Kıbrıs Birleşik Federal Cumhuriyeti doğuyor

Bu konuyu okuyanlar

maxxdump

Dekan
Katılım
2 Nisan 2008
Mesajlar
6,377
Reaksiyon puanı
6
Puanları
38
Yaş
39
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hrsitofyas, bugün yaptıkları görüşmede, siyasi eşitliğe dayalı iki kesimli ve iki bölgeli federasyona bağlılıklarını teyit etti.

Liderler, ortaklığın, eşit statüdeki Türk ve Rum kurucu devletlerinin oluşturacağı, tek uluslararası kimlikli, federal bir hükümeti olması konusunda hemfikir oldu.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun'un Lefkoşa ara bölgede bulunan ikametgahında 3 saati aşkın görüşen Cumhurbaşkanı Talat ile Rum yönetimi lideri, çalışma gruplarıyla teknik komitelerin çalışmalarını gözden geçirdi ve haziran ayının ikinci yarısında yeniden bir araya gelerek, yeni bir değerlendirme yapmaya karar verdi.

Talat ve Hristofyas, Zerihoun'un ikametgahındaki görüşmeden sonra basına açıklama yaptı.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, Kıbrıs'ın uluslararası kimliğinin, "Kıbrıs Birleşik Federal Cumhuriyeti" (United Federal Republic of Cyprus) olması konusunda ortak pozisyonları olduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, gazetecilerin Yeşilırmak Kapısı'nın geçişlere açılmasına ilişkin bir soru üzerine, temsilcilerine, Yeşilırmak Kapısı ve diğer geçiş noktalarıyla ilgili çalışmaları ve güven artırıcı önlemleri değerlendirmeleri için talimat verdiklerini söyledi.

Güven artırıcı önlemlerin gündemlerinde olduğuna ve temsilcilerinin konuyu tartışacağına işaret eden Talat, liderlerin müzakeresinin ardından gerekli kararların alınacağını belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Barış görüşmeleri ne zaman başlayacak?" yönündeki soruya, "Zor bir soru. Haziran ayının ikinci yarısında yeniden bir araya gelerek yeni bir değerlendirme yapacağız. Bu konuda farklı görüşlerimiz olduğunu biliyorsunuz. Bu konuya ilişkin görüşlerimiz devam ediyor" cevabını verdi.

Kıbrıs Birleşik Federal Cumhuriyeti

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas ise Kıbrıs'ın uluslararası kimliğinin "Kıbrıs Cumhuriyeti" mi, yoksa "bakir doğum" mu olacağının sorulması üzerine, "Bu konuda, Kıbrıs Birleşik Federal Cumhuriyeti (United Federal Republic of Cyprus) olması yönünde ortak bir pozisyonumuz var" dedi.

Hristofyas, çalışma gruplarıyla teknik komitelerdeki sorunların devam edip, etmediğine ilişkin soruya yanıtında da, daha fazla çalışarak sorunların üzerinden gelmeye karar verdiklerini belirtti.

Görüşmeden memnun olup olmadığının sorulması üzerine Hristofyas, "Tabi iki memnun kaldım" ifadesini kullandı.

Hristofyas, soruların ardından, Cumhurbaşkanı Talat'ın BM ve AB'yle Müzakerelerden Sorumlu Özel Temsilcisi Özdil Nami'nin bugün doğum günü olduğunu söyledi ve kendisini kutladı.

Hristofyas: "Haziran sonuna kadar hazır olamayız"

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, "bugünkü durumda görüşmelere hazır olmadığını ve haziran sonuna kadar da hazır olamayacağını, bunda ısrarlı olduğunu" bugünkü görüşmede, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a iletti.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Cumhurbaşkanı Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas'ın görüşmelerini değerlendirdi.

"Netice itibariyle görüşmeden memnun olduklarını" ifade eden Erçakıca, "21 Mart'ta başlayan sürece Kıbrıs Rum tarafı da bağlılığını yeniden teyit etti. Bazı zorlukların olduğu görülüyor ama esas olarak da süreç gelişiyor. Bu da bizim için memnuniyet vericidir" dedi.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitiris Hrsitofyas'ın "müzakerelerin başlamasının ertelenmesi" yönündeki isteminin somut bir şekilde görüşmede masaya getirilmediğini kaydeden Hasan Erçakıca, "Ama Kıbrıslı Rum lider Hristofyas, 'Bugünkü durumda görüşmelere hazır olmadığını ve haziran sonuna kadar da hazır olamayacağını düşündüğünü' belirtti, bunda ısrarlı oldu. Biz de haziran sonunda kapsamlı çözüm müzakerelerinin başlaması gerektiğinde ısrarlı olduk" diye konuştu.

Erçakıca, bir soru üzerine, Hristofyas'ın "müzakerelere hazır olmadığına" gerekçe olarak, "çalışma gruplarında elde edilen sonuçları, kapsamlı çözüm müzakerelerine başlamak bakımından kendisi için yeterli bulmadığını" gösterdiğini aktardı.

Tarafların yaklaşımlarında farklılıklar olduğu için görüşmede 3 saati aşkın tartışma yapıldığını ifade eden Erçakıca, "Tutumlardaki farklılıklar devam ediyor" dedi.

'Yol haritası' belirlenmeye çalışıldı

Talat ve Hristofyas, 21 Nisan'da çalışmalarına başlayan 6 çalışma grubu ile 7 teknik komitenin bugününe kadarki faaliyetlerini gözden geçirerek, bundan sonrası için "yol haritası" belirlemeye çalıştı.

Liderlerin, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun'un ara bölgedeki ikametgahında başlayan görüşmesine, liderlerin temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu da katıldı.

İkametgaha sırasıyla Zerihoun, Hristofyas ve Talat geldi. BM Temsilcisi, liderleri kapıda karşılayarak içeri aldı. Liderler, birlikte görüntü vermeden görüşmeye geçti.

Rum kesimi: "İlerleme yok"

Kıbrıs Türk tarafı grupların çalışmasının "olumlu" gittiğini belirtirken, Kıbrıs Rum tarafı, yapılan işlerin Rum tarafının "beklentilerine yanıt vermediğini ve ilerleme olmadığını" açıklamıştı.

"Gelişmelerden memnun olmadığını" açıklayan Rum yönetimi lideri Hristofyas'ın, müzakerelerin başlamasının bir ay ertelenmesini istediği Rum basınında yer almıştı.

Hristofyas'ın, bu talebini görüşmede gündeme getirmesi ve diğer birçok konunun da görüşmede ele alınması bekleniyor. Görüşmede Talat'ın gündeminde, Rum yönetiminin Türkiye'den gazetecilerin Rum kesimine geçmesine koyduğu engellerin ortadan kaldırılması da bulunuyor.

Kıbrıs Rum gazeteleri, Hristofyas'ın Talat ile bugünkü görüşmesine, "Ortak zemin ve istenen çözümle ilgili ortak hedef olmadan, doğrudan müzakereler başlayamaz" teziyle gideceğini yazdı.

"Ortak zemin-ortak dil"

"Ortak zemin-ortak dil" vurgusu yapan Hristofyas, "hedefin, doğrudan müzakerelere ulaşmak için aynı zemin üzerinde müzakere etmek olduğunu" belirtiyor.

Kıbrıs Rum tarafı, "ortak komitelerde ciddi çalışma üretilmezse doğrudan müzakerelerin olamayacağını" birçok kez açıkladı. Rum basınına göre, Rum tarafı görüşmede, yeni geçiş kapıları açılmasınıda gündeme getirecek.

Bu aşamada, Rumların çok istediği Yeşilırmak kapısının açılması konusu da masaya gelmiş olacak. Rum basını ayrıca, bugünkü görüşmede veya hemen sonrasında, "derhal uygulamaya konulacak ilk güven yaratıcı önlemlerin" ilan edileceğini öne sürmüştü.

İlan edilmesi beklenen güven artırıcı önlemler arasında, "ara bölgede, cam, kağıt ve alüminyum gibi çeşitli atıkların işleneceği bir geri dönüşüm tesisi kurulması; ambulansların hiçbir belge ibraz etmeksizin karşılıklı geçişinin ara bölge boyu için geçerli olması; Yeşilırmak kapısının açılması yönünde, kapıdan ilk etapta ambulans geçişlerine izin verilmesi; bütün ara bölgenin milli park ilan edilmesi" bulunuyor.

21 Mart süreci

KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Rum yönetimi lideri Hristofyas arasında 21 Mart'ta BM gözetiminde Lefkoşa'da yapılan görüşmede, haziran sonunda kapsamlı müzakerelere başlanması, müzakerelere hazırlık amacıyla da ortak komite ve çalışma grupları oluşturulması kararlaştırılmıştı.

Bu amaçla iki toplumlu katılımla, iki toplum arasındaki gündelik konuları ele alan 7 teknik komite, Kıbrıs sorununun özüne ilişkin konuları görüşen 6 çalışma grubu oluşturuldu.

Bazı Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi partilerinin 7 Mayıs'ta Ledra Palace otelinde düzenlediği resepsiyonda bir araya gelen Talat ve Hristofyas, çalışma grupları ile teknik komitelerin çalışmalarını gözden geçirmek amacıyla 23 Mayıs'ta görüşmeye karar vermişti.

21 Mart mutabakatıyla kurulan çalışma grupları şunlar:

* Yönetim ve Güç Paylaşımı
* AB Konuları
* Güvenlik ve Garantiler
* Toprak
* Mülkiyet
* Ekonomik Konular

Teknik komiteler ise şu başlıklardan oluşuyor:

* Suç/Suça İlişkin Konular
* Ekonomik ve Ticari Konular
* Kültürel Miras
* KrizYönetimi
* İnsani Konular
* Sağlık
* Çevre






kaynak : http://www.cnnturk.com/DUNYA/haber_detay.asp?PID=319&haberID=462250
 
Üst