Kadının WRC'de pilot olması da yetmiyor

maxxdump

Dekan
Katılım
2 Nisan 2008
Mesajlar
6,377
Reaksiyon puanı
6
Puanları
218
Yaş
40
Konum
Kıbrıs
Dünya ralli şampiyonası'nda mücadele eden kadın pilotlar, her ne kadar WRC'deki çetin mücadeleden başarıyla çıkmayı başarsalar da trafikte ''kadınlar iyi otomobil kullanamaz'' ön yargısını yıkmayı başaramıyorlar.

Antalya'nın Kemer ilçesinde düzenlenen Dünya Ralli Şampiyonası'nın 8. ayağı olan 5. Türkiye Rallisi'nde mücadele eden Türk kadın pilotlar, parkurlarda yakaladıkları başarıya rağmen, trafikte ''Kadınlar iyi otomobil kullanamaz'' ön yargısıyla mücadele etmek zorunda kaldıklarından yakındılar.


Dünyaca ünlü pilotları Antalya'nın Kemer ilçesinde buluşturan WRC'de bu yıl üç de Türk kadın ekibi mücadele ediyor. Elde ettikleri derecelerle erkek sürücüleri arkalarında bırakan ve motor sporları tutkunlarının saygıyla adından söz ettiği kadın pilotlar, parkurda gördükleri bu saygıyı günlük hayatta, otomobillerinin direksiyonundayken görememekten yakınıyorlar.


Kadın pilotlar, her ne kadar iyi otomobil kullansalar da ''Kadınlar iyi otomobil kullanamaz'' ön yargısını yıkamadıklarını, bazı erkek sürücülerin kadınları trafikte sıkıştırarak onları zor durumda bırakmaktan özel bir keyif aldıklarını belirtiyorlar.


BAYANLAR RALLİ ŞAMPİYONU AMA...

WRC 5. Türkiye Rallisi'nde mücadele eden ekiplerden Castrol Ford Takımı'nın pilotu Burcu Çetinkaya ve co-pilotu Çiçek Güney, Türkiye Bayanlar Ralli Şampiyonluğu unvanına sahip.


WRC'de yarışan ve şu ana kadar elde ettiği derecelerle erkek pilotları da gerisinde bırakan Burcu Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, motor sporlarında kadın olmanın erkek olmaktan farklı olmadığını, çünkü otomobil kullanmanın sadece fiziksel güce değil, el ayak koordinasyonu ve beyine bağlı olduğunu söyledi.


Motor sporlarında kadın pilot olmanın ''zevkli'' olduğunu belirten Çetinkaya, yarışmalar sırasında büyük ilgi çektiklerini ve erkeklerden çok yardım gördüklerini anlattı. Aynı yardım ve saygıyı günlük hayatta görmediklerini vurgulayan Burcu Çetkinkaya, ''Bir bayan otomobilini park etmeye başladığında hiçbir şey yapmasına gerek yok. Otomobilini bir saniyede de park etse, hemen kornaya basılıyor, tepki veriliyor'' dedi.


Çetinkaya, erkeklerin kadınlara göre otomobile çok daha yakın olduklarını belirterek, ''Erkekler ülke genelinde çok daha çabuk otomobille haşır neşir oluyorlar. Bayanlar ise otomobille daha geç tanışıyor, hatta çoğu tam olarak tanışamıyorlar bile. Eşinin, babasının otomobilini zaman zaman kullanıyor. Bu durumda da tecrübesizlikten dolayı psikolojik kaygıları oluyor. Bir de üzerine birileri gelip sıkıştırınca, kornaya basınca, iyice panikliyorlar. Aslında Türkiye'de çok kötü otomobil kullanan insanlar var. Ehliyet verilmesiyle ilgili kriterlerin bence yeniden değerlendirilmesi lazım. Niyeyse hep kadınlara laf ediliyor. Herhalde kadınlara laf edilince daha çabuk tepki veriyor, daha çok panikliyorlar. O yüzden de karşıdaki kişiler daha çok keyif alıyorlar diye düşünüyorum'' diye konuştu.


Çetinkaya, trafikte sponsorunun verdiği, üzerinde şeritler olan Ford Fiesta ST yarış otomobilini kullandığını, dikkat çekici bu arabayı gören bazı erkek sürücülerin kendisiyle yarışmak istediklerini dile getirdi.


Bu kişilere yavaşlayarak cevap verdiğini belirten Çetinkaya, ''O zaman uzaklaşıyorlar. Çünkü ben yarış zevkimi zaten tatmin ediyorum. Trafikte böyle bir ihtiyaç hissetmiyorum. Sıkıştıran olduğu zaman da kesinlikle korkmuyorum. Kimse isteyerek birine çarpmaz. Korkutmak amaçlı yapanlar, siz yolunuzu, çizginizi koruduğunuz sürece hiçbir şey yapamadıklarını anlayıp kendileri uzaklaşıyorlar. Bu yüzden kadınların psikolojik olarak daha güçlü olmaları lazım'' dedi.



SNOWBOARD ŞAMPİYONU KADIN PİLOT

Burcu Çetinkaya'nın co-pilotu, Türkiye Bayanlar Snowboard Şampiyonu da olan Çiçek Güney de Çetinkaya ile snowboard yaparken tanıştığını ve o yıllarda rakip iken iki yıldır birlikte ralli yaptıklarını anlattı.


Geçen yıl Bayanlar Türkiye Ralli Şampiyonu olduklarını ve kendi klasmanlarında çok iyi dereceler elde ettiklerini belirten Güney, Avrupa Şampiyonası'nın ayaklarından birisini de ikinci bitirdiklerini bildirdi.


Yurtdışında hem kendilerini hem de Türkiye'yi çok iyi temsil ettiklerini vurgulayan Güney, ''Yurtdışında Türkiye'nin farklı bir imajı var. Bizi görünce, (Türk müsünüz? Nasıl yani, gerçekten mi Türksünüz?) gibi sorularla karşılaşıyoruz. Bu ülkemiz için de farklı bir boyut oluşturuyor'' diye konuştu.


Ralli sporunda kadın ile erkek arasında fiziksel farklılığın etkisine inanmadığını belirten Çiçek Güney, ''Snowboardda erkekler ve kadınlar arasındaki fiziki farklılık çok büyük. Çok ciddi bir klasman farklılığı var ama motor sporlarında klasman aynı. Aslında bu tamamen kişisel kabiliyetiniz, eğitiminiz ve bunları beyninizde birleştirebilmenizle alakalı bir şey. Fiziksel açığı kapatınca, bir fark kalmamış oluyor'' dedi.


Çiçek Güney, otomobil kullanmaya küçük yaşta başladıklarını, otomobili ''erkek gibi'' kullananlardan olduğunu ifade etti.


''Hatta trafikte bayan sürücülere kızanlardandım'' diyen Güney, ''Ama ben anlayış gösteremeyenlerden değilim. Sorunlarının ne olduğunu biliyorum. Bayanlar otomobille geç tanışıyorlar. Ehliyet almak için otomobil kullanmaya başlıyorlar. Oysa ki erkeklerin tamamı otomobile olan sevdadan, meraktan dolayı başlıyorlar ve otomobille kadınlardan çok daha erken tanışıyorlar. Biz bebeklerle oynarken, onlar otomobillerle oynuyor. Onlar bebek yaşta, direksiyonu, şanzımanı, amortisörü öğrenmiş oluyorlar. Bayanlar çok daha yabancı dolayısıyla. Bu da bir tedirginlik getiriyor. Bu kullanıma da yansıyor. Öğrenirken eleştiriliyorlar. Oysa ki erkeğe (Hadi koçum) diyerek öğretiliyor. Dolayısıyla psikolojik olarak farklı eğitimden geçiliyoruz. Burada aşılması gereken nokta, eğitimin farklı olması. Daha ciddi bir eğitim verilmesi şart. Ehliyet sınavlarının zorlaştırılması olabilir mesela. Böylece bayanların çok daha iyi birer sürücü olacaklarına, aynı şartlarla başladıkları sürece aynı şekilde iyi olacaklarından eminim'' dedi.


Çiçek Güney, trafikte erkek sürücülerin kendisini sıkıştırdığında, aracını hızlandırdığını da belirterek, onların şaşkın bakışlarını görmenin hoşuna gittiğini söyledi.


''ABLA PARK EDEYİM Mİ?''

Motor sporlarına 18 yaşındayken carting yaparak başlayan 28 yaşındaki Berna Aksoy da WRC'de mücadele eden kadın pilotlardan birisi.


Aldığı eğitimlerden birisinde yarışma hakkı kazanan ve bu şekilde ralli yapmaya başlayan Aksoy, ''(Bir kere işin içine girdiniz mi çıkamazsınız) derler, gerçekten de öyle. İki senedir ciddi şekilde ralli yapıyorum'' dedi.


Elde ettikleri derecelerle erkek pilotları geçmeye de başladıklarını belirten Aksoy, takımdaki diğer kadın pilotlarla Castrol Fiesta Cup'ta da rakip olduklarına dikkati çekti.


Aksoy, motor sporlarıyla ilgilendiğini duyan kişilerin şaşırdıklarını, son zamanlarda ise kadın pilotlara ilginin son derece arttığını ifade etti.


''Sürücü'' kavramını erkek ve kadın diye ayırmamak gerektiğini de vurgulayan Aksoy, ''Geçmişte yarışa meraklı olduğum için kendime modifiye bir otomobil yapmıştım. Bu hatamdan bu spor sayesinde döndüm. Şimdi kesinlikle hız yapmıyorum, burada aldığım eğitim ve tecrübeyle de kaza anında ne yapacağımı biliyorum. Yani şimdi daha iyi düşünebiliyorum'' dedi.



Motor sporlarıyla uğraşmasına rağmen erkeklerle arasında ilginç diyalogların yaşandığını da belirten Berna Aksoy, ''3-4 ay önce arkadaşlarım yanımdaydı, bir benzin istasyonunda ters bir yerde durmam gerekti. Görevli yanıma gelip, (Sen yapamazsan ben park edeyim abla) dedi. Yanımda arkadaşlarım vardı, (Bunu kime söylediğini biliyor musun sen?) diyerek gülmüşlerdi görevliye'' diye konuştu.

''KADIN HER YERDE TACİZE UĞRUYOR''

Şampiyonanın en yeni pilotlarından Selay Kaya ise Volkan Işık ile Ralliye İlk Adım eğitimini birinci bitirince kendisine bir otomobil hediye edildiğini ve ilk yarışına bu otomobille katıldığını anlattı.


Ralli sporuna ilgisi yüzünden mutlaka WRC'de yarışmak istediğini belirten Kaya, otomobil kullanmayı çocukluğundan beri sevdiğini, aracını hızlı kullandığı için ailesinin de desteğiyle motor sporlarına yönlendiğini dile getirdi.


Kaya, trafikte kadınların otomobili kötü kullandığına dair ön yargıyı yıkamadıklarını ifade ederek, ''Kadınsanız kesinlikle iyi otomobil kullanmıyorsunuzdur. Kötü kullanan erkek yok mu, çok. Dolayısıyla bu ön yargıdan kurtulmak lazım. Ben bugüne kadar (Aracınızı biz park edelim mi?) gibi teklifler haricinde ciddi bir sıkıntı yaşamadım. Ama geç saatte, İstanbul gibi bir büyük şehirde yaşıyorsanız, taciz etmek isteyenler olabiliyor. Ama onları da bertaraf edebiliyorsunuz, belki de kadınların daha iyi otomobil kullanabiliyor olmamalarının gerekliliklerinden biri de bu. Kadınlar her yerde olduğu gibi otomobil içindeyken de tacize uğrayabiliyorlar. Burada erkekler kadar iyi otomobil kullanmalı ki canından olmasın'' diye konuştu.



[move]kaynak ve haberin devamı http://www.ntvspor.net/pages/24802.asp[/move]
 

ridvan1452

Müdavim
Müdavim
Katılım
30 Temmuz 2007
Mesajlar
2,595
Reaksiyon puanı
24
Puanları
218
demmekki yollar ralli kadar kolay degil :d
 
Üst