KHK İle Etüt Merkezleri Kapatılıyor!

Hakan Göçmez

Asistan
Reaksiyon puanı
24
ogrenci-etut-merkezleri-ne-zaman-kapatilacak--8518416.Jpeg

687 sayılı KHK ile birlikte etüt merkezleri için de önemli bir karar alındı. Yayınlanan bildiriye göre Türkiye'de artık etüt merkezleri öğrenciler için özel dersler veremeyecek. Düzenleme kapsamında 1 Temmuz'a kadar dönüşüm için izin verilen merkezlerin dönüşümü tamamlaması halinde faaliyetlerine devam etmesi mümkün olacak.

Etüt merkezleri, değişim ile birlikte sosyal kültürel merkezler olarak görev alabilecek. Bu yerlerde öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimini destekleyecek faaliyetlerde bulunmak mümkün olacak. Bu değişimin en önemli nedeni ise ilköğretim öğrencilerinin okul dışında herhangi bir takviye kursuna gitmesini engellemek.

Özellikle dershanelerin kapatılması ile birlikte Türkiye'de açılmaya başlayan özel eğitim kursları da sadece lise düzeyindeki öğrencilere yönelik olabilecek. İlköğretim kademelerinde okul dışında ders desteği alınması yasaklanacak.

Sosyal Etkinlik Merkezleri Açılacak

KHK ile birlikte Türkiye'ye sosyal etkinlik merkezi adı altında yeni bir kurumun açılmasına izin verilirken, bu yerlerde eğitimlerin nasıl olacağı ve bu yerlerin nasıl denetleneceği merak ediliyor.

garmel.373

Asistan
Reaksiyon puanı
120
Milli eğitime geçenlerin maalesef büyük çoğunluğu belli bir zaman sonra "salla başı al maaşı" moduna geçiyorlar. (bunun bir çok sebebi var anlatmaya kalkarsak konu sapar) Durum böyle olunca veliler özel ders derdine düşüyorlar. Haliyle tek kişiye dersin de fiyatı pahalı oluyor. Etüt merkezleri biraz ucuzdu. Olan yine vatandaşa olacak.
Dershaneler kapatılırken de böyle olmuştu. Dershaneler varken Tüm Dersler ve Kitaplarda dahil 3-5 bin liraya bulunuyordu. Dershaneler kapatılınca Etüt merkezlerine 3 ders için eski fiyatın üstünde paralar ödenmek zorunda kalındı. Çünkü apayrı bina şartları falan konuldu. (kendi çıkış kapısı olması ve benzeri...)
Bu anlattıklarımdan dershaneleri savunduğum sanılmasın. Bakın Hükümetlerin yönetim tasarrufları farklı olabilir. Birinin ak dediğine diğeri karada diyebilir. (Bu esasen normaldir de.) Esas sorun bizim büyük, saygı duyulan devlet erkanımızın eksikliğindendir. Bazı zaruretlerden dolayı dershanelerin kapanması gerektiğinde ilgili devlet adamları basiretli davranıp; konuyla ilgili nasıl davranılması gerektiğine dair raporları sunsalardı, durum şimdi çok farklı olurdu...
Misal Milli Eğitim Bakanlığı ne yazık ki kolay yolu seçerek hata yaptı. Eğitimde Nitelik ve Kaliteyi arttırmadan(sınıf başına düşen öğrenci sayısını düşürmek, daha fazla öğretmen istihdam etmek ve benzeri...), onları Kapatarak işi bitirebileceğini sandı. Sonuçta olan gençlerimize oldu. Bürokratlar kendilerini başarılı gösterebilmek için Kolay sorular sordular TEOG taki gibi yada Üniversite Kontenjanlarını arttırdılar. Hemde Üniversitelerdeki nitelikli hoca sayısının, Bir senede yeni kurulan üniversitelere yetecek kadar artamayacağı bilindiği halde; bunların olmasına olur verdiler.