yoksa, mevcut kira tutarını yatırabilirsiniz. Yatırmadığınız takdirde, haksız taraf siz olursunuz.

Kira sözleşmesinde kira artışı bir yıllık olduğu için, bir yıllık sözleşme süresi doldu mu? Dolmadıysa, sene içerisinde bir daha kira artışı yapamaz.

Konut kira sözleşmesinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir şart varsa, kiracı ayrıca bir ihbara lüzum olmadan kira bedelini bu şarta göre artırmalıdır. Ancak bu şart on iki aylık Tüketici Fiyat Endeksindeki artış oranından yüksekse o halde kiracının artıracağı oran yasal sınıra kadar olabilecektir.

Örneğin kira sözleşmesinde kira bedelinin her yıl %80 oranında artırılacağı kararlaştırıldığını varsayalım. Kira sözleşmesinin yenilendiği dönemde on iki aylık Tüfe oranı %50 ise kiracı %50 oranında artış yapacaktır.

Konut kira sözleşmesi yazılı olsa dahi sözleşmede kira bedelinin artırılacağına dair şart yoksa 1 yıllık kira süresi bitince kiracı zam / artış yapmak zorunda değildir. Sözlü kira sözleşmeleri için de bu durum geçerlidir.

Yani şu an sözleşmeniz dolduysa ve sözleşmede kira artış bedeli ile alakalı bir şart yoksa, mevcut kira tutarını yatırabilirsiniz. Yatırmadığınız takdirde, haksız taraf siz olursunuz.
Teşekkürler detaylı bilgi için, kira sözleşmem ay sonu bitiyordu. Bende tüfe oranına göre, mevcut kiraya ekleme yaparak göndermeyi düşünüyordum. Havale ile ödeme yaptığım için bir sorun yok, iletişime geçemezsem tekrar ev sahibi ile, bu şekilde kirayı devam ettireceğim.

Teşekkürler detaylı bilgi için, kira sözleşmem ay sonu bitiyordu. Bende tüfe oranına göre, mevcut kiraya ekleme yaparak göndermeyi düşünüyordum. Havale ile ödeme yaptığım için bir sorun yok, iletişime geçemezsem tekrar ev sahibi ile, bu şekilde kirayı devam ettireceğim.
Yalnız tüfe oranına ekleme yaparak gönderme işlemini bu ay yapmanıza gerek yok. Çünkü sözleşmeniz şimdi biteceği için, bir sonraki ayın kirasında tüfe oranı kadar artırıp gönderebilirsiniz. Ama ben şimdiden yapayım ve garanti altına alayım diyorsanız, ev sahibi kabul etmediği takdirde bu ay fazla ödediğiniz miktar ile kalırsınız. Ya da size ben bu kadar kira istiyorum diyip, arada fark ne kadar kaldıysa onu da isteyebilir.

Geri