Katılımsız Windows Nasıl Yapılır?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Merhaba,

@eronis

sizin de belirttiğiniz gibi her zaman firmalar kullanıcılara karşı ileri derece tedbirler alıyor. Yine belirttiğiniz gibi kazançlarını ve emeklerini koruma altına almayı hedefliyorlar. Size katılıyorum. Ancak kullanıcının zararına olduğunu sanmıyorum. Nedeni ise; düşünün ki bir yazılımcısınız ve yazdığınız programı kırıp kullanmak size maddi zarar verdiği gibi emeğinizi de boşa çıkarmaktadır. Burada aslında "Microsoft işletim sistemini tekelleştiremez ve buna karşıyım" demiş olsaydınız size katılırdım. Ayrıca zaten bununla ilgili sanırım geçmişten süregelen davaları da var. Ve yine ayrıca artık Windows işletim sistemleri tamamen olmasa da bir kısım (NET Framework ile ilgili) kodlarına gelişim amaçlı dışarıya açmıştır. (Kaynak şu an aklımda değil ancak isterseniz sizin için kısa bir araştırma da yapabilirim.)

üç numaralı alıntı yaptığınız maddenin de bizlere anlattığı gibi tersine mühendisliğin yasalarca uygun görüldüğünü ama bu yasanın da "Telif Hakkı" ve "Adil Kullanım" ile sınırlandırıldığı bizlere belirtilmektedir.

Ayrıca verdiğiniz link'e kısaca göz attım. Alttaki yazıyı da keşke ekleseydiniz.

"LIMITATIONS ON REVERSE ENGINEERING, DECOMPILATION, AND DISASSEMBLY. You may not reverse engineer, decompile, or disassemble the Software, except and only to the extent that such activity is expressly permitted by applicable law notwithstanding this limitation."

Zaten sizin eklediğiniz madde de çok açık. Yani WAIK kullanımını kısıtlayan bir madde değil. "The Software" ibaresi ile belirtilen yazılım;

1-) size ait ise,
2-) lisansı size ait ise,
3-) ilgili yasalarla size aitliğini kanıtlayabilecek tedbirleri aldıysanız

tersine mühendislik yapmaya hakkınız var. Ayrıca bunu kısıtlamayan, yani tamamen özgür ve lisans içermeyen yazılımlara bile uygulama hakkınız var. Çünkü hiçbir yasal koruması olmayan, lisanslanmamış ve yasalarca korumaya alındığını belirtmemiş olması yeterlidir. Ancak burada şunu belirtmek istiyorum; bu söylediğim tedbirler bir programda yok diye kafanıza görü bunu yapmanız da bulunulan ülkenin yasalarıyla veya anlaşmalı ülkeler yasalarıyla korunmuş olmamasına da dikkat etmeniz gerekmektedir.

Ayrıca bazı internet sitelerinden "ürünümüzün güvenliğini test edin" diyerek bile duyuru yapan firmalar var. Geçmişten sanırım Blackbox'ı kıran ve 100.000$ ödül verilen kişi karı-koca bir elektronik öğretmeniydi. (Yanlış hatırlamıyorsam) Ve bu bahsi geçen tersine mühendislik ve/veya bir bilgisayar programının açıklarının tespit edilmesini meşru olarak kullanmaya izin vermektedir.

Tersine mühendislik ile belirttiğiniz yazıya bir örnek vermek istiyorum. Mesela Visual Studio da bir proje açıp debug modda çalıştırınız. İlgili programınız çalışırken, üst menüden Debug=>Windows=>Disassembly'yi işaretleyiniz. Bu bir tersine mühendisliktir. Ancak kullanımı ve sunulması da sadece Microsoft'a aittir. Bu kullanım kötü amaçlar için değil, bir program geliştiriciye sonuna kadar yardımcı olmak için dizayn edilmiştir. İşte bu yüzden tersine mühendislik kullanım amacına göre yasaldır veya yasal değildir.

Saygılarımla
EULA lisansı işletim sistemini halka açık yerde eleştirmeyi de yasaklıyor. Başka bir ürünle kıyaslanması yasak. Konuşma özgürlüğü gibi vazgeçilmez haklardan kişi kendi istese bile feragat edemez yada ettirilemez ama microsoft bunu eula'ya eklemiş.

Ayrıca EULA'nın bir maddesinde ise bu yazılımı kullanıyorsanız izleneceksiniz maddesi de var. Kısaca bu maddeyi de kabul ediyorsunuz.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
EULA lisansı işletim sistemini halka açık yerde eleştirmeyi de yasaklıyor. Başka bir ürünle kıyaslanması yasak. Konuşma özgürlüğü gibi vazgeçilmez haklardan kişi kendi istese bile feragat edemez yada ettirilemez ama microsoft bunu eula'ya eklemiş.

Ayrıca EULA'nın bir maddesinde ise bu yazılımı kullanıyorsanız izleneceksiniz maddesi de var. Kısaca bu maddeyi de kabul ediyorsunuz.
Microsoft'un Wİndows için olan EULA lisansı bizler için tehlikeli mi?
@Ben Kenobi

Son düzenleme:

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567

Merhaba,

ilk olarak konuşma özgürlüğünü hiç bir ülke kısıtlayamayacağı hatta kısıtlamadığı gibi Microsoft'un eleştiri özgürlüğünü (saygılı ve belirli ölçülerde) kısıtlayıcı hiç bir kuralı yok. Halka açık yerlerde ürünü karalamak tabii ki suç. Bu sadece Microsoft için geçerli değil. Ülkemizde de geçerli yasaları var.
Karalamak ve eleştirmek arasında da farklar var, bunu da iyi incelemek lazım.

Eğer mümkün ise ya da hatırlayabiliyorsanız, bana izlenmeyle ilgili hangi madde olduğunu söyleyebilir misiniz ? Mecbur değilsiniz ama gerçekten merak ettim. Buna ek olarak, kendi tedbirlerinizi alabilirsiniz. Yani izlenmeyle ilgili.

Saygılarımla

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

Windows otomatik kurulum aracı (WAIK : Windows Automated Installation Kit), Windows işletim sistemleri kurulum ve ayarlarını özelleştirmek amacıyla Microsoft tarafından hazırlanmış bir araç setidir. Bu araç seti ek olarak farklı araçlarla birlikte gelmektedir.

Ayrıca x32 ve x64 Windows işletim sistemleri için kullanılabilmektedir.

x32 için : wAIKX86.msi
x64 için : wAIKAMD64.msi

Piyasada, bu araç setinin kurulumunu hazırladığı bir Windows işletim sisteminin daha basite indirgenerek hazırlanmasını sağlayan yardımcı programlarda vardır. Bu yazıda sadece WAIK araçlarının kullanımı ve örnek bir kurulumu içeren ilgili bir anlatım olacaktır.

Bu adresten Windows 7 için WAIK'i indiriniz : Download The Windows® Automated Installation Kit (AIK) for Windows® 7 from Official Microsoft Download Center

Bu adresten Windows 8 için Windows Assessment and Deployment Kit (ADK) indirebilirsiniz :
Download Windows Assessment and Deployment Kit (ADK) for Windows® 8 from Official Microsoft Download Center

Bu adresten Windows 10 için Windows Assessment and Deployment Kit (ADK) indirebilirsiniz :
Windows ADK downloads - Windows Hardware Dev Center
  1. Yükleme işlemini başlatmak için StartCD.exe'yi çalıştırınız. Ardından gelen kurulum ekranında size adım adım yapılacakların ve/veya yapabileceklerinizin listesini gösterecektir. “Windows AIK Setup” seçeneğini işaretleyerek kurulumu başlatınız.

2. Kurulum hazırlıklarını yaptıktan hemen sonra kurulumu başlatmanız gerektiğini belirten ekran gelecektir. Next diyerek ilerleyiniz.

3. Lisans anlaşmasını kabul edip yine Next butonuna basarak ilerleyiniz.

4. Ardından size kurulum için gerekli bir klasör yolu ve kullanıcılar (Everyone veya Just Me) için gereken bir ayar menüsü sunacaktır. “Everyone” 'ı işaretleyerek devam ediniz. Ardından Next diyerek kurulumu tamamlayınız.
WAIK kurulumu tamamlandıktan sonra ilgili aracı kullanıcının istediği gibi kurulum paketleri ayarlanacak bir şekilde hazırlanmasına başlayalım.

1) İlk başta C dizin altına bir klasör oluşturun.

2) Orjinal işletim sistemi CD/DVD'niz içerisinde “Sources” klasörü altından “Install.wim” adlı dosyayı daha önce açmış olduğunuz klasör altına kopyalayın.

3) Start=>Tüm Programlar=>Microsoft Windows AIK=>Windows System Image Manager adlı programı açınız.

4) “File” menüsünden “Select Windows Image” seçeneğini seçiniz.

5) Gelen dialog kutusundan (Select a Windows Image), daha önce “Install.wim” adlı dosyayı nereye kaydettiyseniz, bu dosyayı bulup işaretleyin ve “Open” seçeneğini seçiniz.

Not 1 : Bu adımda size Windows imajının bulunamadığıyla ilgili uyarı verirse “Yes” seçeneğiyle ilerleyin. Bu seçenek bir Windows Image'niz olmadığından Katalog (.clg) seçeneklerinin buna rağmen oluşturmak isteyip istemediğinizi soracaktır.

Not 2 : Eğer kurulumunuzu daha önce bir klasör altına kaydedilmiş Windows işletim sistemi içerisinden yapmak isterseniz 1-3-4. adımları takip ediniz. Gelen dialog kutusundan (Select a Windows Image), işletim sisteminizin \sources dizini altından Install.wim dosyasını seçiniz.

6) Ardından File=>New Answer File ile ilerleyiniz.

7) “Windows Image” adlı ekran sekmesindeki “Components” adlı node'u genişletiniz. Burada bulunan ayarları isteğinize göre ilgili component'in üzerinde sağ tuş ve "Add Setting to Pass1 Windows PE" adlı seçeneği seçerek ekleyebilirsiniz. Eklenen bu komponentler "Answer File" ekranında belireceklerdir.

8) Gerekli seçenekleri ekleyip ardından sağ taraftaki "Properties" ekranından alt ayarları yaptıktan, yukarıdaki "Tools" menüsünden "Validate Answer File" seçeneği ile ekli olan bileşenlerinizin ve ayarlarınızın geçerliliğini kontrol edebilirsiniz. "No warning or errors" size ilgili ayarlarınızın geçerli olduğunu bildirmektedir.

9) Yine "Tools" menüsünden "Create Configuration Set" diyerek yapılan ayarların ve ayrıca xml konfigurasyon dosyanızın kayıt edilmesi için gelen dialog kutusuna kaydetmek istediğiniz yeri seçiniz. (C dizini altına oluşturmuş olduğunuz klasör.)

Bundan sonraki seçenekler için lütfen bu adresten ilerleyiniz (User Guide) : Windows Automated Installation Kit (Windows AIK) User's Guide

Kaynaklar : Step-by-Step: Basic Windows 7 Deployment for IT Professionals
Walkthrough: Build a Simple Answer File

Not : Hatalar vasa lütfen bildirin.

Saygılarımla

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Merhaba,

ilk olarak konuşma özgürlüğünü hiç bir ülke kısıtlayamayacağı hatta kısıtlamadığı gibi Microsoft'un eleştiri özgürlüğünü (saygılı ve belirli ölçülerde) kısıtlayıcı hiç bir kuralı yok. Halka açık yerlerde ürünü karalamak tabii ki suç. Bu sadece Microsoft için geçerli değil. Ülkemizde de geçerli yasaları var.
Karalamak ve eleştirmek arasında da farklar var, bunu da iyi incelemek lazım.

Eğer mümkün ise ya da hatırlayabiliyorsanız, bana izlenmeyle ilgili hangi madde olduğunu söyleyebilir misiniz ? Mecbur değilsiniz ama gerçekten merak ettim. Buna ek olarak, kendi tedbirlerinizi alabilirsiniz. Yani izlenmeyle ilgili.

Saygılarımla
Doğrudan doğruya Windows kurulum ekranından bulmam fazla zahmetli ama sana bir kaç google linki atabilirim.

windows 10 nsa - Google'da Ara

windows 10 backdoors - Google'da Ara

windows 10 spyware - Google'da Ara

windows 10 cracked apps deleted - Google'da Ara
(Özellikle ilk link olan alttaki linke bakmanı tavsiye ederim)

Windows 10 May Delete Your Programs Without Asking

Microsoft'un bilgisayarına doğrudan erişimi var, NSA'e erişim izni veriyor, hükümetlere veri "satıyor". Son "çalıntı" NSA Windows hack araçlarının satılığa çıkarılması skandalını da unutmayalım.

nsa windows hack tools - Google'da Ara

Stolen NSA "Windows Hacking Tools" Now Up For Sale!

Kısaca zaten Windows seni izlemekle kalmıyor, isteyen herkesin seni izleyebilmesini, fişleyebilmesini sağlıyor :D

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Doğrudan doğruya Windows kurulum ekranından bulmam fazla zahmetli ama sana bir kaç google linki atabilirim.

windows 10 nsa - Google'da Ara

windows 10 backdoors - Google'da Ara

windows 10 spyware - Google'da Ara

windows 10 cracked apps deleted - Google'da Ara
(Özellikle ilk link olan alttaki linke bakmanı tavsiye ederim)

Windows 10 May Delete Your Programs Without Asking

Microsoft'un bilgisayarına doğrudan erişimi var, NSA'e erişim izni veriyor, hükümetlere veri "satıyor". Son "çalıntı" NSA Windows hack araçlarının satılığa çıkarılması skandalını da unutmayalım.

nsa windows hack tools - Google'da Ara

Stolen NSA "Windows Hacking Tools" Now Up For Sale!

Kısaca zaten Windows seni izlemekle kalmıyor, isteyen herkesin seni izleyebilmesini, fişleyebilmesini sağlıyor :D

Merhaba,

@eronis sana hak veriyor ve yazdıklarına güveniyorum. Sadece sormamdaki amaç merakımdan. Linklere bakmayacağım sözüne itimat ediyorum.
Ancak bu ve bunun gibi sorunlara karşı kendi tedbirlerinizi alabilirsiniz. Örnek olarak. Yedekli çalışmak ve önemli bilgileri her seferinde external bir HDD'den çalışmak veya kendi giriş çıkış kontrol programlarınızı yazmak gibi olabilir düşüncesindeyim. Ama bunun ucu çok açık, her ne yaparsak yapalım en ufak bir update ile herşey değiştirilebilir.

Saygılarımla