- Katılım
- 29 Haziran 2007
- Mesajlar
- 64,457
- Reaksiyon puanı
- 530
- Puanları
- 0
İhracatçıların 11 yıldır sabırla sürdürdüğü çalışmalar sonuç verdi. Greyfurttan sonra limon ihracatı için de Japonyadan izin çıktı. UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, Türk limonları artık Japon mutfağında yer alacak. Sırada Bursa siyah inciri, kavun ve nar var dedi.
Türkiye, yaş meyve sebze ihracatında bir kapıyı daha araladı. Sektörün yaklaşık 11 yıl süren mücadelesi sonuç verdi ve Japonyaya limon ihracatının yolu açıldı. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, sektörün önünü açabilmek için yoğun bir çaba gösterdiklerini, kurulan Uzakdoğuya Yaş Meyve İhracatını Geliştirme Komitesinin greyfurttan sonra limon ihracat izni almasının önemli bir başarı olduğunu söyledi.
Aynı zamanda Uzakdoğuya Yaş Meyve İhracatını Geliştirme Komitesi üyesi de olan Salih Çalı, Sekretaryası birliğimiz tarafından yürütülen Komite, Ekonomi Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, T.C. Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği, Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri ve diğer yaş meyve sebze ihracatçı birlikleri gibi çok sayıdaki kurumun desteği ile pazar ve ürün çeşitliliğini artırmak için çaba gösteriyoruz dedi.
Çalışmalar 2003 yılında başladı
Sektörün desteğini arkasına alan Komitenin, limona ihraç izni alma konusunda çalışmalarına ilk olarak 2003 yılında başladığına işaret eden Çalı, ihracat izni alınması sürecini şöyle anlattı:
Yoğun çalışmalar sonrasında 2007 yılında Japonyaya teknik düzeyde bir ziyaret gerçekleşti. Limon meyvesi için Japonyanın beklentisi sonucunda Japonya Tarım Bakanlığına (MAFF) istenen ek büyük çaplı denemeler sunuldu. MAFF tarafından limon ürünü için sunulan test planının uygun görülmesinin ardından, Japon bitki karantina uzmanları limonu incelemek ve denetlemek için Bursa, İzmir ve Ankaraya ziyaretlerde bulundu.
Çalının verdiği bilgiye göre; 11 yıllık yoğun çalışmanın ardından Japonya Resmi Gazetesinin 07/02/2014 tarihli sayısında yer alan resmi bildiri ile 0.8 derece ve altında 12 gün boyunca soğuk işlem uygulamasına tabi tutulmak şartıyla Türk limonun Japonyaya ihracatının serbest bırakıldığı belirtildi.
Sırada incir, kavun ve nar var
Dr. Salih Çalı; limon ihraç izninin alınmasının ardından kiraz için yürütülen çalışmalara hız verildiğini belirterek, Komitece yapılan değerlendirmede; nar, Bursa siyah inciri ve kavun için de önümüzdeki dönemde ihraç izni çalışmalarına başlayacağız dedi.
PR Basın
Türkiye, yaş meyve sebze ihracatında bir kapıyı daha araladı. Sektörün yaklaşık 11 yıl süren mücadelesi sonuç verdi ve Japonyaya limon ihracatının yolu açıldı. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, sektörün önünü açabilmek için yoğun bir çaba gösterdiklerini, kurulan Uzakdoğuya Yaş Meyve İhracatını Geliştirme Komitesinin greyfurttan sonra limon ihracat izni almasının önemli bir başarı olduğunu söyledi.
Aynı zamanda Uzakdoğuya Yaş Meyve İhracatını Geliştirme Komitesi üyesi de olan Salih Çalı, Sekretaryası birliğimiz tarafından yürütülen Komite, Ekonomi Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, T.C. Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği, Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri ve diğer yaş meyve sebze ihracatçı birlikleri gibi çok sayıdaki kurumun desteği ile pazar ve ürün çeşitliliğini artırmak için çaba gösteriyoruz dedi.
Çalışmalar 2003 yılında başladı
Sektörün desteğini arkasına alan Komitenin, limona ihraç izni alma konusunda çalışmalarına ilk olarak 2003 yılında başladığına işaret eden Çalı, ihracat izni alınması sürecini şöyle anlattı:
Yoğun çalışmalar sonrasında 2007 yılında Japonyaya teknik düzeyde bir ziyaret gerçekleşti. Limon meyvesi için Japonyanın beklentisi sonucunda Japonya Tarım Bakanlığına (MAFF) istenen ek büyük çaplı denemeler sunuldu. MAFF tarafından limon ürünü için sunulan test planının uygun görülmesinin ardından, Japon bitki karantina uzmanları limonu incelemek ve denetlemek için Bursa, İzmir ve Ankaraya ziyaretlerde bulundu.
Çalının verdiği bilgiye göre; 11 yıllık yoğun çalışmanın ardından Japonya Resmi Gazetesinin 07/02/2014 tarihli sayısında yer alan resmi bildiri ile 0.8 derece ve altında 12 gün boyunca soğuk işlem uygulamasına tabi tutulmak şartıyla Türk limonun Japonyaya ihracatının serbest bırakıldığı belirtildi.
Sırada incir, kavun ve nar var
Dr. Salih Çalı; limon ihraç izninin alınmasının ardından kiraz için yürütülen çalışmalara hız verildiğini belirterek, Komitece yapılan değerlendirmede; nar, Bursa siyah inciri ve kavun için de önümüzdeki dönemde ihraç izni çalışmalarına başlayacağız dedi.
PR Basın