Kentsel dönüşümden önce ev sahibiydiler, şimdi borçlular

Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,206
Reaksiyon puanı
10,327
Puanları
293
Kentsel dönüşümden önce ev sahibiydiler, şimdi borçlular

sulukule.jpg



İstanbul'da Sulukule olarak bilinen Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm projesi mülk sahiplerini memnun etmedi.

Mahalle halkı, 92 bin metrekarelik proje alanında hak sahibi 577 kişiyle 2007 yılında yapılan ilk sözleşmenin şartlarına uyulmadığını söylüyor ve aradan geçen 6 senede maliyetin iki katına çıktığını öne sürüyor. Ayrıca evlerin ilk sahiplerine, 5 yıl satılamayacak şerhinin düşüldüğünden de yakınan mahalle sakinleri, yeni konutların kendilerine ne zaman teslim edileceğini bilmiyor. Kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını belirten Sulukuleliler, ancak yeni sözleşmeyi imzalamadıkları takdirde, bankalar aracılığıyla evlerine el konulmasından endişe ediyor.

Sulukuleliler, doğup büyüdükleri tapulu yerlerinin mecbur bırakılarak ellerinden alınmasından korkuyor. Projede 577 daire, bir otel, bir de AVM olduğunu söyleyen Sulukule Mülk Sahipleri Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Vurak “TOKİ buradan yaklaşık 120 milyon lira gelir elde edecek. 58 milyon TL’lik ihale bedelinin çok fazlasını zaten kazanacaklar. Fakat yine de bizim borcumuzu iki katına çıkarıyorlar.” dedi. Sulukule Mülk Sahipleri Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Gani (69-Emekli), 125 metrekare olarak belirtilen evler için 172 bin TL maliyet çıkardıklarını, daha sonra bu maliyetin çeşitli gerekçelerle 350 bine ulaştığını anlattı.

Mahalle sakinlerinden Hasan Dovan (62) ise “Benim eski evime biçilen fiyat ise 55 bin lira. Sana borç kalan 117 bin, 15 sene de bize ödeyeceksin dediler. Biz hesap yapınca aylık 650 lira ödemeyi makul bulduk. 2006’da evden çıktık. Karşımızdaki devlet olunca biz de verilen sözlere güvendik.” ifadelerini kullandı.

Mağdurlardan Tekstilci Murat Özçat (45) ise belediyenin proje sürecindeki kira yardımından şikâyet etti. Konuyla ilgili açıklama yapan TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, şu bilgileri verdi: “Bizim imzaladığımız muvafakatname idi. Bir ön anlaşmaydı. Bir mutabakat metniydi. Anlaşmada TOKİ’nin inşaatları tamamlamasının ardından kesin fiyat belirlenecek diyordu. Bizim ilk tahminimiz 1300 TL civarındaydı.” Maliyetlerin bu kadar yükselmesinde mahkeme kararının belirleyici olduğunu ifade eden Karaoğlu, “Arsanın metrekare maliyeti 5500 TL’ye geldi. Biz de konut metrekare fiyatlarımızı 2000 TL civarına çıkardık. Biz vatandaşa 5500 TL diyemezdik. O yüzden geri kalan parayı vatandaşa yansıtmamak için alana yaptığımız konut ve ticari yerlerden sübvanse ettik.” Karaoğlu, bilirkişinin arsa metrekare fiyatını yüksek söylediğini belirtip mahkeme kararı olduğundan elleri kollarının bağlı olduğunu söyledi. Karaoğlu, bilirkişinin metrekare fiyatı hesaplamasının hiçbir bilimsel veriye dayanmadığını ve gerçekçi olmadığını belirtti. Karaoğlu, teslim tarihinin gecikmesi için ise çalışmalar sırasında yürütmeyi durdurma kararları çıktığını belirtti. Arkeolojik kazılarında teslim süresinin uzamasında etkili olduğunu söyledi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih’in 8 bin 500 yıldır yaşayan bir yer olduğunu söyledi. Sulukule’de 17 kez planları değiştirdiklerini, herkesle birebir görüştüklerini anlattı. Demir insanların hayatları boyunca elde ettikleri ve barındıkları yerle ilgili karar vermenin zor olduğunun, kendilerinin de bu kararları alırken hassasiyetle davrandıklarının altını çizdi.



kaynak
 

tatar59

Asistan
Katılım
10 Ocak 2009
Mesajlar
467
Reaksiyon puanı
7
Puanları
18
Bu konuda neden detaylı anlaşılır bir açıklama yok Gaziosmanpaşada oturuyorum bizim evlerde yıkılacakmış depremden sonra yapıldıgı halde. Borcunuz olmayacak diyorlar havuz vs yapılacak diyorlar bana mantıklı gelmiyor. Evler yıkılıyor ama yenileri yapılmıyor inşaat yok ne zaman teslim edelir bu soruları üstü açık açıklayan hiç birşey yok.
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Yıllık kesilen vergiler yetmiyor şimdi de üstüne ev parası mı istiyorlar. Ayrıca tokinin yaptığı evlerin ne kadar dayanıklı ve kaçıncı sınıf malzeme ile yapıldığı da ayrı bir tartışma konusu olur. Dışarıdan bakarken gayet güzel ama yaptıkları asansörlü binanın 2. yılında asansörün düştüğünü ben biliyorum. Yolsuzluk kısımlarına hiç girmeyim uzar gider bu mevzu. Keşke devlet vatandaşa sahip çıksa hep para tırtıklama aracı olarak görmese..
 
Üst