eronis
Dekan
- Reaksiyon puanı
- 4,382
EULA lisansı işletim sistemini halka açık yerde eleştirmeyi de yasaklıyor. Başka bir ürünle kıyaslanması yasak. Konuşma özgürlüğü gibi vazgeçilmez haklardan kişi kendi istese bile feragat edemez yada ettirilemez ama microsoft bunu eula'ya eklemiş.Merhaba,
@eronis
sizin de belirttiğiniz gibi her zaman firmalar kullanıcılara karşı ileri derece tedbirler alıyor. Yine belirttiğiniz gibi kazançlarını ve emeklerini koruma altına almayı hedefliyorlar. Size katılıyorum. Ancak kullanıcının zararına olduğunu sanmıyorum. Nedeni ise; düşünün ki bir yazılımcısınız ve yazdığınız programı kırıp kullanmak size maddi zarar verdiği gibi emeğinizi de boşa çıkarmaktadır. Burada aslında "Microsoft işletim sistemini tekelleştiremez ve buna karşıyım" demiş olsaydınız size katılırdım. Ayrıca zaten bununla ilgili sanırım geçmişten süregelen davaları da var. Ve yine ayrıca artık Windows işletim sistemleri tamamen olmasa da bir kısım (NET Framework ile ilgili) kodlarına gelişim amaçlı dışarıya açmıştır. (Kaynak şu an aklımda değil ancak isterseniz sizin için kısa bir araştırma da yapabilirim.)
üç numaralı alıntı yaptığınız maddenin de bizlere anlattığı gibi tersine mühendisliğin yasalarca uygun görüldüğünü ama bu yasanın da "Telif Hakkı" ve "Adil Kullanım" ile sınırlandırıldığı bizlere belirtilmektedir.
Ayrıca verdiğiniz link'e kısaca göz attım. Alttaki yazıyı da keşke ekleseydiniz.
"LIMITATIONS ON REVERSE ENGINEERING, DECOMPILATION, AND DISASSEMBLY. You may not reverse engineer, decompile, or disassemble the Software, except and only to the extent that such activity is expressly permitted by applicable law notwithstanding this limitation."
Zaten sizin eklediğiniz madde de çok açık. Yani WAIK kullanımını kısıtlayan bir madde değil. "The Software" ibaresi ile belirtilen yazılım;
1-) size ait ise,
2-) lisansı size ait ise,
3-) ilgili yasalarla size aitliğini kanıtlayabilecek tedbirleri aldıysanız
tersine mühendislik yapmaya hakkınız var. Ayrıca bunu kısıtlamayan, yani tamamen özgür ve lisans içermeyen yazılımlara bile uygulama hakkınız var. Çünkü hiçbir yasal koruması olmayan, lisanslanmamış ve yasalarca korumaya alındığını belirtmemiş olması yeterlidir. Ancak burada şunu belirtmek istiyorum; bu söylediğim tedbirler bir programda yok diye kafanıza görü bunu yapmanız da bulunulan ülkenin yasalarıyla veya anlaşmalı ülkeler yasalarıyla korunmuş olmamasına da dikkat etmeniz gerekmektedir.
Ayrıca bazı internet sitelerinden "ürünümüzün güvenliğini test edin" diyerek bile duyuru yapan firmalar var. Geçmişten sanırım Blackbox'ı kıran ve 100.000$ ödül verilen kişi karı-koca bir elektronik öğretmeniydi. (Yanlış hatırlamıyorsam) Ve bu bahsi geçen tersine mühendislik ve/veya bir bilgisayar programının açıklarının tespit edilmesini meşru olarak kullanmaya izin vermektedir.
Tersine mühendislik ile belirttiğiniz yazıya bir örnek vermek istiyorum. Mesela Visual Studio da bir proje açıp debug modda çalıştırınız. İlgili programınız çalışırken, üst menüden Debug=>Windows=>Disassembly'yi işaretleyiniz. Bu bir tersine mühendisliktir. Ancak kullanımı ve sunulması da sadece Microsoft'a aittir. Bu kullanım kötü amaçlar için değil, bir program geliştiriciye sonuna kadar yardımcı olmak için dizayn edilmiştir. İşte bu yüzden tersine mühendislik kullanım amacına göre yasaldır veya yasal değildir.
Saygılarımla
Ayrıca EULA'nın bir maddesinde ise bu yazılımı kullanıyorsanız izleneceksiniz maddesi de var. Kısaca bu maddeyi de kabul ediyorsunuz.