Kim Milyoner Olmak İster'de Çağ Kebabı Sorusu | Cağ Kebabı nedir?

Bu konuyu okuyanlar

Creative

Kör Cerrah
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,836
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,258
Puanları
113
Yaş
39
cağ.jpg

Selçuk Yöntem
'in sunumu ile ATV ekranlara gelen ve en çok kazandıran bilgi yarışması olan "Kim Milyoner Olmak İster" 545. bölüm ile ekranlara geldi.

Kim Milyoner Olmak İster son bölüm de sorulan "cağ nedir" sorusu karşısında şaşıran yarışmacı ne cevap verdi? Erzurum yöresine ait olan 'Cağ Kebabı' ile ilgili soru televizyon başındaki izleyiciler için merak uyandırdı.

Cağ Kebabı Nedir?

Cağ kebabı keçi veya kuzu etinden yapılan bir çeşit kebaptır. Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ (veya bico) adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Günümüzde Türkiye'nin birçok yerinde yapılıp tüketilmektedir.

Hazırlanan parça etler, bu malzemeye eklenen soğan, reyhan, tuz ve karabiber gibi baharatlar ile birlikte iyice yoğrulur. Daha lezzetli olması istenirse hazırlanan et 24 saat serin ortamda veya buzdolabında dinlendirilir ve bu süre sonunda cağ kebabı pişirilmeye başlanabilir. Et yatık biçimde odun ateşinin kızgın közüne 10–15 cm yüksekte pişirilir ve döner bıçağı ile birer porsiyon kesilip cağ/bico üzerinde ızgaraya konulur. Burada biraz daha pişirilir.

Kebap, yanında soğan, domates ve sivri biber ve tandır ekmeği veya lavaş ile birlikte servis edilir.

Oltu ve çevre ilçeler Olur, Tortum ve Yusufeli yörelerinde "bico" olarak da adlandırılmaktadır.
 
D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Erzurum'a sırf cağ kebabını tatmak için gitmiştim. Gerçekten çok lezzetli bir tadı var.

Biraz tuzluydu ama değdi.
 
Üst