Kansere bir umut; kanser aşısı!

Bu konuyu okuyanlar

busekement

Asistan
Reaksiyon puanı
66
”Aylar süren araştırmadan sonra, ailemle birlikte üzücü bir sonuca vardık. Hiçbir tedavi benim hayatımı kurtaramazdı. Tavsiye edilen tedaviler de kalan zamanımı mahvedecekti. Bedenimin geri kalanı genç ve sağlıklı olduğu için, kanser beynimi yiyor olsa bile, uzunca bir süre daha buralarda kalacaktım.

Ailem için kabusa dönüşecek bu senaryonun hayata geçmesini istemedim ve onurlu bir ölümü araştırmaya karar verdim. Bunun, ben ve ailem için en iyi seçenek olduğuna karar vermem fazla uzun sürmedi.’‘

Bunlar Ocak 2014'te beyin kanseri teşhisi konmuş olan Brittany Maynard'a ait. 29 yaşındaki Amerikalı kadın 1 Kasım’da, kocasının doğum gününden kısa bir süre sonra, kendi isteğiyle bir ilaç alarak ölmeye karar vermişti. Maynard’ın ötenazi için yerleştiği Oregon’da, 1997 yılından bu yana 750 kişi doktorlardan aldıkları ilaçları kullanarak yasal yollardan ‘öldü‘. ABD’nin Montana, New Mexico, Vermont ve Washington eyaletlerinde de ‘onurlu ölüm‘ yasaları bulunuyor. Bu zamana kadar çok can alan ve hepimizin yüreğini yakan kansere çok tedavi yöntemi aransa da bulunamıyordu fakat sonunda bir umut ışığı göründü!

Aralarında Mustafa Diken ve Uğur Şahin’in de aralarında bulunduğu bir grup bilim insanı, uluslararası haftalık bilim dergisi Nature'de bir makale yayınladılar.

Makalede basitçe şundan bahsediliyor:

"Kanser hücrelerinin genetik RNA kodları alındı, küçük (nanopartikül) yağ parçacıklarının içine koyuldu. Bu karışım, kanserin ileri safhalarında olan 3 hastanın kanına enjekte edildi. Görüldü ki, hastaların bağışıklık sistemleri bu karışımın etkisiyle kansere karşı saldırıya geçmeye başladı."

Aşı üzerine tümörlü fare üzerine yapılan başka bir deneyde ise, aşının tümör hücrelerine hızlı ve etkili bir şekilde saldırıya geçtiği gözlemlendi.

Deneyin bir başka sonucunda da aşılanan ve tümörü ameliyatla alınan hastanın 7 ay içinde tamamiyle kanserden arındığı görüldü!

Bu 15 yıllık araştırmanın sonucu olan tecrübe safhasında son aşamaya gelinen aşı, şimdiden 10 yıldır kanser tedavisi gören başka hastalar üzerinde uygulanmaya başlandı bile. Araştırma ekibindeki bilim insanları, herhangi bir tümör antijeninin (bağışıklık sistemini harekete geçirecek olan protein) RNA kodlaması sayesinde ucuz ve hızlı bir şekilde üretilebileceğini söylüyorlar.

Ve biz de SDN ailesi olarak umuyoruz ki bu aşı tüm hastalarımız için kesin çözüm olur ve kanserin de kesin olarak bittiği günü görürüz!