Kendimizi Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Vazgeçeriz?

Bu konuyu okuyanlar

Gökçe Asena

Müdavim
Katılım
10 Aralık 2017
Mesajlar
1,463
Reaksiyon puanı
2,127
Puanları
113
Kendimizi Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Vazgeçeriz?

“Kıyas, neşenin ölümüdür.” Mark Twain

“Kendin olmaya odaklanıp başkalarıyla yarışmadığında ve kendini kıyaslamadığında, herkes sana saygı duyacak.” Lao Tzu


En yaygın ve en yıkıcı günlük alışkanlıklardan biri, sürekli olarak kendini ve hayatını başkalarıyla ve onların hayatlarıyla kıyaslamaktır. Arabaları, evleri, işleri, ayakkabıları, parayı, ilişkileri, popülariteyi, kısacası her şeyi kıyaslarsınız.

Günün sonunda özgüveniniz dibe vurur ve olumsuz duygular sizi sarar.

Kendinizi başkalarıyla kıyaslarsanız kazanamayacağınızı anlayın

Bunu bilinçli olarak anlamak gerçekten çok faydalı. Ne yaparsanız yapın, muhtemelen yer yüzünde o işi sizden daha iyi yapan biri vardır. Komşunuzun arabasından daha güzel bir araba aldığınızda iyi hissedebilirsiniz tabi, ancak birkaç hafta sonra bir başka komşunuz sizinkinden daha güzel bir araba alabilir.

Kendinizi kendinizle kıyaslayın

Ne kadar geliştiğinizi, neleri başardığınızı ve hedeflerinize ne kadar yaklaştığınızı görün. Bu alışkanlığın olumlu etkileri şükran duygusu, takdir ve nezaket olacaktır. Ne kadar ilerlediğinizi gördüğünüzde diğerleriyle kıyaslama yapmadan da iyi hissedeceksiniz.

Bu alışkanlığı günde veya haftada birkaç dakikanızı ayırarak günlüğünüze neleri başardığınızı yazmak suretiyle yerleştirebilirsiniz. Böylece zamanla kendinizi başkalarıyla kıyaslamayı bırakacak ve kendinize odaklanacaksınız.

Diğer insanlara karşı nazik olun

Diğer insanlara karşı tavrımızın ve davranışlarımızın, kendimize karşı olan tavır ve davranışlarımıza tahmin edemeyeceğimiz kadar büyük bir etkisi var. Diğer insanları ne kadar çok yargılar ve eleştirirsek, kendimizi de o kadar yargılayıp eleştiriyoruz. Diğer insanlara karşı ne kadar nazik ve yardımsever olursak, kendimize karşı da o kadar nazik ve yardımsever oluyoruz.

Bu yüzden etrafınızdaki insanlara karşı nazik olun ve onların olumlu yönlerine odaklanın. Böylece kendinizle daha çok barışık olursunuz.
bunları gerçekleştirmek zaman aldığından kendinize biraz süre tanıyın ve sabırlı olun.
 

Narrator

Asistan
Katılım
6 Aralık 2017
Mesajlar
328
Reaksiyon puanı
72
Puanları
28
Yaş
24
Hiçbir zaman. Rekabet her zaman vardı var olmaya da devam edecek.
 

kmurat

Müdavim
Katılım
8 Şubat 2014
Mesajlar
8,488
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
3,711
Puanları
113
Kıyas olmadan ölçü olmaz. Ölçüyü kaçırmamak gerek. Orantısız kıyas huzur bozar. Kişiler arası rekabet olmadan bir başarı ölçeği de olmaz. Başarı baskısı olmadan hayat güzel olur ama sadece bir yere kadar. Belirli bir yaşa kadar çocukları rekabetten korumalı, ancak bir yerden sonra onlara rekabet etmeyi ve kaybetmekten de korkmamalarını öğretmeli. Kaybederken de kendilerini koruyabilmeyi öğrenmeleri gerekir. Aksi durumlarda her karşılaşmadan zararla çıkarlar ve hayattan korkar duruma gelirler. Zorluklarla başa çıkamazlar.
 
Üst