Kali Linux Nedir?

Bu konuyu okuyanlar

Tuğ-han

Doçent
Katılım
29 Ocak 2018
Mesajlar
973
Reaksiyon puanı
482
Puanları
63

Kali Linux, Debian (GNU, Hurd ve Linux gibi birbirinden bağımsız çekirdek seçeneklerine dayalı bir Linux dağıtımıdır) çekirdeğine tekrar temellendirilmesi sonrasında oluşturulmuştur. Offensive Security adlı bir şirket tarafından fon desteği sağlanmaktadır ve Debian tabanlı bir işletim sistemidir.
Kali Linux işletim sistemi, Backtrack Linux olarak kullanılıyordu. Fakat daha sonra tekrar geliştirme yoluna gidildi ve baştan aşağı tekrar derlendi. Bu derlenme sırasında da Debian geliştirme kurallarına bağlı kalındı. 13 Mart 2013 tarihinde de resmen yayınlandı.
Kali Linux’un Özellikleri Nelerdir?
  • Açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Dolayısıyla dileyen kullanıcılar Kali Linux’u istedikleri gibi geliştirebilirler ve kişiselleştirebilirler.
  • GNU Lisansı (Genel Kamu Lisansı) ile lisanslanmıştır.
  • Tamamen ücretsizdir. Hatta Offensive Securityadlı şirket “Kali Linux var olduğu sürece hep ücretsiz kalacaktır” açıklamasını yaptı.
  • Kendisinden bir önceki sürüm olan Backtrack Linux üzerinde bulunan gereksiz tüm araçlar kaldırılmıştır ve 600’den fazla test aracına sahiptir. Buda onu kusursuz ve sorunsuz yapmaktadır.
  • Türkçe dili de dahil olmak üzere hemen hemen bütün dilleri desteklemektedir. Aynı zamanda eş zamanlı olarak çoklu dil kullanımı da vardır.
  • Diğer işletim sistemlerinin aksine tüm kablosuz donanımlara ve ağlara en büyük desteği vermektedir ve neredeyse tamamını desteklemektedir.
  • Filesystem Hierarchy Standart (Dosya Sistemi Hiyerarşi Standardı) kuralına bağlı kalmıştır. Bu sayede kullanıcılar binary ve destek dosya kütüphanelerini kolaylıkla sistem üzerinde tutabilirler.
  • ARM tabanlı Single-Board sistemlerini destekler.
Kali Linux’un Kullanımı
Yukarıda da söylediğim gibi, Kali Linux’un ana amacı sistemlerdeki penetrasyon testleri ve güvenlik açıklarını tespit etmektir. Genellikle siber güvenlikçiler ve beyaz şapkalı hackerlar tarafından kullanılmaktadır fakat siyah şapkalı hackerların da bu işletim sisteminden faydalandıkları kaçınılmaz bir gerçektir ve kötü amaçlar için kullanmaktadırlar. Bunun nedeni de işin içine tersine mühendislik denen kavramın girmesi ve bu işletim sisteminin sunduğu özelliklerin oldukça geniş olmasıdır.
Fakat şunu da söylemek zorundayım ki, daha önce Linux tabanlı bir işletim sistemi kullanmış olan kişiler bile Kali Linux kullanmakta zorlanabiliyorlar. Bu işletim sistemini kullanmak Windows kadar kolay ve anlaşılır değildir. Özellikle de hacker olmaya merak salan kişiler bir umutla bu işletim sistemi hakkında bilgi toplamaya ve kullanmaya çalışıyorlar fakat sonu hep hüsran oluyor. Çünkü hem teknik kullanıma, hem de kodlama bilgisine sahip olmanız gerekiyor.
Üzerine basa basa tekrar söylüyorum. Teknik kullanım, kodlama ve zaafiyetler hakkında bilgisi olmayan, kötü düşüncelerle hackerlik yapmak için bu işletim sistemine merak salan kişiler maalesef istediklerini elde edemezler. Sadece ileri düzeyde bilgi sahibi olan kullanıcılara hitap eden bir işletim sistemidir. Bu iş bu kadar kolay olsaydı etraf hackerdan geçilmezdi.
Kısacası, Kali Linux işletim sistemi son kullanıcıya göre bir işletim sistemi değildir. Sadece penetrasyon ve güvenlik testleri hakkında bilgi sahibi olan kullanıcılara hitap etmektedir.
Fakat illa ki ben bu işletim sistemini öğrenmek ve kullanmak istiyorum diyorsanız, o zaman ilk olarak Ubuntu işletim sistemini kullanabilirsiniz. Ubuntu, Kali Linux’un aksine normal bir Linux tabanlı işletim sistemidir ve temel mantığı kavramanızda size yardımcı olabilir.
Siber-Guvenlik.Pro
 

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,163
Puanları
113
Konu güzel olmuş. :) Yalnız konunun Linux bölümünde olması bence daha doğru olur.
 

KNMX

Dekan
Katılım
2 Temmuz 2017
Mesajlar
6,936
Reaksiyon puanı
3,747
Puanları
113
tam bir hacker dağıtımı :)
 
Üst