- Katılım
- 13 Haziran 2008
- Mesajlar
- 17,955
- Reaksiyon puanı
- 351
- Puanları
- 3,263

Birinci Dünya Savaşı sonunda, İtilâf Devletleri, Osmanlı Devleti ile 30 Ekim 1918'de Mondros Ateşkes Antlaşması'nı imzaladılar ve bu anlaşmaya dayanarak Anadolu'yu işgale başladılar. Türk milleti işgal hareketleri karşısında vatanını kurtarmak için 1919 yılında yer yer direniş hareketlerini başlattı. Bu hareketler, 19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşanın Samsuna ayak basmasıyla kısa sürede merkezi bir nitelik kazandı.
Bu süreçte arka arkaya kazanılan Birinci İnönü, İkinci İnönü, Aslıhanlar-Dumlupınar ve Sakarya Meydan Muharebeleri ile yurdun kurtarılması yolunda önemli adımlar atıldı. 26 Ağustos 1922 sabahı dikkat ve titizlikle hazırlanan taarruz planı uygulamaya konuldu. 26-30 Ağustos 1922de yapılan Büyük Taarruz, Türk İstiklâl Harbinin son safhasıdır. 30 Ağustos Başkomutan Meydan Muharebesi nde bir gün içinde Yunan ordusunun en önemli bölümü etkisiz hale getirildi. Böylece kesin sonuç beş gün içinde elde edilmiş ve hazırlanan plan tam bir başarıyla uygulanmış oldu.


Büyük Taarruz Panoraması
31 Ağustos günü Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi (ÇAKMAK), Batı Cephesi Komutanı İsmet (İNÖNÜ) ordu komutanları Yakup Şevki (SUBAŞI) ve Nurettin Paşaları karargahını kurduğu Çalköyünde toplayarak, kaçabilen Yunan kuvvetlerinin hızla takip edilmesini ve İzmir ile dolaylarındaki kuvvetleriyle birleşmemesi için üç koldan Egeye doğru ilerlenmesini doğru bulduğunu belirtti.

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa "Sakarya" İsimli Atıyla
1 Eylülde Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ordulara bir bildiri yayımlayarak şu tarihi emrini verdi: Bütün arkadaşlarımın Anadolu'da daha başka meydan muharebeleri verileceğini göz önüne alarak ilerlemesini ve herkesin akıl gücünü, yiğitlik ve yurtseverlik kaynaklarını yarışırcasına esirgemeden vermeye devam eylemesini isterim. Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!. Böylece düşmanın akıbeti de belirlenmiş oldu. Çalköyde verilen bu tarihi emir üzerine İzmirde Akdenizi, Mudanyada Marmara yı görmek için 8-9 günlük bir zaman kâfi gelecekti.
31 Ağustosta başlayan amansız takip sonunda Türk kuvvetleri 2 Eylülde yıkıntılar haline gelmiş Uşaka girdi. Burada Yunan Ordusu Başkomutanı General Trikopis tutsak edildi.
Takip Harekâtı insan üstü bir hızla ilerledi. Türk askeri dinlenmek ve uyumak istemiyordu. Çünkü kurtardığı her kasabanın, köyün, şehrin Yunanlılar tarafından yakıldığını, bölgedeki Türklerin de acımasızca katledildiğini görmekteydi.
9 Eylül günü 1 nci Kolordu Kemalpaşaya, 2 nci Kolordu Manisaya, 4 ncü Kolordu Turgutluya ulaştı. Kuzeyde Kazancıbayırında Yunan mevzilerine taarruz eden 3 ncü Kolordumuz düşmanı atarak Bursaya ilerledi. Türk süvarileri üç yılı aşkın süredir yas çeken İzmir halkının sevinç göz yaşları arasında İzmire girdi.

Türk Süvari Birliklerinin İzmire Girişi
Süvarilerimiz, İzmire girerken birkaç yerde hafif ateşle karşılaşmaktan başka bir olay olmadı, Kordonboyundan geçerken bir İngiliz müfrezesi tarafından selamlandı. Türk bayrağı Hükümet Konağına ve Kadifekaleye çekildi.


9 Eylül 1922 Günü İzmir Vilayet Konağı Balkonundaki Direğe Türk Bayrağının Çekilişi
Birinci Süvari Tümeni Komutanı Mürsel Paşa bir Fransız harp gemisi telsizi vasıtasıyla, İzmire girildiğini Ankaraya bildirdi. İzmirde Türk halkının sevinci o denli büyüktü ki askerlerimiz çiçek yağmuru altında kaldı.
Başkomutan İzmirin alınışı dolayısıyla ordulara şu tarihi mesajını yayınladı:
İlk verdiğim Akdeniz hedefine varmakta orduların gösterdiği gayret ve fedakarlığı hürmet ve takdirle anarım. Elde edilen büyük muzafferiyetin yapıcısı olan kıymetli arkadaşlarıma en içten teşekkür ve tebriklerimi bildiririm. Orduların bundan sonra verilecek hedeflerin alınmasında da aynı fedakârlık yarışmasını göstereceklerine inancım tamdır.
9 Eylül günü 3 ncü Kolordumuz Bursayı savunan Yunan birliklerini geri atarak şehri kurtardı. Türk Ordusunun İzmir ve Bursayı alması üzerine Mustafa Kemal Paşa, millete bir beyanname yayınladı. Torbalı ve Menderes Vadisinden çekilen Yunan birlikleri, Seydiköy civarında kısa bir çarpışmadan sonra süvarilerimiz tarafından esir alındı. 9 Eylül günü; Menemen yakılmadan kurtarıldı, Seydiköy Türk kuvvetlerinin eline geçti. Akıl almaz bir hızla ilerleyen piyade birlikleri de bir gün sonra Başkomutan ile birlikte İzmire gelmişti.

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, yanında Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak ve Yaveri Salih Bozok ile birlikte İzmire geliyor. (10 Eylül 1922)
18 Eylül 1922 tarihine kadar yapılan Takip Harekâtı ile bütün Batı Anadoludaki Yunan askerleri sınırlarımız dışına çıkarıldı.
15 Mayıs 1919da İzmire çıkıp, Anadolunun hemen yarısını istila ederek, burada Yunan Asya İmparatorluğunu kurmak rüyasıyla üç seneyi aşkın bir süre içinde anayurdumuza saldıran düşman orduları, nihayet 18 Eylül 1922 gününde tek bir er kalmamak suretiyle vatanımızın bu bölgesinden tamamen temizlenmiş oldu.

Mağlup Yunan kuvvetlerinden İzmire dönebilen 12.000 kişilik grup,
savaş gemilerine bindirilerek Yunanistana gönderilmiştir.
Takip harekâtının başarı ile sonuçlanması yalnız Batı Anadoluyu Yunanlılardan temizlemekten ibaret değildir. Türk ordusunun yaptığı bu harekât ile, İzmit bölgesinden İstanbul Boğazına, Balıkesir bölgesinden Çanakkale Boğazına kadar hayati önem taşıyan diğer stratejik hedefler de büyük bir ustalıkla İtilaf Devletlerinin işgalinden, olaysız olarak ve barış yoluyla kurtarıldı.

9 Eylül 1922 tarihinde İzmirin kurtuluşu sırasında şehit düşenlerin anısına
İzmir-Konakta yaptırılan İstiklâl Şehitliği
Takip Harekâtı; Türk ordusunun kahramanlığı yanında askeri ve siyasi alanda gösterdiği yüksek sevk ve idare ile birlikte kudret ve kabiliyetini de ispat eden büyük bir eserdir.
İzmir'in kurtuluşu, 90. kez coşkuyla kutlanıyor
İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıl dönümünü bugün törenlerle kutlanıyor. Kültür Bakanı Günay'ın da katılacağı etkinlikler kapsamında, zafer koşusu ve yürüyüşlerine geniş katılım bekleniyor
İzmir, bugün düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıl dönümünü coşkuyla kutlayacak. Törenlere Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katılacak.
ZAFER YÜRÜYÜŞÜ: Düşmana karşı hem ilk hem son kurşunun atıldığı İzmir, bugün 90. yıl gururunu yaşıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katılacağı törenlerde ilk etkinlik sporcuların zafer koşusu olacak. Saat 09.00'da İnciraltı'ndaki Dokuz Eylül Üniversitesi Su Ürünleri Enstitüsü önünden başlayacak 10 kilometrelik koşu, Cumhuriyet Meydanı'nda son bulacak.
İkinci olarak saat 09.30'da İzmirlilerin büyük ilgi göstermesi beklenen zafer yürüyüşü gerçekleşecek. Basmane Polis Merkezi'nden hareket edecek tarihi yürüyüş kolu; Gaziler Caddesi, Anafartalar Caddesi ve İkiçeşmelik Caddesi'ni takip ederek Cumhuriyet Meydanı'na ulaşacak. 1969'a kadar yapılan tüm kutlamalarda bu güzergah kullanılıyordu. Büyükşehir Belediyesi'nin etkinliğiyle 43 yıl sonra bu güzergahta "tarihi coşku"ya yeniden ulaşılacak.
ÇELENK TÖRENİ: Saat 10.30'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın çelenkleri sunulacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra zeybek gösterisi gerçekleşecek. Zafer Koşusu ödül töreni yapılacak.
SÜVARİLER GİRECEK: Valilik önünde saat 11.30'da ise temsili olarak atlı birliklerinin temsili olarak İzmir'e girişi canlandırılacak. 9 Eylül 1922'de İzmir Valiliği'ne Yüzbaşı Şerafettin Bey'in ilk Türk Bayrağını çektiği günkü gibi süvariler, Hükümet Konağı binası önünden geçecek ve şanlı Türk bayrağını göndere çekecek.
DESTAN SERGİSİ: Aynı saatlerde Vasıf Çınar Meydanı'nda "Bir Destandır 9 Eylül" adlı fotoğraf ve maket sergisinin açılışı yapılacak. Sergide, İzmir'in işgali ve kurtuluşu orijinal resimlerle 66 pano halinde anlatılacak.
TÜRK YILDIZLARI: Saat 18.00'de Gündoğdu Meydanı'nda Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi gökyüzünde heyecan fırtınası estirecek. 18.45'de ise Solo Türk, unutulmaz bir 9 Eylül coşkusu yaşatacak.
BİSİKLETÇİLERİN TURU: İzmir Bisiklet Derneği öncülüğünde "İzmir'in Kurtuluşu'nun 90. Yılında Bisiklet Turu" adıyla bisiklet turu gerçekleşecek. Saat Kulesi önünden başlayacak tur, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda sona erecek. Tur nedeniyle güzergahtaki caddeler araç trafiğine kapatılacak.
FENER ALAYI: Saat 20.30'da fener alayı yürüyüşü gerçekleştirilecek. Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayacak yürüyüş, Gündoğdu Meydanı'nda sona erecek.
KURTULUŞ KONSERİ: Kutlamaların son etkinliği Gündoğdu Meydanı'ndaki Zerrin Özer konseri olacak. Sevilen sanatçı İzmirli hayranlarıyla buluşacak.
Kocaoğlu'ndan Günay'a teşekkür
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 9 Eylül İzmir'in kurtuluş etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Smryna'dan İzmir'e 90 yılın birikimi" konulu panele, birlik ve beraberlik çağrıları damga vurdu. Panelde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 9 Eylül kutlamaları kapsamında her yıl yapılan bayrak töreni ve atlı süvari geçiş törenlerinin bu yıl da devam edilmesine karar verildiğini söyledi. "İzmir yine İzmirliliğini yaptı" diye konuşan Başkan Kocaoğlu, bu süreçte çaba gösteren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da törenlere katılacağını söyledi. Kocaoğlu, "Sayın Bakanımıza da, bu çabaları için İzmirliler adına teşekkür ediyorum" dedi.
