Kasa Fanlarının Bağlantısını Nasıl Yapabilirim?

exemelation

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
Merhaba 5-6 ay önce sizler sayesinde bi bilgisayar topladım fanların pinlerini uc uca ekleyip direk gpu üzerindeki kabloya takmıştım gayet iyi kullanıyorum aslında bir sorun yok,kafayı fan kontrollere taktım ,bu kasa üzerindeki fanlar kafasına göre çalışıyor bios da ayarları var ama bios da fan hızını göremiyor çünkü anakart üzerine bi bağlantıları yok ,açtım kasayı ve kontrol ettim anakartım üzerinde SYS-FAN 2-3-4 diye bağlantı noktaları var sonra gpu üzerindeki uzun kabloya baktım aynı bu girişlere uygun bir 4 minik çubuklu bağlantı var ,tek tek SYS_FAN2 VE SYS_FAN4 üzerinde denedim o bağlantıyı yaparsam kısa devre gibi bişey oluyor sanırım pc açılmıyor arka fan döner gibi yapıyo hemen duruyor onu sökünce açılıyor.Acaba dedim fan bağlantılarını yanlış mı yapıyorum o yüzden detaylı sormak istedim fotoğrafları atıyorum ,amacım kasa üzerindeki fan kontrollerini yapabilmek.Elimde tuttuklarım fan pinleri yukarda uzun giden gpudan çıkan kablo.

atkaksoy501

Profesör
Reaksiyon puanı
4,070
Gördüğüm kadarıyla kablolarınız molex. Yani PSU'dan direkt olarak beslenir. Anakarta veya gpuya bağlanamaz. Anakarta bağlanabilmesi için çok daha ufak 3-4 pinli kablo olması gerek. Fanlarınız pwm özellikli değil yani direkt olarak güç kaynağından besleniyor. Elinizde tuttuğunuz kabloları anakarta bağlayamazsınız bile nasıl deneyebildiniz?

exemelation

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
Biraz araştırdım garip bişey denemişim sonradan anladım gpunun üzerinde pcı kablosu deniyor herhalde fanlar bu kablo üzerindeki 4 pinli girişlere bağlı, onun ucundaki 4lü anakart bağlantısını fan kontrol sandım ,disk bağlantısı gibi birşey yazıyor kitabından baktım almanca çevirisi öyleydi,galiba fanlarım 2 pinli 4 pin gözüküyor ama 2 sinde kablo geçişi var bunlara bi aparat alsam anakarta bağlayabiliyor muyum?

atkaksoy501

Profesör
Reaksiyon puanı
4,070
Bağlayamazsınız diye biliyorum. Gpu'ya da bağlanmaz ki o kablolar. Psu'ya bağlanır yani güç kaynağına. Pwm özellikli fan almanız gerek anakarta bağlayabilmek için.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
sadece bi tek fanının , hem fanı, hemde ucu net görünecek şekilde bi fotosunu atsana.