İzmir Buca'da Srebrenitsa anıtı

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
758373_detay.jpg

İzmir'in Buca ilçesinde, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da yaşanan en büyük toplu insan kıyımı olan Srebrenitsa soykırımının 17. yıldönümü anısına Buca Belediyesi tarafından bir anıt yaptırıldı

Anıtın açılış törenine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Anıtlar, yazıtlar, kitaplar bir olayı, bir tarihi tespit etmek, gelecek kuşaklara aktarmak ve unutturmamak, buradan alınan dersi tüm insanlığa anlatmak için yapılıyor. Bu anıt da Buca'da, İzmir'de soykırımı lanetlemek için yapıldı ve ilelebet yaşayacak." dedi.

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı'nın evsahipliğindeki açılış ve anma törenine İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Gül, Bosna Hersek Büyükelçilik Müsteşarı Sabit Subasic ve diğer vatandaşlar da katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise gönderdiği mesajda şunları kaydetti: "İnsan yaşam ve haklarını zarara uğratan veya sona erdiren her türlü eyleme daima karşıyız. Bundan 17 yıl önce Srebrenitsa'da yaşanan katliam, tüm insanlık için çok büyük ve ağır bir ayıptır. Tarihte yerini, affedilmez bir suç olarak alacaktır. Bu çok anlamlı açılışın, tüm insanlığa umut ve barış mesajı vermesinde etkili olmasını diliyorum."

Başkan Tatı ise gerekli izinleri alabildikleri takdirde aynı anıtı Srebenitsa'da da açmak istediklerini söyledi. Tören sonunda Srebrenitsalı annelerin acılarını yansıtan, sanatçılar Ali Yaldır, Zafer Dağdeviren ve Derya Ersoy imzalı anıt açıldı.

SREBRENİTSA'DA NE OLDU?
Srebrenitsa soykırımı, 1991-1995 Yugoslavya iç savaşı sırasında, Sırp ordusunun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya'95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8 bin 372 Boşnak'ın öldürülmesine verilen addır. Katliamda çok sayıda kadın ve küçük çocuk da acımasızca öldürüldü. 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da yaşanan en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa'da hukuki olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşıyor.

KAYNAK

HABER3102SrebrenitsaAnitiAcilisi1.jpg

HABER3102SrebrenitsaAnitiAcilisi3.jpg

HABER3102SrebrenitsaAnitiAcilisi5.jpg

HABER3102SrebrenitsaAnitiAcilisi8.jpg

HABER3102SrebrenitsaAnitiAcilisi4.jpg

HABER3102SrebrenitsaAnitiAcilisi6.jpg

kpln04

Profesör
Reaksiyon puanı
2
işte türk halkının duyarlılığı budur ya tebrik ederim uludere de ölen 35 kişiden sonra yılbaşında çılgınlar gibi eğlenen halk kendilerini öldürenlere sığınan boşnaklar için anıt diker helal olsun

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
işte türk halkının duyarlılığı budur ya tebrik ederim uludere de ölen 35 kişiden sonra yılbaşında çılgınlar gibi eğlenen halk kendilerini öldürenlere sığınan boşnaklar için anıt diker helal olsun

Bu konuda şunu söylemek isterim katliam kime uygulanırsa uygulansın iğrençtir tepki verilmesi gerekir.
kardeşimin örneklediği uludere ayrı bir olaydır burada çocuklarımız birileri tarafından katlettirilmiştir ama silivri derin bitmeden bu olay çözülmez
Srebrenitzada ise koca avrupa katliamı seyretmiştir bizde öyle yapılan vahşice mi bana göre değil su mecrasında akıyor düne kadar öldürdüğü düşmanın etini yiyip kanını içenler kafataslarını kase yapanlar dedelerine oranla azda yaptılar doğu türkistanda hergün yaşanan bu hamile kadınların karnı deşilip çocukları çıkar-ttırılıyor kurtuluş savasında erzurum ağrı cıvarındaki taşnak trabzon tarafındaki pontusa bakınız afrikaya ruandaya bakınız büyük devletler olanak sağlayarak katliam yapmakta sonra yalandan ağlamaktadır.
hani bir tabir vardır ''sevilmiş gözün davası olmaz''
ya onbinler katledilmiş kemikler dahi kalmamış anıt yaptırmışın hani derlerya bayram geçtikten sonra kınayı al da gözüne çal
reklam amacıyla yapılmış ucubeler
bizler başbağları madımakı çukurcayı ne kadar katliam yapılmışsa anıtlarını kalbimize yaptık

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Bir tarafta terör bölgesinde kaçakçılık yaparken öldürülen 35 kişi, bir tarafta sadece o topraklarda yaşadığı için katledilen 8 bin küsur insan.

Kaçakçılık yapıyorlar diye öldürülmeleri gerekmezdi elbette; ama o bölgede kaçakçılık yapıyorsan da her şeyi göze almak zorundasın. Bir de onlar için anıt dikilmesini beklemeyin artık.

Ayrıca bu olay Avrupa'da hukuki olarak soykırım adıyla belgelendirilmiştir bir olaydır.

Kaldı ki anıtın açıldığı yer de Boşnakların yaşadığı bir bölge.

kpln04

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Bu konuda şunu söylemek isterim katliam kime uygulanırsa uygulansın iğrençtir tepki verilmesi gerekir. kardeşimin örneklediği uludere ayrı bir olaydır burada çocuklarımız birileri tarafından katlettirilmiştir ama silivri derin bitmeden bu olay çözülmez Srebrenitzada ise koca avrupa katliamı seyretmiştir bizde öyle yapılan vahşice mi bana göre değil su mecrasında akıyor düne kadar öldürdüğü düşmanın etini yiyip kanını içenler kafataslarını kase yapanlar dedelerine oranla azda yaptılar doğu türkistanda hergün yaşanan bu hamile kadınların karnı deşilip çocukları çıkar-ttırılıyor kurtuluş savasında erzurum ağrı cıvarındaki taşnak trabzon tarafındaki pontusa bakınız afrikaya ruandaya bakınız büyük devletler olanak sağlayarak katliam yapmakta sonra yalandan ağlamaktadır. hani bir tabir vardır ''sevilmiş gözün davası olmaz'' ya onbinler katledilmiş kemikler dahi kalmamış anıt yaptırmışın hani derlerya bayram geçtikten sonra kınayı al da gözüne çal reklam amacıyla yapılmış ucubeler bizler başbağları madımakı çukurcayı ne kadar katliam yapılmışsa anıtlarını kalbimize yaptık
benim o insanlara saygım sonsuz elbette ama bu içindekileri kabullenememe beni inanın acayip üzüyor nolmuş yani o insanlar orda kaçakçılık (sınır ticareti yasak bölgede) yapıyorlarsa öldürdün bari bir avuç toprak at üstüne 17000 faili meçhul cinayet var türkiyede başbakan çıktı boşnaklar için ağladı geçen sene uludere için naptı askerimizi kutluyorum dedi yorum vicdanınızın artık

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
bir yere açıklama getirelim kaçağa gidenler haberli gider onyıllardır böyledir karakol komutanı onları ismen tanır derin devlet onları katletmiştir 35 kişiyi görüp katleden bir göz 350 kişiyi göremesse yuh denir.
Boşnak anıtına değil o zaman susupta şimdi ses verilmesine karşıyım bosna turan illerindendir bizimdir o zaman ağırlığımız koymadık binlerce kişi şehadete erdi bayram geçmiş kınayı gö z!!!lerine yaksınlar

Korpe

Rektör
Reaksiyon puanı
16
ben Güneydoguda askerdim kacakcılar bizden daha hakım idi bölgeye ve yanlıs anlasılmasın ama pkk nın kullandiği yollari kullaniyorlardi orada bir oyun oynandi olan 35 cana oldu ne olursa olsun ALLAH günahlarını affetsin konumuza gelecek olursa TÜRK halkı her zaman için yüreğinde merhamet,sevgi,kardeşlik taşıyan bir toplumdur burada`da kendisini göstermiş zaten ALLAH bu zulmü yapanlari helak etsin

konuyu farklı yerlere çekip saptırmaya gerek yok.

energyy

Asistan
Reaksiyon puanı
1
İşte bundan dolayı İsrâiloğulları'na şöyle yazmıştık: "Bir cana kıymaya veya yeryüzünde fesat çıkarmaya karşılık olmaksızın kim bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir canı kurtarırsa bütün insanların hayatım kurtarmış gibi olur." Şüphesiz peygamberlerimiz onlara apaçık deliller getirdiler. Ama bundan sonra da onların çoğu yeryüzünde taşkınlık göstermektedirler.”(Maide, 5/32) bu ayet-i kerime birçok şeyi anlatıyor sanırım..