Kanada'da Gizemli Beyin Hastalığı Doktorları Şaşırttı

Hollywoo

Profesör
Katılım
19 Aralık 2020
Mesajlar
1,777
Reaksiyon puanı
1,462
Puanları
293
Konum
Atlanta
Kanada'nın New Brunswick bölgesinde daha önceden bilinmeyen bir beyin hastalığı doktorları şaşkınlığa uğrattı. Semptomları arasında spazm, hafıza kaybı ve halüsinasyonun bulunduğu, şu ana dek 43 kişide görülen hastalığa uzun süredir teşhis konulamıyor. Doktorlar, hastalığın ilk kez görülme ihtimali üzerinde duruyor.New Brunswick bölgesinde patlak veren hastalığın deli dana (Creutzfeldt-Jakob) hastalığıyla benzerlik gösterdiği belirtiliyor. Deli dana hastalığı kişilik değişimlerine, anksiyeteye, depresyona ve hafıza kaybına neden olan bir beyin hastalığı. Kendiliğinden ortaya çıkabilen veya kalıtsal olabilen hastalık, bunama ve ölüme yol açabiliyor.Hem insanları hem de hayvanları etkileyebilen bu tür hastalıklar, enfekte et ürünleri yoluyla insanlara bulaşabiliyor.Kanadalı yetkililerin henüz çözemediği hastalıkta ilk vaka 2015'te tespit edildi. Ancak son yıllarda vakalarda artış görüldü. 2020'de 24 vaka ve 2021'de ise şimdiye dek 6 vaka bildirildi. 5 kişinin de bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Soruşturma ekibinin başındaki Dr. Alier Marrero, daha önceden bilinmeyen bir nörolojik sendrom ihtimali üzerinde durduklarını söylüyor.
Marerro,"Sebebinin ne olduğunu bilmiyoruz. Şu an elimizde sadece, bu sendromla gelen daha fazla hasta var." diyor.

624726-310230232.jpg


Kaynaklar
gazeteduvar
indyturk
 
Katılım
30 Kasım 2020
Mesajlar
662
Reaksiyon puanı
645
Puanları
93
Yaş
28
Konum
detroit
Kanada'nın New Brunswick bölgesinde daha önceden bilinmeyen bir beyin hastalığı doktorları şaşkınlığa uğrattı. Semptomları arasında spazm, hafıza kaybı ve halüsinasyonun bulunduğu, şu ana dek 43 kişide görülen hastalığa uzun süredir teşhis konulamıyor. Doktorlar, hastalığın ilk kez görülme ihtimali üzerinde duruyor.New Brunswick bölgesinde patlak veren hastalığın deli dana (Creutzfeldt-Jakob) hastalığıyla benzerlik gösterdiği belirtiliyor. Deli dana hastalığı kişilik değişimlerine, anksiyeteye, depresyona ve hafıza kaybına neden olan bir beyin hastalığı. Kendiliğinden ortaya çıkabilen veya kalıtsal olabilen hastalık, bunama ve ölüme yol açabiliyor.Hem insanları hem de hayvanları etkileyebilen bu tür hastalıklar, enfekte et ürünleri yoluyla insanlara bulaşabiliyor.Kanadalı yetkililerin henüz çözemediği hastalıkta ilk vaka 2015'te tespit edildi. Ancak son yıllarda vakalarda artış görüldü. 2020'de 24 vaka ve 2021'de ise şimdiye dek 6 vaka bildirildi. 5 kişinin de bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Soruşturma ekibinin başındaki Dr. Alier Marrero, daha önceden bilinmeyen bir nörolojik sendrom ihtimali üzerinde durduklarını söylüyor.
Marerro,"Sebebinin ne olduğunu bilmiyoruz. Şu an elimizde sadece, bu sendromla gelen daha fazla hasta var." diyor.

Ekli dosyayı görüntüle 145771

Kaynaklar
gazeteduvar
indyturk
daha çok virüs gelecek gibi görünüyor
 

Overclocked

Profesör
Katılım
2 Kasım 2020
Mesajlar
3,740
Reaksiyon puanı
4,535
Puanları
293
Konum
Brooklyn
Sorun olacağını sanmam. Bu tür haberler, insanlara korku salmak ve tık almak için yapılır genelde.
 

Alois Alzheimer

Müdavim
Müdavim
Katılım
18 Ocak 2019
Mesajlar
1,708
Reaksiyon puanı
2,317
Puanları
358
Yaş
31
Konum
Merzifon
Bir doktor olarak açıklama yapayım da kafalardaki soru işaretleri gitsin:

Öncelikle Creutzfeldt-Jakob hastalığı insandan insana katiyen bulaşmaz, o açıdan içiniz rahat olsun.

Bu hastalığa sebep olan etken sanılanın aksine bir mikrop değil, bir protein!

"Nasıl olur da proteinler hastalık yapar?" dediğinizi duyar gibiyim. Öncelikle bu hastalığın sebebi olan protein, "prion" diye tabir ettiğimiz özel bir protein. Yani etten, sütten aldığımız proteinden çok daha farklı bir şey bu.

Besinlerde bulunan normal proteinlerin en önemli özelliği sıcakta bozulmasıdır. Bundan dolayıdır ki sütçüden süt alınmasını önermiyorum. Zira sütçüden alınan sütü bulaşabilecek hastalıklardan (ki bunlardan en önemlisi Brusella'dır.) arındırmak adına kaynattığınız zaman, sütün içindeki faydalı proteinleri bozmuş oluyorsunuz. Yani sütün size olan faydası azalmış oluyor.

Öte yandan, sütün kaynatmadan tüketseniz de olmaz; çünkü enfeksiyon kapabilirsiniz.

İşte bu çıkmazdan ötürü marketlerde satılan sütleri öneriyorum. Öncelikle şunu söylemem gerekir ki bu sütler kimyasal falan değildir. Bunu söyleme ihtiyacı hissettim; zira halkımız markette satılan her şeye "zararlı kimyasal" gözüyle bakıyor.

Markette satılan sütlere fabrika ortamında UHT (Ultra High Temperature) (Çok Yüksek Sıcaklık) dediğimiz bir işlem uygulanır. Bu işlem sürecinde sütler paketlenmeden önce çok yüksek derecelere kadar aniden ısıtılır ve hemen ardından aniden soğutulur. Buradaki ısıtma ve soğutma, evdekinden farklıdır; zira saniyeler içerisinde yapılır, yani evdeki gibi süt uzun uzun kaynatılmaz. Bu sayede hem enfeksiyon riski en aza inmiş olur, hem de sütteki faydalı proteinler bozulmamış olur.

Aslında anlatmak istediğim bu değildi; ancak "prion" proteinlerinin normal proteinlerden farkını anlamanız açısından yukarıdaki açıklamayı yapma ihtiyacı hissettim.

Yukarıda yazdığım üzere hastalık yapan bu "prion" proteinleri, normal proteinlerden bir yönüyle farklı. Bu fark ise ısıtmayla bu proteinlerin bozulmamasıdır. Yani bu hastalık etkenini kaynatmayla, pişirmeyle yok edemezsiniz.

Bu proteinler, hasta hayvanın etinde ve sütünde bulunuyor. Olur ya hasta hayvanın etini yemeye kalkarsanız eti uzun süre pişirmiş olsanız dahi hastalığı kapmış oluyorsunuz.

Yani tek çözüm, hasta hayvanın etini, sütünü vb. tüketmemek. Kaldı ki hastalığın adından da anlaşıldığı üzere bu proteinler, hayvanda davranış bozukluğuna yol açtığından hayvanın itlaf edilmesi gerekir.

Creutzfeldt-Jakob insandan insana bulaşmıyor demiştim; ancak bu durum, normal şartlarda geçerli. Şöyle ki dünyada sayıları çok azalmış olsa da halen yamyam kabileler mevcut ve bu kabilelerde doğal olarak insandan insana bulaş oluyor.

Kafanıza takılan soru olursa, sorun, yanıtlamaya çalışırım.
 

ZeroTwo

Asistan
Katılım
30 Mart 2021
Mesajlar
203
Reaksiyon puanı
252
Puanları
63
Yaş
25
Konum
ゼロツー
Bir doktor olarak açıklama yapayım da kafalardaki soru işaretleri gitsin:

Öncelikle Creutzfeldt-Jakob hastalığı insandan insana katiyen bulaşmaz, o açıdan içiniz rahat olsun.

Bu hastalığa sebep olan etken sanılanın aksine bir mikrop değil, bir protein!

"Nasıl olur da proteinler hastalık yapar?" dediğinizi duyar gibiyim. Öncelikle bu hastalığın sebebi olan protein, "prion" diye tabir ettiğimiz özel bir protein. Yani etten, sütten aldığımız proteinden çok daha farklı bir şey bu.

Besinlerde bulunan normal proteinlerin en önemli özelliği sıcakta bozulmasıdır. Bundan dolayıdır ki sütçüden süt alınmasını önermiyorum. Zira sütçüden alınan sütü bulaşabilecek hastalıklardan (ki bunlardan en önemlisi Brusella'dır.) arındırmak adına kaynattığınız zaman, sütün içindeki faydalı proteinleri bozmuş oluyorsunuz. Yani sütün size olan faydası azalmış oluyor.

Öte yandan, sütün kaynatmadan tüketseniz de olmaz; çünkü enfeksiyon kapabilirsiniz.

İşte bu çıkmazdan ötürü marketlerde satılan sütleri öneriyorum. Öncelikle şunu söylemem gerekir ki bu sütler kimyasal falan değildir. Bunu söyleme ihtiyacı hissettim; zira halkımız markette satılan her şeye "zararlı kimyasal" gözüyle bakıyor.

Markette satılan sütlere fabrika ortamında UHT (Ultra High Temperature) (Çok Yüksek Sıcaklık) dediğimiz bir işlem uygulanır. Bu işlem sürecinde sütler paketlenmeden önce çok yüksek derecelere kadar aniden ısıtılır ve hemen ardından aniden soğutulur. Buradaki ısıtma ve soğutma, evdekinden farklıdır; zira saniyeler içerisinde yapılır, yani evdeki gibi süt uzun uzun kaynatılmaz. Bu sayede hem enfeksiyon riski en aza inmiş olur, hem de sütteki faydalı proteinler bozulmamış olur.

Aslında anlatmak istediğim bu değildi; ancak "prion" proteinlerinin normal proteinlerden farkını anlamanız açısından yukarıdaki açıklamayı yapma ihtiyacı hissettim.

Yukarıda yazdığım üzere hastalık yapan bu "prion" proteinleri, normal proteinlerden bir yönüyle farklı. Bu fark ise ısıtmayla bu proteinlerin bozulmamasıdır. Yani bu hastalık etkenini kaynatmayla, pişirmeyle yok edemezsiniz.

Bu proteinler, hasta hayvanın etinde ve sütünde bulunuyor. Olur ya hasta hayvanın etini yemeye kalkarsanız eti uzun süre pişirmiş olsanız dahi hastalığı kapmış oluyorsunuz.

Yani tek çözüm, hasta hayvanın etini, sütünü vb. tüketmemek. Kaldı ki hastalığın adından da anlaşıldığı üzere bu proteinler, hayvanda davranış bozukluğuna yol açtığından hayvanın itlaf edilmesi gerekir.

Creutzfeldt-Jakob insandan insana bulaşmıyor demiştim; ancak bu durum, normal şartlarda geçerli. Şöyle ki dünyada sayıları çok azalmış olsa da halen yamyam kabileler mevcut ve bu kabilelerde doğal olarak insandan insana bulaş oluyor.

Kafanıza takılan soru olursa, sorun, yanıtlamaya çalışırım.
hocam emeğinize sağlık ayrıca işinizde kolay gelsin :)
 

Alois Alzheimer

Müdavim
Müdavim
Katılım
18 Ocak 2019
Mesajlar
1,708
Reaksiyon puanı
2,317
Puanları
358
Yaş
31
Konum
Merzifon
hocam emeğinize sağlık ayrıca işinizde kolay gelsin :)
Teşekkür ederim, bugün hastanede nöbetçiydim aslında, o yüzden yorgunum biraz. Ama eve geldim birkaç saat önce ve bu konuyu görünce açıklama yapma ihtiyacı hissettim.

Dediğim gibi sorularınız olursa yanıtlarım.
 

ZeroTwo

Asistan
Katılım
30 Mart 2021
Mesajlar
203
Reaksiyon puanı
252
Puanları
63
Yaş
25
Konum
ゼロツー
Teşekkür ederim, bugün hastanede nöbetçiydim aslında, o yüzden yorgunum biraz. Ama eve geldim birkaç saat önce ve bu konuyu görünce açıklama yapma ihtiyacı hissettim.

Dediğim gibi sorularınız olursa yanıtlarım.
teşekkür ederim hocam umarım yüksek mertebelere gelirsiniz iyi geceler :)
 
Üst