İyi nedir kötü nedir

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan seciL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

seciL

Dekan
Reaksiyon puanı
102
Kötü olmayı tercih etmek kolay. İnsanların sizden beklentisi olmayınca hayat basitleşiyor sanki. Oysa iyi olmak, iyi olmaya çalışmak insanların sürekli bir beklentiye girmesine yol açıyor sizden yana. Tercih bizim tabii ki iyi veya kötü olmak. Hayatın tadının zorlukları aşmak olduğunun bilincinde kalarak elbette... İyi nedir ,kötü nedir, kime göre iyi, kime göre kötü tamamen uzayabilir tartışmalar.tabii ki..Buyurun...

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Kötü olmayı tercih etmek kolay. İnsanların sizden beklentisi olmayınca hayat basitleşiyor sanki. Oysa iyi olmak, iyi olmaya çalışmak insanların sürekli bir beklentiye girmesine yol açıyor sizden yana. Tercih bizim tabii ki iyi veya kötü olmak. Hayatın tadının zorlukları aşmak olduğunun bilincinde kalarak elbette... İyi nedir ,kötü nedir, kime göre iyi, kime göre kötü tamamen uzayabilir tartışmalar.tabii ki..Buyurun...

oysa iyi
olmak, iyi olmaya çalışmak insanların
sürekli bir beklentiye girmesine yol
açıyor sizden yana burasını anlamadım.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
tercih, kişiye pek kalmıyor malesef, mizacın değişmesi neredeyse imkansızdır.

Kötü olmayı tercih etmek kolay demişsin ama bence doğru cümle şu olmalıydı; zor olan, iyi olabilmektir. yani insan kötüdür, iyi olmaya çabalar, çoğusu başaramaz, çoğusu da hiç kalkışmaz bile:)

Dünyanın en kötü adamı bile gidip yakın bir arkadaşına "şu adam çok kötü, insan bile değil" diye çekiştirebiliyor... herkesin zekası kendisine göre dünyanın en üstün zekası olduğu için, bu konu asla açıklığa kavuşacak bir konu değil.

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
asllinda iyi olmak da zor. niye ? cunku iyi olmak icin neyin iyi neyin yanlis oldugunu bilmeniz gerekir . ki herseyi bilmek imkansiza yakin bisey :P
yanlis eksik bilmek iyi bildigimiz seylerin kotu olma ihtimalini olusturur :D
mesela ben soyle eski gunlere bakip benim veya baska insanlarin eskiden bildikleri savunduklari seyle bunlar icin yaptiklari seyler. sonra konuyla ilgili ogrendigim yeni bilgilerle soyle eskiye bi goz atarim arasira. ve goruyorum ki o dogru yapiyorum diye cirpinan insanlar bazen bilmedikleri seyler yuzunden cok buyuk yanlislar ve kotu davranislar yapmislar. hatta bazen bu insanlar bu yanlisi hayatinin sonuna kadar bile tam olarak farketmeyebiliyolar :D
veya bazen bazi seyleri zamaninda hatirlamamak da kotu seyler yaptirabiliyo. tabi kendi cikarlari icin her hileyi haksizligi veya baskalarina zarar vermeyi kabul edilir hatta olmasi gereken olarak gorenler var onlar da kendi dunyasinda aslinda kendileri icin dogru olanin iyi oldugunu varsayiolar . onlar kotu tabi ama kendi cikarinahizmet edipde toplum icin yapiyorum diye baskalarina zarar verenler de var . . . onlar da iyi olmuyolar aslinda bi acidan .
ayni dunyanin yuvarlak olmasindan dolayi surekli doguya gidersen fazla gidersen doner obur taraftan yine kotu dedigin taraftan gecersin :D

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Iyi kelimesi kadar insanlar tarafından tarumar edilen başka bir kavram yoktur şu küre i arz da. Neden der isenız şu çağın çoğu insanı yaşadığı gibi inanıyor ve çoğu insan dediğimiz insan güruhu kendilerini en doğru en dürüst olarak olarak tanımlıyor.Yada şöyle bir sıralama yapmak gerekir ise .1)Gerçek kötüler %10 2)Gerçek iyiler %10 3)Orta kesim%80 .Bu Orta kesim dediğimiz gurup toplumun büyük çoğunluğunu oluşturur iktidar zenginlik güç para kime geçer ise iyi olsun kötü olsun ona yamanmaya çalışır çıkarcı yaşadığı gibi inanan kimselerden oluşur .

HRNKC

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Kötü bir çocuk olursanız şirinleri ele geçirebilirsiniz :P

Kime göre kötü, kime göre iyi ? Doğruluğun göreceli olduğu bir dünyada yaşıyoruz onun için hiç kimse kendini kandırmasın... İyi ve kötü, özgürlüğün sınırını insanların belirlemeye başlamasıyla birlikte anlamını yitirmiştir... İyi ve kötü ölmüş geride nur topu gibi bir kötünün iyisi bırakmıştır... Mutlak doğru ve mutlak yanlışa ancak Allah (c.c.) hükmedebilir, bizler ise beş para etmez yasalarla ancak kötünün iyisini sağlayabiliriz...

"İyi ve Kötü nedir ?"
Çok basit: "Allah (c.c.), Kur'an-ı Kerim' de ne emretmişse odur"

Çok uzakta aramaya gerek yok, fikir beyan etmeye gerek yok... Kayıtsız şartsız iman ile doğru ve eğri Siyah ve Beyaz kadar kolay ayırt edilebilir... Gereken tüm cevaplar insanoğluna verilmiştir...

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1

Kime göre kötü, kime göre iyi ? Doğruluğun göreceli olduğu bir dünyada yaşıyoruz onun için hiç kimse kendini kandırmasın... İyi ve kötü, özgürlüğün sınırını insanların belirlemeye başlamasıyla birlikte anlamını yitirmiştir... İyi ve kötü ölmüş geride nur topu gibi bir kötünün iyisi bırakmıştır... Mutlak doğru ve mutlak yanlışa ancak Allah (c.c.) hükmedebilir, bizler ise beş para etmez yasalarla ancak kötünün iyisini sağlayabiliriz...

"İyi ve Kötü nedir ?"

Çok uzakta aramaya gerek yok, fikir beyan etmeye gerek yok... Kayıtsız şartsız iman ile doğru ve eğri Siyah ve Beyaz kadar kolay ayırt edilebilir... Gereken tüm cevaplar insanoğluna verilmiştir...
iyi de haci bey abicim :P simdi kuranda her bi halt yazmiyo ki net olarak . oradada bile arapca oldugundan kimse bilmiyo diye en acik tanimlari bile carpitiyolar isine geldimi.
kaldi ki orada da birbiriyle celisen bircok felsefe var. ki biraz aci oluyo bunu dusunmek ama malesef birden fazla ve karsit felsefedeki matik birden fazla kisinin anlam uzerine mudahalesine isarettir :(
onu da bicok kisi ayni dogru yanlista oldugu gibi herkes kendi felsefesine gore yorumluyo :]

--- Mesaj Güncellendi ---

aslind akotu olmak da zor :P niye onu da aciklayalim :D kotu olmak icin guclu olmak gerekir adi sinsi ve yalanci yalan soylenebilecek bir ortam yalani yutucak kadar saf insanlar dunyada iyilerin fazla olmasi gerekir :D ki bu ortami yaratmak zor olsa gerek. cunku herkes kotu olurasa hayat kurali olmayan adi bir savas turnuvasina doner. ki bu durumda herkes zaten kotu davranacagi icin kotuler de kural olmadigi icin kotu degil kuralsiz olan mucadeleye gore oynamis olacaktir :D yani kotu olabilmek icin digerlerinin iyi olmasi sarti var :P enayiler olmadimi kotuler de yasayamaz. onlari var eden aslinda enayiler :P tabi kotuler de evrimlesip (yari insan olayi gibi) yari iyi varliklara donuserek de varliklarini surdurebilirler belki :/ enayiyim diye kendimi yokedersen tum kotuler yokolur teoremi de tam olarak gecerli degil pratikte direct olarak :P

by efsane

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,135
iyi de haci bey abicim :P simdi kuranda her bi halt yazmiyo ki net olarak . oradada bile arapca oldugundan kimse bilmiyo diye en acik tanimlari bile carpitiyolar isine geldimi.
kaldi ki orada da birbiriyle celisen bircok felsefe var. ki biraz aci oluyo bunu dusunmek ama malesef birden fazla ve karsit felsefedeki matik birden fazla kisinin anlam uzerine mudahalesine isarettir :(
onu da bicok kisi ayni dogru yanlista oldugu gibi herkes kendi felsefesine gore yorumluyo :]

aslind akotu olmak da zor :P niye onu da aciklayalim :D kotu olmak icin guclu olmak gerekir adi sinsi ve yalanci yalan soylenebilecek bir ortam yalani yutucak kadar saf insanlar dunyada iyilerin fazla olmasi gerekir :D ki bu ortami yaratmak zor olsa gerek. cunku herkes kotu olurasa hayat kurali olmayan adi bir savas turnuvasina doner. ki bu durumda herkes zaten kotu davranacagi icin kotuler de kural olmadigi icin kotu degil kuralsiz olan mucadeleye gore oynamis olacaktir :D yani kotu olabilmek icin digerlerinin iyi olmasi sarti var :P enayiler olmadimi kotuler de yasayamaz. onlari var eden aslinda enayiler :P tabi kotuler de evrimlesip (yari insan olayi gibi) yari iyi varliklara donuserek de varliklarini surdurebilirler belki :/ enayiyim diye kendimi yokedersen tum kotuler yokolur teoremi de tam olarak gecerli degil pratikte direct olarak :P

Seni anladığım an, kafama sıkıcam söz :D

GaMeRR119

Profesör
Reaksiyon puanı
1
bana göre iyi benim doğrularıma göredir...ben birşeyi doğru kabul ediyorsam onu yaparsa birey bana görede iyidir...ancak onaylamadığım şeyleride yaparsa kötü olarak nitelendiririm...ancak onaylamadığım şeyleri ben istemesemde sonucu benim iyiliğime ise buna izin veririm yani istemedende olsa onaylarım...;);)...din konusunda ise bu görüş farklı dinde asla kendi görüşlerimi ön plana sürmem zaten ALLAH'ımız bizim yapmamız gerekenleri Kuran-ı Kerim aracılığıyla bize söylemiş...ben bunları asla sorgulamam sadece yaparım...hayata ilişkin karalarda yukarıda yazdıklarım geçerlidir...;);)

HRNKC

Profesör
Reaksiyon puanı
20

Seni anladığım an, kafama sıkıcam söz :D

:D

en acik tanimlari bile carpitiyolar isine geldimi...

İnsanlar kafasına estiği gibi yorumlayabilir ki zaten bu kaçınılmaz bir durumdur... Siz her önünüze gelen adamın yorumunu okursanız kafanızın karışması normaldir... Kur'an-ı Kerim' i bir kez olsun açıp okuduysanız orada her şeyin çok net olduğunu görürsünüz, karışık olan şey ise ancak insanların kafasıdır...

Kur'an' ın isteyeni var istemeyeni var, elbette toplumun aklını karıştırmak üzere çeşitli yoz düşünceler ortaya atılacaktır... İşte o noktada vicdan muhasebesi devreye girecektir, eğer bu olmuyorsa kişinin büyük sorunları var demektir... Vicdanının muhasebe defterini tozlu raflarda saklayanların zihinleri, fikirleri bulanık olur...

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
iyi :D
good guy greg
400x.jpg

kötü :D
scrumbag steve
he-s-and-quot-that-guy-and-quot-the-best-of-the-scumbag-steve-meme.jpg

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
bana göre iyi benim doğrularıma göredir...ben birşeyi doğru kabul ediyorsam onu yaparsa birey bana görede iyidir...ancak onaylamadığım şeyleride yaparsa kötü olarak nitelendiririm...ancak onaylamadığım şeyleri ben istemesemde sonucu benim iyiliğime ise buna izin veririm yani istemedende olsa onaylarım...;);)...din konusunda ise bu görüş farklı dinde asla kendi görüşlerimi ön plana sürmem zaten ALLAH'ımız bizim yapmamız gerekenleri Kuran-ı Kerim aracılığıyla bize söylemiş...ben bunları asla sorgulamam sadece yaparım...hayata ilişkin karalarda yukarıda yazdıklarım geçerlidir...;);)
hehe iyiymis ya isime gelirse iyidir degilse kotutudur :P guzel bi felsefeymis :P kurani buna gore okuyosan valla isimiz zor :P

Reaksiyon puanı
189
İnsanların çıkarlarına uymadığınız zaman kötüsünüzdür. Mesela sizden beklentisi olan birini ele alalım. Sabrı tükendiği anda eğer istediği gerçekleşmediyse ya da sizden beklentisini sağlayamadıysa kötü olursunuz. Bu dünya çıkar iliskileri üzerine kurulu bir dünya ve o yüzden de iyi / kötü ister istemez göreceli oluyor...

Reaksiyon puanı
189
İşi zorlaştıran felsefe değil, senin Kur'an'a bakış açın..

Kur'an'daki beşeri ayetler zaten bunun için var. Kişilerin bakış açılarına, bilgi seviyelerine ve de günün şartlarına göre anlamlarını değiştirir bu ayetler. Tüm zamanların kitabı olması da zaten bunu gerektirir. Kaldı ki kuranda anlamı bilinmeyen ve sadece Hz. Muhammed tarafından bilinen 3 harf (elif lam mim) vardır. Bunlar da ayetlerin anlamını değiştirir. Bu harflerin anlamlarını öğrenebilmek için bir peygamber kadar iyi ve temiz kalpli bir insan olmalısınız.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
olabilir. :P ancak bi kitabi arapca okumak biraz mantiksiz sanki :P
ozellikle arapca bilmeyen birisyse. :/

zaten yabancı şarkı dinleyenlerin hepsi anlayarak dinliyor dimi:P

arapça kuran okunması neden mantıksız? türkçe okumana mani yok ki, aç oku. kitabın yazılış dilinde okunması kadar güzel ve tabii olan ne var.

kusura bakma ama şu yazdıklarındaki seviye, cahil bir çocuğun orta okul seviyesi ayarında.

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
zaten yabancı şarkı dinleyenlerin hepsi anlayarak dinliyor dimi:P

arapça kuran okunması neden mantıksız? türkçe okumana mani yok ki, aç oku. kitabın yazılış dilinde okunması kadar güzel ve tabii olan ne var.

kusura bakma ama şu yazdıklarındaki seviye, cahil bir çocuğun orta okul seviyesi ayarında.
bi sarkinin anlami hissettirdikleri var tabi ancak allah kurani sarki bestesi olarak degil adi ustunde kitap olarak gonderdi.
kaldi ki yillar once dinledigim bazi sarkilari sirf kufur ve sapik yada anlamsiz diye artik dinlemiyorum mesela youtubede gordukten sonra bazilarini hatta sirf tipini gozum tutmadigi icin artik dinlemiyorum mesela .
simdi youtubede gorerek cok daha gercekci bi tercih yapma sansim oluy. :P

"İyi ve Kötü nedir ?"

iyi de kuranda eski zamanla ilgili ogutler var . mesela patronlar kurandaki kolelerle ilgili ayetlere hukmettikleri icin iscinin hakkini gozeten olmuyo dogal olarak memlekette.
neymis koleye ekmek parasi ver yeter ? kole =calisan ?
evet var gibi ? tabi okayan bunu asgari ucret olarak algilayadabilir ancak algilama herkeste bi standart olmdagi icin ucup oldurmeyi gerektirir seklinde bile algilanicak kadar farklilig gosterebiliyo malesef :/
o acidan allah herseyin adil olmasini ahlakli olmasini ister deyip . herseyi aklimizin elverdigi olcude buna uydurmak en mantiklisi bence :]

seciL

Dekan
Reaksiyon puanı
102
Arkadaşlar çok güzel yorumlamışsınız tüm yorumları hayranlıkla okudum... bendee özellikle şunu söylemek istiyorum İnsanları iyi ve kötü diye ayırmıyorum. Onlar kendilerini ayırıyor zaten:) iyi pazarlar.:)

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,551
İyi ile kötü her zaman ayrı olmayabiliyor; iyi olacam derken sevdiğinin kalbinde derin yaralar açmış olan bir hançer gibi saplanıyorsun aşk denen kutsal destana, sonra da ölümün gelir arkamızdan okurlar birer fatiha... :( Aşk için hiç kimse geç kalmasın, iyi de olmak istesek, kötülük yapmış oluruz kısaca...