Kibir'in Dindeki Yeri

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
Sual: Kibrin, kendini başkalarından üstün görmenin dindeki yeri nedir?

CEVAP

Kibir, kendisini başkasından üstün görmektir. Hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Kibir, hakka, razı olmamak ve insanları küçük görmektir.) [Müslim]

Fudayl bin Iyad hazretleri "Tevazu, ister cahilden, ister çocuktan duyulsa da hakkı tereddütsüz kabul etmektir" buyuruyor.

Kabul edemeyen kibirlidir. Kibirli, kendini başkasından üstün görmekle, kalbi rahat eder.

Burada başkasını düşünmez. Kendini ve ibadetlerini beğenir. Kibir; kötü huydur,haramdır. ALLAHü teâlâyı unutmanın alametidir.

Çok kimse, bu kötü hastalığa yakalanmıştır. Kibirli olan, salih insan olamaz.

Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Kalbinde zerre kadar kibir olan Cennete giremez.) [Müslim]

(Yiyin, için, giyinin ve sadaka verin, fakat israftan ve kibirden sakının.) [İbni Mace]
"İnsanları küçümseyip yüz çevirme, yeryüzünde böbürlenerek yürüme, ALLAH, kendini beğenip övünen hiç bir kimseyi şüphesiz ki sevmez." (Sûre-i Lokman, 18)

wenus

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Allâh-u Teâlâ Lokman” Sûresinin 18 âyetinde şöyle buyuruyor:

Allâh-u Teâlâ bu âyette,Lokman oğluna “Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme Zira Allâh-u, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri sevmez” nasihat ettiğini bildiriyor..

Cüneyd-i Bağdadi hazretlerine bir papaz gelip, ben mi üstünüm, sen mi üstünsün, diye sorar.

O da, bir hafta sonra gel, der.

Bir hafta sonra geldiğinde vefat ettiğini görür.

Bugün bana cevap verecekti, diye söylenince, tabutu göstererek, işte orada, git sor, o boşuna konuşmaz, derler.

Tabutunun başına gidip aynı soruyu sorar.

Cüneyd-i Bağdadi hazretleri Allahü teâlânın izniyle başını kaldırıp, şöyle cevap verir: (Geçen hafta sonumun ne olacağını bilmediğim için sana cevap veremedim. Ben imanla gidip kendimi kurtardım, senden üstünüm. Sen kendine bak.) Papaz, ağlamaya başlar, Kelime-i şehadet getirir Müslüman olur.

Cüneyd-i Bağdadi hazretleri, netice belli olmadan, ben Müslümanım, sen de kâfirsin, ben senden üstünüm dememiştir. Üstünlük sona bağlıdır.

quasimodo

Profesör
Reaksiyon puanı
57
Allâh-u Teâlâ bu âyette,Lokman oğluna “Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme Zira Allâh-u, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri sevmez” nasihat ettiğini bildiriyor..

herhalde işimize gelmeyen yer burası nasıl olur ya ben müdürüm ben zenginim küçük dağları ben yarattım[haşa esli bir deyim]şöyle kasıla kasıla gerinerek bir yürüyeyim
aslında aklımızı başımıza almanın zamanı geldi geçiyor gurur ve kibiri bırakmanın zamanı geçiyor
Allah-ü zülcelal biri iç giyisim biri dış giyeni yakarım buyuruyor
zeliliyete düşmeyecek sınırda tevazu şart
Allah[cc]razı olsun
ashabulyemin